Dinsdag 19 juli: Doodsstrijd van een maffialid; Betty B.: Vrij, met Tinka's bloed aan de handen?

18 Jul

Nrc-johan

"Donderdag 30 juni, twee weken geleden, zou mijn sterfdag zijn. Alles voor de euthanasie was geregeld: psychologische test, gesprekken met twee artsen, papieren ingevuld, handtekeningen gezet. In het academisch ziekenhuis van Leiden was ik al in de kamer geweest waar je kunt sterven, met een groot videoscherm voor als je nog een film wilt zien en goeie boxen voor je lievelingsmuziek."

Een opmerkelijk relaas in de rubriek 'Het laatste woord' in NRC Handelsblad van zaterdag 16 juli. Iemand die de krant wat zorgvuldiger had gelezen zag het en schreef: "Het zal wel waar zijn, maar ik geloof er niet veel van."

Ik ook niet, maar het is een achterhaalde discussie. Dit is zo'n damesbladverhaal, een persoonlijk relaas, waarbij het er niet toe doet of het waar is. Iemand vertelt wat, wederhoor is niet nodig voor zulke 'persoonlijke verhalen'.

Of het is txc3xb3ch waar, allemaal gecheckt en uitgezocht, wie het weet mag het zeggen.

Het gaat over Johan Visser, geboren in 1972. Zat sinds 2002 gevangen, voor lidmaatschap van een criminele organisatie, drugshandel, afpersing en belastingontduiking. Naar eigen zeggen 'beroepscrimineel sinds zijn zestiende'.

In plaats van een zachte dood te sterven, werd hij ineens 'wild verliefd' op de vrouw van een bajesvriend. Er sprong een vonk over, Jeannette dumpte haar man en nu brengen ze zijn laatste levensdagen samen door. Hij stelde de euthanasie nog maar even uit. Kostte nog 1648 euro.

"Tussen half januari en half juni heb ik in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen gelegen. Als ik naar de dokters in Leiden ging, droeg ik handboeien en een kogelwerend vest. Ik werd vervoerd in een auto met bewakers in wagens ervoor en dxe2x80x99rachter. Geen moment mochten we onderweg stilstaan, om te voorkomen dat ik zou worden bevrijd. Ik maak deel uit van de xe2x80x99Ndrangheta, de Zuid-Italiaanse maffia, waardoor ik als vluchtgevaarlijk te boek stond."

Hoor je niet vaak, iemand die bekent dat hij lid is van 'Ndrangheta. Ik heb niet veel verstand van maffia, maar ooit hadden ze daar zoiets als 'omerta' en dat je niet te veel babbelde over je clubje. Zegt hij zelf ook:

"Door een Italiaans vriendinnetje ben ik omstreeks 1995 bij de xe2x80x99Ndrangheta betrokken geraakt, waar ik tot hoog in de pikorde ben doorgedrongen. Ik ben er volledig ingewijd. Bloed uit een sneetje in mijn middelvinger is vermengd met de as van een afbeelding van Sint Christoffel. Daarna heb je te leven volgens de code: xe2x80x98je doet mee of je bent doodxe2x80x99, letterlijk."

Tja. Tjajaja.

*

Oordopjes-januari2011

Toegegeven, ik heb me minder dan Hans Mauritz verdiept in de moord op Tinka van Rooij, al weet ik er aardig wat van. Dus als wij over bepaalde punten verschillend denken, mag voor de buitenstaander de mening van Mauritz gerust doorslaggevend zijn.

Ik heb wel gelezen wat hij vindt van de vrijspraak van Betty B., de zus van een van de direct betrokkenen bij het wegwerken van het lichaam van Tinka. Hij vindt het terecht, hij meent dat Betty eringeluisd is door anderen en geheel en al onschuldig is.

Het is een heel gedoe geweest met die verdenking jegens Betty. Ze is in 2005 door de rechtbank in Breda vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

"Een verklaring van haar ex-vriend en medeverdachte Jacques B. leidde bij het gerechtshof in Den Bosch niet tot een andere uitspraak. Het hof vond dat de verklaring niet als bewijs mocht dienen, omdat justitie de advocaat van Betty B. niet had ingelicht over het verhoor van Angelo de B., die in de zaak al is veroordeeld."

Een technische vrijspraak dus, vanwege een procedurefout. Ook een fout in de krant, trouwens: Betty is een zus van Jack B., niet een ex-vriend.

Volgens justitie zouden de moordplannen in het huis van Betty zijn beraamd en was ze een week tevoren al op de hoogte. Ze zou ook allerlei voorbereidende handelingen hebben verricht, zoals het prepareren van de telefoons. Na de moord zou ze sporen hebben weggewerkt.

In de kranten gaat iedereen ervan uit dat het een vooraf geplande 'zakelijke operatie' was. Ik heb daar altijd wat twijfel bij gehad: het motief van hoofddader Arno leek mij minstens zozeer ingegeven door frustratie omdat hij heimelijk verliefd was op Tinka en niet kon verkroppen dat ze een nieuwe vriend had en mede daarom uit de wiethandel wilde stappen.

Tinka5-225

Wellicht komt er later dit jaar meer duidelijkheid, als Hans Mauritz zijn boek over 'de oordopjesmoord' uitbrengt. Er is weer enige vertraging ontstaan.

14 Responses to “Dinsdag 19 juli: Doodsstrijd van een maffialid; Betty B.: Vrij, met Tinka's bloed aan de handen?”

 1. Bertus July 19, 2011 at 9:02 am #

  Die Johan Visser is gewoon een ordinaire oplichter, werkte zo’n anderhalf jaar geleden in een bar in de Damstraat te Amsterdam.
  Ndrangheta tattoo op zijn borst, schermde met goede connecties met de H.A., neef van de Hakkelaar. Allemaal lariekoek, het is een klein oplichtertje, die diverse mensen voor geld en drugs heeft belazerd.

 2. Mick July 19, 2011 at 10:18 am #

  Kan het artikel niet goed lezen (lettergrote) maar ik zie een tattoo met de naam van Jeanette Kerzen? Komt die tattoeerder ook al langs in de lik? Kan het mis hebben, maar heb ik nog nooit meegemaakt. Heb zelf met grote jongens in Norg, Veenhuizen gezeten maar er werd nooit ‘dik’ gedaan over zaakjes en verleden. Het was wel altijd gezellig.

 3. Pol July 19, 2011 at 12:24 pm #

  NRC Handelsblad is jarenlang de krant geweest die er voor zorgde dat ik het idee van een nuchter kompas had dat feitelijk en analytisch de wereld om me heen van duiding voorzag. Heel fijn, zeker omdat nuance her en der nogal eens te wensen overlaten. Maar sinds die Peter Vandermeersch hoofdredacteur is en Derk Sauer-achtigen achter de schermen aan de touwtjes trekken, wordt de krant steeds commercixc3xabler. Buitengewoon vervelend. Ik wil helemaal geen lifestyle en persoonlijke verhaaltjes vol emotie van mensen die hun hele hebben en houwen met de rest van de wereld menen te moeten delen. Dit verhaal van deze bijna overleden, Hollandse maffiaknakker vormt een -wederom- niet al te beste bijdrage aan de krant. Ik had bij het lezen dezelfde bijgedachte: klopt dit wel? Zogenaamd hoog in de maffia met al die mega-opvallende opzichtige tattoo’s? Het gaat in deze richting niet goed met NRC. Dat is erg jammer.

 4. Jason July 19, 2011 at 1:54 pm #

  Lijkt me zeer onwaarschijnlijk, dit relaas. Zeker gezien de structuur van de ‘Ndrangheta. Het is weliswaar niet meer zoals het ‘gexc3xaberde genootschap’ vroeger met zijn regels, rechten en plichten omging maar het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat een (buitenlandse) kruimelaar zo hoog in de pikorde terechtkomt. Temeer daar hij aangeeft de volledige traditionele inwijding te hebben gehad. Dat gebeurt al heel lang niet meer zoals het vroeger de gewoonte was. Het is al jaren zo dat je je als buitenstaander (buitenlander) bij de ‘Ndrangheta kunt aansluiten om ‘klusjes’ te doen. Bovenin terechtkomen is een heel ander verhaal maar het werkt niet meer volgens de tradities. Het lijkt me dus stug dat hij volgens een oude traditie die al jaren niet meer strikt in gebruik is en ook zeker niet meer de waarde heeft die het vroeger had, in een moderne (xc3xb3xc3xb3k al in 1995) ‘Ndrangheta heeft geacteerd op hoog niveau.
  Daarbij is het ook nog opmerkelijk dat je wel volgens een traditie wordt ingewijd en dus je leven geeft, aan het genootschap, maar aan de andere kant op xc3xa9xc3xa9n of andere manier er ook doodleuk weer uit stapt.
  Dat is namelijk iets wat nxc3xadet is veranderd. Verraders blijven verraders.

  Nog een laatste opmerking/vraag: waarom euthenasie om een zachte dood te sterven terwijl je tigtallen andere manieren geleerd hebt die bovendien minder kosten?

  @ Mick

  Ben jij die Mick die zijn levensloop (van inbreker tot ‘grote jongen’ en ‘ik heb de cel van Cor van Hout nog schoongemaakt’) vertelt tijdens spreekuren/voorlichtingen? Of verwar ik je met een ander?

 5. Neusje July 19, 2011 at 2:19 pm #

  Het verhaal van die Johan lijkt mij niet te kloppen. Om bij de Ndrangheta familie te komen moet je verwant of aangetrouwd zijn.
  Daarbij is het inwijdingsritueel zoals Johan omschrijft ook anders.

  Jammer dat er geen directe link naar het artikel is.

 6. augusto July 19, 2011 at 2:32 pm #

  Maar er is ook geen bijna echte objectieve media meer. (misschien is “De Groene” het laatste bastion)
  Alles valt of staat met de kijkcijfers/HOI oplages. Alles ten gunste van dit en van de adverteerders.

 7. Mick July 19, 2011 at 7:34 pm #

  @ Jason

  Nee, die ben ik niet. Ik ben een ex bankovervaller die niet zoveel moeite had met ‘zitten’. Ben nu al jaren netjes, heb gewoon geen zin meer om nog vast te zitten. Gasten als die Johan Visser heb je altijd wel, altijd mans doen, tonnen verdienen. En als je dan een opmerking maakt, ‘waarom zit je dan hier?’ zijn ze stil. Heb Cor van Hout nog wel even meegemaakt in Westlinge
  v.w. het laatste deel van de detentie. Kon ik stiekem overdag nog even naar huis want ik woonde daar vlakbij. En geloof het of niet, maar ik heb tegenwoordig al jaren een hele goeie baan bij de semi-overheid. Zelf voor gekozen, zonder hulp van instanties.

 8. Ron July 20, 2011 at 12:15 am #

  Zal de Engelse gevangenispsycholoog Theodore Dalrymple dan toch gelijk hebben met zijn opmerking dat de tattoo het logo is van de mislukking. Wat ziet die gozer op die NRC foto’s eruit met die plakplaatjes in zijn nek.

 9. Jason July 20, 2011 at 8:13 pm #

  @ Mick

  Oke, dan heb ik inderdaad een ander voor ogen gehad. Overigens geloof ik best dat je nu op het rechte pad bent en een baan hebt.
  Helaas is dat niet voor iedereen weggelegd maar soms is het ook een keuze die je maakt.
  Als je de verkeerde keus maakt kan je nog de mazzel hebben dat je iemand tegenkomt in je leven die je alsnog op het rechte pad brengt maar anders wordt het toch gewoon een levensstijl.

 10. Ronald July 22, 2011 at 1:34 pm #

  Kan aan mij liggen maar lijkt die johan visser niet op kerzen visser??? Ook nog weleens op tv geweest bij tros opgelicht. Dat verklaart ook die tattoo die Mick hierboven beschrijft. Hij is vroeger gevangenis bewaarder geweest als ik me niet vergis en ging er toen weleens vandoor met geld wat voor gevangenen was bestemd.

 11. Pieter July 22, 2011 at 2:20 pm #

  Johan? Dit is Kerzen Visser!

  Oplichter van Marktplaats!

 12. Neusje July 23, 2011 at 8:37 am #

  Kerzen is Johan’s bijnaam.

 13. Diekale August 5, 2011 at 10:03 pm #

  Oplichter is het.

  Dat bedrag wat ie voor die euthanasie heeft betaald is het 1 van de bedragen die hij van me vriendin heeft afgetroggeld omdat ie zei dat zijn advocaat mij wel vrij kreeg. Later troggelde die ook nog eens 1300 euro af om mijn zogenaamde borg te betalen om mij vrij te krijgen…maar was allemaal oplichterij.. hij gaf mijn vriendin dus hoop dat ik vrij kwam maar ondertussen lichte hij haar voor dik 3100 euro op… het is een laaie lichter en hoop dat die kanker van hem hem lang genoeg levend houd om er vreselijke dood te krijgen.. als ie al kanker heeft natuurlijk.Het is een praatjes maker 1e klas en hoorde ook al dat de “grote” dingen die hij wel gedaan heeft gewoon informant is geworden….

  • John November 23, 2012 at 6:07 pm #

   Je mag mij mailen marlboro68@live.nl gaan we je geld proberen terug te krijgen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: