Breivik: 'Geen dolle schutter'; 'Iemand die zich 'de napret niet wilde laten ontnemen'

25 Jul

Update 15.15 uur:

"Nu we meer weten over Breivik en zijn actie weten is de eerste indruk bevestigd dat hij niet in de categorie dolle schutters past zoals we die uit de drama's van Columbine, Ehrfurt, Winningen etc kennen. De verantwoordelijken voor deze drama's waren weliswaar in staat in een eruptie van razernij veel slachtoffers te maken maar niet koel genoeg de gevolgen van hun daden nuchter onder ogen te zien; allen maakten een einde aan hun leven zodra hun duidelijk werd dat de schietpartij ten einde was."

Aldus Koen Hakvoort, in een analyse van de de Noorse moordpartij.

"Alhoewel er bij de dolle schutters ook sprake van voorbereiding is, is deze veel beperkter dan bij Breivik en bestaat dan meestal uit schietoefeningen en het verzamelen van munitie. Waarschijnlijk zijn zulke dolle schutters vaak te getroubleerd, te geschift, te dom en te verward om een gecompliceerd plan voor te bereiden en dat op de beslissende dag uit te voeren. Het is een patroon van langzaam opbouwen van agressie met een snelle ontlading."

"Bij Brevik draait alles op de uitvoering van het zorgvuldig uitgedachte plan en is wilde, ongestuurde agressie niet de drijvende kracht. Zodra hij doorhad dat de politie op het eiland was heeft hij zich overgegeven i.p.v. zelfmoord te plegen zoals een dolle schutter zou doen; de politie heeft hiervoor geen schot hoeven lossen. Kennelijk koel of psychopaat genoeg om nuchter de gevolgen van zijn daden onder ogen te zien. Mogelijk  -m.i. bijna zeker – wil hij na de voorpret, de pret zich ook de napret niet laten ontnemen. Zo bekende hij onmiddellijk alles en verklaarde zo veel mogelijk met de politie samen te werken, waarschijnlijk niet in de laatste plaats om in eindeloze politieverhoren over zijn levenswerk te vertellen en zo mogelijk ook nog bewondering af te dwingen. En ijdel en narcistisch moet hij getuige zijn aankondigingen op Internet wel zijn."

"Ook na arrestatie wil hij kennelijk de regie behouden: via zijn advocaat kleineert en kwelt hij zijn slachtoffers door te verklaren dat zijn misdaden weliswaar afschuwelijk maar noodzakelijk waren. Nog geen etmaal vast en meneer loopt al voorop in het goedpraten van zijn eigen misdaden. Dit subtiele kwellen past ook goed bij de duivelse misleiding door zich op het eiland als politieman te vermommen en de voorkeur voor tieners als slachtoffer. Dit laatste vooral om de samenleving zo hard mogelijk te treffen."

"Doorgedraaide zielepoten aan de ene kant en een ijdele, meedogenloze psychopaat aan de andere kant die zich in tegenstelling met de eersten langdurig aan de aandacht van een miljoenenpubliek kan laven. Meer dan eens lijkt het inzetten van een speciale politie-eenheid (hetgeen bijna altijd met veel tijdverlies gepaard gaat) er meer toe te dienen het aantal slachtoffers bij de politie zo laag mogelijk te houden dan burgerslachtoffers te voorkomen. Betrokkenen bij schietdrama's zijn m.i. beter af als de gewone politie zich direct in het gevaar stort zoals in Winningen en Alphen a/d Rijn bijvoorbeeld het geval was. Wat een eeuwigheid hebben die arme tieners op dat eilandje op de politie moeten wachten!"

"De vergelijking met Ferdi E. vind ik ook niet gelukkig omdat deze evenmin als van der G. een massamoordenaar is. De moord op Heijn was bovendien een middel en geen doel op zich. Ferdi E. liep niet uit ijdelheid tegen de lamp maar door de bijna onvermijdelijke slordigheid in de nasleep die volgt op een met grote aandacht uitgevoerde planning en uitvoering van een gecompliceerd misdrijf."

 

9 Responses to “Breivik: 'Geen dolle schutter'; 'Iemand die zich 'de napret niet wilde laten ontnemen'”

 1. hans July 25, 2011 at 4:31 pm #

  De Politie krijgt nogal “het een en ander over zich heen”, maar is er nu echt sprake van falen? Naar mijn idee niet. Alle aandacht ging uit naar de bomaanslag en twee aanslagen kort achter elkaar is iets waar men in Noorwegen nooit rekening mee heeft gehouden om de simpele reden dat er in feite nooit aanslagen zijn gepleegd. Het neemt natuurlijk niet weg dat het voor de slachtoffers op het eiland een gruwel moet zijn geweest.

  Ik heb het idee dat je deze dader met niemand kan vergelijken. In niet niet een geval van schietpartijen op scholen, winkelcentra en noem ze maar, ging er een jarenlange planning aan vooraf.

  Of er sprake is van een psychiatrische aandoening, is naar mijn idee ook de vraag. Het lijkt mij eerder een daad van iemand die weloverwogen te werk is gegaan. Zulke lieden bestaan nu eenmaal (helaas). Ook militairen plannen zorgvuldig akties in de wetenschap dat het een aantal doden en gewonden gaat opleveren. Het einddoel is echter te rechtvaardigen.

 2. hans July 25, 2011 at 11:13 pm #

  Het blijft opnieuw stil, blijkbaar zijn alle mensen die hier normaal gesproken reageren met vakantie, of weten ze geen raad met dit gebeuren? Het kwaad in onze samenleving komt immers van “links” zoals ons jarenlang is voorgehouden. Terreur, uit welke dan ook is altijd fout.

 3. Angeline July 26, 2011 at 12:56 am #

  Hallo HJK,

  Over de Baambrugsezuwe en penoze. Johnny Mieremet woonde op 141c tijdens zijn arrestatie over de Gladio wapens. Zie Dutch Prisons – Onderwereld Files.

  MVG
  Angeline

 4. Ada July 26, 2011 at 1:43 am #

  @ hans…

  Ik ben niet op vakantie maar ik kan hier niets mee. Er zijn heel veel emoties als het gaat om moord, maar hier praten we over een narcistische moordenaar, iemand die in zijn eigen crap is gaan geloven. En dus zonder aanziens des persoons is gaan moorden. Zie de foto van vandaag in de kranten, Anders kijkt trots en tevreden uit het raampje, blij met alle aandacht. Nogmaals, daar kan ik niets mee, mensen zonder geweten.

 5. Annet July 26, 2011 at 8:31 am #

  @ Hans,
  xe2x80x9cHet blijft opnieuw stilxe2x80xa6.xe2x80x9d

  Ja, hoeveel meer kan een mens doen dan hier gewoon helemaal stil van worden. Ik ben het voor een groot deel met je eens, dat wel. Ik ben (ook) van mening dat het te eenvoudig is om te spreken van falen door de politie of wie dan ook. Misschien dat het er dragelijker van wordt, maar het is, zeker van deze afstand, niet zo gepast. Ik kan niet anders dan diep respect opbrengen voor die agenten die willens en wetens daar het eiland zijn opgegaan, al was het er maar xc3xa9xc3xa9n geweest die onder deze omstandigheden de moed had gehad. Wie van ons zou het lef hebben gehad?

  Er wordt deze dagen heel wat geanalyseerd; psychologen en andere deskundigen proberen, bijna angstvallig, grip te krijgen op het hoe, wat en waarom. De xc3xa9xc3xa9n met nog interessantere termen dan de andere, maar wat levert het ons op? Zijn we er bij Tristan van der V., ondanks al die analyses, wxc3xa9l uitgekomen?

  We zullen moeten accepteren dat dit soort mensen nu eenmaal worden geboren, het is de eerste niet en het zal ook zeker de laatste niet zijn. Hoe erg ook.

 6. Jason July 26, 2011 at 1:24 pm #

  @ Annet

  Ik neem aan dat je met die laatste alinea bedoelt dat er niet altijd een oorzaak te achterhalen is (traumatische jeugd of weet ik wat) en niet dat we ons er maar gewoon bij neer moeten leggen dat het nou xc3xa9xc3xa9nmaal gebeurt, of zie ik het verkeerd?

 7. hans July 26, 2011 at 7:30 pm #

  Sommige dingen gebeuren nu eenmaal. Een heleboel mensen hier zijn opgegroeid met het idee dat “de boze mensen” altijd wel op tijd in hun kraag worden gegrepen. Helaas, dat beeld klopt niet. De maakbare samenleving waarbij alles onder controle zouden we ook niet eens willen. Een leraar van mijn middelbare school schreef zo’n 30 jaar geleden in de schoolkrant: “Leven is levensgevaarlijk”, daaraan voorafgaande had hij een opsomming gemaakt van alle mogelijke risico’s die we dagelijks lopen.

 8. Mia July 28, 2011 at 8:10 am #

  Breivik blijkt net als Sander V. liefhebber te zijn van de TV-serie Dexter.

 9. PC Hoofdsteeg July 28, 2011 at 11:12 am #

  Fantastisch hoeveel psychiaters dit land telt. Het regent stukjes. En dan op afstand de diagnose kunnen stellen, hulde.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: