Woensdag 3 augustus: Waldi hangt (15 jaar); Dries Orrxc3xa9 & Wachten op Mandy-boek

3 Aug

Nieuwegein-1-web

xe2x80x9cJa, goedemiddag, u spreekt met Van D.xe2x80x9d
xe2x80x9cGoedemiddag.xe2x80x9d
xe2x80x9cEr reed in Nieuwegein een man langs mijn huis. Op een fiets, vermomd. En eh hij had een wapen bij zich.xe2x80x9d
xe2x80x9cJa.xe2x80x9d
xe2x80x9cIk ben hem achterna gereden en hij is eh later kwam ik hem tegen, hebt ie de fiets, heeft ie eh op een auto zitten en hij eh maakte aanstalten op me te schieten, dus ik ben hem even voor geweest. Hij is dood, helaas.xe2x80x9d
xe2x80x9cPardon?xe2x80x9d
xe2x80x9cHet kentekenxe2x80xa6 Hij is overleden, ik heb hem doodgeschoten.xe2x80x9d
xe2x80x9cU heeft hem doodgeschoten, zegt u?xe2x80x9d
xe2x80x9cJa mevrouw, ik sta eh, ja hij is dood.xe2x80x9d
xe2x80x9cWaar bent u nu?xe2x80x9d
xe2x80x9cIk sta in Nieuwegein bij de stoplichten bij eh op de Zandveldseweg.xe2x80x9d

Een deel van een telefoongesprek met alarmnummer 112. Op woensdag 5 augustus 2009 schiet Waldemar (‘Waldi’) van D. voor een verkeerslicht in Nieuwegein Mano van Balkom dood. Libanon-veteraan Mano was al een hele tijd de weg kwijt en stalkte Waldi, die hij op zijn xe2x80x98dodenlijstxe2x80x99 had gezet. Waldi beroept zich op noodweer: Mano schoot eerst. De rechtbank ging daar niet in mee en veroordeelde hem tot 10 jaar.

Maar: de rechtbank hield wel rekening met een zekere vorm van zelfverdediging. Gisteren was de uitspraak in het hoger beroep. 15 jaar!

Een lelijke tegenvaller voor Van D. Ik heb de zaak vrij uitvoerig gevolgd, Waldi ook gesproken in de gevangenis, er is weinig twijfel over dat Mano die dag op pad was gegaan om Waldi om zeep te helpen. Het had ook weinig gescheeld of Waldi wxc3¡s doodgeschoten: de kogel die Mano op hem afvuurde ging rakelings langs zijn hoofd.

Wat had Waldi dan moeten doen? De politie bellen, natuurlijk. Als er een gestoord figuur al maandenlang achter je aanzit en van plan is je te vermoorden, moet je de politie bellen. Uiteindelijk ga je dan wel dood, maar dan is het volgens de regels gegaan.

*

Dries-orre-at5

Nico K. (27) en Ramon R.V. (33) zijn veroordeeld tot 14 jaar cel voor de moord op Dries Orrxc3xa9  (40). Op 21 maart vorig jaar sloegen ze hem de schedel in met een schep en begroeven ze hem – mogelijk levend – in een kuil in Amsterdam-Noord.

K. is de halfbroer van Dries, hij woonde samen met zijn vriendin bij Dries in huis. Het motief is niet duidelijk, waarschijnlijk wist Dries iets van zijn halfbroer waardoor hij voor jaren in de gevangenis zou kunnen verdwijnen.

In 2002 werd Orrxc3xa9 veroordeeld voor de moord op de 27-jarige Dorinda Despotovic, die hij in mei 1996 in Amsterdam-Zuid had doodgeschoten. Hij was daartoe aangezet door een vrouw op wie hij verliefd was en die Dorinda zag als haar liefdesrivale. Die dame heb ik destijds in de vrouwengevangenis gesproken, ze wilde graag dat ik een verhaal over haar ‘onschuld’ zou maken, maar dat kwam toch niet helemaal uit de verf.

 

 

 

 

2 Responses to “Woensdag 3 augustus: Waldi hangt (15 jaar); Dries Orrxc3xa9 & Wachten op Mandy-boek”

  1. Maurits de Vries August 3, 2011 at 10:18 am #

    Impulsiviteit is een slechte raadgever. Een schrale troost voor Waldi dat hij nog leeft. Maar hij had het beter iets discreter kunnen aanpakken…

  2. ym August 3, 2011 at 11:57 am #

    HJK, geloof die leugenaars toch niet joh. Men wast altijd de handen in onschuld. Volgens vrienden en familie en kennissen zijn al die jongens altijd lieverdjes. Geloof je het zelf?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: