Maandag 25 juli: Noorse politie wachtte een uur op de boot; geheimen van de Baambrugse Zuwe

25 Jul

Oslo-2

xefxbbxbfxefxbbxbfxefxbbxbfxefxbbxbfxefxbbxbfxefxbbxbfAnders Breivik bereidde zijn moordaanslagen negen jaar lang voor. Niemand had iets in de gaten. Hij was een 'lone wolf', net als Ferdi E., die Gerrit-Jan Heijn ontvoerde en vermoordde.

Als Ferdi E. niet zelf naderhand fouten had gemaakt, door met losgeld whisky te kopen, was de moord wellicht nooit opgelost. Breivik had er, als hij dat had gewild, ook wel mee weg kunnen komen. Als hij een boot had klaargelegd, had hij ongemerkt terug kunnen varen. Hij kon anderhalf uur lang ongehinderd minstens tachtig jongeren vermoorden, de politie moest een uur wachten op een boot.

Ferdi E. ontkende dat hij min of meer bewust fouten had gemaakt, maar je kon wel constateren dat hij eigenlijk wel trots was op zijn slimheid. Dat zal bij Breivik ook hebben meegespeeld: hij wilde wel 'eer van zijn werk'.

Gisteren hadden we 't hier over het 'toeval' over de relaties vader-zoon, naar aanleiding van een aflevering van Wallander, waarin de zoon van een huurmoordenaar figureerde. Als je erop let gaat alles daar ineens over. In de fascinerende aflevering van Zomergasten gisteravond vertelde Marc-Marie Huijbregts ontroerend en ook wel tamelijk hartverscheurend over de band met zijn vader.

Zo zie je maar: ook al zit het allemaal niet helemaal snor met dat soort dingen, de xc3xa9xc3xa9n wordt artiest, de ander massamoordenaar.

Bericht van gisteren staat hier

*

Zuwe-1-vn

Wegens verblijf in een land waar Vrij Nederland niet te koop is, loop ik wat achter met de weekbladen. Terwijl er alle reden was nog even aandacht te besteden aan een reportage van Harry Lensink en Marian Husken over 'de Baamburgse Zuwe', het miljonairslaantje aan de Vinkeveense plassen.

"Zo'n typische bewoner van "het maffialaantje' was de beroepscrimineel Wouter van K. Hij
vond naar eigen zeggen van 1994 tot 2003 onderdak op nummer 143. 'Wout' houdt van praten. Eerder dook hij op als mogelijke kroongetuige in het onderzoek naar de bedreiging van officier van justitie Koos Pooij. Maar zijn verhaal verdween in de kluis.Toenmalig minister
Piet Hein Donner achtte Van K. niet betrouwbaar genoeg. Nu figureert hij opnieuw in een Amsterdamse strafzaak. Deze keer gaat het om de import van duizenden kilo's cocaine.
Hij getuigt hierin tegen zijn toenmalige maatje Thom B."

Aldus VN.

We zijn weer thuis…

Het gaat over een onderschept transport met de Otton, een oude zeesleper. Van K. heeft Thom B. erbij gelapt, ook al is tamelijk duidelijk dat deze hier niets of in elk geval heel weinig mee te maken heeft.

Ik ken de zaak goed, heb er vorig jaar nog uitvoerig over gepraat met aan andere getuige. Zelden zoveel paranoia meegemaakt. Probleem is dat justitie verklaringen van notoire leugenaars en van mensen die werkelijkheid en fantasie niet meer onderscheiden, heel goed kan gebruiken om onschuldige mensen veroordeeld te krijgen.

Wout heb ik een jaar eerder nog gesproken op Bonaire, waar hij destijds zogenaamd ondergedoken zat. Dat viel nogal mee. Het stukje over de villa aan de Vinkeveense Plassen is typerend voor Van K.

Vrij Nederland:

"Wout had dit pand met 2200 vierkante meter grond gekocht voor 750.000 gulden. De grond was echter alleen al drie miljoen euro waard. Thom B. bij de politie. "Wij besloten dat het huis 1,44 miljoen waard was. Ik heb toen aan Wout 720.000 gulden betaald." De deconfiture was groot toen Van K. slechts huurder bleek: Thom B. kon fluiten naar zijn investering van ruim zeven ton."

Eerder berichtje hierover staat hier.

Een andere boeiende passage gaat over Rooie Ron en beurshandelaar Hans K. In mijn boek 'De BV Bruinsma' staat hier veel meer over, al noem ik daar de naam van Hans K. niet. Achteraf maar goed ook, eigenlijk is er sprake van een kleine vergissing, maar er zijn maar twee mensen die dat weten.

Vrij Nederland:

"Op deze plek woonde tot voor kort 'Rooie' Ron de J., die in de jaren negentig samen met Hillis en Mink Kok de leiding had over een beruchte drugsorganisatie. Eind 2007 legde het Openbaar Ministeric beslag op het pand, omdat het De J. verdenkt van witwassen. Aan de overkant van de straat ziet de oprit er een stuk beter onderhouden uit. Het is de woning van beurshandelaar Hans K. (VN noemt de naam voluit, ik doe dat maar niet, op internet is dat vervelender, hjk) waar tegenwoordig zijn zoons wonen. Zelf resideert de in Amsterdam West geboren selfmade multimiljonair in Monaco."

De verhouding tussen de buren was niet altijd even goed. Er is zelfs een videoband waarop een van de twee flink in elkaar wordt getimmerd, op verdenking de boel te hebben belazerd. Komt in mijn boek nogal uitvoerig ter sprake, hier laat ik de lezer maar even in het ongewisse wie de klappen uitdeelde en wie de ontvanger was. Hint: het is niet zo hxc3xa9xc3xa9l moeilijk.

 

One Response to “Maandag 25 juli: Noorse politie wachtte een uur op de boot; geheimen van de Baambrugse Zuwe”

 1. upinsmoke July 25, 2011 at 11:43 am #

  noorwegen

  op deze manier aandacht vragen/eisen voor je standpunt is principieel niette accepteren.

  dus waarom aandacht voor zijn verhaal???

  als blijkt dat ie alleen handelde, morgen een spuit erin en samen met zijn manuscript cremeren en vanaf dan alleen aandacht voor de slachtoffers

  net als obama na osama; even fijntjes in de camera kijken en duidelijk maken dat de eerst volgende die zoiets flikt gewoon een kogel of spuit krijgt (of heb ik dat verkeerd begrepen)

  gaat niet helpen maar is wel erg duidelijk voor eventuele daders

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: