Maandag 11 juli: Satelliettelefoons interessant voor criminelen?; Getuige tegen Dino: oude koe; De Hoofddorpse gezinsmoord

11 Jul

Satelliettelefoon

Er dendert net weer een kilometers lange goederentrein langs, hier aan de Thomsonrivier in (Creedence) Clearwater (Revival) in Brits-Columbia. Canada.

Dat kunnen ze wel, lange treinen maken, maar telefoonverbinding, dat is andere koek. In het hele gebied (en dat is nogal wat) heeft de telefoon xe2x80x98geen bereikxe2x80x99. Dus ook: geen internet. Daarvoor moet je naar onooglijke gehuchten.

Is crimineel gezien misschien nog wel interessant, dat telefoongebeuren hier. Er zijn geen zendmasten, iedereen heeft een satelliettelefoon. Dat zou op den duur ook in het dichter bevolkte Europa de toekomst kunnen zijn. Ik vroeg me af of dat voor de opsporingsdiensten nog wat uitmaakt.

 Afluisteren van satelliettelefoons zal ook wel kunnen, maar: ook de plaatsbepaling? In veel geruchtmakende zaken speelt xe2x80x98het aanstralen van een zendmastxe2x80x99 een cruciale rol.

Bij de Deventer Moordzaak.

Bij de liquidatie van Jaap van der Heiden in Alkmaar, waarbij op het moment suprxc3xaame veel xe2x80x98Amsterdamse telefoonsxe2x80x99 in de buurt waren;

Bij de barbecuemoorden in Amstelveen, waarbij de telefoons van Jesse Remmers en Moppie R. op zxe2x80x99n minst verdachte bewegingen hadden gemaakt vanuit Rotterdam.

De meeste mensen die ik ken uit het circuit waar men liever niet wordt gevolgd en afgeluisterd, gebruiken heel kort prepaid-telefoons, vaak maar een paar dagen. Staan in mijn telefoonlijst als xe2x80x98Klaas-juli2011xe2x80x99. Bijvoorbeeld. En dan zeggen ze nog bijna niks. Misschien een gaatje in de markt voor jailphone, onafluister- en ontraceerbare satelliettelefoons?

*

Dino-soerel

In de Bunker was afgelopen week even iets te doen over een getuige tegen Dino Soerel, die in Duitsland gehoord moet worden, wat nogal wat voeten in de aarde heeft.

Het gaat om Gennaro C., die cruciale verklaringen zou hebben afgelegd in xe2x80x98de zaak tegen Dinoxe2x80x99. Ik vond het een beetje verwarrend. Kan best zijn dat iedereen die deze berichten heeft gevolgd meteen wist wat er aan de hand was, maar als oppervlakkig lezer kon je gemakkelijk de indruk krijgen dat het om iets belangrijks ging in het liquidatieproces, waar Dino en Holleeder als kopstukken zijn afgeschilderd. Want dat is waar we nauurlijk allemaal op zitten te wachten en waar het al die jaren om draait: gaat justitie Holleeder en Soerel nog aanklagen voor betrokkenheid bij liquidaties en zo ja, voor welke dan en wat zijn de bewijzen? Maar daar gaat dit helemaal niet over, deze Gennaro is een onbeduidende schakel in een verder totaal oninteressante stokoude drugszaak tegen Dino, waar normaal gesproken geen letter over zou zijn geschreven. Ware het niet dat deze koe uit de sloot is getrokken om Dino alsnog op het matje te krijgen en over de liquidaties te kunnen horen.

*

Nog xc3xa9xc3xa9n ander terugblikje: de schokkende brand in Hoofddorp, waarbij Shirwan Kadir, zijn vrouw en hun drie kinderen om het leven kwamen.

Vanaf het begin was duidelijk dat er een ernstige verdenking was dat vader Kadir deze gezinsmoord had beraamd. De burgemeester van Hoofddorp wees op dit scenario. Zulks tot ongekende woede van de familie van Kadir, die in De Telegraaf agressief reageerde.

Dat was misschien wel het meest typerende: in plaats van zich diep te schamen voor zoxe2x80x99n massamoordenaar in de familie en zich gedeisd te houden, meteen de vinger naar anderen wijzen. Straks komt het er nog op neer dat iedereen schuld heeft aan het drama (van IND tot gemeentebestuur, sociale dienst, politie), dat men nog schadevergoeding gaat eisen, behalve Kadir zelf.

Misschien moet die familie vooral eens naar zichzelf kijken en zich afvragen wat zij hadden kunnen doen om dit te voorkomen.

 

8 Responses to “Maandag 11 juli: Satelliettelefoons interessant voor criminelen?; Getuige tegen Dino: oude koe; De Hoofddorpse gezinsmoord”

 1. Mirjam July 11, 2011 at 11:00 am #

  Kwaadheid en woede xc3xa9n een ander de schuld geven, is xc3¡ltijd de reactie van Arabische mensen, de man kwam toch uit Irak? Ik keek er niet van op. Ik vind overigens niet dat ze zich hoeven te schamen voor Kadir, ik zou niet weten waarom. Ze mogen zich wel schamen voor hun eigen reactie. Maar nu iets anders: ik keek gisteren naar Van God los. Weet u over welke zaak de aflevering van gister ging?

 2. augusto July 11, 2011 at 12:44 pm #

  Natuurlijk kunnen ze dat zien tot op de meters, waar je bent. GPS is ook een satelliet. North valle cartel in Colombia had van die encrypte gsm’s uit IL. Maar als de politie daar achterkomt vragen ze via een rechtsverzoek, om de encryptie sleutel. Het enige zou mogelijk zijn wanneer je dit zelf helemaal in eigen beheer zou opzetten. Dan kunnen ze het niet afluisteren. Maar dit kost zeer veel aan R&D, denk aan 100 miljoen. En dan nog kan de politie via reverse engineering dit kraken na verloop van tijd.

 3. Annet July 11, 2011 at 2:32 pm #

  xe2x80x9cKwaadheid en woede xc3xa9n een ander de schuld geven, is xc3¡ltijd de reactie van Arabische mensenxe2x80xa6xe2x80x9d

  Toe maar zegxe2x80xa6en zien wat we graag willen zien is ook xc3¡ltijd de reactie van de mensen die niet verder kijken dan hun neus lang is. Het is al bijna net zo kwalijk om dat hierover uit te spreken als een burgemeester die verhalen de wereld in slingert waar enige terughoudendheid, of beter nog: integriteit verwacht mag worden.
  Wanhopige mensen doen nu eenmaal wanhopige dingen; of je nou Tristan van der Vlis heet en uit Alphen aan de Rijn komt, of je heet Kadir en bent afkomstig uit Irak. De mens is tot alles in staat wanneer hij door wanhoop gedreven wordt en niets menselijks blijkt ons vreemd wanneer we (weer) gaan categoriseren in de welbekende hokjes.

  xe2x80x9cZulks tot ongekende woede van de familie van Kadir, die in De Telegraaf agressief reageerde.xe2x80x9d

  Agressief reageren in de Telegraaf? Waaruit moet dan die zogenaamde xe2x80x98agressiexe2x80x99 blijken? Hebben we het hier over hetzelfde dagblad dat kort na de brand het ene scenario na het andere de revue liet passeren en alleen maar met van allerlei flauwekul op de proppen kwam?
  Wat waren de xe2x80x98saamhorige burenxe2x80x99 graag bereid hun verhaal met de media te delen, ze stonden rijendik op de straat, en de roddel kon weer zegevieren. Het is de media xc3xa9n de Telegraaf ten voeten uit!

  xe2x80x9cMisschien moet die familie vooral eens naar zichzelf kijken en zich afvragen wat zij hadden kunnen doen om dit te voorkomen.xe2x80x9d

  ‘Hadden kunnen doen om dit te voorkomen’ vind ik sowieso zeer ongepast om te zeggen. Dat xe2x80x98met die vinger wijzenxe2x80x99 blijken we ook zelf maar al te goed te kunnen.

 4. Gert July 11, 2011 at 4:44 pm #

  Hendrik Jan,

  In de afgelegen gebieden van Canada staan natuurlijk geen masten voor mobiele telefonie. Dus zijn onze Canadese vrienden aangewezen op een satelliettelefoon.

  Daarmee kun je rechtstreeks vanaf de grond met een satelliet communiceren.

  Transmissiesnelhied valt natuurlijk ernstig tegen.

  De satellieten van Iridium cirkelen op een hoogte van 790 km. Het zijn er 6×11 + 6x*1 (reserve).

  Die “lage” hoogte heeft tot gevolg dat er vrijwel nooit meer dan 1 satelliet “in beeld” is, waardoor geen plaatsbepaling van de satelliettelefoon mogelijk is (via standaard driehoeksmeting).

  Bij GPS is dat een ander verhaal. De satellieten van het GPS-systeem vliegen op 20.200 km. Zo zijn er steeds minstens 4 satellieten op de grond “in beeld”.

  Daardoor kan de nauwkeurigheid van de plaatsbepaling bij GPS opgevoerd worden tot meters of beter.

  Conclusie: Satelliettelefoon is voor de verafgelegen gebieden, en uit de tijd van de Eerste Golfoorlog (Ik zie nog de CNN-man op zijn hoteldak bezig vanuit Bagdad met zijn schotel).

  Ik zie er nog geen Nederlandse crimineel gebruik van maken:-)

 5. Siem July 11, 2011 at 5:08 pm #

  Weer een gestoorde gek die zijn vrouw en kinderen mee heeft genomen. En weer een paar gestoorden (familie) die schande uitspraken over de uitspraak van een burgemeester (hoofd van de politie).

  Ik begrijp best dat familieleden gekte van een naaste moeilijk accepteren. Ik begrijp niet dat ze daar ook nog eens een financieel slaatje uit proberen te slaan.

  Ze zouden zich kapot moeten schamen.

 6. daan July 11, 2011 at 6:00 pm #

  Alle apparatuur die op de internationale markt verkocht mogen worden zijn regels voor gebonden. Mag het niet werkt het niet dus daar zit je aan vast. De inlichtingendiensten hebben overall inzage in, zoals encryptie, sleutels en andere tools. Echter de politie die werkt in de opsporing heeft te maken met wetten en die willen de zaak nu eenmaal weleens bemoeilijken.

  In Nederland is het vrij moeilijk om achter gegevens van satelliet telefoon te komen, de politie loopt verachter de huidige mogelijkheden van internet en andere moderne spullen, uitgezonderd de speciale teams die zitten op het hogere segment criminaliteit. Leg een OVJ / RC maar eens uit dat je 20 IP taps wilt hebben ivm het pingen en hoppen van IPxe2x80x99s . Eerst kijken ze scheel, dan bedenken ze of hun zoon of dochter dat een keer heeft gezegd en dan wijzen ze het af omdat de advocaat later tijdens de zitting van hem gehakt maakt terwijl dat helemaal niet hoeft. Buitenlandse politiediensten bieden dan
  vaak uitkomst door middel van een rechtshulpverzoek.

  Telefoons zijn uit, internet is in, ook het verstoppen van bestanden in muziek of fotoxe2x80x99s is in. Iemand die belt voor een afspraak is gewoon een ouwe lul die het niet snapt en graag binnen wil zitten. Je kan IP en MAC spoofen of via iemand anders zijn netwerk mailen c.q. pingen. Een uitspraak van de rechter heeft dit zelfs nog legaal bevonden ook. Zelfs als je het wachtwoord kraakt van de WIFI.

  Verder doorkijken via openstaande poorten is dan weer niet toegestaan maar heel veel mensen hebben dat. Schrikbarend. Conclusie, internet is de toekomst alleen daarbij moet je ook slim zijn, communiceren doe je met minimaal 2 mensen, die ander moet je vertrouwen en dat is vaak het probleem in het criminele circuit.

  (alles uit openbronnen, veel lezen en wijzer worden)

 7. DM Amsterdam July 11, 2011 at 6:38 pm #

  Beste HJ,

  Loop je niet op de zaken vooruit door termen als “zoxe2x80x99n massamoordenaar in de familie” te gebruiken?
  Getuigt niet echt van een goede journalistieke instelling door zo kort op dit drama dergelijke conclusies te trekken.

  Dit is toch ook vingertje wijzen? Erg dom en niet nodig…

 8. Joop July 12, 2011 at 6:08 pm #

  HJ, moet je je in dat gebied niet drukker maken om berenbellen dan om bellen via de mobiele telefoon? Ik hoop ook dat je ontdekt dat beren op de weg normaal gesproken geen probleem zijn omdat zich dat vanzelf oplost.
  Het gebruik van satelliet telefoons is ook in Europa, of waar dan ook ter wereld, meer van toepassing dan je wellicht denkt. Veel personen die ook in geval van een crisis bereikbaar moeten/willen zijn beschikken erover. Ook gewoon in het bedrijfsleven. Het normale mobiele netwerk is n.l. heel eenvoudig te saboteren c.q. uit te schakelen dan wel gewoon overbelast. Zo’n 10 jaar geleden heb ik al een onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van een netwerk dat, ook in tijden van crises en oorlog, op elke plaatst ter wereld beschikbaar is. Satelliet communicatie zou daar een onderdeel van kunnen zijn. Het probleem is echter dat de polen niet worden afgedekt door de publieke stationaire satellieten, een aantal militaire satellieten voorzien hierin wel door in ellipse banen rond de aarde te cirkelen (probleem geen vaste locatie waarop je de antenne moet richten). Technisch gezien is er hierbij tegenwoordig weinig verschil tussen telefonie en internet.
  Om antwoord te geven op jouw vraag: Volgens diverse publicaties heeft de VS in het verleden geprobeerd Bin Laden met een bombardement uit te schakelen nadat hij gebruik had gemaakt van een satelliettelefoon. Locatiebepaling moet dus mogelijk zijn.
  Wat betreft locatiebepaling in de Deventermoordzaak wil ik er op wijzen dat dit slechts een kansberekening was van Justitie. Voor het bepalen van de locatie zijn de TA-gegevens nodig en die ontbraken in dit geval. Gelukkig heeft wetenschappelijk onderzoek ondertussen aangetoond dat die kansbereking op drijfzand was gebaseerd. Een vaker voorkomend euvel bij Justitie maar dat krijg je bij alpha-wetenschappers.
  Heb ondertussen wat betreft communicatie dezelfde problemen als jij omdat de plaatsen waar ik de laatste anderhalve maand rondzwerf slechts af en toe communicatie mogelijk is.
  Wellicht heb je op een lange avond nu tijd om “Het ketenspel” te spelen. Aan een eigen kampvuur zitten is trouwens veel leuker.
  Prettige vakantie en denk aan je berenbellen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: