Dinsdag 9 augustus: Adverteren doet begeren; Cokeles in Meppel; Marga L.

9 Aug

Bruinsma-folder

Voor als het op school niet wil lukken!, staat in een folder van de AKO, die in een miljoenenoplage wordt verspreid. Het staat bij een advertentie voor het boek 'De BV Bruinsma'.

Wat zouden ze daar nou mee bedoelen?

Als het op school niet wil lukken, kun je altijd nog crimineel worden?

Of: Als het op school niet wil lukken ga je thuis maar een boek lezen?

De tekst kan ook slaan op het andere boek waar reclame voor wordt gemaakt: 'Vermist'.

Als het op school niet wil lukken, kun je altijd nog bij de Tros gaan werken?

(Of bij Panorama).

Roelse-Bonjo

Ook opmerkelijk: een advertentie in de Bonjo Bajes Bulletin, van advocaat Jillis Roelse en collega's. Meer over Roelse staat hier

*

De vijf mannen die verxc2xaddacht worden van betrokkenheid bij de smokkel van 1.200 kilo cocaxc3xafne op een motorjacht, blijven twee weken langer vastzitten.

Het gaat om de 60-jarige Klaas L. uit Meppel, zijn zoons uit Waalwijk en Heusden (27, 32, en 34) en een 44-jarige Amsterdammer. Klaas L. is geen Drent, maar een Brabander, hij wordt aan Meppel toegeschreven omdat zijn vriendin daar woont.

De Stentor ging bij haar op bezoek.

Eerste correctie: ze is geen 41 jaar, zoals overal stond, maar 40. En de woning op het industrieterrein in Meppel is van haar, niet van Klaas. Ze is net thuisgekoxc2xadmen. 

Dat rechercheurs vorige week alles hebben doorzocht en spullen meenamen "voelt afschuwelijk."

Klaas L. is haar grote liefde, ze was 'totaal verrast' door de berichten. xc2xadZe zat zelf in het buitenland, ze heeft Klaas nog niet kunxc2xadnen spreken, hoe graag ze dat zou willen. Ze gelooft wel in zijn onschuld: "Ik weet het zeker: hij heeft het niet gedaan.xe2x80x9d

*

Een waardevolle documentaire, gisteravond, over de moord op Marga Langendoen-van Diessen. Hoe slecht kan een mens zijn, was de indringende boodschap, hoeveel wolf in schaapskleed.

Hans L. moet totaal verteerd zijn geweest door jaloezie, op zijn sprankelend vrouw die haar eigen leven wilde leiden en niet langer klein gehouden wilde worden. En zich ook niet langer wilde laten mishandelen. 

Ik vroeg me nog wel even af of er een poging was gedaan een reactie van hem of van zijn advocaat te krijgen. Dat zal vast wel, maar dan zijn er twee mogelijkheden: of ze hadden geen behoefte aan een reactie, of de reactie was van dien aard dat het niet de moeite waard was die te vermelden. 

In een tv-recensie in De Volkskrant staat dat er weinig informatie over de zaak zelf wordt gegeven.

Vind ik wel meevallen, maar het zat een beetje verstopt in de verhalen, van onder anderen verslaggever Ad Rijken. Maar misschien ontdekte je dat vooral als je de details al kende. Eigenlijk is er niet veel onduidelijk: Marga wilde weg bij Hans, ze zou ergens anders gaan wonen.

Vermoedelijk is ze in haar slaap beschoten met het zwaarste kaliber windbuks, daarna zo mishandeld dat ze overleed. In een kleed gerold, per auto naar de Ardennen gebracht en daar als oud vuil gedumpt. Maanden later heeft hij haar daar weggehaald om haar in Duitsland beter te verstoppen. Met de grotendeels vergane resten in de kofferbak werd hij aangehouden. Vandaar de titel 'De Udense kofferbakmoord'. Een vlag die de lading niet dekt, maar dat is niet echt van belang.

24 Responses to “Dinsdag 9 augustus: Adverteren doet begeren; Cokeles in Meppel; Marga L.”

 1. Annet August 9, 2011 at 10:17 am #

  xe2x80x9cHoe slecht kan een mens zijn, was de indringende boodschapxe2x80xa6xe2x80x9d

  Ik heb er een hele andere boodschap uit gehaald, want uiteindelijk wordt ons niet verteld hoe slecht deze mens was, temeer er eigenlijk xc3xb3ver hem wordt gepraat en niet mxc3xa9t hem.

  Wat ik er wxc3xa9l uit heb kunnen halen is hoe (gelovige) mensen omgaan met zoxe2x80x99n immens groot verlies en waar het deze mensen betreft al voor de tweede keer! Welk mens behoudt dan nog zijn geloof, welk mens maakt zich dan nog druk om de woorden van xe2x80x9chet Onze Vaderxe2x80x9d, omdat er, volgens de broer van Marga niets te vergeven valt, want de dader ontkent.
  Dat is nou juist het bijzondere, hij geeft daarmee maar aan dat het geen formulegebed is, wat opgezegd dient te worden, maar dat hij zich daarvan bewust is.
  De Mariaverering, de naastenliefde, allemaal heel indrukwekkend en dxc3¡t is wat mij betreft de Goddelijke kracht die de docu mij heeft laten zien.
  Mensen die door alles heen nog steeds Godxe2x80x99s liefde blijven zien en hierin houvast vinden om door te gaan met leven. Dat het maar voor eenieder mag gelden. Heel indrukwekkend.

 2. Ada August 9, 2011 at 3:49 pm #

  En zo zal iedereen weer door iets anders geraakt worden, ik zit iig op xc3xa9xc3xa9n lijn met Hajee…
  Ik herken veel emoties die ook in de zaak van Tamara Wolvers spelen, de dader heeft zo lang deel uitgemaakt van de familie, uitstapjes gedeeld, staat op veel foto’s enz enz. Hoe moet je dealen met de persoon die in dit geval de vader van je kleinkinderen is maar ook de persoon die je dochter heeft vermoord?

  En Annet, God is jouw ding, misschien dat je daarom zo benadrukt dat er slecht over de dader ‘gepraat wordt’. Alsof de feiten hier niet bewijzen dat de man een jaloerse gek was. *zucht*

 3. Blog Maniac August 9, 2011 at 4:29 pm #

  Nogal smakeloze reclame van de AKO. Maar ja, smakeloos verkoopt nou eenmaal in Nederland. Leve de commercie.

 4. piet pietersen August 9, 2011 at 5:23 pm #

  @Annet

  “Mensen die door alles heen nog steeds Godxe2x80x99s liefde blijven zien en hierin houvast vinden om door te gaan met leven. Dat het maar voor eenieder mag gelden. Heel indrukwekkend.”

  Dat je zo’n zin kan bedenken vind ik ook heel indrukwekkend.

  Deze zin zo mogelijk nog indrukwekkender:

  “Wat ik er wxc3xa9l uit heb kunnen halen is hoe (gelovige) mensen omgaan met zoxe2x80x99n immens groot verlies en waar het deze mensen betreft al voor de tweede keer!”

  De jubelstemming word nog even benadrukt door jouw uitroepteken,alsof dit jou intens blij maakt.

  Maar zoals mijn betovergrootmoeder altijd al zei”God heeft er rare kostgangers tussen zitten”.

 5. Siem August 9, 2011 at 8:02 pm #

  @Annet

  Mijn hemel!

  Je moet het maar bestaan om het in zo ‘n situatie (een dochter die is vermoord) te hebben over de goedheid van God en de Goddelijke kracht die de docu heeft laten zien.

  En joeppie! Twee keer een groot verlies en toch nog… Het eigen geloof (weer) uitdragen met als kapstok een docu over een gruwelijk verlies, om kotsmisselijk van te worden.

  Ik sluit mij volledig aan bij de posting van Piet Pietersen.

  Met als toevoeging: God vergeef de ‘gelovige’ gekken die stelselmatig uw woord misbruiken, want zij weten niet wat zij doen.

 6. Siem August 9, 2011 at 8:07 pm #

  Over de advertentie: ik zie de humor daar wel van in i.t.t Blog Maniac.

  De boeken waar Ako voor adverteert zullen niet op de verplichte literaire leeslijst van scholieren terecht komen. Ik denk dat de boodschap achter de slogan is: dan maar zelf aanschaffen dus!

 7. Jason August 9, 2011 at 8:51 pm #

  ‘Wat zouden ze daar nou mee bedoelen?’

  Algemeen: vrijwel alles heeft meerdere kanten, kan je vanuit meerdere perspectieven benaderen maar je moet wel weten hoe…

  Ter verduidelijking; in dit geval kan men ook bedoelen: Als je je op school niet ken concentreren moet je dit boek pakken en blijf je gegarandeerd geconcentreerd van A tot Z!

  Had zomaar op mij van toepassing kunnen zijn…

 8. Julius August 10, 2011 at 10:28 am #

  ‘En joeppie! Twee keer een groot verlies en toch nog… Het eigen geloof (weer) uitdragen met als kapstok een docu over een gruwelijk verlies, om kotsmisselijk van te worden.’

  Siem je kan wel heel erg tegen Annet aanschoppen maar ze had wel gelijk. De docu was niet bedoeld om te laten zien hoe slxc3xa9cht een mens kan zijn maar het was juist bedoeld om te laten zien hoe mensen houvast en troost kunnen hebben uit het geloof. De docu is dan ook vanuit de Rooms-Katholieke Kerk gemaakt die daarmee wil laten zien dat de dood niet het laatste woord heeft. Het gaat dus ook niet om de zaak op zich of om welke misdaad dan ook maar juist om religie. Ik ben zelf niet gelovig, ook niet snel te bexc3xafnvloeden en ben ook niet van plan er een dagelijks onderwerp van te maken al dan niet op deze site, maar kan me wel goed voorstellen dat mensen kracht uit het geloof halen.
  Hierbij een link voor de mensen die (me) niet willen geloven; dit is wat de RKK er zelf over zegt:

  http://entertainment.nl.msn.com/tv/tv-nieuws/rkk-trots-op-hoge-kijkcijfers-het-drama-van

  Maar Annet, xc3xa9xc3xa9n opmerking van jou begrijp ik niet helemaal. Jij zegt: ‘Welk mens behoudt dan nog het geloof…’
  Is het niet zo dat het geloof juist op zulke momenten sterk aanwezig is en houvast moet bieden? Anders gesteld: Als je juist op zulke momenten je geloof verliest heb je nooit werkelijk vertrouwen gehad in de kracht die het geloof zegt te kunnen geven.

 9. Hanna August 10, 2011 at 1:43 pm #

  Julius,

  “De docu was niet bedoeld om te laten zien hoe slxc3xa9cht een mens kan zijn maar het was juist bedoeld om te laten zien hoe mensen houvast en troost kunnen hebben uit het geloof. De docu is dan ook vanuit de Rooms-Katholieke Kerk gemaakt die daarmee wil laten zien dat de dood niet het laatste woord heeft. Het gaat dus ook niet om de zaak op zich of om welke misdaad dan ook maar juist om religie”

  – Jammer dat op deze site steeds vaker reageerders argumenten aanvoeren op basis van geloof en religie. Volgelingen van Annet?

  De doco ging puur om feiten!, de zaak en de misdaad.

  Dat de ouders in de uitzending 1 keer aangeven dat zij gelovig zijn en dat het hun kracht en houvast biedt, wil nog niet zeggen dat deze docu nu plots gebaseerd is op religie.

  Ik ben het geheel eens met Siem en Piet Pietersen.

  “Siem je kan wel heel erg tegen Annet aanschoppen maar ze had wel gelijk”

  – Na een aantal kritische reactie’s reageert Annet alweer niet. Dat is standaard. En dan valt telkens weer op dat er reageerders voor haar opkomen met een preek of met het verzoek om Annet aub niet mee aan te vallen..

 10. Julius August 10, 2011 at 2:19 pm #

  Hoezo ‘volgelingen van Annet’?
  Ik ben niemand’s volgeling. Ik geef alleen mijn mening. Ben niet uit op gezeik of wat dan ook maar ik heb al genoeg gezien. Slechts twee keer eerder heb ik gereageerd maar een normale reactie: ho maar.

  Dat de ouders slechts xc3xa9xc3xa9n keer hebben gezegd dat zij geloven doet niks af aan het motief van de RKK. Heb je dat stuk nou wel of niet gelezen?

  Wat betreft je laatste alinea kan je het ook omdraaien: Na een reactie van Annet of iemand die haar bijvalt kan je er de klok op gelijk zetten dat er weer een ‘anti-Annet’ of ‘anti-geloof’ reactie komt. Ik ben niet gelovig maar ook niet achterlijk. Ik zie dingen en heb hier genoeg gezien.

  Trouwens…ik ben het ook eens met Piet, althans met zijn grootmoeder. God heeft rare kostgangers geschapen: ik kan er zo al vier noemen en daar zit Annet niet tussen.

 11. Annet August 10, 2011 at 2:49 pm #

  @ Julius,

  xe2x80x9cAls je juist op zulke momenten je geloof verliest heb je nooit werkelijk vertrouwen gehad in de kracht die het geloof zegt te kunnen geven.xe2x80x9d

  Dat is ook zo, maar het betreft eigenlijk de vraag die iedereen, of je nu in God gelooft of niet, wel eens aan zichzelf heeft gesteld: Waarom al dat lijden? Deze ouders die tot twee keer toe aan het graf van een kind moeten staan, wie durft dan nog te zeggen dat God goed is en de mensen geeft wat ze nodig hebben en verdienen. De vraag waarom (sommige) mensen zulke enorme lasten van pijn en verdriet moeten dragen, is soms gewoon niet te beantwoorden, maar dat neemt niet weg dat deze docu wxc3xa9l heeft laten zien dat de dood niet het laatste woord heeft en dxc3¡t vond ik indrukwekkend.

  @ Hanna,

  xe2x80x9cNa een aantal kritische reacties reageert Annet alweer niet. Dat is standaard.xe2x80x9d

  Klopt, daar heb je volledig gelijk in. Dat doe ik al maanden niet (meer) en dat blijf ik ook doen. Wanneer mensen op een volwassen manier reageren ben ik graag bereid om iets toe te lichten, te nuanceren, iets aan te nemen, mijn ongelijk toe te geven en of (op een volwassen manier) in discussie te gaan, maar wanneer de woorden xe2x80x9ckotsmisselijkxe2x80x9d , xe2x80x9cja en amenxe2x80x9d en xe2x80x9challelujaxe2x80x9d de strekking van de boodschap is, dan is de volwassenheid wat mij betreft ver te zoeken, is er alleen maar sprake van provoceren, waarop ik niet wens te reageren.

 12. Jason August 10, 2011 at 3:39 pm #

  ‘…wil nog niet zeggen dat deze docu nu plots gebaseerd is op religie.’

  Een docu van de RKK niet gebaseerd op religie… Hmm,…ja, ja…Interessant…

  Zoiets als Opsporing Verzocht wat niet gebaseerd is op waargebeurde verhalen?

 13. Jack August 10, 2011 at 9:50 pm #

  Ik heb Siem nog nooit sinds ik dit blog bezoek onredelijk zien aanschoppen tegen iemand eerlijk gezegd. In tegenstelling tot mij is hij juist 1 van de weinige waar juist wat zinnigs uit komt, iets wat ik van Annet met haar godsdienstwaanzin niet kan zeggen. Als je zo’n triest verhaal als van die mensjes die hun kind verloren zijn zo weet te draaien dat het hier lijkt of god himself ze door deze tijd heen helpt ben je gewoon een randdebiel met een serieuze religieuze afwijking.

  Beste Jack,

  Dat was hoe die mensen dat zelf voelen. Of je hebt de uitzending helemaal niet gezien of je bent zelf een randdebiel.

  Hendrik Jan

 14. Ada August 11, 2011 at 1:23 am #

  @ Hajee

  Zo dan. Wat een felheid ineens. Wil je beweren dat Annet niet godsdienstwaanzinnig is of minimaal schermt met Godsdienst in haar postings? God is ongrijpbaar en niet te bewijzen, maakt dat al haar postings niet op voorhand ‘oneerlijk’? Is down to earth, hier en nu, niet heftig genoeg?

  Beste Ada,

  Het gaat niet om Annet, het gaat over de mensen in de reportage. De reactie van Annet was voorspelbaar, maar die andere nxc3xb3g meer.

  Hendrik Jan

 15. Jack August 11, 2011 at 7:42 am #

  Ik heb de uitzending wel degelijk gezien en waar ik het over had is dat sommige mensen hier geen gelegenheid onbenut laten om hun religieuze onzin te verspreiden. Als je niet gemerkt heb dat dat mensen verveelt hier ben je zelf net zo’n bekrompen randdebiel als Annet. Ik stel dan ook voor dat je de naam van je site verandert in gereformeerdemeeloper.nl.

  Beste Jack,

  Mag het dan, in dit geval, ook ‘katholiekemeeloper.nl’ worden? Want daar hadden we ‘t hier over.

  Hendrik Jan

 16. Maurits de Vries August 11, 2011 at 9:34 am #

  Zeer plesant hoe “sommige mensen” zichzelf voor schut zetten hier:
  HJK: “Of je hebt de uitzending helemaal niet gezien of je bent zelf een randdebiel”.
  Jack (lees: Maarten): “Ik heb de uitzending wel degelijk gezien”.
  Goeie zaak dat deze malloot het nu zelf ook inziet…

 17. Jack August 11, 2011 at 9:44 am #

  Voor mij part noem je het moslim.nl als je maar beloofd dat je je met misdaad bezighoudt en je je niet zo laat kennen elke keer als het om godsdienst gaat.

 18. Hanna August 11, 2011 at 11:42 am #

  H.J. is afkomstig uit een gereformeerde gemeente, en zo ook voor Annet, vandaar…..een tikkeltje vreemde heftige reactie’s … waarbij je telkens afvraagt wat zit daar nu weer achter of waar gaat dit over. Het is een andere wereld, vaak onbegrijpelijk voor een ander.

  En godsdienstwaanzin is een drama. Daar komt niets goed uit, alleen maar onnodig geweld, misdaad, incest, leugens, bedrog en oorlogen.

  Jason,

  Volgens mij heb jij betreffende docu niet gezien. Maar ook jij laat je graag kritiekloos meeslepen door Annet. Ik heb het idee dat ook jij afkomstig bent uit een gereformeerde gezin en totaal de weg kwijt.
  Heb ik het mis?
  RKK heeft vaak goede docu’s. De nadruk ligt niet overdreven veel op religie en dat maakt zo’n docu toch interessant. Dat deze mensen zich gesteund voelen door de R.K. kerk en het geloof is prima. Maar het lijkt me overbodig om op deze site uitvoerig het geloof en religie onder de aandacht te brengen.

  Storend is dus dat hier inmiddels steeds meer reageerders de nadruk gaan leggen op geloof en religie.

  ” Het gaat niet om Annet, het gaat over de mensen in de reportage. De reactie van Annet was voorspelbaar, maar die andere nxc3xb3g meer ”

  Hendrik Jan

  – H.J., dus je accepteert de voorspelbare religieuze gekleurde postings van Annet en de kritische reactie’s van “die ander” eigelijk liever niet.. en jawel het gaat wel om Annet, die alle (negatieve) aandacht op zich heeft gevestigd met een hoog arrogantiegehalte:

  ” …..dan is de volwassenheid wat mij betreft ver te zoeken, is er alleen maar sprake van provoceren, waarop ik niet wens te reageren”

  Tip : niet meer reageren op haar posting.
  Negeren is de beste therapie voor Annet.
  ( koekje van eigen deeg ).

 19. Jason August 11, 2011 at 5:19 pm #

  @ Hanna

  Wat mij en mijn achtergrond betreft zit je er voor de volle 100% naast.

  Eerlijk gezegd had ik al een hele lange reactie klaar liggen maar heb besloten alleen de eerste en laatste alinea er nog uit te halen…:

  Als je wilt negeren: prima, maar doe dat dan ook consequent…

  …ik ben niet van plan om een privxc3xa9-oorlogje met jou te gaan voeren, integendeel. Daarom wil ik je symbolisch de hand reiken, zoals ik dat een tijd terug bij Siem ook heb gedaan, en ik hoop dat je deze wilt aannemen. We hoeven echt geen (virtuele) vrienden te worden maar het gaat mij erom dat iedereen wat leuker (lees: met respect naar en voor elkaar) met elkaar omgaat. Enig cynisme hoeft ook niet te ontbreken maar dat afkatten om bijvoorbeeld ras of religie lijkt me niet nodig.

  Wat betreft het onderwerp heb je wel een punt: ik heb Hendrik Jan al gevraagd of er niet weer eens iets over het Liquidatieproces op kan, hoewel dat natuurlijk ook gaat over ‘wel of niet geloven’…

  M.v.g.

  Ds. Jason

 20. Hanna August 11, 2011 at 7:19 pm #

  Jason,

  “Enig cynisme hoeft ook niet te ontbreken maar dat afkatten om bijvoorbeeld ras of religie lijkt me niet nodig”

  – ja, nog even, en je wordt beschuldigt van discriminatie. Onderscheid maken tussen ras, cultuur en religie. Nu ga je toch echt te ver.

 21. Jason August 11, 2011 at 9:43 pm #

  Hanna, wie de schoen past trekke hem aan…
  Het woordje ‘bijvoorbeeld’ in mijn opmerking geeft hier een belangrijke nuance aan! Daar had ook kunnen staan het afkatten van voetbalsupporters of het afkatten van homo’s maar ‘ras en religie’ kwam even wat spontaner in mij op. ‘Bijvoorbeeld’ geeft een voorbeeld aan. En mocht je het denken: ik waai zxc3xa9ker niet met de ‘linkse winden’ mee maar sta wel open voor andermans religie en cultuur.
  Het volgende, geen woord aan gelogen: mijn beste gabber is een Turkse moslim, ik ben blank en niet-gelovig…hxc3xadj bidt op een kleedje, xc3xadk vloek wanneer Ajax verliest. We gaan ruim tien jaar met elkaar om terwijl we elkaar, en elkaars gewoonte, ondanks belangrijke verschillen, in ieders waarde laten. Dat is wat ik er mee wil zeggen; elkaar in de waarde laten, ongeacht ras, religie, cultuur, afkomst, geslacht, geaardheid en ga maar door…

 22. Jack August 12, 2011 at 7:57 am #

  “Zeer plesant hoe “sommige mensen” zichzelf voor schut zetten hier:
  HJK: “Of je hebt de uitzending helemaal niet gezien of je bent zelf een randdebiel”.
  Jack (lees: Maarten): “Ik heb de uitzending wel degelijk gezien”.
  Goeie zaak dat deze malloot het nu zelf ook inziet…”

  Goh, Maurits heeft copy/paste ook uitgevonden hahaha.. Wat was je nog laat wakker trouwens, hoefde je niet na sesamstraat naar bed ?

 23. PietPlezier August 13, 2011 at 8:19 pm #

  Je hoeft er ook echt niet veel voor te doen om duidelijk te maken dat Jack eigenlijk boos is op de hele wereld en hij (volgens zichzelf) de enige is die goed weet hoe de onderwereld in Nederland nou echt in elkaar steekt.

 24. Jack August 14, 2011 at 12:14 pm #

  Moggxc3xbah Piet, hoe zijn je 50+ kilo transportjes verlopen deze week ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: