Maandag 1 augustus: Hells Angels & Satudarah: het verschil; 'Noors bloed' van Wilders; Bloeden voor 'privacy'

1 Aug

Satudarah-scheldestraat

Over de schermutselingen van de politie met leden van motorclub Satudarah is – na gisteren – weinig nieuws te vinden in de ochtendbladen. Zag dat Satudarah betekent 'xc3xa9xc3xa9n bloed' en dat een van de verschillen tussen de Hells Angels en de van oorsprong Molukse groep is dat je van die laatste ook lid kunt worden als je geen motor hebt. Dat is bij de Angels ondenkbaar.

De vraag is natuurlijk: waarom waren die mannen zaterdagavond zo massaal in de Scheldestraat? Uit op een conrfrontatie met de Angels, provoceren, of eten ze gewoon graag met z'n allen een hapje in dezelfde gelegenheid en was de politie toch massaal in de buurt, vanwege Twente-Ajax?

Eigenlijk lijkt het vooral op provoceren door de politie. Zo van: wat doen al die gasten daar, laten we ze maar eens controleren. Ik heb nergens gelezen dat er een directe aanleiding was.

Het is mij ook niet duidelijk waarom er geen twee grote motorclubs zouden kunnen zijn, ze hoeven toch niet samenwerken? Of het gaat alleen om 'de macht' ('Mijn uitlaatpijp is langer dan de jouwe')?

*

Wilders-joop

 

Geert Wilders blaast flink van zich af in de zaak van Anders Breivik. Hij heeft gxc3xa9xc3xa9n 'Noors bloed op zijn lippen', zoals hem van linkerzijde (in caus advocaat Gerard Spong) wordt toegedicht. Hij wordt in elk geval doeltreffend met zijn eigen wapens bestreden: oneliners die blijven hangen.

Gisteravond in Zomergasten kreeg hij er ook nog van langs van Dick 'We zijn ons brein' Swaab. Dat wat Wilders doet met 'de moslims' en 'de islam' hetzelfde is als wat er in 'andere oorlogen' speelt: het ontmenselijken van de tegenstander, een groep neerzetten als minderwaardig, zodat het niet erg is als daar nare dingen mee gebeuren. Dat is wat figuren als Breivik in het klein doen: de jongeren op het eiland waren voor hem geen levende persoonlijkheden, gelijkwaardige mensen, maar 'poppetjes' die hij moest zien te raken.

(links: de omstreden cartoon over Wilders op joop.nl)

 

*

Gewezen staatssecretaris Jacob Kohnstamm is bezig met een wet waardoor een winkelier die de privacy van een verdachte (bijvoorbeeld een overvaller die voor ze zoveelste keer is binnengedrongen, maar die niet door de politie gepakt kan worden) schendt, een boete van minstens 25.000 euro krijgt. Iedereen die een filmpje of foto op internet of elders publiceert, zonder toestemming, kan zo'n claim krijgen.

Daar zal iets voor te zeggen zijn. Het wringt alleen een beetje dat de overheid zelf geen enkele grens meer kent als het gaat om het binnendringen in de privacy van de burger.

  

 

 

 

28 Responses to “Maandag 1 augustus: Hells Angels & Satudarah: het verschil; 'Noors bloed' van Wilders; Bloeden voor 'privacy'”

 1. Ome Joop August 1, 2011 at 9:53 am #

  De aanhouding van de Satudarah leden een politieprovocatie?????

  HJK, Ik weet niet hoe het in de rest van het land is maar in Amsterdam is het niet gebruikelijk dat je messen meeneemt naar een restaurant want die hebben ze daar al. Vuurwapens en kogelwerende vesten dien je wel van huis mee te nemen…..

  Voor de rest gaat het allemaal wel goed met je of wordt het tijd voor een Swaab consultje???

  Beste Ome Joop,

  Die wapens werden inderdaad aangetroffen, maar die waren niet de aanleiding voor de controle.

  Hendrik Jan

 2. Hanna August 1, 2011 at 11:22 am #

  “Dat wat Wilders doet met ‘de moslims’ en ‘de islam’ hetzelfde is als wat er in ‘andere oorlogen’ speelt: het ontmenselijken van de tegenstander, een groep neerzetten als minderwaardig, zodat het niet erg is als daar nare dingen mee gebeuren ”

  – Het is alweer een “hetze” die door linkse partijen wordt gevoerd.

  Dit is Pim Fortuyn ook overkomen.
  De fractievoorzitter, Melkert, van de PvdA werd na de moord op Pim weggepromoveerd (niet omlaag maar omhoog !) ver weg … in het buitenland. Deze linkse “politicus” is voor het grote geld gegaan. Dat zie je wel vaker nadat er sporen zijn achtergelaten. Ik vraag me wel eens af hoe het zit met zijn geweten.

 3. upinsmoke August 1, 2011 at 11:29 am #

  wilders/ achterlijke cultuur

  turken spreken elkaar vaak aan met broer zus oom en tante afhankelijk van de leeftijd

  das best slim eigenlijk, op die manier zorg je dus voor het nodige basis respect naar elkaar en anderen, of niet???

  kan jeje voorstellen dat die eerste turken hier onzeker op zoek waren naar hun nieuwe broeders en zusters???

  in plaats daarvan kwamen ze vooral onze fijne tokkies tegen in de achterbuurten waar ze vaak zonder begeleiding en inburgering “gedumpt” werden,

  gek he dat die mensen zo verandert zijn

  en,

  over “achterlijke culturen” gesproken:

  kijk tv programma oh oh gerso eens en daarna een willekeurige aflevering van “de rijdende rechter” en vraag je eens af wie het meest gestoord is

  over achterlijke cultuur gesproken,

 4. L. August 1, 2011 at 11:34 am #

  Als vrijdag de HA laten weten dat Amsterdam van hun is door dr massaal aanwezig te zjn, en een dag later komt satudarah daar massaal zitten. dat is een provocatie toch ?

  satudarah was iig op een reactie voorbereid gezien de meegebrachte gereedschappen.

  burgemeester die niet had ingegrepen en het was tot een confrontatie gekomen had heel wat uit te leggen gehad …

 5. Ome Joop August 1, 2011 at 11:54 am #

  Zoals bekend liggen de verhoudingen tussen de mc’s momenteel wat problematisch en dreigt er al enige tijd een mogelijke confrontatie. Als het fout gaat zal er niet met watjes naar elkaar worden gegooid dus is de politie terecht alert (vrijdag de Angels, zaterdag de Satudarah.)Wie zegt overigens dat de aanwezigheid van wapens niet de aanleiding was? Gezien de acties van de politie de laatste dagen lijkt het erop dat politie en NR zeer goed geinformeerd zijn.

 6. Roy August 1, 2011 at 11:57 am #

  “het ontmenselijken van de tegenstander, een groep neerzetten als minderwaardig, zodat het niet erg is als daar nare dingen mee gebeuren”

  HJK, Dit zinnetje doet mij eigenlijk veel meer denken aan de Christenen in b.v Pakistan of Indonesie om maar een paar Islamitische landen te noemen . Daar gebeuren die nare dingen om de haverklap en blijft het niet alleen bij woorden zoals in het geval Wilders maar steekt men kerken aan of vermoord men simpelweg maar Christenen juist omdat zij als minderwaardig weg gezet worden

 7. mike souza August 1, 2011 at 12:09 pm #

  Beste HJ,

  Als je zo door gaat dan ga je nog echt geloven in een directe link tussen W en B.
  Dit noemen ze volgens mij demoniseren, om in de Noorwegen-context deze cartoon te plaatsen. Vind het gewoon goedkoop om zo met de media mee te liften. Zodra je de kans krijgt om Wilders te “pakken”, dan doe je dat.

  Maargoed jullie Pravda legaliseert alles.

 8. Annet August 1, 2011 at 12:45 pm #

  @ Roy,

  xe2x80x9cDaar gebeuren die nare dingen om de haverklap en blijft het niet alleen bij woorden zoals in het geval Wilders maar steekt men kerken aan of vermoord men simpelweg maar Christenen juist omdat zij als minderwaardig weg gezet worden..xe2x80x9d

  Moet ik ook dikwijls aan denken en hoewel het daar dan niet bij woorden blijft, is het er ooit wxc3xa9l mee begonnen!

  Ik vind de film xe2x80x9cthe Wavexe2x80x9d daar een heel mooi voorbeeld van, een waargebeurd verhaal. Het laat heel goed zien hoe bepaalde gedachten te veranderen zijn waarbij eerst alleen op basis van theorie bepaalde groepen minderwaardig verklaard worden en iedereen daar steeds meer van overtuigd geraakt.

  Wilders is al begonnen met xe2x80x98woorden..xe2x80x99

 9. Roy August 1, 2011 at 2:16 pm #

  @ Annet
  Ik heb de Koran gelezen en kom tot de conclusie dat Wilders zijn woorden woorden zijn van verweer.Wie provoceert nu wie ?
  Ik voel me nog aap nog varken

 10. Bertus August 1, 2011 at 2:20 pm #

  Vergeet de positie van de Kopten in Egypte niet, of in de recente geschiedenis de genocide op de Armenixc3xabrs, Assyrische Christenen en de Pontijnse Grieken door de Turken.
  Nee, die Islamieten hebben de kritiek op en de weerzin tegen de Islam aan hun eigen handelingen en gedachtegoed te danken.
  Daar heeft Geert niets mee te maken net zoals met die moordpartij in Noorwegen ( ver van zijn bed ).

 11. G. Augustin August 1, 2011 at 2:27 pm #

  HJ , De woorden er zit Noors bloed aan de lippen van Wilders zijn iet afkomstig van linkse politici maar van de advocaat Spong.
  Ik heb nooit kunnen zien wat Spong stemt maar ik geloof niet zo links.
  Na de dood van Pim Fortuyn zei diezelfde Spong dat de linkse politici indirect schuldig waren aan de dood van Fortuyn.
  Dus Spong draait niet maar is ook geen linkse politicus

 12. Frank August 1, 2011 at 2:51 pm #

  Het zal een jaartje of 13 geleden zijn dat de heer Kohnstamm staatssecretaris was. Blijkbaar blijft zo’n functie nog lang aan je naam hangen.

 13. Blog Maniac August 1, 2011 at 3:15 pm #

  Die meneer Jacob Kohnstamm lijkt niet te snappen dat juist het gebrek aan daadkrachtig optreden van de politie de reden is dat zulke video’s op het web verschijnen..

 14. Hanna August 1, 2011 at 3:52 pm #

  Upinsmoke,

  Met een “achterlijk cultuur” wordt verwezen naar de onderdrukking en vrijheidsbeperking van moslimvrouwen. Als deze vrouwen niet gehoorzamen worden zij gestraft op middeleeuwse wijze of verbannen (verminking).

 15. Annet August 1, 2011 at 5:14 pm #

  @ Roy,

  Heb je de bijbel ook gelezen?

  Ik heb zowel de koran, als de bijbel gelezen, en ben het niet met je eens dat Wildersxe2x80x99 woorden, woorden van verweer zijn. Daarmee wek je de indruk dat de koran aanzet tot geweld en dat kan niet anders dan wanneer je verzen uit zxe2x80x99n verband gaat rukken, of uit de context haalt, zoals Wilders dat doet.
  Wanneer ik de bijbel lees, zonder het Nieuwe Testament, dan stuit ik ook op nogal wat geweld en onrecht, dan is God alles behalve een vredelievende God, je zou er acuut door van je geloof afstappen.
  Zo is het ook met de koran, vanuit Wildersxe2x80x99 invalshoek bezien, zet het aan tot kwaad, maar dat is, in mijn beleving, niet het geval. De Islam is niet een religie van een bepaalde etnische groep of een bepaald volk, maar het is een religie (geen ideologie) voor de gehele mensheid. Vele verhalen uit de Bijbel, zijn ook in de koran te lezen, het heeft heel erg veel gelijkenissen.
  Het is eenieder, die gexc3xafnteresseerd is in de overeenkomsten/verschillen tussen de Islam en het Christendom, aan te raden het boek van Anton Wessels te lezen: Islam verhalenderwijs. Wessels gaat dieper in op de verschillende manieren van uitleg van Abraham in de bijbel en de koran. Belangrijk verschil tussen de religies, is het offer dat Abraham voor God moest brengen. Volgens de bijbel is Abraham bereid Isaak te offeren, volgens de doorsnee moslim betreft dit Ismaxc3xabl. Ismaxc3xabl wordt als stamvader van de Noord-Arabische stammen gezien.
  Er wordt wat dieper ingegaan op de zonen Isaak en Ismaxc3xabl. Ismaxc3xabl is de zoon van Abraham en diens slavin Hagar en Isaak is de zoon van Abraham en zijn vrouw Sara. Al lezende werd het mij duidelijk dat alle problematiek terug te voeren is op de aartsvader Abraham, een zeer verijkend boek als je ‘kwaadwillend’ over de islam denkt.

  Volgens Wilders is het alleen maar een bron van conflict, maar Wessels geeft daarvan een hele andere inkijk. Zeer de moeite waard.

 16. Siem August 1, 2011 at 11:35 pm #

  @Annet 5.14

  Het zal wel weer door jou en sommigen gezien worden als een ‘persoonlijke’ aanval, maar hemeltje!

  Als ik een lange Bijbeluitleg wil (jouw perceptie van je geloofsovertuiging) gekoppeld aan een topic, dan ga ik daar niet voor naar misdaadjournalist.nl

  Zo vermoeiend, dat terugkerend geloofsgezwam met je Bijbel in de hand! Ooit van zelfstandig denken en het vormen van meningen vanuit het hier en nu gehoord?

  Blijf in Godsnaam bij de Refrosite, schrijf je verder in bij het EO-forum, ga aan tafel zitten met Knevel, sluit je aan bij Jehova ‘s, duik de politiek in bij de Gereformeerde partij en maak je sterk voor het vrouwenlidmaatschap, maar hou alsjeblieft op met dit soort verhandelingen uit het jaar nul op een misdaadsite.

 17. Hanna August 2, 2011 at 8:32 am #

  Het is al te laat, deze site zal zoetjes aan worden omgetoverd in een Refosite. Overheersend, arrogant en dominant.

 18. Jack August 2, 2011 at 8:37 am #

  Ik sluit me graag aan bij Siem, het lijkt de EO jongerendag wel hier

 19. ron52 August 2, 2011 at 9:54 am #

  AAh en eenieder die zo loopt te roepen als Siem, Hanna en Jack die hebben totaal niets van de wereldgeschiedenis begrepen.
  Moet het nou zo hier?
  Als je je er niet in vinden kunt Siem dan kun je er ook voor kiezen er niets van te zeggen. Ik irriteer me mateloos aan jouw gezwam en niet dat van Annet

 20. Alex August 2, 2011 at 10:34 am #

  Het is allemaal prachtig maar HJK beschreef het televisieprogramma ” zomergasten” waarin Dick Swaab ” te gast was en het had over zijn boek ” wij zijn ons brein van Baarmoeder tot Alzheimer “. Natuurlijk kennen wij gevallen denkers als Wilders en al snel zoals @ Hanna telkens doet, leggen wij snel verbanden tussen Pim Fortuyn en Geert Wilders eerlijk gezegd niet vergelijkbaar. Links of rechts bestaat het nog in Nederland en zo ja wat betekend dat dan. Professor dr P Fortuyn was natuurlijk een heel andere persoonlijkheid. Pim ken ik vanaf zijn periode Groningen Rijksuniversiteit. Hij was toen nog net lid van de CPN later werd hij een prominent lid van de PvdA. Ook bekleedde Pim Fortuyn binnen de PvdA afdeling Groningen functies. De huisregels zijn van zijn hand ” ingelijst en opgehangen in het Groninger PvdA partijpand “, historisch nog van enige waarde.

  Professoren hebben uiteraard niet de wijsheid in pacht maar zijn opzoek naar het weten. Vandaar de leerstoel dus het individueel weten moet je niet veralgemeniseren. Dat gebeurd door vergelijkingen te trekken. je zou even goed kunnen zeggen dat Wilders het allooi heeft van een ongeletterde schreeuwlelijk Professor dr. Fortuyn had uiteraard al aardig wat publicaties op zijn naam staan net als trouwens HJK en dus niet zomaar een journalist in de misdaad is.

  Breivik zou je voor een Europees tribunaal moeten brengen omdat die niet alleen de Noordse maar ook de Europese wetten overtrad en de algemene rechten van menselijkheid dus naar Den Haag met die vent. Zeker omdat je wellicht bij een tribunaal in eigen land achteraf discussie kunt krijgen gelet op de massaliteit van zijn daad. Het zijn gedachten discussies wellicht dat Wilders op de publieke tribune zal zitten toekijken wat het effect van zijn woorden zijn, daarover dan publiceren hebben wij net als van Pim Fortuyn ook de naslag van zijn denken.

 21. Hanna August 2, 2011 at 11:51 am #

  Alex,

  “je zou even goed kunnen zeggen dat Wilders het allooi heeft van een ongeletterde schreeuwlelijk Professor dr. Fortuyn had uiteraard al aardig wat publicaties op zijn naam staan net als trouwens HJK en dus niet zomaar een journalist in de misdaad is”

  – Het is allang bekend dat Pim Fortuijn een prominent lid van de PvdA is geweest, niets nieuws. Ook jij legt snel verbanden en je bent daarbij bevooroordeeld.

 22. upinsmoke August 2, 2011 at 1:45 pm #

  hanna-vrijheidsbeperking vrouwen

  als je nu eens naar de loverboy problemen rond meisjes van 14/15 jaar in nl kijkt misschien dat je dan snapt waarom ze hun dochters zo vroeg laten trouwen ,

  zo zet je je dochter op “de “juiste” weg in het leven en vermijd je dat ze “verdwaalt” eigenlijk best begrijpelijk

  wij gunnen onze dochtrs britney spears en hopen er het beste van, tja ieder zijn aanpak

 23. Siem August 2, 2011 at 2:47 pm #

  @Ron52 9.54

  Als je je er niet in vinden kunt Ron dan kun je er ook voor kiezen er niets van te zeggen.

  Ik irriteer mij niet aan jouw irritatie. Het staat je vrij, net als iedereen, je mening te geven. En het staat iedereen vrij om daar al dan niet op te reageren.

 24. Alex August 2, 2011 at 10:39 pm #

  @ Hanna,

  Geert Wilders is een clown! Als ik nu xc3xa9xc3xa9n dat kan laten inzien, volgen er vast meer. Geert Wilders heeft tevens kiezersbedrog bedreven. 65 jaar pensionering was toch 65 jaar. Of de uitspraak tijdens de verkiezingen ” niet de middeninkomens of de minima gaan de rekening van de kredietcrisis betalen. Nou ik kan niet tot een andere conclusie komen dat juist die groepen het zwaarste worden gepakt. Ook verslechtering arbeidsvoorwaarden de kleine man gepakt.

  Dan D66. Die heeft felle kritiek op Geert Wilders. Dan Noorwegen. De vingerwijzingen uiten aan het adres van Geert Wilders pas op je woorden.

  De schreeuwer Geert Wilders heeft zijn schoolopleiding niet afgemaakt en geen verkiezingsprogramma geschreven nog kun je lid worden van de PVV of invloed of kritiek uiten als je bent bedrogen Geert Wilders zijn verkiezingswoorden niet nakomt. Het verschil is dat een professor een leerstoel bekleed dus blijvend onderzoekt. Ook zijn fouten kan toegeven. Internationaal staat Nederland er weer door Geert Wilders gekleurd op. Natuurlijk is Wilders nog de PVV verantwoordelijk voor de daden of gedachtegoed van Breivik. Maar je kunt niet ongefundeerd zomaar van alles gaan roepen. Niet over Moskeexc3xabn niet over moslims. Veel mensen kunnen niet met Geert Wilders in discussie. Maar ook mails of brieven aan zijn adres worden structureel niet beantwoord. Wat dus de eerste zin Wilders is geen volksvertegenwoordiger maar een clown rechtvaardigt.

 25. Lotte August 3, 2011 at 3:52 am #

  @ Annet
  Zowel in de bijbel als in de koran in sprake van geweld (en voor je het vraagt zal ik zelf vast het antwoord geven: ja, ik heb beiden gelezen). Daarin zit m.i. niet veel verschil.
  Grootste verschil is dat er in veel moslimlanden geleefd wordt naar de regels van de sharia. Enerzijds staan hier goede punten in (zo zullen weinig mensen weten dat een verlaten vrouw volgens die regelgeving erg goed verzorgd achter gelaten wordt), anderzijds is er toch ook zeker nog sprake van lijfstraffen en andere richtlijnen/regels die niet stroken met de manier van denken in de westerse wereld.
  In landen met een voornamelijk christelijke bevolking is het echter niet zo dat er geleefd wordt naar een op het geloof gebaseerde wetgeving.
  Moslims die hier komen en trachten te leven naar de regels van de sharia zullen hier dus zeker op zeer grote problemen stuiten. Wilders zou er verstandiger aan doen om die nuance aan te brengen.

  Genoeg over geloof en Wilders.
  Satudarah vs Hells Angels
  Natuurlijk staan deze mannen niet bekend als engeltjes die graag cupcakes bakken in bejaardentehuizen, maar anderzijds is dat ook een beeld wat dankbaar in stand gehouden wordt. Ga eens bij een voetbalwedstrijd kijken: hoeveel messen zou je bij de mensen buiten het stadion aantreffen?

  Er was in principe toch eigenlijk weinig grond om die mensen xc3xbcberhaupt te gaan controleren? Samenscholing misschien.

  Het is misschien een vergaande theorie, hoor, maar ik vind het vreemd dat er eerst al door een hoge pief in de media verklaard moet worden dat zij aanwijzingen hebben dat er spanningen zijn. Ik dacht juist altijd dat dat enigszins binnenskamers gehouden werd.
  Frappante vind ik dat het OM eerst bot vangt wanneer zij trachten de Hells Angels te verbieden. Wanneer het OM in het gelijk gesteld zou zijn zou er onmiddellijk een precedent geschept zijn om Satudarah en gelijksoortige clubs ook te verbieden.

  Het OM heeft ongelijk gekregen en is hier uiteraard verbolgen over. Dat er soms dingen gebeuren bij dergelijke clubs die het daglicht niet verdragen laat zich wel raden. Wat zou nu de mooiste manier zijn voor het OM om alsnog in het gelijk gesteld te worden? Wanneer de beide clubs elkaar georganiseerd naar het leven gaan staan. Een handje helpen daarbij door vast wat berichten de pers in te laten gaan en dan met veel machtsvertoon Satudarah weg gaan jagen uit Amsterdam onder het mom dat ze gewapend waren en wilden provoceren lokt uiteraard weer een reactie van de Hells Angels uit.
  Het OM kan met een “zie je wel-vingertje” wijzen en krijgt alsnog gelijk.

 26. Jason August 3, 2011 at 10:32 am #

  @ Lotte

  Ik ga een heel eind met je mee maar er klopt iets niet in je redenatie, volgens mij. Het waren namelijk de HA die een avond eerder, vrijdag, al en masse op het Leidse Plein verschenen terwijl de politie wel op kwam draven maar nxc3xadet ingreep. Ook in dit geval hadden ze simpelweg een reden kunnen verzinnen. Bij SMC echter grepen ze wxc3xa9l in. De HA zeiden direct in hun commentaar; ‘Wat een gel*l, we hebben helemaal geen ruzie.’ Dat kan waar zijn of niet waar. Als het waar is trappen de HA echt niet meer in de geintjes en opzetjes van politie/Justitie door zich te laten provoceren, en als het niet waar is, laten ze zich ook niet op deze manier uitlokken want dan weten ze zxc3xa9ker dat ze door de mangel gehaald worden. Zowel door SMC als door Justitie.

 27. Jason August 3, 2011 at 10:35 am #

  Nog even ter aanvulling voor het geval iemand zegt dat de politie niet al te snel meer optreedt tegen de HA om niet opnieuw door het behang te gaan; als men aanleiding ziet om in te grijpen gebeurt dat echt wel. HA of niet.

 28. Lotte August 3, 2011 at 5:27 pm #

  @ Jason

  Ik had de berichtgeving over de Hells Angels op het Leidse Plein even gemist.

  Dat zet het geheel inderdaad even in een iets ander daglicht.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: