Vrijdag 29 juli: Kon niemand Anders stoppen?; Waarom vluchtte 'het kamermeisje' niet?

29 Jul

Mmorpg De verhalen van de overlevenden zijn hartverscheurend. Zonder uitzondering schetsen ze Anders Breivik als een meedogenloze schutter: een combinatie van toeval en net-niet-dodelijke schoten maakten dat sommigen overleefden. Je krijgt ook nergens het idee dat iemand iets had kunnen doen en ik heb ook nog niks gelezen over iemand die geprobeerd heeft hem uit te schakelen.

Dit zijn eigenlijk scenario's waarbij iemand de rol van 'held' had kunnen spelen. De vraag is: was dat zo kansloos dat ook iemand die normaal gesproken zo'n rol had gespeeld hier vanaf zag? Vechten of vluchten is het oeroude principe om te overleven. Soms kun je alleen maar vluchten.

Een groot verschil met het bloedbad dat Tristan van der V. in Alphen aanrichtte is, onder veel meer, de leeftijd van de slachtoffers. Daar reageerden de doelwitten ook verschillend.

"Of het is toeval, of de gemiddelde leeftijd in dat winkelcentrum is erg hoog, of Tristan maakte en bewuste keus. Dat kan niet uit lafheid zijn geweest: met zijn wapens kun je iedereen uitschakelen, jong of oud.

Een andere vraag is: wat zou je zelf doen, in zo'n situatie, als je aanwezig bent op de plaats delict en je bent een potentieel doelwit?

Er was een jonge vrouw die achter de dader aanrende, om te proberen of ze hem kon stoppen. Anderen brengen alleen zichzelf in veiligheid, weer anderen zetten hun eigen leven op het spel om anderen te redden. Er was een winkelier die van dichtbij zag dat de dader rustig aan het herladen was. Een moment om in te grijpen, zou je kunnen denken. Maar dat is niet iedereen gegeven."

Schreef ik toen over Alphen.

Sommige mensen reageren primair. Dankzij de alertheid van Hans Smolders kon Volkert van der G. worden gepakt: zonder zich te bedenken vloog Smolders achter de schutter aan. Had iemand als hij in Noorwegen een kans gehad?

Intussen komen er steeds meer berichten over randverschijnselen.

Het kijken naar het gewelddadige videogame 'World of Warcraft'.

Een Zwolse rechtsextremist die op de maillijst van Breivik stond.

Een Schiedamse schrijver die een boek schreef dat akelige overeenkomsten vertoont met het bloedbad. Bovendien was er xc3xa9xc3xa9n exemplaar van zijn boek in Noorwegen verkocht.

Het zijn bekende discussies: gewelddadige games of boeken en in hoeverre ze inspirerend werken op sommige (serie)moordenaars. Ik moet zeggen dat ik wel eens geschrokken ben van sommige spelletjes die je gratis kreeg bij een computer. Zoveel mogelijk voetgangers proberen dood te rijden, mensen neer te schieten, dat moet je niet willen. Niet willen maken, niet verkopen, niet spelen.

*

Kamermeisje

Eerder hadden we 't over 'het kamermeisje van DSK'. Ik vind haar verhaal tamelijk geloofwaardig. Er zouden ook wat misverstanden zijn ontstaan door vertalingen, omdat ze haar verklaringen had afgelegd in een Afrikaanse taal.

 Ook hier draait alles om: hoe reageer je in een bepaalde situatie? De kans dat een man als DSK haar puur met fysiek geweld heeft gedwongen hem te pijpen, lijkt mij nogal uitgesloten. Ze heeft ongetwijfeld de mogelijkheid gehad 'te vluchten'. Hoeveel 'gewone vrouwen' zouden zich tot zoiets laten dwingen en niet meteen woedend reageren en weglopen? Ik denk: 1 op de 100. Waarmee ik niet zeg dat DSK vrijuit gaat – integendeel – maar wel dat er wel sprake moet zijn geweest van een bepaalde wisselwerking waarbij ik het naadje van de kous nog wel graag eens zou willen weten.

 

9 Responses to “Vrijdag 29 juli: Kon niemand Anders stoppen?; Waarom vluchtte 'het kamermeisje' niet?”

 1. Daantje July 29, 2011 at 11:42 am #

  Het kijken naar het gewelddadige videogame ‘World of Warcraft’.
  Mag ik even lachen? 😛

  Geen rondspattend bloed, wonden, niets van zulks. En ja, je vecht tegen elkaar in PVP, en met elkaar tegen vijanden (monsters die ‘onze’ wereld willen vernietigen), enzovoorts. Maar aan de andere kant verzamel je de allerschattigste beestjes (konijntjes, eekhoorntjes, etc) die je dan kan houden en die achter je aan hobbelen.

  Ik snap dat er altijd mensen zullen zijn die games, films, etc de schuld zullen geven. Want dat zijn zogenaamde ‘negatieve’ dingen.

  En volgens mij? Volgens mij moet iemand gewoon GEK zijn om zoiets te doen. Geesteziek. Zelfs zonder agressieve games, films, etc, zouden deze mensen uiteindelijk toeslaan. Want ze zijn gek.

 2. Annet July 29, 2011 at 1:08 pm #

  xe2x80x9cHet zijn bekende discussies: gewelddadige games of boeken en in hoeverre ze inspirerend werken op sommige (serie)moordenaars.xe2x80x9d

  Wellicht dat voor jongeren met een gebrekkige gewetensvorming, inlevingsvermogen en een slechte beheersing van driften inderdaad (gewelddadige) videogames een inspirerende werking (kunnen) hebben.

  Toch denk ik dat het voor xe2x80x9cgezondexe2x80x9d jongeren, ook een veilige manier kan zijn om te experimenteren met allerlei emoties, vooral ook emoties die ze in het dagelijks leven moeten leren beheersen, zoals woede, maar ook angst.
  Het kan helpen om te (leren) ontdekken wie ze zijn en hoe ze hun emoties kunnen uiten, vooral in de puberteit, wanneer je op zoek bent naar de confrontatie met die emoties.

  Er zijn niet per definitie videogames nodig om die confrontatie aan te gaan, maar ik denk niet dat een ouder zich gelijk zorgen moet maken wanneer een kind (graag) deze games speelt. Zolang hij/zij hier geen 24 uur per dag aan spendeert en daarnaast in staat is om een normaal sociaal leven op te bouwen, is er geen sprake van een zorgwekkende situatie.

  Daarbij vind ik een onderscheid tussen spellen waarbij sprake is van een xe2x80x98levensechtexe2x80x99 situatie, zoals zoveel mogelijk voetgangers proberen dood te rijden, en spellen, zoals WOW, waarbij de fantasie het grootste deel van het spel bepaalt van groot belang. Van dat eerste zou ik ook zeggen: xe2x80x9cdat moet je niet willen maken, niet verkopen, niet spelen” en toch denk ik desondanks dat ieder weldenkende jongere prima in staat is om fantasie en realiteit van elkaar te onderscheiden.

 3. L. July 29, 2011 at 1:35 pm #

  Het is het normale gedrag op de apenrots HJK, en zolang je dat perspectief niet pakt, zie je ook niet wat er allemaal speelt.
  DAT ie gepakt werd is interessant, of ie nou wel of niet gedaan heeft doet amper ter zake, ga dr maar vanuit van wel, dit is dagelijkse praktijk in die kringen…

  DSK moest naar IMF meeting rondom eurocrisis, die kon niet doorgaan nu, hij moest zelfs aftreden, alles aan de kant om de reserve status van de $ te handhaven ! en dr spelen zaken rondom presidentsverkiezingen in Frankrijk ook, Sarkozy is ex-cia.

  Wil je echt weten hoe zoiets inmekaar steekt, just follow the money !

 4. Ad July 29, 2011 at 2:45 pm #

  De waarheid is denk ik banaler dan je zou denken.
  Over Alphen: Ik heb ook verhalen gelezen dat mensen zichzelf in winkels konden verstoppen waar snel de deur dicht ging dus ik denk dat de hoge leeftijden van de slachtoffers Alphen niks anders is dan dat ze niet snel konden wegkomen met rollator of stok. Dit gegeven maakt de schietpartij in Alphen nog triester, een gestoorde snotneus die uit armoede dan maar bejaarden gaat afschieten.

 5. hans July 29, 2011 at 5:01 pm #

  Het kamermeisje van DSK beseft kennelijk niet dat soms verstandiger is om “je kiezen op elkaar” te houden dan je “bek open te trekken”, ook al moet je je soms “erdoorheen bijten”. Overigens moet je dat natuurlijk wel “van geval tot geval” beoordelen” en daar lijkt zij niet zo best toe in staat.

 6. Ellen August 3, 2011 at 4:23 pm #

  Beste HJK,

  Na het lezen van dit citaat:
  “Hoeveel ‘gewone vrouwen’ zouden zich tot zoiets laten dwingen en niet meteen woedend reageren en weglopen? Ik denk: 99 op de 100.”

  Moet ik toch even reageren, ondanks dat je dit alweer een tijdje terug hebt geschreven.

  Ik ben zeker geen feministe, maar wat heb jij een raar beeld van vrouwen. Ik denk dat je er helemaal naast zit en dat het antwoord eerder is: 1 op de 100. We zijn misschien fysiek minder sterk dan mannen, maar we zijn geen watjes!!

  Groeten, Ellen.

  Beste Ellen,

  Het staat er inderdaad wat ongelukkig, ik bedoelde ook: 1 op de 100. Ik zal het aanpassen.

  Hendrik Jan

 7. Ellen August 3, 2011 at 7:19 pm #

  Dank voor je antwoord. Het leek me inderdaad ook onduidelijk hoe je dat zag i.v.m. de DSK-zaak. Nu is duidelijk wat je bedoelt. Maar ik vind het kamermeisje om die reden ongeloofwaardig. Al moet ik zeggen dat ik de zaak niet op de voet gevolgd heb.

 8. cees August 3, 2011 at 8:28 pm #

  Anders breivik kun je niet vergelijken met tristan van der vlis, anders was een man met een missie, tristan was geestesziek, zolang het rechtse gedachtengoed wordt vervolgd en gecriminaliseerd, zullen er steeds meer extremisten aanslagen plegen uit frustratie anders niet serieus genomen te worden. Het linkse denken zit nog steeds teveel in onze hoofden en kijk wat er geworden is van alle jaren links denken, politie en justitie is machteloos tegen criminelen, de regering belazerd de mensen. haha ze willen tovh ook belazerd worden, zo niet stem dan NVU want ook Wilders doet niets.

 9. Ada August 4, 2011 at 12:34 am #

  @ Ad…

  Je zou zo maar gelijk kunnen hebben. Uiteraard had Tristan bij de aanvang van de schietpartij het ‘overvals-element’ mee, het ongeloof en het totale off guard zijn bij de mensen. M.i. zijn daar de eerste bejaarde in de scootmobiel en het echtpaar (waarvan de echtgenoot ook in een scootmobiel zat) nog het slachtoffer van geworden, zij bevonden zich dicht bij de deuren waar Tristan door heen kwam. ( Toen had hij al 1 dodelijk slachtoffer gemaakt, xc3xa9n iemand een dwarslaesie bezorgd) 4 doden dus in de eerste 3 minuten. Daarna heeft hij gedeald met het besef bij de mensen dat ze beschoten werden en heeft hij ‘gek’ genoeg de meeste (jongere en niet gehandicapte) mensen die hij beschoten heeft ‘slechts’ verwond. Toen hij de laatste gang van het WC inging maakte zaten de meeste mensen al verstopt of waren gevlucht. Behalve de bazin van Square Mode die dacht kogels voor te kunnen blijven en een 91 jarige vrouw in een scootmobiel die tevens een makkelijk doelwit vormde. Ik heb er ook al menig denkwerk op losgelaten vanaf 9 april. Voor mijn gevoel heeft hij keuzes gemaakt. 3 scootmobiel gebruikers. Het eerste dat mij opviel aan de schietpartij.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: