Maandag 18 juli: Huilen (van het lachen) om Epe

18 Jul

Epe-binnenl-bestuur-web

"Gisteravond heb ik verder gelezen in jouw boek uit 1994 over het Eper proces. Ik ben begonnen met het lezen van de gespreksverslagen van de zittingen. En bij het lezen ervan, heb ik toen iets ervaren dat ik vooraf niet aan had zien komen: het werkte enorm op mijn lachspieren!"

Seksueel misbruik is niks om grapjes over te maken, maar 'Epe' en 'Jolanda' vormen een uitzondering op de regel. Daar is ook heel veel waar je niet om hoeft lachen. Zoals het feit dat er twee broers al tien jaar voor jan lul in de tbs zitten, waar niemand zich druk over maakt. Dat er wat sociaal gemankeerde figuren volkomen ten onrechte zijn veroordeeld en sindsdien met de nek worden aangekeken. Dankzij de rijke fantasie van een juffrouw die half Nederland (aan rechters, journalisten, advocaten, deskundigen en andere goedgelovigen) om haar vinger wist te winden.

Niks nieuws onder de zon, zou Prediker zeggen (al schijnt er op dit moment wat weinig zon te wezen in de lage landen).

Door de jaren heen zijn er altijd wel weer nieuwe mensen die zich verbazen over 'Epe' en dat soort dingen. Zoals blijkt uit de hierboven aangehaalde reactie van een lezer die van plan is zich hier nog wat meer in te verdiepen.

Hij schrijft:

"Hier en daar moest ik smakelijk schaterend lachen. Te beginnen met de telastelegging, over wat er allemaal in Jolandaxc2xb4s vagina gestopt zou zijn: xe2x80x9cvibrator, schroevedraaier, pook of thermometer.xe2x80x9d (een leuk refrein voor een rapper!) En dan het van het leven beroven van de vruchten, xe2x80x9cdoor ze met een scherp voorwerp te steken, met een elektrisch voorwerp in stukken te zagen, met een hamer op het hoofd te slaan of anderszins te verwonden.xe2x80x9d

Ik bedoel: wie verzxc3xadnt zoiets nou? Nu kreeg ook ik zowaar visioenen: ik zag acteurs voor mij die op de planken in het Comedytheather jouw boek hardop voorlezen, en het publiek dat brullend van het lachen uit zijn stoel dreigt te vallen. Echt, ik word hier heel erg melig van. Fantastisch, in de letterlijke zin van het woord."

Jolanda-bert-web

"Maar wanneer ik bedenk dat die rechters en officieren van justitie dat allemaal in alle ernst opgeschreven en uitgesproken hebben, dan stokt het lachen natuurlijk, en vraag ik mij af: zijn die mensen in 1994 soms allemaal volstrekt krankjorum geworden? Er is voor dat proza toch geen andere verklaring denkbaar dan dat de rechters, OvJxc2xb4s en politieagenten toentertijd gehandeld hebben in een vlaag van blinde verstandsverbijstering?"

"Is jouw boek ook naar het Engels vertaald? Hebben er indertijd ook Amerikaanse experts in false memory syndrome naar jouw boek gekeken?

Voor mij is het, dankzij het lezen van slechts die paar bladzijden zittingverslagen uit jouw boek, nu in ieder geval zo klaar als een klontje: in de Eper incestzaak hadden niet de vaders, de broers en de buurmannen verdacht en verhoord moeten worden, maar de therapeuten van Jolanda.

En het erge ervan is dat deze ellende nog steeds niet uit Nederland verdwenen is. Enkele maanden geleden is er nxc3xb3g iemand tot gevangenisstraf veroordeeld met toepassing van precies dezelfde belachelijke en weerzinwekkende argumentatie.

In de afgelopen weken heb ik intussen verder nagedacht over de vraag wat er in Nederland tegen gevaarlijke therapeuten te ondernemen zou zijn. Mochten naar aanleiding van onderstaande bij jou vragen of suggesties rijzen, dan neem ik die dankbaar in ontvangst."

Aldus onze reageerder.

Horen we vast nog wel een keer wat van.

Advertisement

3 Responses to “Maandag 18 juli: Huilen (van het lachen) om Epe”

 1. joop July 18, 2011 at 10:27 am #

  HJK

  Mag je van meneer pastoor op zondag nix meer publiceren ?

 2. Patrick July 18, 2011 at 10:53 am #

  Is dit artikel over de Eper incest affaire nou bedoeld om de zaak Robert M. te bagatelliseren?
  Het is inderdaad moeilijk om onderscheid te maken tussen wat waar is en wat niet. Maar zoals wijlen prof. Wagenaar heeft gezegd (NRC 3 mei 2011):
  ‘De patronen van fouten die hij in grote strafzaken als de Eper incestaffaire constateerde ook terug zag, in kleinere strafzaken’ Je kunt dus door deze zaak alles bagatelliseren (wat met seksueel misbruik te maken heeft) of juist de andere kant op redeneren, dat als de rechtbanken zulke fouten maken er veel meer gerechtelijke dwalingen zijn (of misschien nog erger; met opzet!).

 3. mo July 18, 2011 at 6:28 pm #

  yo hoe zit het met die twee broers die vastzitten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: