Dinsdag 2 augustus: Amber Alert: 'Kindervermissingsbedrog'

2 Aug

 

"Amber Alert is geen opsporingsmiddel maar propaganda die eerst gevoelens van onrust en angst onder brede lagen van de bevolking met een bombardement van veelsoortige mediaberichten moedwillig opstookt en vervolgens met meestal misleidende berichtgeving over de (positieve) afloop het gespannen publiek weer tot bedaren brengt."

Aldus Koen Hakvoort in een bijdrage.

Ambert-alert

"Handig wordt dan een causaal verband gesuggereerd met de zinsnede dat x. weer teruggevonden is na het Amber Alert. Net als in de VS wordt in Nederland ook van de zogenaamde effectiviteit van het systeem een self fulfilling prophecy gemaakt door hoofdzakelijk gevallen te kiezen waarbij een goede afloop gegarandeerd is.

Hierbij deinst de verantwoordelijke politieorganisatie, het KLPD er niet voor terug in strijd met de richtlijnen te handelen door bijvoorbeeld toch ontvoeringen in echtscheidingszaken te kiezen. Een cynisch bespelen van het publiek door de politie als marketeer louter ten behoeve van een private partij die met het logo van de politie gratis reclame kan maken en het imago van de politie, zonder enig maatschappelijke nut, sterker nog met allerlei nadelige effecten.

Logisch nadenken sluit het met veel urgentie betrekken van honderdduizenden in een politieonderzoek waar ze part noch deel aan hebben en waaraan ze niets kunnen bijdragen eigenlijk uit. Bovendien wordt het publiek dat zo in zijn aandacht gestuurd wordt, minder ontvankelijk in het waarnemen van andere signalen.

Amber-Vera

Daarnaast is een kindervermissing wel ernstig maar niet ernstig genoeg om er een zaak van nationaal belang van te maken, dit des te meer omdat de meerwaarde daarvan niet eens meetbaar is. Amber Alert: de Nederlandse politie op haar slechtst; liever vandaag dan morgen met dit verschrikkelijke politietheater stoppen.

Maar met een duo op Veiligheid en Justitie dat hoofdzakelijk in de electorale effecten van veiligheidsbeleid gexc3xafnteresseerd is en de vele Telegraaflezers in de Tweede Kamer is prolongatie na elk nieuw staaltje van kindervermissingsbedrog gegarandeerd."

 

10 Responses to “Dinsdag 2 augustus: Amber Alert: 'Kindervermissingsbedrog'”

 1. Annet August 2, 2011 at 12:21 pm #

  xe2x80x9cxe2x80xa6de relatie met Delano was aanvankelijk ‘wederzijds’.xe2x80x9d

  Hoe dan ook, wederzijds of niet, ze heeft haar straf gehad en komt weer vrij. Begrijp ook de kritische kant ervan wel, maar toch.
  Het is te hopen dat ze in staat is weer een normaal leven op te bouwen en deze ellende voorgoed achter zich te laten, maar dat zal niet eenvoudig zijn.
  Ik heb wel bewondering voor de wijze waarop zij zich staande heeft gehouden, hoewel, ze had ook geen keuze natuurlijk. Op die leeftijd in een buitenlandse gevangenis is niet helemaal niks.

 2. Pieter August 2, 2011 at 11:12 pm #

  “Bovendien wordt het publiek dat zo in zijn aandacht gestuurd wordt, minder ontvankelijk in het waarnemen van andere signalen.”

  Is dat zo? Hoe groot is dit effect? Hebben we daar ervaring mee?

  Waarom zet de auteur er ook niet meteen bij dat mensen dan minder productief zijn, en dat deelnemers in het verkeer voor gevaar zorgen omdat ze uitkijken naar een meisje met een bepaald signalement.

  Kom op, beste H.J., ik weet inmiddels dat je niet de allergrootste voorstander van het Amber alert bent, maar deze meneer Koen geeft de redenen voor een afkeer niet bepaald meer body hoor.

 3. Jack August 3, 2011 at 8:45 am #

  Ik kan me voorstellen dat als je kind ECHT weg is je toch wel blij ben met dat Amber Alert.. Of het nou wel of niet goed werkt laat ik liever aan anderen over ter beoordeling maar op zo’n moment is alle publiciteit welkom lijkt me.

 4. Annet August 3, 2011 at 8:52 am #

  @ jack

  Ja klopt en zo zijn er “zomaar” nog drie kinderen weg is het niet? Die hadden geen Amber Alert meer nodig……

 5. Joop August 3, 2011 at 9:33 am #

  Ik zal met oordelen wachten tot er ooit meer duidelijk gaat worden maar het roept bij mij nog genoeg vragen op

  Daags na het hoger beroep komt ze naar NL? En wie onderhield haar daar in / op de Dominicaanse Rep? Valt ze onder een getuigen beschermingsprogramma?
  En waarom mochten wij niet weten dat ze daar al anderhalf jaar vrij(op het strand) was? Er zal in die anderhalf jaar best een journalist geweest zijn die aandacht aan de zaak heeft gegeven terwijl dit allang niet noodzakelijk meer was..

 6. K.Hakvoort August 3, 2011 at 6:23 pm #

  Dat mensen in hun waarneming gestuurd kunnen worden en dan alleen nog maar op bepaalde dingen letten met verwaarlozing van andere, is een algemeen psychologisch fenomeen. Hiervan zijn tal van voorbeelden binnen en buiten de politiepraktijk te vinden. Zo zullen buschauffeurs na het verstrekken van het Amber Alert over Vera juist extra scherp op meisjes van haar leeftijd die bij hun in de bus stappen, gaan letten. De drive om een bijdrage aan een veelbesproken zaak te kunnen leveren zal hun hierbij extra stimuleren, net als het besef dat de ontvoering aan de gang is; in realtime is men als gebruiker van het systeem betrokken bij de oplossing en misschien zelfs wel bij de voorkoming van het misdrijf, althans die illusie wordt gewekt. Dat de kans op een waardevolle waarneming statistisch verwaarloosbaar is en het achteraf bovendien vaak om opgepompte, onbenullige zaken blijkt te gaan, zal de meesten niet bewust zijn. Dat zulke chauffeurs onder dergelijke omstandigheden gebruikers minder nuttige waarnemingen doen dan gebruikelijk is evident (maar misschien desondanks interessant in relatie met amber alert te onderzoeken). Nu het Alert nog beperkt gebruikt wordt, zal dit nadelige effect nog niet zo groot zijn maar het is ook niet mijn voornaamste bezwaar.

  Feitelijk gedraagt de politie zich met Amber Alert zoals de media plegen te doen: een enkele zaak buitenproportioneel uitvergroten, hiermee maximaal emoties en aandacht bij het publiek genereren met een minimaal of eigenlijk verwaarloosbaar rendement in de oplossing. Een gezond politieapparaat staat daarentegen garant voor een eerlijke verdeling van aandacht en middelen over de diverse zaken en opereert zoveel mogelijk in de schaduw.

  Het oordeel van ouders over wier vermist kind een Amber Alert uitgaat wordt ter verdediging vaak aangehaald maar is totaal irrelevant. Natuurlijk zijn betrokkenen blij die honderd keer zoveel media- en politieaandacht krijgen als anderen. Maar deze blijdschap zegt natuurlijk niets over de deugdelijkheid van het systeem.
  Te vrezen valt dat de lieden achter Amber Alert in de jacht op echt succes steeds vaker alerts gaan afgeven.

  Het is trouwens niet aan de critici van Amber Alert aan te tonen dat het niet deugt maar aan de voorstanders dat het wxc3xa9l deugt. Maar dezen staan feitelijk met lege handen tenzij het hun natuurlijk ook om het genereren van zoveel mogelijk drama en aandacht gaat.

  De dramagenerator Amber Alert is in het leven geroepen voor de media, het softwarebedrijf en een opdringerig politieapparaat, niet voor vermiste kinderen.

 7. Jack August 3, 2011 at 7:22 pm #

  “@ jack

  Ja klopt en zo zijn er “zomaar” nog drie kinderen weg is het niet? Die hadden geen Amber Alert meer nodig……”

  Eeeehh ik weet niet wat jij nou weer bazelt maar ik had het er over dat elke vorm van publiciteit welkom is als je kind pleite is… Nou begrijp ik dat je graag in raadsels spreekt of je bijbelse visie er op loslaat maar als je op dit soort onderwerpen niks zinnigs te zeggen hebt hou dan gewoon je mond.

 8. Pieter August 4, 2011 at 10:35 pm #

  Beste meneer Hakvoort: als er door de oplettendheid van iemand die het Amber Alert heeft gezien ook maar xc3xa9xc3xa9n kind wordt gered, dan is het hele Alert de moeite dubbel en dwars waard.

  Welnu, heb jij bewijs voor de volgende claim:

  “De dramagenerator Amber Alert is in het leven geroepen voor de media, het softwarebedrijf en een opdringerig politieapparaat, niet voor vermiste kinderen.”

  Kom op! Ik wil contracten en interne stukken zien. Heb je ze? Of loop je soms met aluminiumfolie op je hoofd?

 9. B.A. August 9, 2011 at 10:09 pm #

  Staat er nou een balkje voor de ogen van de hond :-)? Dat kan weg, de hond is inmiddels overleden.

  Beste B.A.,

  Aan een overdosis?

  Hendrik Jan

 10. Hans August 10, 2011 at 5:57 pm #

  @Pieter, in de wetenschap geldt dat een ieder die meent “het ei van columbus te hebben gevonden” dat moet aantonen. Kortom, het is aan de bedenker(s) van AA om aan te tonen dat het werkt en geen geld en tijdverspilling is. Om nog maar te zwijgen van de false hoop die wordt gewekt bij de ouders enz. Laten de bedenkers nou “toevallig” niet behoren tot de ontvoeringsdeskundigen van de FBI die honderden gevallen hebben behandeld, maar de vader van een vriendinnetje van Amber Hagerman, waarna het idee is overgenomen door een medewerker van een radiastation. Op Wikipedia kan je alles erover vinden. In de USA draait het om geld, veel geld. In Nederland is mij dat niet helemaal duidelijk.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: