Zondag 7 augustus: Het treurige lot van Farida

7 Aug

Farida-helmond-spijkenisse

Je hebt Farida Zargar en Farida Fargat. Twee mooie jonge asielzoeksters met hun roots in Afghanistan. In mei stonden ze op xc3xa9xc3xa9n dag onder elkaar in de berichten op deze site (zie  hier).

Farida Zargar uit Spijkenisse omdat ze spoorloos verdwenen was en haar Nederlandse ex-vriend een op z'n minst wat merkwaardige sleutelrol zou spelen. Farida Fargat uit Helmond omdat ze het slachtoffer was van Faig B., die zojuist in Zwijndrecht drie mensen had vermoord. Hij was boos op een van de dochters, omdat ze de relatie met hem had verbroken.

Diezelfde Faig had ook een relatie gehad met Farida uit Helmond, hij stalkte haar en haar moeder al jaren, noemde zich haar 'loverboy'. In De Volkskrant van zaterdag staat een aangrijpend verhaal over wat deze Farida in Nederland allemaal is overkomen en hoe niemand haar kon of wilde beschermen. 

 

Het lichaam van Farida Zargar is nooit gevonden. Een van de opties was dat ze in opdracht van haar vader  – die teruggekeerd was naar Afghanistan – is ontvoerd en teruggehaald, of dat ze het slachtoffer is geworden van een relatieprobleem.

Die andere Farida, Fargat en haar moeder Sarah, leidden sinds 2001 een zwervend bestaan, vechtend voor een verblijfsvergunning. Moeder en dochter werden constant achtervolgd door foute mannen. Op 20 mei werd Farida dood gevonden in Helmond, in het huis van Faig B.(25), de 'loverboy'  die haar jaren stalkte en ook de drie vrouwen in Zwijndrecht vermoordde.

In januari van dit jaar had Farida de Volkskrant gebeld omdat zij en haar moeder uit hun woning in Amsterdam zouden worden gezet. Het verhaal komt er niet: een vervolgafspraak wordt uitgesteld wegens ziekte, er is nog contact via sms'jes, daarna blijft het stil.

Moeder Sarah en Farida kwamen in september 2001 aan in Nederland. De autoriteiten geloofden hun verhaal niet. Tien jaar zwierven ze van opvangcentra en asielzoekerscentra naar onderduikadressen, in Zwolle, Almelo, Groningen, Appingedam, Delfzij, Emmen, Burgum, Geeuwenbrug en Luttelgeest.

Farida wilde tv-presentatrice worden. Op een Iraans feest begin 2010 in Rotterdam loopt ze een modeshow en komt ze in contact met tv-producent Masoud Khan, die haar strikt voor zijn Holland's Next Bollywood Model. Farida groeit uit tot de ster van de show, het programma wordt volgend jaar in heel India uitgezonden.

In 2005 had Farida de vijf jaar oudere Faig B. leren kennen. Ze weet zich aan hem te ontworstelen, maar hij begint haar en haar moeder te stalken. "Ik ga jullie laten achtervolgen en laten verkrachten. Daarna zullen ze jullie wurgen en dan zullen ze jullie lijken naar mij brengen, dan verkracht ik jullie lijken." In een mailtje bekent hij een loverboy te zijn. "Ooit gehoord van loverboys? Jij bent gewoon slachtoffer. Wees gelukkig dat je nog leeft na al die maanden met een gangsta als ik."

 Farida-volkskrant

Farida doet aangifte, Faig krijgt een taakstraf van veertig uur. Zijn oom werkt in het asielzoekerscentrum waar zij zich wekelijks, vanuit hun onderduikadres in Amsterdam, moeten melden. Vanaf 2009 wonen ze illegaal in Amsterdam. In de winter van 2009/2010 ontfermt het Amsterdams Solidariteits Komitee Vluchtelingen zich over de twee. Ze krijgen een kleine bovenwoning en wat leefgeld. Na ruim een jaar moeten ze de woning verlaten: anderen zijn aan de beurt. Ze kunnen terecht bij de nieuwe vriend van Farida, Ashkan Ahmadi uit Iran, die met zijn moeder in IJmuiden woont. Alles lijkt goed te komen: de twee zijn gelukkig en willen trouwen.

Donderdag 12 mei reist Farida naar Amsterdam, waar ze een afspraak heeft met een vriendin. Daar komt ze nooit aan.

One Response to “Zondag 7 augustus: Het treurige lot van Farida”

  1. piet pietersen August 8, 2011 at 10:31 pm #

    Twee tragische verhalen,soms is stilte gepast ook al zou je het uit willen schreeuwen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: