Woensdag 17 augustus: De truc met de gleuf; Snelwegschutter: veel keitjes

17 Aug

Skim-pano

“Er is bij ons in Zuid-Frankrijk een nieuwe truc in omloop waarmee u snel en trefzeker van uw geld wordt afgeholpen bij een poging tot pinnen via een betaalautomaat. De afgelopen maand zijn er al drie aangiften in Cannes gedaan, de eerste (Roemeense) boeven zijn opgepakt, maar politie vreest voor een vrij grote bende; de truc is ook al elders in de kuststreek opgedoken.”

Zo meldt onze Zuid-Franse correspondent. Vorig jaar verdiepte ik mij in de Roemeense skimmaffia. Het grote verschil: bij dat systeem krijgen de klanten hun geld terug van de bank, bij de Franse methode niet.

“Het werkt als volgt: U steekt uw kaartje in het sleufje nadat u goed over uw schouder hebt gespeurd naar eventuele zich verdacht ophoudende personen. U tikt (goed afgedekt natuurlijk) uw code in, plus het verlangde bedrag.
U hoort het vertrouwde gereutel van de machine en houdt uw hand beschermend klaar voor de gelduitgiftegleuf. Maar er komt niets uit!

Betaalautomaat leeg? Nee, uw geld werd wel degelijk door de machine aangereikt. Alleen, u kunt er niet bij. Over de uitgiftegleuf zit een namaakgleuf geplakt (niet van echt te onderscheiden) met aan de binnenkant een stevige kleefstrip, waaraan uw geld blijft plakken.

Zodra u uw hielen heeft gelicht om binnen bij de bank verhaal te halen, of om aangifte te doen bij de politie, rukt een onverlaat de nepgleuf van de echte los, met medeneming van uw bankbiljetten. Naar schadevergoeding kunt u fluiten: de automaat betaalde immers netjes uit, en uw pasje werd niet gekraakt.

Is er iets tegen deze nieuwe dieventruc te doen? Nee, behalve heel goed opletten. Wrik vooraf aan de gleuf en kijk of er speling in zit; niet te hard rukken natuurlijk, anders wordt u zelf opgepakt. Geen idee of deze techniek al in Nederland wordt toegepast. Volgens de Franse politie gaat het om een nieuwe xc2xb4vindingxc2xb4 van geldlustigen.”

*

Gisteren hadden we het hier al even over het profiel van ‘de snelwegschutter’, nu buigt een deskundige zich erover in De Telegraaf. Volgens hem is de schutter op zoek naar een kick, ter vergelijken met de personen die stenen van een viaduct op rijdende auto’s gooien. Het Algemeen Dagblad meldt dat er een lichte hysterie aan het ontstaan is: iedereen die een keitje op de voorruit krijgt, meent dat-ie beschoten wordt.

*

 

8 Responses to “Woensdag 17 augustus: De truc met de gleuf; Snelwegschutter: veel keitjes”

 1. willem waarismijnvic August 17, 2011 at 10:04 am #

  .Ter vergelijking beste Derk in 1982 is het Israelische leger Libanon binnengevallen dwars door het Unifilbataljon bestaande uit Nederlanders heen.Van deze groep getraumatiseerde mensen hoor je lang niet zoveel als van jullie terwijl zij shocking verrast werden en jullie alles zagen aankomen en je dus op een en ander hebben kunnen voorberreiden.Het zal best dat het een en ander aan je knaagt maar ja tijd heelt alle wonden. En als pleister op de wonden zit die hele servische kliek in Scheveningen en is de staat laatst verantwoordelijk gesteld voor de dood van 3 moslims die op de compound werkten.ik bewonder je vasthoudendheid om klaarheid voor jezelf te krijgen waarom dingen gebeurd zijn zoals ze zijn gebeurd maar je komt er toch niet uit.

 2. ym August 17, 2011 at 12:44 pm #

  1982…heel ander tijdperk.

 3. chris kers August 17, 2011 at 2:23 pm #

  de reden dat er zoveel kritiek is op dutchbat heeft m.i. te maken met het totale onvermogen om enige bescherming te bieden aan met name moslims die in dienst waren bij dutchbat, het helpen met het scheiden van de mannen en vrouwen en de manier waarop de leiding van dutchbat zich onderhield met mladic

 4. Gert August 17, 2011 at 6:01 pm #

  Ik heb altijd enorme bewondering gehad voor de mannen en vrouwen van Dutchbat. Ze zijn bij Sebrenica enorm in de steek gelaten, met een ramp als gevolg.

  Wat ik nooit begrepen heb is de juichende ontvangst van Dutchbat terug in Nederland: Feest, barbecue, Heineken, politici.

  Terwijl er een paar dagen geleden een ramp was gebeurd.

 5. Eddy August 18, 2011 at 12:05 am #

  De nieuwe gleuf techniek is eigenlijk oud want vroeger deden ze dat al in Nederland door gewoon de originele pin automaat voorzichtig vast te maken met plakband.Bij de gleuf.

 6. Jan August 18, 2011 at 3:19 pm #

  Waar zijn de helden gebleven ??? Dat waren jullie niet eigenlijk vindt ik dat u dit maar moet laten rusten want het is gewoon een schande wat daar gebeurd is.

 7. PietPlezier August 18, 2011 at 9:20 pm #

  Doet me denken aan vroeger toen ik tiener was en er nog overal sigaretten-automaten hingen. We plakten met een stuk kauwgom het klepje van het teruggave-vakje omhoog. Of met een stukje karton ertussen geklemd. Je kon er op wachten, dan kwam er iemand sigaretten trekken, maar meestal fietsten we een rondje langs alle automaten. Dan lag er na een poosje aardig wat geld geld bovenop die klepjes. Kauwgom of karton lostrekken en hopla, je had zo een paar gulden. Als je op een zaterdag een paar keer dat rondje fietste en steeds het klepje leegde en weer terugplakte, had je een aardig zakcentje erbij aan het einde van de dag. Was wel grappig om te zien hoe mensen reageren als ze op de teruggave-knop hadden gedrukt, je hoorde het geld vallen, maar het kwam er niet uit. Sommige mensen worden echt woest en beginnen bijna de automaat van de muur te rammen en te trekken. Ongelovelijk. En wij lagen slap van het lachen achter een muurtje…

 8. Pieter August 18, 2011 at 10:10 pm #

  Beste Jan,

  Welke helden bedoel je, als ik vragen mag? De mariniers in Rotterdam in mei 1940 of moeten we verder terug in de tijd?

  Ik vind dat je met dit soort uitspraken heel erg moet uitkijken. Het lijkt wel alsof er mensen zijn die het juist fijn zouden vinden wanneer we er nog een monument bij krijgen waar we een of andere afslachting kunnen herdenken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: