Donderdag 28 juli: Elsa: levend begraven; Anders Breivik 'vast niet over de streep'; 80 doden: het verschil tussen Marokko en Noorwegen

28 Jul

Elsa-tisseur

Schokkend bericht van Tros Vermist: Elsa Tisseur blijkt levend te zijn begraven. Haar lichaam was in december gevonden in een bosperceel bij Veghel.

Haar vriend Mario van E. werd opgepakt, maar vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Hij had Elsa in september als vermist opgegeven bij de politie, op aandringen van haar moeder.

De politie reageerde, ondanks de uitermate verdachte omstandigheden, uitermate lauw. Volgens Mario had ze xe2x80x9cin verregaande staat van ontbindingxe2x80x9d de woning verlaten.

Dat klopt dan weer niet. Nu blijkt dat ze vermoedelijk levend is begraven.

Meer hierover bij de site van Vermist

*

Jessica-streep

Vanavond om half tien, bij de KRO op Nederland 1: 'Over de streep'.

Het is het project van 'onze' Jessica Villerius. Bekend van 'Manou, de documentaire'. Van Dutroux. Van 'Vel over probleem'. Van Glen Helder. Ruim een jaar geleden maakte ze er zelf een documentaire over, nu is het een serie afleveringen met Arie Boomsma als presentator.

Vraag het een psychiater, een hulpverlener, een rechter, een advocaat, een politieman, of – als het niet anders kan – een journalist. Als er weer eens een vreselijke moord is gepleegd.

Had iemand dit kunnen voorkomen?

Nee, meestal niet. Het had veel eerder gesignaleerd moeten worden, er is in de jeugd van de daders vaak al zoveel fout gegaan (gepest op school, bijvoorbeeld) dat je achteraf soms iets kunt begrijpen (niet alles). Voorkomen is beter dan genezen. Daar gaat dit over. Ken je de mensen die bij je in de klas zitten? Wat weet je van hun achtergrond, van hun problemen? Meer weten is meer begrijpen.

Actueel: had de daad van Anders Breivik kunnen worden voorkomen? We zullen het nooit weten. Maar ik denk dat hij niet 'over de streep' was gegaan.

Ik heb nog wel even wat opgezocht over een seriemoordenaar die vroeger werd gepest. Uit mijn sporadisch nog in de betere antiekzaken verkrijgbare 'Moord in Nederland', waarvoor ik ook een blik over de grens wierp.

Robert-Hansen-slachtoffers

"In het begin van de jaren tachtig is er in Anchorage, Alaska, het mysterie van de verdwenen danseressen. Het is in die contreien voor tippelaarsters veel te koud om op straat te lopen, vandaar dat ze als danseres in topless bars hun klanten oppikken. Tussen 1980 en 1983 worden de lijken her en verspreid aangetroffen. In juni 1983 komt een 17-jarige prostituxc3xa9e in paniek op een politiewagen afstormen, met een handboei om haar pols. Ze vertelt dat ze is opgepikt door een roodharige, kleine, lelijke man met een pokdalig gezicht, die vreselijk stotterde. Hij noemde zich John.

Uit haar beschrijving maakt de politie op dat het hier moet gaan om een vooraanstaand burger, de keurig getrouwde directeur van een bakkersketen, Robert Hansen. Bij de huiszoeking treft de politie tal van souvenirs aan van verdwenen danseressen, voor het merendeel goedkope prullaria. Plus een plattegrond met twintig kruisjes. Bij twee van die kruisjes waren de lijken van vrouwen gevonden.

Hansen geeft uiteindelijk toe dat die kruisjes de graven van vermoorde prostituxc3xa9es aangeven. Maar hij vermoordde lang niet alle vrouwen die hij had meegenomen naar zijn jachtterrein.

Robert-hansen Het enige dat hij van de vrouwen verlangde was orale seks. Wie dat weigerde, werd onder bedreiging met het jachtgeweer gedwongen zich uit te kleden. Ze kreeg een kleine voorsprong en daarna begon de jacht. 'Het doden was bijzaak, de kick zat in het jagen,' verklaarde Hansen voor de rechtbank. Een paar achtergrondgegevens: op school werd Hansen gepest, vanwege zijn puistjes en zijn stotteren."

Tenslotte: een kort berichtje in een krant, dat ik toevallig voorbij zag schuiven gisteren. In Marokko is een militair vliegtuig neergestort. Met tachtig militairen en burgers aan boord. Met slecht weer tegen een berg gevlogen. Allemaal dood.

Ik weet het, je mag het niet vergelijken, maar toch…

22 Responses to “Donderdag 28 juli: Elsa: levend begraven; Anders Breivik 'vast niet over de streep'; 80 doden: het verschil tussen Marokko en Noorwegen”

 1. Mia July 28, 2011 at 9:58 am #

  “Had iemand dit kunnen voorkomen?”
  Nee, denk het ook niet. Iedere moordenaar zal zo z’n eigen reden(en) hebben of zoeken.

  Zoals ik in mijn vorige reactie al aangaf was net als Sander V. ook Breivik liefhebber van de TV-serie Dexter, maar het zijn er meer….

  – Mark Twitchell zou John Altinger hebben vermoord. Hij verkondigde o.a. op Facebook dat hij veel gemeen had met Dexter Morgan.

  – Andrew Conley (17) werd in 2009 gearresteer ivm de dood van z’n 10 jarig broertje Conner.
  He stated: “I feel just like him”.

  – Het echtpaar Maartens van der Merwe (24) en Chane van Heerden (20) werden gearresteerd ivm de gruwelijke satanisch achtige moord op Michael van Eck.
  Het paar had een grote liefde voor de TV-serie Dexter. Zij identificeerden zichzelf met Dexter Morgan en Lumen Pierce.

  Er zullen ongetwijfeld inmiddels wel meer zaken bekend zijn waar de TV-serie Dexter een rol heeft gespeeld.

 2. I&I July 28, 2011 at 3:06 pm #

  Ik heb het stukje nu 3x gelezen en snap de laatste zin: “Ik weet het, je mag het niet vergelijken, maar toch…” niet. WAT mag je niet vergelijken? En WAAROM niet?

 3. I&I July 28, 2011 at 3:06 pm #

  Ik heb het stukje nu 3x gelezen en snap de laatste zin: “Ik weet het, je mag het niet vergelijken, maar toch…” niet. WAT mag je niet vergelijken? En WAAROM niet?

 4. Annet July 28, 2011 at 4:46 pm #

  @ Mia,

  xe2x80x9cEr zullen ongetwijfeld inmiddels wel meer zaken bekend zijn waar de TV-serie Dexter een rol heeft gespeeld.xe2x80x9d

  Breivik speelde ook World of Warcraft, net als ik, en vele anderen met mij. Maar wat wil dat zeggen? Ik ken iemand die ‘vroeger’ de serie Tour of Duty keer op keer bekeek en hem van voor naar achter en omgekeerd uit zijn hoofd kende, vaak ‘oorlogje’ speelde met vriendjes maar op het verkeerde pad belandde omdat hij op school niet kon meekomen en het verplicht was daar naartoe te gaan. Ik wil er maar mee zeggen dat het niet per se iets wil zeggen wanneer iemand bepaalde spellen doet of series kijkt.

  http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/64012/drentse-jongen-speelde-games-met-anders-breivik

  http://www.rtvnoord.nl/video/player640.asp?vid=15691

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/10250569/__Breivik_game-_de_met_Nederlander__.html

 5. Maurits de Vries July 28, 2011 at 9:31 pm #

  Als je met dat vergelijken Noorwegen bedoelt, dan snap je het verschil tussen een ramp en een aanslag niet helemaal…

 6. Ada July 28, 2011 at 11:22 pm #

  @ Annet…

  Ongelofelijk dat je hier niet schijnt te snappen wat je zegt. Lees je eigen reaktie nog maar eens na.

 7. Siem July 29, 2011 at 3:56 am #

  @Annet 4.46

  Quote: Breivik speelde ook World of Warcraft, net als ik, en vele anderen met mij.

  – Jee. Mag dat binnen de Refro-scene en als ‘docent’ tegenwoordig? Ik zou het bijna moreel verval binnen ‘de kerk en school’ gaan noemen.

  En inderdaad, volgens mij begrijp je zelf niet voor een kwart wat je onder de diverse topics uitbraakt. Hopelijk wordt jij geen gevaar voor de samenleving en blijft het slechts bij uitbraken op deze site. Al kost het steeds meer moeite om over je reacties heen te lezen en die alsmaar te blijven negeren.

  Toch wel zonde van de goede topics en normale reacties daarop.

 8. Jason July 29, 2011 at 9:25 am #

  @ Ada en Siem

  Waarom gaan jullie nou weer zo kinderachtig tekeer? Ze heeft toch gewoon gelijk?
  Het kijken van ‘foute’ series of het spelen van gewelddadige spelletjes maakt iemand geen moordenaar of stuurt hem niet het verkeerde pad op. Andersom zijn er gekken en moordenaars genoeg die nog nooit een ‘foute’ serie heben gezien of vroeger ‘oorlogje’ hebben gespeeld.

  Siem, ‘speelde’ is verleden tijd. Dat is ook wat Annet wil aangeven. Ik weet van haar dat ze het spel korte tijd gespeeld heeft toen het net uit was, maar is gestopt omdat ze zich realiseerde dat zulke spellen helemaal niet grappig zijn.
  Dat voorbeeld van Tour of Duty ben ik…
  Niet door de serie en het ‘oorlogje spelen’ maar omdat ik als puber destijds een enorme afkeer van school had, begon ik te spijbelen en rotzooi te trappen. Daar had ik echt geen ‘foute’ serie of gewelddadige game voor nodig. Zo zijn er nog talloze voorbeelden.

  En hoe kom jij in de vredesnaam bij ‘refro’?

 9. Hanna July 29, 2011 at 11:17 am #

  Jason,

  Nee Jason, Annet heeft niet alweer gewoon gelijk!

  Annet en jij zitten nog steeds in een verlate pubertijd, blijkt telkens weer,
  tegendraads en grenzen verlengen.

  En volgens mij is Annet hier niet blij met jou. Jason, jij praat voor haar, betuttelt en verdedigt haar.

  Wat kinderachtig, om te spelen meet gewelddadige computerspelletjes om vervolgens te realiseren dat zulke niet
  grappig zijn. Voeren we hier eigenlijk wel een discussie met volwassen personen?

  Siem heeft gelijk. Gewelddadige computerprogramma’s strookt met de kerk en bijbel waar Annet voor staat, laten we eerlijk zijn Jason.

  “Het kijken van ‘foute’ series of het spelen van gewelddadige spelletjes maakt iemand geen moordenaar of stuurt hem niet het verkeerde pad op”

  – Krijgen we dat weer, “zucht”
  Dat beweert Mia ook niet, het is een opvallend detail in bepaalde zaken.
  Het kan alleen iets zeggen over het doen en laten van een (profiel) dader.

  Het vermogen om begrijpend te kunnen lezen ontbreekt bij jou, Jason. Of je slaat door in jouw verdediging of gelijk krijgen.

  Jason, je kunt je ook tenminste afvragen waarom dergelijk gewelddadige spelletjes interessant is/was voor Annet.

 10. Jason July 29, 2011 at 12:55 pm #

  ‘Gewelddadige computerprogramma’s strookt met de kerk en bijbel…’ ?

  Sorry, dat snap ik niet…maar ik ben ook niet zo goed in ‘begrijpend lezen’.

 11. Annet July 29, 2011 at 5:37 pm #

  @ Ada,

  xe2x80x9cOngelofelijk dat je hier niet schijnt te snappen wat je zegt. Lees je eigen reaktie nog maar eens na.xe2x80x9d

  Twee dagen na de aanslagen in Oslo kom jij hier alweer op de proppen met je aller-leukste grappen over xe2x80x9cde borstvoeding van Andersxe2x80x9d en een vader die xe2x80x9ciets te vroeg uit de boot is gestaptxe2x80x9d en “de natte droom van Hilter..”

  xe2x80x9cff serieus..xe2x80x9d was het vervolg van je zogenaamde xe2x80x9cgeinigexe2x80x9d bijdrage. Toen dacht ik ook even: xe2x80x9congelofelijk dat je hier niet schijnt te snappen wat je zegt..xe2x80x9d

  Even xc3xa9cht serieus Ada: er zijn meer dan 60 jonge mensen op een gruwelijke wijze omgebracht en jij loopt te grappen.
  Dan troost ik me maar met de gedachte dat ik niet de enige ben die er helemaal niets van heeft begrepen.

  Het gaat er namelijk allang niet meer om wxc3¡t ik zeg, maar het gaat er om dxc3¡t ik iets zeg. En daarom heeft het ook geen enkele zin om alle bovenstaande bijdragen te gaan weerleggen, doe ik ook niet.
  Ik heb een mening en vraag niemand het daarmee eens te zijn, wat meer kan ik doen?

  Deze aanslag van “Anders” heeft mij in ieder geval weer met beide benen op de grond gezet en me doen beseffen dat ik me soms druk maak om dingen die er totaal niet toe doen.

  Al die (jonge) mensen, die zomaar midden uit het leven zijn gerukt, al die nabestaanden die niet alleen met een intens groot verdriet, maar ook nog eens met honderden vragen achterblijven, vormen voor mij pas echt aanleiding om me druk over te maken.
  Als jullie de behoefte hebben om flauwe bijdragen te blijven posten, dan zij het maar even zo.

  Wellicht dat het voor jullie ook eens een reden is om daarover na te denken? Je energie niet langer te stoppen in mijn bijdragen, we weten nu wel dat ik fout ben, maar laat je gedachten liever uitgaan naar mensen die het deze dagen xc3xa9cht nodig hebben.

  Daar hoor ik niet bij.

 12. piet pietersen July 29, 2011 at 6:50 pm #

  Bij mij ging het qua games al mis met spaceinvader,daarna met de duckhunter ging het snel bergafwaarts heel wat onschuldige eendjes zijn er aan gegaan.

  Later met carmageddon ging het helemaal mis,met mijn zespixel auto reed ik voornamelijk kostwinners ondersteboven en oude vrouwtjes om vervolgens in satanisch gelach uit te barsten als ik weer een rood pixeltje zag.

  En de rest is geschiedenis :).

  Vroeger waren gewelddadige films zogenaamd de oorzaak,nu computer-spelletjes.Maar de logica ontgaat mij,het is net zoiets als de bankencrisis en dan de oorzaak gaan zoeken in het feit dat ze vroeger veel monopoly hebben gespeeld.

 13. Ada July 30, 2011 at 2:45 am #

  @ Annet…

  Leuk geprobeerd maar ik liep niet te grappen, kijk maar even onder welk topic ik dat postte…

  ‘Even xc3xa9cht serieus Ada: er zijn meer dan 60 jonge mensen op een gruwelijke wijze omgebracht en jij loopt te grappen.’

  Nee dus.

 14. Siem July 30, 2011 at 6:41 pm #

  @Jason 29ste 9.25

  Wat een kleuterreactie weer zeg! Het lijkt wel een catharsistherapie die je met jezelf aangaat op een publiekelijk toegangkelijke website. Het verguisde schooljongetje dat nu stelselmatig een ‘Juf’ (Annet) terugkerend verdedigt die hem ook in prive-contacten zo goed ondersteund. Echt heel erg kleinzielig, want op inhoud ga je niet in.

  @Hanna 29ste 11.17

  Thanks. De reactie daarop van Jason 12.55, was weer jammerlijk bevestigend.

 15. C July 31, 2011 at 3:24 pm #

  Goh ik zie dat de grote siem-zeikt-annet-af-show weer begonnen is.
  Goed gedaan hoor Siem…heeeeeeeeeeeeeel volwassen (cynisch)

 16. Siem July 31, 2011 at 5:32 pm #

  C 3.24

  En daar was je weer in alle overbodigheid. Tip: beter lezen voortaan. Of heb je de daarvoor benodige lesjes gemist?

 17. ron52 July 31, 2011 at 10:02 pm #

  @siem

  Hoeveel lesjes heb jij dan gemist? Refro? Geen geschiedenisles gehad. Stelselmatig refro schrijven blinkt niet uit in enorme intelligentie….nooit gehoord van reformatie?
  Of stond er in jouw boek refromatie? Ondersteund met een d? Ook Nederlands gemist? Toegangkelijk? Kan gebeuren Siem, zo schrijft mijn zoon van 7 het ook.
  Ik zou zo denken…word toch eens een beetje vent man en hou op met je eindeloze gezeik!!
  Iemand op spelfouten afrekenen is kinderachtig he Siem? Nog niet half zo kinderachtig als jij hier altijd tekeer gaat. Stakker.

 18. jan July 31, 2011 at 11:19 pm #

  HJK,

  alsjeblieft, kunnen die reageerders die na elk topic hun eigen oorlogje voeren niet uit?
  of ben ik de enige die zich hier zo aan ergert?

 19. moi August 1, 2011 at 1:17 am #

  Nee Jan je staat hierin niet alleen!

 20. Siem August 1, 2011 at 2:26 am #

  @Ron52 10.02

  Je snapd er egt niets van he? E.e.a. had totaal niets met ‘het afrekenen van spelfouten’ te maken. Hoe verzin je het.

  Duidelijk heel wat topics, het opstarten van vele discussies en het verloop van reacties gemist.

  Laat ook maar zitten verder, taalridder. Graag zelfs!

  Beste Siem,

  Maar dat ‘refro’ was wel fout, dat had gewoon ‘refo’ moeten zijn, tenzij je een nieuw begrip wilde crexc3xabren.

  Hendrik Jan

 21. C August 1, 2011 at 11:50 am #

  @ Jan

  Nee Jan, je bent niet de enige die zich er aan ergert. Dat doe ik ook en ik heb er al menigmaal iets van gezegd (gereageerd) Maar als je Siem ergens op wijst krijg je steevast als antwoord dat je lesjes gemist hebt, je opleiding te laag is..blablabla. Ik denk dat Siem zijn/haar obsessie voor de opleiding van anderen makkelijk te verklaren is…..

 22. Siem August 1, 2011 at 5:23 pm #

  @HJK 2.26

  Nee hoor, Refro is volgens mij geen nieuw begrip Ik gebruik het als het gaat om bijvoorbeeld gelovigen die hun ‘politieke correctheid’ putten uit hun ‘Bijbel’.

  Ref-Reformatorisch
  Ro- Rooms Katholiek

  Refro, ik vind het wel een goede combinatie van die twee.

  C 11.50

  Quote: Maar als je Siem ergens op wijst krijg je steevast als antwoord dat je lesjes gemist hebt, je opleiding te laag is..blablabla.

  – Dat is ronduit gelul. Ik maak geen enkel onderscheid tussen mensen op grond van opleiding of taalgebruik. Alleen als er complete verhandelingen worden neergezet met benoeming van het ‘eigen beroep’, dan reageer ik daar op als de inhoud niet strookt met een beweerde functie en de daarbij horende kennis. Ook reageer ik wanneer een reactie van mij eruit wordt geplukt om te kunnen zeuren zoals jij dat doet. Dan adviseer ik je om eerst beter te lezen en het volledig verloop mee te nemen.

  Dus C. ga nu niet zaken uit het verband rukken om steun te zoeken voor je irritaties. Ik begrijp sowieso niet dat je je ergernis blijft profileren, steevast enkel als het om Annet draait en alsof ik de enige ben die op haar reageert. Daar kunnen anderen zich dan weer aan gaan ergeren.

  Laat ik dat zelf maar niet doen 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: