Maandag 8 augustus: Is Johan Visser al dood? (Of liegt hij daar ook over); De Udense 'kofferbakmoord'; John van den Heuvel sprak Mink Kok

8 Aug

Nrc-johan Half juli stond in NRC Handelsblad een dramatisch verhaal over 'Johan Visser' die euthanasie wilde plegen omdat hij kanker had, maar zich op het laatste nippertje bedacht omdat hij verliefd was geworden.

Kostte hem nog een flink bedrag. 'Johan' beweerde onder meer dat hij lid was geweest van de Italiaanse maffia-organisatie 'Ndrangetha.

Dat deed wat belletjes rinkelen: dat was wel erg onwaarschijnlijk.

Het was in de week dat de aanklacht van Manou/Ansou, de 'loverboy' van Maria Mosterd, was afgewezen. Het was voor mij aanleiding er een 'opiniestuk' over in te sturen naar NRC. Dat zou geplaatst worden, een beetje ingekort, de redacteur vroeg of ik daarmee akkoord ging en stuurde dat toe. Leek mij prima. Bovendien zou hij het 'Johan-Visser-verhaal' doorspelen aan de ombudsman van de krant.

Er ging een week overheen zonder dat het geplaatst werd. Mailtje gestuurd, om eens te informeren. Sorry, de redacteur was met vakantie gegaan, de collega's hadden het laten liggen. Of het goed was dat alleen het Maria-gedeelte alsnog geplaatst werd. Dat stond er dus afgelopen week in.

Ik dacht: ik wacht de zaterdag nog maar even af of de ombudsman nog iets doet aan 'Johan Visser'. Niet dus. Vandaar dat ik mijn 'ingezonden' hier nu maar plaats.

Over Johan Visser komen overigens nog steeds reacties binnen. Staan onder het verhaal.

Wie maalt er nog om waarheid?

Justitie wijst de aanklacht wegens smaad en laster jegens Maria Mosterd, Lucie Mosterd en Mariaxe2x80x99s uitgever af. De man die de klacht ruim een jaar geleden indiende wordt in de boeken van Maria en haar moeder neergezet als Mariaxe2x80x99s loverboy. Hij zou haar op haar twaalfde hebben ontmaagd, daarna tot prostitutie hebben gedwongen, hij zou leider zijn van een grote criminele organisatie en een  aantal moorden hebben gepleegd.

Toen in mei 2010, na onderzoek door twee misdaadjournalisten, onomstotelijk vaststond dat Mariaxe2x80x99s aantijgingen jegens deze Manou volkomen ten onrechte waren, diende de man de klacht in. Justitie wijst deze af. Niet omdat er onduidelijkheid is over het waarheidsgehalte, maar omdat Maria een gefingeerde naam heeft gebruikt. xe2x80x9cOp deze wijze is geen sprake van laster of smaad. Het is derhalve ook niet relevant of Maria (xe2x80xa6) in dit boek de waarheid heeft weergegeven.xe2x80x9d

Iedereen die Manou kende, herkende hem in de boeken van Maria (xe2x80x98Echte mannen eten geen kaasxe2x80x99 en xe2x80x98Bindixe2x80x99) en die van haar moeder Lucie (xe2x80x98Ik stond laatst voor een poppenkraamxe2x80x99). De boeken  kregen  de code NUR 402 mee (xe2x80x98waargebeurde verhalenxe2x80x99). In een filmpje op Youtube, gemaakt op het kantoor van Mariaxe2x80x99s uitgever, noemde Maria de echte naam van Manou en herhaalde ze de beschuldigingen die ze in haar boeken doet. Justitie is er in een heel jaar tijd niet in geslaagd vast te stellen wie er precies verantwoordelijk is voor dit filmpje, dus ook dat is geen reden voor vervolging.

Dat het deze kant uit zou gaan met deze uitspraak was te verwachten, evenals de lauwe reacties in de media. Men vindt het wel goed zo. Vrijwel niemand is gexc3xafnteresseerd in wat xe2x80x98loverboy Manouxe2x80x99 zelf ervan vindt. Maria Mosterd is ondanks alles kennelijk nog steeds het boegbeeld van de slachtoffers van een loverboy, daar moet niet te veel aan worden getornd.

Het is wat merkwaardig gesteld met xe2x80x98waarheidxe2x80x99 in de media. NRC Handelsblad publiceerde zaterdag 16 juli het relaas van Johan Visser, in het kader van xe2x80x98Het laatste woordxe2x80x99. Hij zag op het laatste nippertje af van euthanasie. Dat zal waar zijn, al blijkt nergens uit dat de verslaggever enige moeite heeft gedaan het verhaal te verifixc3xabren. Maar dat wil ik dan nog wel aannemen. Dat de man in kwestie beweert dat hij lid is geweest van de Italiaanse maffia-organisatie xe2x80x98Ndrangheta is echter volstrekt ongeloofwaardig.

De prangende vraag is: mag een krant dit dan wel zo publiceren? Of valt dit onder een andere soort xe2x80x98journalistiekxe2x80x99, die ik de laatste tijd veel vaker tegenkom. In damesbladen en glossyxe2x80x99s, waar iemand een persoonlijk xe2x80x98waargebeurd verhaalxe2x80x99 vertelt, waarbij niet de moeite is gedaan ook maar iets te verifixc3xabren.

xe2x80x98Wederhoorxe2x80x99 als journalistiek principe heeft afgedaan als de namen van andere betrokkenen maar niet voluit worden genoemd. Al wordt de grootst mogelijke onzin als feiten gepresenteerd. Dit is al zo ingeburgerd dat je bang wordt er iets van te zeggen. Toen ik pas tegen zoxe2x80x99n mevrouw zei dat ik vind dat dit geen journalistiek is, reageerde ze oprecht verontwaardigd.

Ik zeg niet dat het verhaal van Johan niet had moeten worden gepubliceerd en ook niet dat je elke bewering uitentreure moet checken, maar ik had het toch erg prettig gevonden als er ergens was aangegeven dat er moeite was gedaan het onderdeel over xe2x80x98Ndrangheta even tegen het licht te houden. Bijvoorbeeld in een reactie van een xe2x80x98maffiadeskundigexe2x80x99.

De redactie van de krant heeft dit blijkbaar niet nodig gevonden. Het kan zijn omdat de bewering wxc3xa9l is gecheckt en men tot de overtuiging is gekomen dat het klopt en dat het niet nodig was dit expliciet te vermelden. Dat zou mij zeer verheugen.

Een andere overweging kan zijn geweest dat men vindt dat de lezer mans genoeg is zelf te beoordelen wat wel en niet waarschijnlijk is aan zoxe2x80x99n verhaal.

Daar zou ik al iets minder blij mee zijn.

Of:
Dit is een inmiddels geaccepteerde vorm van journalistiek en publiceren waarbij het er niet toe doet of iets waar is of niet.

Goedgekeurd door justitie.

Met dank aan Maria Mosterd."

Aldus de bijdrage.

Johan-visser-marktplaats 

Hoe staat het met de ziekte van Johan? Leeft hij nog, of heeft hij echt alles gelogen? Twee recente reacties:

"Oplichter is het. Dat bedrag wat ie voor die euthanasie heeft betaald… Is het een van de bedragen die hij van mijn vriendin heeft afgetroggeld, omdat ie zei dat zijn advocaat mij wel vrij kreeg? Later troggelde die ook nog eens 1300 euro af om mijn zogenaamde borg te betalen om mij vrij te krijgen…

Maar was allemaal oplichterij.. Hij gaf mijn vriendin dus hoop dat ik vrij kwam maar ondertussen lichtte hij haar voor dik 3100 euro op… Het is een laaie lichter en ik hoop dat die kanker van hem hem lang genoeg levend houd om een vreselijke dood te krijgen.. Als ie al kanker heeft natuurlijk. Het is een praatjes maker 1e klas en hoorde ook al dat de "grote" dingen die hij wel gedaan heeft gewoon informant is geworden…"

Andere:

"Die Johan werkte in de bar Second Chance in de Damstraat. Naar zijn zeggen was ie een neef van Johan Verhoek en Nico Visser. Mooie verhalen, waar een hoop mensen zijn ingetuind. Schermde ook met zijn goede contacten met belangrijke Angels. Toen, die Angels dat vernamen en langs kwamen, was ie snel verdwenen. Nu weer een mooi verhaal in de NRC. Johan figureerde overigens in een programma wat Metje Blaak voor AT5 maakte."

Zie ook een link naar een andere site waar h
ij figureert

*

Uden-rkk

Van vele kanten word ik gewezen op een serie die vanavond begint over vier dramatische moordzaken, te beginnen met 'de Udense kofferbakmoord' op 'Marga Diessen'. Wij kennen haar vooral als 'Marga Langendoen', zoals ze heette, maar ja, de dader heet ook zo en dat doen ze dan maar niet.

Overigens is het woord 'kofferbakmoord' voor mij ook nieuw: Marga is in de slaapkamer doodgeschoten en ergens op de hei in Belgixc3xab gedumpt, ik ben daar nog bij een reconstructie wezen kijken. Toen haar echtgenoot het lichaam had opgegraven en het elders nog beter wilde verbergen, hield de politie in Duitsland hem aan. Toen lag het lichaam inderdaad in de kofferbak.

Juridisch gezien is het meest opmerkelijke in deze zaak het feit dat de dader blijft ontkennen, tegen de klippen op. Hij beweert dat het een ongelukje was, toen ze daar op de hei een goed gesprek wilden voeren. Alleen de nadere onderzoeken en de reconstructies die daarom gedaan moesten worden hebben de belastingbetaler minstens enkele tonnen gekost, maar zo gaan die dingen.

Ik kan heel goed begrijpen dat de nabestaanden van het slachtoffer gefrustreerd zijn door de houding van de dader, in mijn ogen een pure psychopaat. Ik houd zelf niet zo van 'slachtofferverhalen': het is vaak ook zo gemakkelijk om mensen leeg te laten lopen over hun verdriet, terwijl het de oplossing niet dichterbij brengt, maar er is wel een markt voor. 

*

John van den Heuvel schrijft in zijn column in De Telegraaf dat hij Mink Kok in Beiroet even heeft kunnen spreken, in een cellenblok onder het paleis van justitie. 

"Kok bleek ondanks de netelige positie waarin hij is verzeild, opmerkelijk rustig. xe2x80x9eIk heb hier echt niets mee te maken,xe2x80x9d bezwoer hij. Volgens Kok zat hij met zijn Libanese zwager Ali een kopje koffie bij Starbucks te drinken, toen Ali werd gebeld dat een kennis door de politie was opgepakt. xe2x80x9eToen we gingen vragen wat er aan de hand was, werd ik aangehoudenxe2x80x9d, vertelde de wat bleke, ongeschoren Kok op een manier alsof hij er nog steeds verbaasd over was. xe2x80x9eHet zal allemaal wel goed komenxe2x80x9d, probeerde de Amsterdammer zichzelf laconiek wat moed in te praten. Maar Kok besefte zelf ook dat zijn reputatie van notoire drugsen wapenhandelaar zijn zaak er niet makkelijker op maakt. Minks zwager Ali en echtgenote Siba, die buiten in twee grote SUVxe2x80x99s stonden te wachten, bleken wat optimistischer. xe2x80x9eWe hebben een goede advocaat voor Mink geregeldxe2x80x9d, vertelde de met een duur Cartier Santos horloge en lederen Gucci tasje getooide Libanees met Nederlands paspoort zelfverzekerd. xe2x80x9eDit berust allemaal op een vergissing. Binnen een paar weken is hij weer vrij.xe2x80x9d

John bezocht gisteren met een Libanese gids de beruchte Beeka-vallei bezocht, het domein van machtige hasjbaronnen die geen enkele invloed of controle dulden van de Libanese regering. Volgens de gids is hier "echt alles te koop" en een familielid van de gids vroeg of Mink Kok of zijn familie veel geld heeft: "In dat geval loopt hij over een paar weken namelijk zo de gevangenispoort uit. Dan is er plotseling vast wel iemand die hem vrijpleit of verdwijnen er ineens belangrijke bewijsstukken."

 

2 Responses to “Maandag 8 augustus: Is Johan Visser al dood? (Of liegt hij daar ook over); De Udense 'kofferbakmoord'; John van den Heuvel sprak Mink Kok”

 1. Rinus August 8, 2011 at 10:19 am #

  Allemaal heel toevallig he Mink jij doet toch nooit wat.Ik hoop dat ze je 30jaar geven want mazzel mag je dan altijd hebben dit keer hang je

 2. Ada August 9, 2011 at 12:09 am #

  @ Hajee…

  Je zei:
  “Ik houd zelf niet zo van ‘slachtofferverhalen’: het is vaak ook zo gemakkelijk om mensen leeg te laten lopen over hun verdriet, terwijl het de oplossing niet dichterbij brengt, maar er is wel een markt voor.”

  Ik snap wat je bedoelt maar ik vind het jammer dat je niet eerst de doc hebt afgewacht en bekeken. Zelden zo’n prachtige, realistische doc gezien. IJzersterke mensen die heel integer hun verdriet verwoorden, zeker geen Tokkies op SBS6 niveau. Hun verbijstering, hun vragen, hun positie tav de dader, alles reeel en integer in beeld gebracht. Kanjers!
  Ik wil vanaf hier mijn respect betuigen aan familie en doc makers. Een heus monument voor Marga.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: