Zaterdag 25 juni: 'Columbo' is dood & De broodjes aap van Klaas Bruinsma

25 Jun

Columbo-foto-klein Toen ik in februari 2006 met dit weblog begon, is er een logo gemaakt dat gebaseerd is op 'Inspector Columbo'. Verreweg mijn favoriete 'politieserie'. Er zijn afleveringen die ik wel vijf keer gezien heb, je blijft elke keer toch maar kijken.

Er heeft de eerste jaren een 'Columbo-quiz' op de site gestaan, met allerlei wetenswaardigheidjes over de serie. Nu is Peter Falk, de acteur die Columbo speelde, overleden. Het was een beetje het Swiebertje-effect bij hem: hij speelde wel eens in andere films, maar het was toch moeilijk hem los te maken van het personage van de morsige inspecteur. Die quiz staat hier

*

Bruinsma-schiphol-1Voor de argeloze kijker, lezer en luisteraar zijn het verwarrende tijden. Neem het twintigjarig jubileum van de moord op Klaas Bruinsma, aanstaande maandag.

Donderdagavond, bij RTL Boulevard, hoorde je Bart Middelburg betogen dat de moord een ordinaire uit de hand gelopen ruzie was tussen twee cokesnuivers. In Panorama onthult Bas van Hout deze week dat het een doelbewuste liquidatie was, waarover zelfs was getost, tussen Klepper, Mieremet en Urka. Wie heeft gelijk?

Vrijdagavond bij Knevel & Van de Brink vertelt Bert Voskuil het verhaal over de harde opvoeding van Klaas Bruinsma: dat hij zich als kind van een kast liet vallen, dat zijn vader hem twee keer opving, de derde keer gewoon op de grond liet vallen. Zo moest hij leren dat je niemand moet vertrouwen. Dat verhaal komt ook voor in De Dominee van Bart Middelburg. Wie vanmorgen naar Cappucion luisterde (Radio 2) kon mij horen betogen dat dit een lulverhaal is, een broodje aap dat we al kennen uit de jaren twintig, van de Amerikaanse maffia. Zonder naam en feit.

Wie heeft gelijk?

Uiteindelijk is het maar wat je gelooft. Ik heb heel veel mensen gesproken die Bruinsma goed hebben gekend. Er zijn er bij die denken dat het 'opvang-verhaal' waar is, die dat zelf ook rondvertellen. Als je dan vraagt: hoe weet je dat? Heeft Bruinsma dat zelf verteld? Wanneer was dat ongeveer en was er nog iemand bij, dan blijft het stil. Ik houd het erop dat het waar zou kunnen zijn, maar ik geloof er geen snars van.

Wat betreft het Bruinsma-boek: ik was van de week even op Schiphol. Bij de Ako ligt het boek er mooi bij. Heb ik even een fotootje van gemaakt. Om de een of andere reden is die Ako op Schiphol voor mij het belangrijkste 'meetpunt': als je daar niet ligt is het niet goed.    

7 Responses to “Zaterdag 25 juni: 'Columbo' is dood & De broodjes aap van Klaas Bruinsma”

 1. Robbie June 25, 2011 at 11:47 am #

  Wat zo gaaf was aan Columbo was dat hij altijd heel warrig deed door 3x weg te gaan en toch weer terug te komen, daarmee de verdachten op een verkeerd spoor brengend. Geniaal!

 2. Bert June 25, 2011 at 1:39 pm #

  Kwam toen Hoogland voor dubbele moord tot 20 jaar was veroordeeld Mieremet niet regelmatig op bezoek in de gevangenis?.
  Bas zou wel eens meer gelijk kunnen hebben dan Bart.

 3. Thomas June 25, 2011 at 3:47 pm #

  Dat roept de vraag op: hoe toss je precies met z’n driexc3xabn? 🙂

 4. Richard747 June 25, 2011 at 4:12 pm #

  Heb het boek gelezen. Goeie info. Was weliswaar geen grote player in de Bruinsma groep, maar gezien de raadselachtige wijze waarop hij (op de snelweg) om het leven is gekomen toch een vermelding waard geweest. We hebben het over Tony Tynes.

 5. Ricky June 25, 2011 at 4:31 pm #

  Iedere dag lees ik uw weblog met veel belangstelling en plezier. Bijna iedere zaterdag luister ik naar Radio 2, Cappuccino maar vandaag kon dat niet en heb ik helaas uw bijdrage gemist, jammer.
  Veel succes verder.
  mvg.
  Ricky

 6. Ricky June 25, 2011 at 4:33 pm #

  Was vergeten te vermelden dat Columbo ook mijn favoriete serie was, jaja, jeugdsentiment !!

 7. Siem June 26, 2011 at 12:08 am #

  Was een heerlijke serie met veel triggers.

  Lijkt me reden om in memorie heel wat afleveringen van Columbo te herhalen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: