Donderdag 23 juni: 'De jonge Klaas' Bruinsma; De killing fields van Black Bijlmer

23 Jun

Liesbeth=rtl-3 
Maandag is het twintig jaar geleden dat Klaas Bruinsma werd doodgeschoten. RTL Boulevard gaat er vanavond aandacht aan besteden.

 Gisteren werd Liesbeth gexc3xafnterviewd. Zij werkte in club Chatterley, op de Ziezeniskade in Amsterdam, en leerde in die hoedanigheid Bruinsma en zijn vrienden kennen. In mijn boek (De BV Bruinsma) heb ik een heel hoofdstuk gewijd aan haar verhaal.

Bijzonder is dat ze politieagente was, van de gemeentepolitie – ergens in de Randstad – en tegelijk – in de avonduren – werkte als prostituee.

Zij kan zich – net als veel anderen die zowel Bruinsma als Martin Hoogland goed hebben gekend – nog steeds niet voorstellen dat Hoogland de moordenaar is geweest.

Klaas-bruinsma-jong

Iets anders: De foto hiernaast komt van de website crimejournalist. Het zou 'de jonge Klaas Bruinsma' zijn.

Daar is iets heel merkwaardigs aan de hand. Jaren geleden kwam er bij Nieuwe Revu een lange brief binnen van iemand die beweerde dat ene Charley Bruinsma, een neef van Klaas, betrokken was bij allerlei liquidaties en spoorloze verdwijningen. Ik ben daar heel lang mee bezig geweest. Het bleek een bizarre combinatie van feiten en verzinsels.

Een paar jaar later was diezelfde Charley opnieuw doelwit van een lastercampagne die zijn weerga niet kent. Als dat gestopt zou zijn, had ik er geen aandacht aan besteed. Maar het gaat maar door, vandaar dat ik er in het boek een hoofdstuk aan heb gewijd. Het wordt steeds gekker. De aandacht richt zich nu op de op jeugdige leeftijd overleden zus van Charley, Fleur Bruinsma. Er staan naaktfoto's van haar op de site. Of niet: er wordt gesuggereerd dat zij het is, maar het kan ook gewoon een van internet geplukte foto zijn. Je weet het niet. Omdat er wel degelijk heel veel foto's op staan die wel uit het familiealbum van de Bruinsma's komen.

Destijds heb ik Charley een paar keer telefonisch gesproken. Ik kreeg de indruk dat hij wel weet wie deze stalkster (of stalker) is, maar ik begrijp niet dat hij hier niets tegen doet. Er staat bijvoorbeeld een foto op (van Bruinsma bij zijn Ferrari) waarvan ik de rechten heb, die foto kunnen ze alleen maar bij mij hebben gezien. Daar kun je gemakkelijk iets tegen doen: je kunt een behoorlijke schadeclaim neerleggen. Dat zal vast ook voor heel veel andere foto's gelden. Zou een goede manier zijn om aan zo'n lastercampagne een eind te maken.

*

Bijlmer-2 

Omdat ik toch min of meer in de buurt was ben ik gistermiddag nog even wezen kijken in de Bijlmer, waar een jongen van 21 jaar - kickbokser Eugene Pinas – was doodgeschoten.

Het zag er letterlijk zwart van de mensen. Nu kom ik met een zekere regelmaat in Zuid-Oost, maar het was mij niet eerder opgevallen dat het 'zo zwart' was: behalve de politiemensen was er vrijwel geen blanke te bekennen.

Dan zijn er natuurlijk meteen weer mensen die het over een ghetto hebben, maar dat gevoel heb ik dan weer niet. Ik heb nog nooit het gevoel gehad dat ik me in de Bijlmer minder veilig voel dan elders in de stad. Statistisch gezien wordt er waarschijnlijk wel iets meer geschoten: het was de tweede dodelijke schietpartij in een week, in vrijwel dezelfde buurt.

Bijlmer-3 

 

 

 

 

 

 

Bruinsma-charley

Advertisements

4 Responses to “Donderdag 23 juni: 'De jonge Klaas' Bruinsma; De killing fields van Black Bijlmer”

 1. Bert June 23, 2011 at 10:21 am #

  Bij de 1e schietpartij is het slachtoffer levensgevaarlijk gewond raakt en ligt nog op de IC.
  Dus gelukkig geen 2 doden te betreuren.

 2. G. Augustin June 23, 2011 at 10:28 am #

  HJ, de ene slachtoffer is nog niet dood volgens mij.

 3. Jennifer June 25, 2011 at 9:14 am #

  Om anno 2011 met jeugdige verbazing te constateren dat je in de Bijlmer weinig blanken tegenkomt is wel een beetje…eeuh naief en absoluut niet noemenswaardig. Concentratie van zwarte mensen is nog geen ghetto en niet bijster interessant…concentratie van lagere inkomensgroepen is een stuk relevanter…

  Stick to the topic HJ

 4. Mia June 26, 2011 at 8:29 pm #

  Volgens mij is er hier iemand (ziekelijk) op zoek naar aandacht.

  http://crimejournalist.punt.nl/?id=423039&r=1&tbl_archief=0&

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: