Bloedbad Noorwegen: grootste massamoord uit de geschiedenis. En had Anders ook 'een lege blik'?

23 Jul

Update 16.15 uur:

De bloedbaden in Noorwegen lijken te zijn aangericht door xc3xa9xc3xa9n man, Anders Behring Breivik. Dit soort uitbarstingen van geweld worden meestal 'massamoorden' (mass murders) genoemd.

Het zijn meestal gefrustreerde personen die een soort uitgebreide zelfmoord plegen. In veel gevallen sneuvelen ze in een vuurgevecht met de politie, en anders maken ze er meestal zelf een eind aan.

Ik heb dit soort aanslagen de laatste halve eeuw aardig bijgehouden, voor zover ik nu zie is dit de grootste uit de geschiedenis. Er is er een enkele waarbij meer dan twintig doden zijn gevallen, meestal blijft het rond de vijf, er zijn maar weinig 'uitschieters' boven de tien. De vorige 'grote' die ik zo zie is er xc3xa9xc3xa9n uit 1991, in Texas (George Hennard). Hij opende in een druk restaurant het vuur op de bezoekers, waarbij hij het vooral op vrouwen had gemunt. Volgens psychologen 'schoot hij 23 keer zijn moeder dood.'

Bij de FBI zouden ze Anders een 'spree killer' noemen: hij begint op xc3xa9xc3xa9n plek en gaat bewegen, volgens een vooraf uitgestippeld patroon. 

Het haast onvoorstelbare in Noorwegen is dat er in totaal al 91 doden zijn geteld. Het meest opmerkelijke is natuurlijk dat Anders meer dan tachtig slachtoffers heeft gemaakt door gericht op hen te schieten en echt doelbewust te doden. Dat laatste zie je ook bij die andere massamoorden: de dader gaat ogenschijnlijk kalm en efficixc3xabnt te werk, puur gericht op doden. Ooggetuigen hebben het vaak over 'de lege blik' in de ogen van de dader. Dat duidt op bewustzijnsvernauwing, een vorm van opperste concentratie, maar op zich geen afwijking. 

6 Responses to “Bloedbad Noorwegen: grootste massamoord uit de geschiedenis. En had Anders ook 'een lege blik'?”

 1. hans July 23, 2011 at 5:54 pm #

  Bij bloedbaden denken de meeste mensen aan terroristen uit een “vreemd” land; met name Moslims zijn geliefde verdachten binnen bepaalde gelederen. De diverse schietpartijen op Amerikaanse scholen tonen echter het tegendeel aan. Vrijwel altijd zijn de daders blanken die opgroeien of opgegroeid zijn in een middenklasse buurt. In Duitsland was het al niet anders; twee schietpartijen, maar niet aangericht door kansloze jongeren. In Nederland ging het wel om allochtonen, maar beide aanslagen waren gericht tegen 1 persoon. Dat een rechtsextremist een jeugdoord uitkiest om te gaan moorden is wel heel erg walgelijk. Kortom de zonden (linkse gedachten van de ouders) worden verhaald op hun kinderen. Laten we in vredesnaam stoppen met die “haatzaaicultuur” die in sommige kringen erg populair is; de resultaten ervan zien we nu.

 2. hans July 23, 2011 at 10:54 pm #

  Op allerlei berichten komen reacties. Merkwaardaardig genoeg komen er geen reacties op een PVV anhanger die zo ongeveer 100 mensen doodschoot en een aahanger blijkt te te zijn van extreem rechts. Merkwaardig.

 3. G. July 24, 2011 at 9:47 am #

  Hans, blijf bij de feiten en oordeel niet subjectief. Direct weer naar Wilders wijzen is merkwaardig. Het ligt genuanceerder.

  B. Breivin is een christelijke fundamentalist’
  Laatste update: 23 juli 2011 14:33 info
  OSLO – De Noorse politie omschrijft de 32-jarige man die wordt verdacht van de aanslagen in Noorwegen als een christelijke fundamentalist.
  Een Noorse politiewoordvoerder liet dit zaterdag weten.

  Hij stelde dat uit informatie op internet de indruk is ontstaan dat de verdachte een christelijke fundamentalist is. Eerder werd de man een rechtsextremist genoemd

 4. Mia July 24, 2011 at 10:20 am #

  Hij zou enkele dagen geleden onderstaand videobericht op internet hebben geplaatst.

  http://www.liveleak.com/view?i=093_1311453213

 5. Ad July 25, 2011 at 11:05 am #

  Ik moest denken aan deze:

  1984: Huberty, a survivalist, saw signs of growing trouble in America, believing that government meddling and regulation was the cause of business failures and unemployment, including his own

  http://en.wikipedia.org/wiki/San_Ysidro_McDonald's_massacre

  1994: Goldstein’s gravesite has become a pilgrimage site for Israeli extremists

  http://en.wikipedia.org/wiki/Baruch_Goldstein

 6. Mr.Snoeckx Leo July 25, 2011 at 12:22 pm #

  Hoeveel breivik’s zijn er in Noorwegen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: