Vrijdag 24 juni: Thomas Dekker op kermiskoers; Bruinsma in klas, club & kroeg

24 Jun

Thomas-dekker-spits

"Als blikken konden doden, was documentairemaker Geertjan Lassche er niet meer geweest. Wielrenner Thomas Dekker werpt Lassche de dodelijkst denkbare blik toe wanneer hij zegt: 'Natuurlijk raakt dat je! Wat denk je zelf? Natuurlijk is het niet leuk als ze over je schrijven dat je een lul bent. En dat je familie dat leest en later je kind. Maar ik weet zelf hoe ik er in sta en ik onthoud het wel.'"

Schreef de Volkskrant gistermorgen. Het artikel werd 's middags nog even aangehaald, bij de presentatie van de "adembenemende documentaire die Geertjan Lassche maakte over Dekker, over diens strijd om weer terug te keren op het hoogste niveau, over de strijd met zijn eigen onvolkomenheden."  Tegelijk werd het boek van Thomas, 'Schoon genoeg', gepresenteerd. Het speelde zich af in de OBA (de openbare bibliotheek) in Amsterdam.  Maandag is de documentaire te zien op Nederland 3. Op een goeie tijd: half negen.

Ik was erbij vanwege Geertjan, oud-dorpsgenoot enzovoort. Wielrennen is niet helemaal mijn kopje thee, al volg ik de Tour de France op gezette tijden met een half oog. Na het zien van de documentaire ('Niemand kent mij') ben ik wel heel gexc3xafnteresseerd in de vraag of Thomas het gaat redden, de comeback na twee jaar schorsing voor doping. Vanaf 1 juli mag hij weer beginnen. Er werd een lijstje opgesomd van 'kermiskoersen' in Belgixc3xab waar hij aan mee gaat doen. Dat werkte bijna op de lachspieren: namen van Belgische dorpen waar nooit iemand van heeft gehoord. Maar ik wil toch wel eens kijken of ik er een keer bij kan zijn.

Gaat-ie het redden? Na het zien van de documentaire gun je het hem wel, maar sportcollega's en anderen die meer verstand hebben van wielrennen zien het somber in. Ze denken dat er veel weerstand zal zijn van andere renners, dat ze er alles aan zullen doen om hem niet te laten winnen.

Wij van de misdaad willen natuurlijk weten: van wie kreeg Dekker de doping (epo)? Dat vertelt-ie dus niet. Als hij dat wel zou doen, zou hij nooit meer terug kunnen komen. Dat vindt iedereen logisch en begrijpelijk, Thomas zelf vindt het 'hypocriet', maar zo schijnt dat allemaal te moeten gaan.

*

Bruinsma-klas 

Gisteravond was 'Liesbeth' bij RTL Boulevard, over haar contacten (in club Chatterley) met Klaas Bruinsma en zijn vrienden.

 Het grappige is dat Bram Moszkowicz er zat voor de crime. Het onderwerp was al gedraaid, hij hoefde er weinig aan toe te voegen, maar hij moest natuurlijk nog wel even mijn boek noemen. Nadat hij eerst het oude boek van Bart Middelburg had aangeprezen, wierp hij een scheve blik op mijn boek, deed alsof hij de naam bijna niet kon lezen en zei iets als: "O, en deze, van… meneer Korterink."

Die Bram.

Er is een tijd geweest dat ik regelmatig contact met hem had. Daar ben ik een paar jaar geleden mee gestopt. Ik had wat informatie nodig voor een zaak van een van zijn clixc3xabnten, maar hij had daar weinig belang bij. Ik geloof dat ik minstens dertig keer heb gebeld, maar hij was onbereikbaar. In bespreking, buiten kantoor, noem het allemaal maar op. Dat is Bram ten voeten uit, ik hoor het ook van andere collega's. Daarna heb ik hem nooit meer gebeld. Het kan zijn dat het hem niet is opgevallen, misschien is hij mij inderdaad helemaal vergeten. Bovendien: de zaken waar hij zich de laatste jaren mee bezighoudt hebben weinig met 'mijn misdaad' te maken.

Ook grappig: gisteravond, in een Amsterdams cafxc3xa9, zat ik aan een bar waarin een plaatje was gegraveerd met de naam 'Gert Bruinsma'. Schijnt geen familie te zijn, maar zo bleef de geest van Klaas gisteren nog lang hangen. Ik probeer dat fotootje nog online te krijgen. De foto hierboven kreeg ik van 'Heinekendeskundige' Sjerp Jaarsma. Volgens hem staat op deze oude klassefoto 'een nog jongere Klaas Bruinsma' helemaal rechts vooraan.

Dxc3¡xc3¡r zouden ze nou eens een aflevering van 'klasgenoten' of 'het stoutste jongetje van de klas' van moeten maken.

 

4 Responses to “Vrijdag 24 juni: Thomas Dekker op kermiskoers; Bruinsma in klas, club & kroeg”

 1. upinsmoke June 24, 2011 at 12:47 pm #

  thomas dekker

  kijk daar heb ik respect voor

  een blanke nl-er die is niet naar “anderen” wijst als het om schuld gaat,

  maar zelf “verantwoording neemt”

  sterkte met je comeback

 2. Di Mistro June 24, 2011 at 7:34 pm #

  Als Thomas Dekker het niet lukt terug te keren in het peleton kan hij altijd nog in de voetsporen treden van wereld fietser Frank van Rijn.

  http://www.frankvanrijn.nl

 3. Mediamix June 24, 2011 at 7:53 pm #

  Offtopic…

  Gecondoleerd met het overlijden van Peter Falk. We weten allemaal dat je een groot fan was van Columbo.

 4. Annet June 25, 2011 at 11:40 am #

  Als je beide fotoxe2x80x99s vergelijkt (de klassenfoto en die van crimejournalist), dan lijkt het welhaast om twee verschillende kinderen te gaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: