Zondag 24 juli: Hoe kon Anders anderhalf uur lang zijn moordgang gaan?; De dood van Michael Koomen: 'moord'

23 Jul

Oslo-1

De meeste massamoorden spelen zich af in enkele minuten. Sommige duren iets langer, maar een doorgedraaide gek die anderhalf uur lang zijn gang kan gaan zonder dat er ook maar iemand ingrijpt, dat is nog nooit vertoond.

Noorse agenten mogen geen wapens dragen, hoorde ik ergens. Maar op zo'n eiland met 500 jongeren is dus geen enkele vorm van beveiliging aanwezig, er is niemand die in kan grijpen?

En het duurt anderhalf uur voor er politie komt? Hier hoor ik niemand over en wellicht blijkt nog dat het allemaal anders is gegaan, maar dit is bijna bezopen.

*

Michael-amsterdam-1 

Aan de andere kant: we willen ook geen agenten die iets te grxc3ยกxc3ยกg schieten. Aanvankelijk was ik wat 'gereserveerd' over de dood van Michael Koomen, die door een Amsterdamse agent werd neergeschoten, maar als je het verhaal leest zoals dat afgelopen week in NRC stond, ziet het optreden van die agent er ook niet al te fris uit. Waar was die man eigenlijk mee bezig? Inmiddels blijkt dat hij al eerder bij een onfris akkefietje betrokken is geweest en dat verbaast niks.

Wat is er gebeurd? Toevallig is dat aardig duidelijk. Omdat het gebeurde op een plek waar twee bewakingscameraxe2x80x99s hingen. Uit de beelden blijkt dat het verhaal van de agent niet helemaal klopt. Iedereen die de beelden heeft gezien, concludeert dat de agent in zijn verklaring het geweld groter en ernstiger heeft gemaakt dan het is. Het wordt ook duidelijk dat Michael probeerde de ruzie tussen de agent en xc3xa9xc3xa9n van Michaels voetbalvrienden te sussen.

De verslaggever van NRC heeft de beelden gezien. Het incident duurde 2,5 minuten. Dit is het relaas:

"Het is bijna 22.15 uur. Nick en een vriend lopen samen over straat. Een wit busje stopt voor hun neus, een agent stapt uit en loopt om. Hij spreekt ze aan, ze lopen mee naar het busje. Hij duwt ze ertegenaan en boeit ze aan elkaar vast. De rechterarm van de xc3xa9xc3xa9n aan de linkerarm van de ander.

Dan komt een jongen van de vriendengroep aanlopen, Rafael. Hij vraagt iets. Er komt nog een jongen aanlopen. Dat is D., die door het OM wordt aangemerkt als verdachte. De agent vraagt via de portofoon op zijn schouder om assistentie.

Dan komt Michael aanlopen. Er staan nu drie jongens tegenover de agent. Achter hem staan Nick en de vriend, geboeid. Opeens geeft de agent D. een stoot in het gezicht waardoor D. achterover struikelt. D. rent vervolgens op de agent af en slaat hem met de kampioensschaal. De agent gooit Nick en de vriend op de vloer van de bus. Hij pakt zijn wapenstok die in het busje ligt. Tegelijk sleurt Rafael D. weg bij de bus, tot wel een paar meter verderop.

Rafael keert terug, D. ook. D. geeft een trap tegen het bovenbeen van de agent en schopt opnieuw. De agent begint met zijn wapenstok te slaan. Rafael en Michael proberen de gemoederen te kalmeren. Nick staat op en trekt met zijn rechterarm de agent om zijn nek en legt hem in xc3xa9xc3xa9n beweging bovenop de andere arrestant in de bus. De agent geeft zijn wapenstok over van een hand naar de andere.

Opeens valt Michael pal achterover en blijft liggen met zijn armen wijd. Niemand valt het op. Dat was het eerste schot. De tweede kogel, pal daarna, zie je afketsen op de grond.

D. is nog steeds aan het schoppen tegen de agent. De agent schiet weer (door het been van Nick). Een van de vrienden zit nu op de grond bij het hoofd van Michael.

D. zwalkt opeens weg van de bus. Hij is in zijn buik geschoten. Hij valt op de grond. Dan komt de eerste politieauto aanrijden. Vanaf het moment dat de agent assistentie inroept tot het laatste schot verstrijken 1 minuut en 50 seconden."

De ouders van Michael hebben aangifte gedaan tegen de agent, wegens moord.

 

10 Responses to “Zondag 24 juli: Hoe kon Anders anderhalf uur lang zijn moordgang gaan?; De dood van Michael Koomen: 'moord'”

 1. arkan July 24, 2011 at 1:18 am #

  “De ouders van Michael hebben aangifte gedaan tegen de agent, wegens moord.” Dat lijkt me in dit geval meer dan terecht – het is te hopen dat deze agent voor JAREN achter slot en grendel verdwijnt, maar iets zegt me dat dat wel weer niet zo zal zijn ๐Ÿ˜ฆ

 2. Jason July 24, 2011 at 10:53 am #

  Wat ik eerder al zei: volgens mij is moord niet haalbaar. Maar dat de onderste steen boven moet komen lijkt me duidelijk. In eerste instantie schreef ik in een reactie dat ik mijn bedenkingen had maar niet op voorhand de agent wil beschuldigen. Dat is nog steeds zo maar hoe meer duidelijkheid er komt, hoe meer ik ervan overtuigd raak dat we hier met een ‘rotte appel’ te maken hebben voor wat betreft de agent. Door het aanklagen van de agent door de ouders van Michael wordt het in elk geval geen doofpotaffaire. Laten we hopen dat er ook daadwerkelijk een flinke straf aan vast zit indien blijkt dat hij zelf de aanstichter was, buitenproportioneel gehandeld heeft (volgens mij ook subsidiair onjuist want hij had ook een wapenstok binnen handbereik) en tot slot gelogen heeft of minstens de waarheid in zijn voordeel verdraaid heeft.

 3. Bertus July 24, 2011 at 11:00 pm #

  Het wordt tijd dat Justitie agenten eens minder gaat beschermen.
  Bovendien moet de screening van toekomstige agenten veel beter, denk maar eens aan die pedo agent sander vreeswijk.
  Een agent staat niet boven het volk, maar maakt er deel van uit en dat vergeten veel politiemensen.

 4. Zhe Observer July 25, 2011 at 10:20 pm #

  Boontje komt om zijn Loontje… Moeten ze maar geen politieagenten aanvallen! Zou de politie vxc3xa9xc3xa9l vaker moeten doen. Respect, Normen, Waarden en Fatsoen zijn door die Alles-moet-maar-kunnen-en-ik-heb-overal-Schijt-aan-mentaliteit zo goed als helemaal verdwenen. Het heeft ook niks met “boven de Wet” staan te maken. Moet je in Espaxc3xb1a eens een Guardia Civil een schop verkopen… Dan lul je wel anders.

  p.s. nog een ‘geluk’ dat het geen buitenlander was, het Land zou weer op stelten hebben gestaan. ๐Ÿ˜‰

 5. inge July 26, 2011 at 10:23 am #

  Boontje komt om zijn loontje? Wat een onzin is dat zeg!

  Je probeert een conflict tussen je vrienden en een agent te sussen en je wordt neergeschoten… Moet hij maar niet meer de boel proberen te sussen???

  De agent zal zich misschien erg bedreigd hebben gevoeld, maar heeft zijn wapen niet goed gebruikt en in iedergeval lijkt het dat hij de verkeerde heeft neergeschoten. Een goede agent hoort hier goed op getraind te zijn en deze fout niet te maken. Een degelijk onderzoek lijkt mij meer dan terecht.

  Die gasten die de agenten aanvallen zijn tuig, maar dat wil niet automatisch zeggen dat deze agent goedheid zelve is.

 6. Dave July 26, 2011 at 11:26 am #

  Makkelijk kletsen allemaal!
  Als ik het goed lees lag de agent dus op zijn rug in een busje, bovenop 2 andere gasten xc3xa8n met een arm om zijn nek! Probeer dan nog maar eens goed te mikken! Met 5 man om zich heen en nog geen versterking aanwezig, zou hij zich bedreigd hebben gevoeld misschien?! Duhhh!
  Je hebt met je tokkels van agenten af te blijven en je te gedragen op straat!! Als een agent je daarop aanspreekt dan heb je dat maar te accepteren, ongeacht of je net kampioen bent geworden of niet.
  Een kat in het nauw maakt rare sprongen, nou een mens ook! En aangezien een agent nog steeds een mens is….
  Zielig voor de familie maar soms gaat het wel eens mis. Verdriet is er niet minder om, dat begrijp ik best. Maar vraag me af of de agent het ‘s ochtends bij het opstaan al had bedacht lekker iemand dood te knallen die dag. De ‘rotte appel’ van Jason en ‘JAREN gevangenisstraf’ van Arkan klinken lekker populistisch maar blijf de dingen in perspectief zien. Worden jullie beiden zelf agent en doen het dan stukken beter??? Nee hxc3xa8?
  En waar zijn nu al die monden die al jaren roepen over daadkrachtig ingrijpen van de politie ipv geitenwollensokken-preken te geven aan daders??? Exc3xa9n zielig artikel van de familie en iedereen schaart zich daarachter. Natuurlijk is het zuur dat juist de vredestichter in deze het heeft moeten bekopen met zijn leven maar gezien de situatie waarin de agent zich bevond is dat een noodlottig geval van pech; op de verkeerde plek op het verkeerde moment.
  Nee, ik werk niet bij of voor de politie maar heb wel respect voor het blauw op straat. Geleerd van mijn ouders!!!!

 7. Jason July 26, 2011 at 1:10 pm #

  @ Dave

  Jij moet niet klakkeloos aannemen dat het zo gegaan is als wat de agent verteld heeft. Dat is het hele punt nou juist. Er moet duidelijkheid komen of hij gelogen heeft en mogelijk zxc3xa9lf de aanstichter was. Ook xc3xadk heb meegekregen dat je respect moet hebben voor het gezag en gewoon ook voor je medemens in het algemeen maar soms doen zich omstandigheden voor die zorgen voor een verandering daarin. Jij roept heel hard over ‘polulistisch’ en de dingen ‘in perspectief blijven zien’. Ik gok er maar op dat je relatief jong bent en nog niet heel veel hebt meegekregen van de ‘wereld van volwassenen’ want anders zou je wel andere termen gebruiken. Als je goed gelezen hebt heb ik al meerdere keren gezegd dat ik de agent niet op voorhand wil beschuldigen maar dat duidelijk moet worden wat de waarheid is. Mensen als jij (dus niet jij persoonlijk maar de mensen met eenzelfde denkwijze/-inslag) zorgen ervoor dat bepaalde dingen binnenskamers blijven, onder het vloerkleed worden gestopt of in de doofpot belanden. Als deze agent fout is en er misschien zelfs bewust op uit was om even te ‘laten zien wie hij was’ en zelf de oorzaak is voor deze kwestie, dan moet hij van straat. Jij zegt: Je hebt met je tokkels van agenten af te blijven! Klopt helemaal; maar diezelfde agent heeft ook van anderen af te blijven wanneer er geen aanleiding is om in te grijpen! Juist agenten behoren te weten wanneer ze op wat voor manier moeten handelen.

  ‘Exc3xa9n zielig artikel van de familie en iedereen schaart zich daarachter.’
  Oh ja? En hoe ging het nadat het eerste nieuws bekend was geworden Dave?
  Ik zal je vertellen hoe dat ging: De sociaal maatschappelijk correcte inborsten waren er al heilig van overtuigd dat het hier een stel tuig betrof dat compleet lazarus en doorgesnoven met twintig man op een agent af kwam stormen! Al deze mensen waren er al van overtuigd dat het relaas van deze agent de waarheid was want ‘hij is toch agent en die liegen niet’.

  Je hebt het over een noodlottig geval van pech…ik zou zeggen: wacht eerst maar eens af, en kijk of je mogelijk je mening ietwat moet bijstellen en misschien zelfs je ouders moet vertellen dat er xc3xb3xc3xb3k bij de politie zeer ernstig ‘foute’ figuren rondlopen.

 8. Dave July 28, 2011 at 2:08 pm #

  Jeetje Jason, je kent me wel hxc3xa9xc3xa9l erg goed geloof ik. Je (ver-)oordeelt (me) dat ik nog jong ben, nog geen ‘grotemensenervaring’ heb, behoor tot de ‘mensen die stof onder kleedjes vegen’ en bovendien moet mijn ouders ook nog eens iets bijgebracht worden. ‘t Is nogal wat wat je me toedicht. Ik kan er wel om glimlachen, je kunt er namelijk niet verder naast zitten, Jason ‘Ogilvy’, hahaha!!!
  En toch vind ik het ook wel enigszins onaardig hoe je me hier belerend toespreekt alleen omdat ik een andere menig ben toegedaan dan jij. Maar ik ga mijn best doen om niet met scherp terug te schieten want ik denk dat je het al moeilijk genoeg zult hebben als ieder ander zo dom en kortzichtig is in jouw optiek. Je wereld wordt wel heel klein als je andere mensen geen gelegenheid gunt hun mening te geven/hebben en graag een stempel op ze drukt. Iedereen in z’n hokje, net als je bij mij doet, ik behoor in het hokje; “Mensen als jij met eenzelfde denkwijze/-inslag, zorgen ervoor dat bepaalde dingen binnenskamers blijven, onder het vloerkleed worden gestopt of in de doofpot belanden”. Dit is een verkapte maar regelrechte beschuldiging. Maar gelukkig bedoelde je niet mij persoonlijk, fijn dat je dat er nog even bijzet, dank je wel! ๐Ÿ˜‰
  Maar beste Jason, anderen hoeven niet persxc3xa9 ongelijk te hebben als ze anders denken dan jij en gelukkig heeft iedereen daarnaast ook nog steeds het recht op een eigen mening. Gevormd door klakkenloos iets aan te nemen of niet!
  Ik stel mijn mening regelmatig bij als ik gexc3xafnformeerd of overtuigd word door mensen met kennis van zaken, maar niet omdat Jason het me nu zegt dit te doen. Jij was er net zo goed niet bij. Ik ook niet. En ik ben er niets te trots voor om mijn mening te herzien als ik het achteraf mis blijk te hebben. Ook geleerd van die wijze ouders van me! ๐Ÿ˜€
  Laten we het erop houden dat we beiden uit een ander nest komen, allebei onze eigen kijk op de zaken hebben, allebei een andere mening zijn toegedaan en dat we die allebei mogen uiten bij HJ op zijn site. Dat is erg aardig van hem om ons die gelegenheid te geven, toch? Leven en laten leven Jason!!!
  Ik de laatste die zal ontkennen dat er geen foute en ‘overijverige’ agenten zijn, uit ervaring (jaja!) weet ik daar zelfs van mee te spreken!
  Zitten dat soort types alleen niet overal en in elke laag van de bevolking op deze planeet????? En ja, op sommige plekken kunnen ze meer schade aanrichten dan op andere, dat is ook een vaststaand feit.
  Tot slot is het een utopie om te denken dat er tijdens het voorafgaande kampioens-feestje geen druppel alcohol genuttigd is door de betrokkenen! En iedereen weet dat je daar niet helderder van gaat denken en handelen. Dus hier is wel degelijk sprake van een sociaal maatschappelijke incorrectheid. Drank maakt meer kapot dan je lief is namelijk, dat moge bekend zijn.
  We zullen het inderdaad af moeten wachten Jason, tot die tijd heeft niemand het gelijk aan zijn of haar kant. De waarheid zal ergens in het midden liggen want waar 2 vechten hebben 2 schuld. Nee, niet van mijn ouders maar van opa geleerd!
  Rest mij ALLE(!) direct betrokkenen alle kracht te wensen om deze tragische gebeurtenis ooit een plek te kunnen geven. Hier laat ik het bij want ik heb geen zin in oeverloze discussies zoals die vaker worden uitgevochten op dit forum.

 9. KlaasV July 28, 2011 at 8:44 pm #

  …… mag ik hier een klein applausje voor Dave? ….

 10. Jason July 28, 2011 at 9:09 pm #

  @ Dave

  Het was geenszins bedoeld om je persoonlijk aan te vallen of belerend toe te spreken. Ook is het niet mijn bedoeling om e.e.a. tot oneindige discussies te laten leiden. Enkel was ik nogal gexc3xafrriteerd door de wijze waarop jijzelf begon met:

  ‘ De ‘rotte appel’ van Jason en ‘JAREN gevangenisstraf’ van Arkan klinken lekker populistisch maar blijf de dingen in perspectief zien. Worden jullie beiden zelf agent en doen het dan stukken beter??? Nee hxc3xa8?

  Alsof dat niet belerend is.
  Mijn lontje is af en toe te kort en mijn tenen misschien te lang maar kijk ook even naar jezelf.
  Maar je hebt gelijk: leven en laten leven!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: