Zondag 10 juli: Criminele meisjes

10 Jul

Een kort berichtje vandaag op de website van De Telegraaf over de laffe overval op een blinde man in Grave, Noord-Brabant. Twee meisjes vroegen de 76-jarige man naar de weg, waarna ze hem vastpakten en zijn geld probeerden af te nemen. Ze vonden niks, maar drukten nog wel even een sigarettenpeuk uit in het gezicht van de man. De politie is nog op zoek naar de twee daadsters (daderessen?).
 
In de Metro stond vorige week een artikel over de criminaliteitsstijging onder meisjes. Onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam zagen dat de criminaliteit onder meisjes tussen 1996 en 2007 harder is gestegen dan onder jongens: van 3000 naar 6000 aanhoudingen per jaar. Het gaat hierbij vooral om lichte geweldsdelicten. Een verdubbeling dus, al zal het nog wel even duren voordat de meisjes de jongens voorbij streven - bij hen was er een stijging van 16.000 naar 25.000 aanhoudingen per jaar.
 
Hoewel bij meisjes en jongens grotendeels dezelfde factoren een rol spelen in het uitlokken van crimineel gedrag – foute vrienden, problemen op school en thuis xe2x80″ kennen meisjes nog een aantal extra risicofactoren. Voorbeelden daarvan zijn seksueel misbruik en mentale gezondheidsproblemen. Wat opvalt is dat bij criminele meisjes de rol van de moeder erg groot is. Hoe strenger en minder emotionele ondersteuning van de moeder, hoe groter de mogelijkheid dat meisjes zich misdragen, concluderen de onderzoekers. De opvoeding door de vader speelt vrijwel geen rol.
 
Wie vorige week de aflevering van xe2x80x98Van God Losxe2x80x99 heeft gezien, herkent hier wel iets in. Het gaat hierbij niet om een licht misdrijf, maar een deel van de risicofactoren is sterk aanwezig. De zwangere Danixc3xablle kan niet rekenen op de steun van haar moeder, die steeds weer partij kiest voor haar drinkende en slaande man, en steekt in een opwelling haar broertje dood. Ze wordt uiteindelijk ontslagen van alle rechtsvervolging vanwege psychische overmacht. Daar zullen de twee meisjes van de overval waarschijnlijk niet mee weg komen.

Vanavond alweer de op xc3xa9xc3xa9n na laatste aflevering van 'Van God Los', maar goed nieuws voor de fans: de makers mogen volgend jaar nog een seizoen maken.

3 Responses to “Zondag 10 juli: Criminele meisjes”

 1. Annet July 10, 2011 at 11:16 pm #

  “…daadsters (daderessen?).”

  Geen van beide, het mag niet eens een naam hebben. Wat een stel onverlaten.

 2. Maurits de Vries July 11, 2011 at 12:40 pm #

  Ja, maar is het dan “onverlaatsters” of “onverlateressen”?

 3. Miek76 July 11, 2011 at 10:16 pm #

  Mooi staaltje onderzoeksjournalistiek: informatief, met verdiepende achtergrond en actueel.

  In mijn werk op een ROC spreek ik elke dag jongeren die dreigen te ontsporen of ontsporen (het is maar waar je de grens trekt, die is er namelijk niet echt) en de rol van de moeder (haar houding, of ze uberhaupt in beeld is, hoe gezond ze is, hoe ze de wereld bekijkt etc.) is steeds weer zxc3xb3 groot!

  Maar wat mxc3xb3et je soms als alleenstaande moeder van steeds brutaler wordende kinderen, je werk om toch wat brood op de plank te krijgen, het gebrek aan harmonie of evenwicht in je leven? Ik weet niet hoe ik zelf zou reageren en het misschien op den duur niet meer zou zien zitten om elke keer weer begrip op te brengen..

  Lastig evenwicht zoeken op een steile helling.. Ik hoop met mijn werk af en toe een beetje steun te geven 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: