Zondag 14 augustus: Wie zagen de gruwelfoto's van Julie en Melissa?

14 Aug

Fijnaut 

"Na een spraakwaterval van twee uur gaat Cyrille Fijnaut (64) plotseling langzamer praten. 'Ik ben een van de weinigen', zegt hij met lichte twijfel in de stem, 'die de foto's heeft gezien van de lijkjes van Julie en Melissa. Ik heb er nooit met een derde over gesproken. Die kleine blonde meisjes…'"

Het zal niemand ontgaan zijn dat er de afgelopen een 'Dutroux-jubileum' was: vijftien jaar geleden werd de man opgepakt. 'De perfecte psychopaat' werd hij genoemd. Zijn advocaat bevestigde dat van de week in een praatprogramma nog eens: de man heeft absoluut geen mededogen of spijt, denkt alleen aan zichzelf.

Het kan zijn dat ik mij vergis, met die foto's waar Fijnaut het over heeft, maar volgens mij hebben honderden – waarschijnlijk duizenden – mensen die foto's gezien. Een van unieke dingen aan het Dutroux-proces was nou juist dat het complete dossier op dvd is gezet en aan alle Belgische journalisten is verstrekt. En indirect dus aan alle journalisten ter wereld, die daar iets mee te maken hadden. Ik moet het zelf ook nog ergens op een computer hebben staan.

In dat dossier zitten – volgens mij – ook echt alle foto's. Niet dat ik die uitvoerig heb bekeken en als Fijnaut zegt dat die van Julie en Melissa er niet in voorkomen, kan hij gelijk hebben: ik heb er niet naar gezocht.

Het interview met Fijnaut was ter gelegenheid van zijn aanstaande pensionering, als criminoloog en 'hoogleraar rechtsvergelijking'. Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen hoge pet op heb van de beste man, voor mij is het een studeerkamergeleerde die een aantal keren heel erg door de mand is gevallen.

Bijvoorbeeld met een rapport over de prostitutie op de Wallen. Die was – volgens dat rapport – geheel in de greep van de Russische maffia.

Volstrekte apekool. Fijnaut en consorten hadden de situatie in Antwerpen onderzocht en waren om de een of andere reden tot de conclusie gekomen dat wat daar gold, ook in Amsterdam opging. En daar wordt dan wel een regerings-, justitie- en politiebeleid op gevoerd.

Nog even de Volkskrant:

"Het is november 1996. Fijnaut zit in de Wetstraat te Brussel gebogen over dossiers van de Bende van Nijvel, als onverwacht Marc Verwilghen, voorzitter van de commissie Vermoorde en Vermiste Kinderen voor zijn neus staat. 'Cyrille, je moet me helpen, we mogen geen dag verliezen.'

De zaak-Dutroux is in een stroomversnelling geraakt. Fijnaut wordt gevraagd om een analyse en een vragenlijst voor rijkswachters, onderzoeksrechters en bestuurders. Een steekkar vol dossiers komt zijn kamer binnen, hij belt zijn vrouw en zegt: 'Ik kom voorlopig niet thuis.'

Op zachte toon: 'In de dossiers zat een enveloppe met foto's over de vondst van die twee kinderen. Ik ben wel wat gewend, heb het nodige gezien als inspecteur van politie: zelfmoorden, afschuwelijke auto-ongelukken. Maar in de context van de verhalen die je over Dutroux hoorde, deden deze foto's me verstommen. Het was zxc3xb3 droevig. Ik heb Verwilghen gebeld en gezegd: 'Dit mag nooit en te nimmer publiek worden. We moeten deze foto's ogenblikkelijk wegsteken in de zwaarste kluis van dit parlement.' Zo is het ook gegaan.'"

Als het echt zo is gegaan, is dit behoorlijk groot nieuws. Dat zou betekenen dat het dossier dat 'iedereen' heeft gekregen, dus niet zo volledig was als iedereen dacht. Dat er bepaalde foto's zijn weggelaten. Of Fijnaut vergist zich en weet helemaal niet wat er na zijn bemoeienis nog in die zaak is gebeurd.

En is het helemxc3¡xc3¡l niet 'zo gegaan'.

Juist niet.

Er zijn maar weinig dossiers waar zoveel gruwelijke foto's in voorkomen – en die openbaar zijn gemaakt – als dat van Dutroux.

Daar komt nog bij: natuurlijk zijn dit gruwelijke foto's en als het niet nodig is kijk je er niet naar. Ik heb er een paar gezien, dat vond ik wel genoeg. Ik kan me alleen niet zo goed voorstellen dat iemand die zijn hele leven al in deze tak van de maatschappij actief is, zo geschokt is. Tal van politiemensen, rechters, advocaten, noem maar op, zien dagelijks zulke foto's.

En dat zijn dan nog de foto's, denk eens aan de mensen die bij de vondst en het opruimen betrokken zijn. 

Ik wil het niet bagatelliseren. Het zijn rotfoto's. En als het om iemand gaat die je kent, bijvoorbeeld ouders die hun kind op deze manier zijn kwijtgeraakt, moet je je ernstig afvragen of je hen daarmee moet confronteren. Het zijn beelden die ze nooit meer kwijtraken. Maar het verbaast mij dat iemand die er beroepshalve bij betrokken is, daar zo op reageert.

3 Responses to “Zondag 14 augustus: Wie zagen de gruwelfoto's van Julie en Melissa?”

 1. Patrick August 14, 2011 at 1:58 pm #

  Maar wat Cyrille Fijnaut zegt:
  “Dit mag nooit en te nimmer publiek worden. We moeten deze foto’s ogenblikkelijk wegsteken in de zwaarste kluis van dit parlement. Zo is het ook gegaan.”
  Uit deze woorden wordt toch wel duidelijk wat de functie was van Fijnaut; het in de doofpot stoppen van onwelkome informatie die de Belgische overheid alleen maar in verlegenheid zou kunnen brengen. Blijkbaar zijn de moorden niet zo op een ‘normale’ wijze gepleegd…..Het zal tijd worden dat die Belgische kluis gekraakt wordt.

 2. Ad August 14, 2011 at 6:51 pm #

  Ja nou en? Dutroux is levenslang opgeborgen en journalisten zien ook niet de foto’s van de technische recherche. Ik geloof direct dat het gruwelijke foto’s zijn maar het is tever gezocht om hier een complot achter te zoeken.

 3. Joris van der Aa August 14, 2011 at 11:04 pm #

  Huh, raar verhaal. Die blonde meisjes.??? Al eens teruggekeken naar de signalementen van Julie en Melissa? Is hij kleurenblind, heeft de journalist slecht geciteerd, of kletst hij gewoon uit zijn nek?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: