Zaterdag 30 juli: 'Voor de muziek uit' met kroongetuige; Amber: hoe Alert voor Vera?

30 Jul

Meijering-crimesite-2 

Bij de rechtbanken is het even wat rustiger, rechters en advocaten willen ook wel eens vrij zijn en de meeste boeven zitten gewoon vast. Maar niet iedereen zit stil.

 Recentelijk hadden we 't hier al over de nieuwe getuige waarmee het Openbaar Ministerie schermt in de zogenaamde Passagezaak, die zich in de Bunker afspeelt. Het gaat om de 'barbecuemoorden', de moord op Tonny van Maurik en op de Antwerpse diamantair Hennie Shamel en zijn vriendin. Allemaal zaken waar 'Passanten' als Jesse Remmers en Moppie R. voor op de korrel worden genomen.

De nieuwe getuige zou iets kunnen vertellen over deze zaken. Ik heb mij het hoofd al even gebroken over de vraag wie het kan zijn. Ik kom niet verder dan xc3xa9xc3xa9n of twee vrouwen, die het een en ander hebben opgevangen van de gesprekken over de liquidaties.

Op crimesite gaat advocaat Nico Meijering erop in. Hij heeft zo zijn vraagtekens bij het feit dat het OM zelf naar buiten heeft gebracht dat men in onderhandeling is met deze getuige, die in een beschermingsprogramma zal worden opgenomen. Of niet. De deal is nog niet rond. Waarom dan alvast publiciteit?

Lichtelijk cynisch constateert Meijering dat dit toch niet zal zijn om de getuige te beschermen. Eigenlijk is er maar xc3xa9xc3xa9n verklaring: onder druk van de publiciteit mxc3xb3et de getuige nu wel meewerken, het gevaar is er al, iedereen gaat lopen gissen.

Op het schaakbord van justitie worden pionnetjes geofferd voor de aanval op de koning.

Het stuk van Meijering staat hier

*

Amber-Vera

Vera de Vries is weer terecht. Al of niet dankzij Amber Alert. Het is nog niet helemaal duidelijk wat er precies is gebeurd en of het AA in dit geval nuttig en noodzakelijk is geweest.

Ik heb tot nu toe veel kritiek gegeven op de AA's die er geweest zijn. In vrijwel alle gevallen waren er andere oplossingen beter geweest en was al die publiciteit helemaal niet nodig. Dat wil niet zeggen dat het systeem op zich niet goed zou zijn. Er zijn in het verleden heel wat zaken geweest waarbij een snel AA veel had kunnen betekenen. Zij het dat het ergste (de verkrachting, de moord) vrijwel nooit voorkomen was, maar voor het oppakken van de dader had het wel nuttig kunnen zijn. Je kunt wel vaststellen dat er nog geen enkel AA is geweest dat 'levensreddend' is geweest. In de praktijk blijkt de oplettende burger die een kenteken noteert als hij iets verdachts meent te zien, het meest effectief.

 

11 Responses to “Zaterdag 30 juli: 'Voor de muziek uit' met kroongetuige; Amber: hoe Alert voor Vera?”

 1. Jason July 30, 2011 at 10:34 am #

  Off-topic, maar in A’dam-Oost hebben medewerkers van een rioleringsbedrijf een lijk gevonden.
  Nog geen idee of het er uit zichzelf is gekomen toen het nog geen lijk was.

 2. G. Augustin July 30, 2011 at 11:06 am #

  Jammer dat crimesite dit artikel publiceert net na dat ze hebben besloten geen reacties meer te plaatsen op hun site.
  Voor een artikel op persoonlijke titel van xc3xa9xc3xa9n van de belanghebbenden zouden ze een uitzondering moeten maken voor het reageerverbod.

 3. Jason July 30, 2011 at 11:29 am #

  Hoewel het mij ook enigszins bevreemdt dat het OM hier ‘voor de muziek uit loopt’ zou het te maken kunnen hebben met het feit dat de aandacht voor deze zaak een beetje lijkt weg te ebben. In een zaak die voor zoveel algemene, maatschappelijk morele, verontwaardiging heeft geleid en bij aandacht opnieuw leidt, is het OM wel gebaat bij wat publieke – en media aandacht. We hebben dat eerder gezien in Kolbak en gelieerde zaken. De zin: ‘Op het schaakbord van justitie worden pionnetjes geofferd voor de aanval op de koning.’ is goed gekozen; al vanaf het allereerste begin is deze zaak een schaakspel waarin het OM openlijk vals speelt maar zich niet gediskwalificeerd ziet omdat het publiek oogkleppen op heeft en de rechterlijke macht echt wel bexc3xafnvloedbaar is. Wat mij betreft is het wachten op het moment dat ze zichzelf alsnog schaakmat zetten. Het gaat er in deze zaak niet om om de waarheid boven tafel te krijgen maar om de zaak zo groot mogelijk te doen lijken, en een ‘monsteroverwinning’ proberen te behalen waarbij ‘vals spelen’ geoorloofd is. Zeg maar: het doel heiligt de middelen. Een ‘monsteroverwinning’ in de zin van dat alle verdachten veroordeeld worden tot lange straffen met als uitgangspunt de weg vrij te maken voor een nieuw proces tegen Willem Holleeder. Ik kan mij niet langer aan de indruk onttrekken dat dat toch het geval moet zijn. Het is niet voor niks dat hij nog steeds niet toegevoegd is. Dat kan twee dingen betekenen; ofwel er zijn geen bewijzen die in zijn richting wijzen of aanwijzingen die zijn betrokkenheid bij bepaalde zaken doen vermoeden en men kan xc3xa9cht niks tegen hem beginnen, ofwel er is sprake van een plan waarin een nieuwe zaak op hem toegespitst wordt met ‘bewijzen’ uit Passage. Hoe dan ook, en ik blijf het zeggen, is er al lang geen sprake meer, zou daar ooit al eens sprake van geweest zijn, van ‘waarheidsvinding’ en ‘recht spreken’.

 4. elroy July 30, 2011 at 1:02 pm #

  het is mij wel duidelijk justitie tovert vroeg of laat een definitieve superkroongetuige uit de hoge hoed
  en dan gaan er levenslange gevangenisstraffen vallen

 5. Nico van Empel July 30, 2011 at 2:00 pm #

  Denk meer aan een pat stelling
  nico van empel

 6. G. Augustin July 30, 2011 at 4:36 pm #

  Ook nog ander nieuws, er is een dode gevallen door een misdrijf op de Weesperzijde, volgesn het Parool ging het om nr 71 en dat wordt verhuurd voor 3500 euro per maand, dus echt iets voor expats of voor ?????

 7. Blog Maniac July 30, 2011 at 9:10 pm #

  Amber Alert faalt inderdaad 9 van de 10 keer. Dat soort dingen worden bedacht door mensen die zichzelf heel belangrijk vinden en zich nu op de borst kloppen omdat ze zulk ‘goed’ werk voor de samenleving doen..

 8. Maurits de Vries July 31, 2011 at 10:45 am #

  Ik begrijp sowieso niet dat er nog mensen zijn die deze soap volgen. Het lijkt wel een combinatie van Peyton Place en een waardeloos sprookjesboek. Iedereen (OM, advocaten, verdachten, getuigen, enz.) liegt, bedriegt en neemt een loopje met de waarheid. Ik vind het maar een langdradig, nietszeggend gebeuren en een grote schande voor de rechtsstaat…

 9. Jason August 1, 2011 at 11:23 am #

  Na de Cruquiusstraat en de Weesperzijde is er nu wederom een lijk gevonden. Ditmaal op een bankje, hoek Brouwersgracht/Binnen Brouwersstraat. Over de oorzaak en omstandigheden nog niks bekend.

 10. Piet August 1, 2011 at 11:40 am #

  @ Maurits de Vries?

  Hoe weet je dat? Komt dat niet omdat je het stilletjes toch ook wel een beetje volgt?

 11. Jason August 4, 2011 at 11:45 pm #

  In Slotervaart wil men blijkbaar niet achter blijven; opnieuw een dode op een bankje. Nou wisten we al dat banken niet te vertrouwen zijn, maar dit gaat wel xc3xa9rg ver…
  Het slachtoffer in de garage is trouwens een Columbiaan en de dode in het rioleringsstelsel blijkt een man te zijn geweest. Zaken staan vast niet in relatie tot elkaar maar volgens mij zit er iets in de grond in 020.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: