Zaterdag 6 augustus: Minks 'familie-uitje' naar Libanon: toeval?

6 Aug

Tja, dat had mij dus ook kunnen overkomen: opgepakt worden in Libanon. Volgens de website van De Telegraaf zat John van den Heuvel gisteren vijf uur op een politiebureau in Libanon, met de kans zeven jaar achter de tralies te verdwijnen, omdat hij foto’s had gemaakt van het politiebureau waar Mink Kok wordt vastgehouden.

Mag niet daar. Ik ben zelf van de week ook even aan het kijken geweest of ik naar Libanon zou gaan, maar toen ik hoorde dat John van den Heuvel er naar toe was heb ik dat maar even op een laag pitje gezet. Bovendien, omdat er voor mij wat minder haast bij was, wilde ik het liever officieel doen, via de ambassade, en dat duurt wat langer.

Overigens valt het met die arrestatie nogal mee. In De Telegraaf zelf schrijft John:

“Het gesprek komt wat moeizaam tot stand omdat de politie ontstemd is dat er enkele foto’s van de buitenkant van het bureau zijn gemaakt. Het leidt tot boze gezichten, zelfs een dreigende arrestatie én het verplicht wissen van al het fotomateriaal. Als dat is gebeurd, keert de vriendelijkheid terug.”

Volgens John was Mink voor een familie-uitje naar Beiroet gevlogen. “Op verzoek van zijn beeldschone Libanese echtgenote zou hij aanschuiven bij een glamourfeestje ter ere van zijn al even mooie 18-jarige stiefdochter.”

De arrestaties in Libanon voor de partij van 53 kilo cocaxefne lijken doorgestoken kaart.

“In het mondaine café Petit op twintig autominuten van Beiroet, ziet Wassim Salha de auto’s van het arrestatieteam nog aan komen rijden. “Ze wisten precies waar ze moesten zijn, ” wijst hij vanaf het terras.” Voor de entree van het luxueuze vijfsterren resort Portemilio reden zwaar bewapende politiemensen een splinternieuwe Range Rover en een Mercedes klem. Een Palestijn met een vals Bulgaars paspoort werd aangehouden, hij wees Mink Kok aan als de eigenaar van de drugs die hij samen met een Ier (Sean Preston) en twee andere Palestijnen (Radi Chahine en zijn zoon Radi Ibrahim) in Beiroet zou hebben willen verkopen.

Toeval, dat op dat moment Mink Kok net in Libanon was? De Nederlandse justitie heeft jarenlang vergeefs jacht gemaakt op Kok en moest hem tandenknarsend laten gaan. Het zal niemand verbazen als er achter de schermen flink is samengewerkt om Kok alsnog achter de tralies te krijgen.

In het Algemeen Dagblad staat vandaag een interview dat Mink anderhalve week geleden gaf aan Koen Voskuil. Een ‘oude schuld’: Koen zat zelf enige tijd vast omdat hij niet wilde vertellen wie zijn bron was voor het ‘waterschade-verhaal’ bij de wapenvondst aan de Nachtwachtlaan in Amsterdam, waar Kok voor werd veroordeeld.

In het interview zegt Mink dat hij ‘een gangster uit overtuiging’ is. “Ik heb er wel over nagedacht om eruit te stappen, maar je maakt niet zomaar een carrièreswitch. Je zit ook met een hoop relaties en kennissen die je dan moet achterlaten. Dus er speelt ook loyaliteit mee.”

Waarom hij zo lang heeft kunnen overleven in deze kringen? Als hij zaken doet heeft hij altijd blije, gelukkige mensen om zich heen. “Mensen vragen wel eens: wat is er nou zo top aan topcriminelen? Nou, dit is mijn antwoord: gewoon je afspraken nakomen. Als je dat doet, ben je top. Dan vindt ook iederéén je top.”

Volgens John van den Heuvel is het in Libanon met de drugshandel nogal hypocriet gesteld: in de beruchte Bekavallei zitten machtige en onaantastbare drugsbaronnen, die vooral Noord- en Zuid-Europa overspoelen met populaire Libanese hasj.

“Als Mink Kok met één van deze families in contact staat, hoeft hij zich weinig zorgen te maken,” beweert advocaat Riad Kozaily, die in Beiroet gespecialiseerd is in drugszaken.

Volgens Mink zelf zou er sprake zijn van een misverstand. De tijd zal een en ander leren.

Overigens denk ik dat De Telegraaf (en andere media) wat problemen gaan krijgen met de foto’s van Mink die ze zonder bronvermelding gebruiken: ze gebruiken de foto’s van i-shootpeople, die ik één keer exclusief voor Panorama mocht gebruiken. Het Algemeen Dagblad heeft het wel in overleg gedaan, anderen die dat niet zo doen kunnen een gepeperde rekening van de rechthebbende verwachten.

One Response to “Zaterdag 6 augustus: Minks 'familie-uitje' naar Libanon: toeval?”

  1. Siem August 6, 2011 at 5:00 pm #

    Het zal mij niet verbazen als Mink Kok binnen no-time weer buiten staat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: