Zaterdag 23 juli: Anders Behring Breivik: Tristan, Karst of Volkert?; Zielige Johan als maffialid

23 Jul

Oslo-1

Anders Behring Breivik: de Noorse Tristan van der V., Karst T. of Volkert van der G.? Hij wordt beschreven als een rechtsextremist, dan denk je toch meer aan Volkert dan aan een wanhoopsdaad van een psychoot. Een andere overeenkomst met Volkert: ook Anders overleefde zijn geweldsdaad.

Het is even wereldnieuws. Ik zag het gistermiddag toen we op Heathrow stonden te wachten. De Tour de France richting Alpe d'Huez was net ontknoopt toen er 'breaking news' was. Eerst alleen de explosie in het centrum van Oslo, waarbij nog sprake was van twee doden, daarna het mogelijk verband met de aanslag op het jeugdkamp.

Als je er dichter bij bent, heeft het meteen meer impact. De afgelopen drie weken was ik in Canada, met een tijdverschil van acht tot negen uur. Dat is onhandig met de actualiteit: op het moment dat in Nederland de 'nieuwsdag' al grotendeels voorbij is, ben je daar net zo'n beetje wakker. Wat dat betreft kun je beter de andere kant op gaan (Thailand, of zo).

In Oslo zal nog wel het een en ander worden uitgekristalliseerd, de ervaring leert dat er over dit soort aanslagen door eenlingen al snel niet veel meer te vertellen is. Als met een vliegtuigongeluk: de schok en de ellende dreunen nog jaren na, in honderden – of duizenden – levens, maar over de feitelijke toedracht is weinig meer te melden.

Een videoopname staat hier

*

Johan-visser-marktplaats 

Vorige week zaterdag stond in NRC Handelsblad het wat bizarre verhaal van Johan Visser die van plan was euthanasie te plegen, maar er op het laatste nippertje vanaf zag omdat hij verliefd was geworden. Kostte hem nog een smak geld ook.

Maar vooral het detail dat hij beweerde lid te zijn geweest van de maffiaorganisatie 'Ndrangheta deed wat wenkbrauwen fronsen. Ik schreef er een stukje over, daar komen nu reacties op van verschillende mensen die beweren dat deze Johan Visser een notoire oplichter is, die onder verschillende namen (Henry Visser, Cornelis Visser en met de naam Kerzen) actief zou zijn geweest (zie bijvoorbeeld deze links naar forum en Marktplaats

Wat mij vooral verbaasde was dat zo'n relaas zo schijnbaar klakkeloos in een krant wordt gepubliceerd. Ik heb het ook even aangekaart bij NRC, wellicht dat de ombudsman van die krant daar nog op ingaat.

Ik zeg niet dat het verhaal van Johan niet had moeten worden gepubliceerd en ook niet dat je elke bewering uitten treure (schrijf je dat zo?) moet checken, maar ik had het toch erg prettig gevonden als er ergens was aangegeven dat er moeite was gedaan het onderdeel over xe2x80x98Ndrangheta even tegen het licht te houden. Bijvoorbeeld in een reactie van een xe2x80x98maffiadeskundigexe2x80x99.

De redactie van de krant heeft dit blijkbaar niet nodig gevonden.

Het kan zijn omdat de bewering wxc3xa9l is gecheckt en men tot de overtuiging is gekomen dat het klopt en dat het niet nodig was dit expliciet te vermelden. Dat zou mij zeer verheugen.

Een andere overweging kan zijn geweest dat men vindt dat de lezer mans genoeg is zelf te beoordelen wat wel en niet waarschijnlijk is aan zoxe2x80x99n verhaal.

Daar zou ik al iets minder blij mee zijn.

Of: het is een nieuwe, inmiddels geaccepteerde vorm van journalistiek waarbij het er niet toe doet of iets waar is of niet.

 

 

12 Responses to “Zaterdag 23 juli: Anders Behring Breivik: Tristan, Karst of Volkert?; Zielige Johan als maffialid”

 1. Bertus July 23, 2011 at 12:53 pm #

  Die Johan werkte in de bar Second Chance in de Damstraat.
  Naar zijn zeggen was ie een neef van Johan Verhoek en Nico Visser.
  Mooie verhalen, waar een hoop mensen zijn ingetuind.
  Schermde ook met zijn goede contacten met belangrijke Angels.
  Toen, die Angels dat vernamen en langs kwamen, was ie snel verdwenen.
  Nu weer een mooi verhaal in de NRC.
  Johan figureerde overigens in een programma wat Metje Blaak voor AT5 maakte.

 2. Gerrit Witkamp July 23, 2011 at 1:40 pm #

  Volgens mij is het uit den treure.

 3. Di Mistro July 23, 2011 at 2:11 pm #

  @HJK :Vorige week zaterdag stond in NRC Handelsblad het wat bizarre verhaal van Johan Visser die van plan was euthanasie te plegen, maar er op het laatste nippertje vanaf zag omdat hij verliefd was geworden. Kostte hem nog een smak geld ook.

  Doet mij vooral denken aan het boek van schrijver Ward Ruyslinck: Golden Ophelia….

  Di Mistro

 4. Miek76 July 23, 2011 at 3:05 pm #

  Anders, Tristan, Karst.. Het zijn excessen gelukkig.. Af en toe ontstaat er een obsessie die psychotisch kunt noemen, omdat de realiteitscheck niet meer goed doorkomt. Inhoud van de obsessie is nauwelijks belangrijk: hier was het toevallig een Geert Wilders-achtige obsessie.

  Als je reacties op deze daad nu op NuJij of GeenStijl leest, weet je dat er in de krochten van Nederland nog meer wacko’s rondlopen die op het randje staan, die het contact met de realiteit al min of meer zijn verloren, helemaal verward zitten in de subjectieve, ervaren werkelijkheid..

  Deze gebeurtenissen wekken angst op en angst zorgt voor haar beurt weer voor woede (“blijf van MIJ af!”), en als kudde-dieren nemen we graag elkaars angst en woede over. Even afwachten nog welke groep mensen we massaal kunnen verketteren deze keer 🙂 (gisteren kort na de aanslag maakten we de genante fout om direct richting Extremistisch Islamieten te wijzen 🙂 🙂 )

 5. janp July 23, 2011 at 3:46 pm #

  Welke gedachtegang verkeren mensen die ,opeens psychoties worden[[Ziek]en rechtsradicaal zijn. is even de vraag waar het om draait,en of dat verboden moet worden,om daarin in groepsverband ideeen over uit te wisselen.,misschien zullen we in het laatste van de dagen altyd wel rare gezichten” zien.

 6. Maurits de Vries July 23, 2011 at 5:21 pm #

  Verbazingwekkend dat hij het er levend vanaf gebracht heeft…

 7. K.Hakvoort July 23, 2011 at 5:54 pm #

  Misplaatste vergelijking: van der G. is een pleger van een politieke moord en Breivik lijkt me typisch een terrorist. De eerste wilde een politicus die in zijn ogen gevaarlijk was, onschadelijk maken en maakte verder geen onschuldige slachtoffers. Breivik was het onmiskenbaar om het zaaien van zoveel mogelijk terreur en dus het maken van een maximaal aantal onschuldige slachtoffers te doen. Hij lijkt wat dat betreft vooral op Timothy McVeigh xe2x80″ ook zoxe2x80x99n grootverbruiker van kunstmest -, de dader van de bomaanslag in Oklahoma City. De keuze van het aanslagoord, de combinatie met een bomaanslag elders, de kennelijk zeer effectieve misleiding en het feit dat hij zich (levend) aan de politie kon overleveren doen vermoeden dat Breivik intelligent, berekenend en koelbloedig is.
  In de NRC van vandaag een infaam en abject geval van belastingontduiking waarbij de gemeenschap voor een miljoen benadeeld werd. Contante betalingen buiten de boeken houden is over het algemeen een probaat middel om het inkomen te laten onderwaarderen tenzij je structureel en aantoonbaar meer uitgeeft dan het officixc3xable inkomen toelaat. Met alleen een naheffing en een boete heeft de jokkebrok in kwestie overigens niets te klagen; de hulp van een vakbroeder hoeft dus nog niet ingeroepen en zwart betaald te worden.
  De Hilversumse vergevingsgezindheid jegens de bekende opiniepeiler kennende hoeven de fans van de advocaat niet te vrezen dat hun held nu van de buis zal verdwijnen.

 8. chris kers July 23, 2011 at 6:42 pm #

  zeker komkommertijd

 9. Jason July 25, 2011 at 5:13 am #

  Tristan, Karst of Volkert? George? …and the winner is…: Ted Kaczynski!

  Correcte spelling tegenwoordig is trouwens ‘uitentreuren’. Nadat er een heleboel varianten de revue zijn gepasseerd in de loop der jaren.

 10. Jesse July 27, 2011 at 7:39 am #

  Anders Behring Breivik opsluiten by gevangenis tot dood of doodstraf ophangen!!

 11. X file July 29, 2011 at 2:03 pm #

  Ik wil hier graag bij vermelden dat in kerkrade een heleboel van die gekken rond
  lopen ander andere met 48 x poging tot doodslag en reeds 15 jaar de hele stad
  bedreigen vadaar ook enorme leegloop maar
  tot ramp van overmaat werden worden deze
  gasten ook nog beschermt door politie en
  ambtenaren aldaar.Het is helaas maar wachten op.
  volgende wanhoopsdaad! van die mafkezen

 12. Marianne Post August 7, 2011 at 5:06 pm #

  Uitentreuren.
  http://woordenlijst.org/zoek/?id=85945

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: