Vrijdag 17 juni: De helpende huilende officier uit Zwolle;

17 Jun

Zwolse-rechter

"Advocaat Henk van Dijk bepleitte namens de verdachte rechter dat de opgevraagde informatie niet gexc2xadheim was."

De Stentor heeft vandaag een uitvoerig verslag van de zitting in Den Bosch waar twee Zwolse magistraten zich moesten verantwoorden wegens schending van hun ambtsgeheim. De buren van een Zwolse rechter zagen met lede ogen aan hoe hun 23-jarige dochter in de ban was van een 'foute man'. De rechter vroeg een officier van justitie om wat informatie over de man te achterhalen. Die deed dat, de gegevens – de man had inderdaad een strafblad – werden naar de ouders van het buurmeisje gestuurd.

Hoe dom kun je zijn?

Dat je je als ouders zorgen maakt over je dochter, dat is alleszins begrijpelijk. Al zie je in het hele verhaal dat het onbegonnen werk is: ze is helemaal in de ban van de man. Bovendien is ze volwassen. Wat kun je doen? Ook al zou de conclusie zijn dat hij de foutste mensenhandelaar van Zwolle en omstreken is, wat dan nog? Gaan haar ogen dan ineens open en zegt ze: O, als ik dat had geweten was ik allang bij hem weggegaan? Ze zal er toch zelf achter moeten komen of ze met deze man verder wil of niet. Dat hij een strafblad had, zal ze wel hebben geweten.

Ik begrijp ook niet goed wat de ouders met die informatie wilden: wilden ze 'm laten oppakken? Aanklagen? Aangifte doen van vrijheidsberoving?

De Stentor:

"Het buurmeisje ( 23) van de rechxc2xadter stort zich na een studie in Delft op een relatie met een Turkxc2xadse man (36). Ze is stapelverliefd.  Breekt haar opleiding af en gaat bij de man wonen in Den Haag. Haar ouders maken zich grote zorgen.  En die zorgen groeien met de dag.  Als ze de nieuwe xe2x80x98schoonzoonxe2x80x99 een paar keer hebben gesproken, zijn ze in paniek en radeloos. Het is dan kerst 2010. In het gesprek blijkt dat de vriend een flink strafblad heeft. Hij heeft in totaal negen jaar gezeten voor poging tot doodslag, vrijheidsberoxc2xadving en drugs. De moeder vindt dat haar dochter verandert. Ze kenxc2xadnen haar niet weer. Ze vreest dat ze onder invloed wordt gehouden van drugs. Bovendien heeft ze de 12.000 euro die was bestemd voor een pilotenopleiding in Engeland, aan haar vriend gegeven. Als blijkt dat hun dochter ook nog zwanger is, stort hun wereld in."

De ouders vermoeden dat er sprake is van mensenhandel. Hun schoonzoon zou een gevaarlijke crimineel zijn. Ze doen melding bij de politie in Den Haag, maar dat onderzoek loopt op niets uit. Ze bespreken het met hun buurman, de rechter.  Vervolgens gaan de rechter en de officier aan de slag. Vooral de laatste had het er in Den Bosch moeilijk mee: hij barstte in tranen uit.

Het enige wat ik niet begrijp is dat advocaat Van Dijk zegt dat de opgevraagde informatie niet geheim was. Het enige dat ik nog zou willen weten, is: hoe is het met de relatie van de dochter? Is ze gelukkig met haar 'mensenhandelaar'? En komt ze nog wel eens thuis?

 

 

24 Responses to “Vrijdag 17 juni: De helpende huilende officier uit Zwolle;”

 1. joego June 17, 2011 at 9:40 am #

  Uit welingelichte bronnen weet ik dat de leuke goed gexc3xafntegreerde turk o nee sorry koerd moet het zijn , laat ik deze vergissing niet maken voor ik slachtoffer word van eerwraak.
  I.i.g gezellig samen met een uitkering drie hoog achter zitten zij met hoofddoek hij klust bij in de tuin (groene vingers)zij krijgt 1 per maand en stevig pak slaag want tja dat hoort nu eenmaal zo soort van pre eerwraak laten we maar zeggen.
  Verder is meneer erg trots op turks/koerdische achtergrond niet te trots om een uitkering aan te pakken en in drugs te dealen , dat mag tenslotte want wij nederlanders zijn honden .
  Oftewel een schoolvoorbeeld van de PVDA stemmer .
  Ik kan niet wachten tot Geert het definitief voor het zeggen krijgt , misschien kan Geert nog ff langs scheveningen gaan voor een adviesje van Ratko hoe om te gaan met deze trotse moslims.

 2. Pieter B June 17, 2011 at 10:01 am #

  Hoe naief kun je zijn. Maar als iedere politiemedewerker, rechter of justitiemedewerker ontslagen zou worden voor het misbruiken van persoonsgegevens zouden er nog maar erg weinig overblijven.
  Het begint met even een auto natrekken waar men interesse in heeft en houd inderdaad op bij het natrekken van vrienden of vriendjes en vriendinnetjes van je eigen kinderen. In deze situatie is het eens misgegaan terwijl de betrokkenen er zelf niet eens voordeel van hadden. Ik denk niet dat ze het nog eens zouden doen. Ik oordeel trouwens niet over het delict zelf, maar ik denk wel aan het gezegde van de beruchte pot.

 3. Linda June 17, 2011 at 12:10 pm #

  “Wat kun je doen? Ook al zou de conclusie zijn dat hij de foutste mensenhandelaar van Zwolle en omstreken is, wat dan nog? ”
  Groot gelijk heb je daar. Je geeft je kinderen een stevige basis van zelfrespect mee en verder doe je een schietgebed dat ze niet onder invloed van de verkeerde komen, maar als het wel zo gebeurt, dan kun je niets doen. Anders dan de relatie proberen goed te houden zodat kindlief thuis komt als de ogen open gaan.
  In mijn omgeving zie ik hier ook andere voorbeelden van. Dochter krijgt foute zelfbenoemde therapeut die met “hervonden herinneringen” van incest aan de slag gaat. Dochter valt als een blok voor een mishandelende Hindoestaan. Zoon krijgt foute vrienden en gaat inbreken. Enzovoorts.

  Wist je dat er in de USA “heropvoedingskampen” zijn waar tieners die dit soort keuzes maken (kan ook om redelijk normaal rebels gedrag gaan) worden “geherprogrammeerd”? De ouders leveren hun kind daar af en het kind blijft er soms jaren en jaren, onder omstandigheden waar ze niet altijd levend uitkomen. Dat mag blijkbaar ook nog, vanwege de “parental consent”.
  Dan vraag je je toch af wat die ouders op lange termijn voor relatie met hun kind voor ogen hadden. Hoe gaat dat als de rollen omgedraaid zijn, het kind een gezin & baan heeft en de ouder hulpbehoevend is? Kijken die mensen niet meer dan twee jaar vooruit of zo?

 4. jan.p. June 17, 2011 at 12:31 pm #

  Het zou een weldaad voor de meisjes van nederland zijn ,om ter voorkoming van” ,dit welhaast ondenkbare scenario ,voor in de toekomst uit te sluiten ,dit hoofstuk voor in de agenda te plaatsen.HOUD AFSTAND van ex gevangenen.

 5. Co June 17, 2011 at 2:54 pm #

  De helpende huilende officier uit Zwolle.

  Waarom in de titel “huilende”?

 6. Gert June 17, 2011 at 3:07 pm #

  @ Pieter B

  “Maar als iedere politiemedewerker, rechter of justitiemedewerker ontslagen zou worden voor het misbruiken van persoonsgegevens zouden er nog maar erg weinig overblijven.”

  Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. Het (uiterard) blanco strablad van een neef(je) van mij is ooit eens nagegaan door zijn schoonvader-in-spe (niet, gelukkig), werkzaam bij de politie. Zonder enige consequentie voor de man in kwestie.

 7. Annet June 17, 2011 at 10:13 pm #

  @ Linda,

  “Wat kun je doen? Ook al zou de conclusie zijn dat hij de foutste mensenhandelaar van Zwolle en omstreken is, wat dan nog?”
  Je zegt: “Groot gelijk heb je daar. Je geeft je kinderen een stevige basis van zelfrespect mee en verder doe je een schietgebed dat ze niet onder invloed van de verkeerde komen, maar als het wel zo gebeurt, dan kun je niets doen.”

  Is dat niet een wat al te simplistiche manier van redeneren?
  Dat je feitelijk niks kxc3xbant doen als ouder(s) van een volwassen kind om hem of haar te behoeden voor allerlei onheil is misschien zo, maar dat je het als ouder wxc3xadlt is een heel ander verhaal. Een ouder heeft verschillende motieven, zoals liefde, angst, wanhoop, behouden van controle, of uit machtsgevoel, om zijn of haar kind uit handen van iemand (proberen) te houden.
  Het lijkt mij volkomen logisch dat je als ouder (er vanuit gaande dat je, in elk geval voor die tijd, een ‘normale’ en ‘stabiele’ relatie had met je kind) alle informatie tot je neemt die er te krijgen is, al was het alleen maar voor je eigen gemoedsrust of in de hoop je kind alsnog te kunnen overtuigen. Dat zal echt niet van vandaag op morgen gaan maar hoe meer informatie je hebt, hoe groter de kans dat je kind alsnog bij zijn/haar positieven komt. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen op de regel en zal het soms ook averechts werken maar het gaat om het ‘oer-ouder’ instinct dat je alles wilt doen om je kind te beschermen of te ‘redden’.

 8. Ada June 18, 2011 at 2:05 am #

  @ Linda…

  Ik snap wxc3xa8l wat je bedoelt en geef je gelijk.

 9. K.Hakvoort June 19, 2011 at 3:41 pm #

  Je kunt als ouder tegenwoordig bijna beter een loverboy dan een officier van justitie als schoonzoon hebben.

  De xe2x80x9cloverboyxe2x80x9d Adil xe2x80″ ach, loverboy, in het ergste geval is dat iemand die je dochter aan een goed betaalde, legale baan helpt – heeft zijn (aanstaande) schoonmoeder eerlijk verteld over de misstappen uit zijn verleden wat haar er niet van weerhoudt xe2x80″ dit begrijp ik uit de NRC van vrijdag xe2x80″ de kwestie aanhangig te maken bij de politie Haaglanden. Tot mijn niet geringe verbazing gaat dit malle korps de zaak dan ook nog met prioriteit uitzoeken. Het horen van het woord xe2x80x98Loverboyxe2x80x9d of xe2x80x9cmensenhandelxe2x80x9d met de vaagste indicatie is voor sommige politie- en justitieambtenaren direct het teken er flink tegen aan te gaan alsof de laatste jaren niet honderden mensenhandelonderzoeken op niets zijn uitgelopen en de betroffen ouders niet uit de stad van Lucy en Maria Mosterd komen. Maar misschien is wat de ouders tegenover hun dochter aan overredingskracht tekortkomen tegenover instanties overvloedig aanwezig. Ook dit onderzoek loopt dood, waarschijnlijk omdat het als soortgelijke onderzoeksmiskramen voortkomt uit racisme en vooroordelen.

  I.p.v. Adil vrij te pleiten met de vermelding dat het onderzoek in Den Haag niets heeft opgeleverd maakt de lekkende rechter hem bij de ouders van het meisje zwart door oude koeien uit de sloot te halen; delen uit zijn strafblad worden doorgemaild naar de moeder van Charlotte. Waarschijnlijk heeft dit zonderlinge magistratenduo iets dergelijks al eerder omhanden gehad xe2x80″ zou wel erg toevallig zijn als ze direct de eerste keer tegen de lamp lopen – maar dit maal ging het lekken ongelukkiger, of juist gelukkiger wijze, door twee plafonds heen. En zo gretig om een zogenaamde Loverboy al dan niet terecht te neutraliseren, heeft Karel, de stoere mensenhandelbestrijder, zijn hand overspeeld met als gevolg dat hij is afgetroefd door de loverboy en nu in de rechtszaal snikt als een mensenhandelslachtoffer dat door haar pooier is gedumpt.

  Laten we hopen dat Charlotte en haar vriend haar ouders deze akelige machinaties in hun richting willen vergeven al dan niet onder de voorwaarde de omgang met corrupte magistraten onverwijld te staken, en xe2x80″ last but not least xe2x80″ laten we om samen met de ouders van Adil K. verheugen dat hun zoon na een paar uitglijders in het verleden eindelijk in goede handen lijkt te zijn en weldra vader wordt. Maar nu we toch naar een happy ending neigen; wat mij betreft komen Halbert en Karel dan op kraamvisite opdat zij kunnen zien dat ook een xe2x80x9cLoverboyxe2x80x9d een mens kan zijn.
  Ja, niets mooier dan alle gebrouilleerde partijen rondom het wiegje van de kleine verenigd te zien!

 10. Annet June 20, 2011 at 5:17 pm #

  @ K Hakvoort,

  xe2x80x9cxe2x80xa6een paar uitglijders in het verledenxe2x80xa6xe2x80x9d

  Adil K. werd drie keer veroordeeld tot in totaal negen jaar cel. De meeste xe2x80x9cloverboysxe2x80x9d, als ze al bestaan, zitten minder lang. Iemand kan zijn leven beteren, ook Adil K., en het kan zeker niet de bedoeling zijn dat zijn strafblad hem voortdurend blijft achtervolgen terwijl hij mogelijk allang op het rechte pad is, maar daarnaast hoef je zijn daden ook niet te bagatelliseren.
  Het is begrijpelijk dat ouders er alles aan willen doen om hun kind, op welke wijze dan ook, te beschermen. Ook al heeft iemand van huis uit een flinke xe2x80x9cbasis aan zelfrespectxe2x80x9d meegekregen; het is geen onbekend gegeven dat liefde blind maakt en dat kan hier, in het geval van Charlotte, maar zo aan de hand zijn.
  Dit alles neemt natuurlijk niet weg dat deze rechter en Officier van Justitie behoorlijk over de schreef zijn gegaan, maar zeker in het geval van de ouders, is het een goed te verklaren actie geweest.

 11. aad janssen June 20, 2011 at 7:39 pm #

  het is nu wel duidelijk dat die ouders niet uit bezorgdheid maar puur uit racisme gehandeld hebben..immers de politie in den haag heeft na uitgebreid onderzoek vast gesteld dat er van geen enkele strafbaar feit ook maar een aanwijzing bestond..dit gegeven was ook bij de beide magistraten bekend.het feit dat iemand een strafblad heeft mag voor niemand een vrijbrief zijn om iemand valselijk te beschuldigen of daar karaktermoord op te plegen.ook een ex crimineel kan het slachtoffer van racisme worden ook al willen sommigen dat ondanks de feiten liever niet zien.

 12. aad janssen June 20, 2011 at 7:49 pm #

  @annet racisme kan nooit een goed te verklaren actie zijn..ook niet als het bezorgdheid genoemd word.

 13. Jason June 21, 2011 at 10:05 am #

  @ aad janssen

  Annet gaat in haar reacties in op de vraag of het zo vreemd is dat ouders zo ver gaan om hun dochter te beschermen. Zij suggereert nergens dat het wel geoorloofd was omdat het een Turk betreft, sterker nog, ze belicht de kwestie vanuit de psyche van ‘beschermende’ ouders waar anderen er vanuit gaan dat je als ouder wel klaar bent met je taak en maar moet hopen dat je kind genoeg aan de opvoeding heeft gehad om zijn of haar eigen boontjes te doppen zodra hij of zij de leeftijdsgrens van volwassenheid heeft bereikt. Je moet niet haar verhaal uit z’n verband gaan halen om hier even makkelijk te kunnen scoren.

 14. aad janssen June 21, 2011 at 6:39 pm #

  @jason. het gaat in dit geval om het feit dat de dochter vrijwillig kiest voor deze man en hun kind!.nogmaals uit onderzoek was en is gebleken dat het goed zat tussen die dochter en die man dus..zijn alle acties van de ouders na deze mededeling niet langer begrijpelijk en goed te praten.zolang zij goed behandeld word en veilig is moeten deze ouders geen vriendjes mobiliseren om de relatie te saboteren omdat zij liever hun dochter niet met een turk willen zien.dit is als je kunt lezen wat er gebeurd is in dit geval en niets anders dus wie haalt hier nu het verhaal uit zijn verband??.dit waren geen normale bezorgde ouders maar boze en valse racisten die denken dat ze boven de normale mensen en de wet staan.

 15. Jason June 22, 2011 at 1:02 am #

  @ aad janssen

  Okxc3xa9, ik begrijp je punt. Als jij maar begrijpt dat Annet, en ook ikzelf nu, deze actie van die ouders niet goedpraten, zeker niet als racisme de drijfveer is. Wat zij heeft willen aangeven, en waar ik achter sta (als ‘ervaringsdeskundige’) is dat het niet vreemd is wanneer ouders (in een willekeurig ander en meer algemeen dan dit specifieke geval) erg ver gaan om hun kind, ook al is hij of zij volwassen, te beschermen of te behoeden voor allerlei ‘onheil’ van buitenaf. Op zeker moment kon ik zelf beter ook niet meer vertellen met wie ik om ga, want ondanks dat ik de leeftijdsgrens van volwassenheid al een behoorlijk aantal jaren achter me heb liggen, zijn mijn ouders van mening dat ik acuut huisarrest behoor te krijgen gezien mijn ‘foute-vriendenkring’. Dat is, begrijp ik, en Annet verbeter me als ik het verkeerd begrijp, wat Annet bedoelde in haar reactie.

 16. aad janssen June 22, 2011 at 8:44 pm #

  @jason er is een hele mooie koerdische gezegde die luid {de slang die mij niet bijt,mag duizend jaar oud worden}..wie wat dan ook heeft gedaan in het verleden of wat voor beroep die ook mag doen,wat de rest van de wereld er ook van mag vinden je moet de mens beoordelen aan de hand van jouw eigen ervaringen met diegene.ik heb liever dat mijn dochter omgang heeft met een eerlijke boef dan met een corrupte politieagent.al zullen onze ouders daar misschien wel anders over denken.

 17. Ada June 22, 2011 at 10:14 pm #

  @ aad janssen…

  En zo is het maar net… 😉

 18. amer June 23, 2011 at 11:33 am #

  Wat is de definitie van eerlijke boef?

 19. Annet June 23, 2011 at 4:57 pm #

  @ Aad Janssen,

  Ik ken ook nog een mooi gezegde: “Het oog ziet altijd van zich af.”

 20. aad janssen June 23, 2011 at 5:45 pm #

  @annet wat een zelfkennis.

 21. Jason June 23, 2011 at 6:01 pm #

  @ Amer

  Een boef die er eerlijk voor uitkomt dat ie een boef is…

 22. Wouter June 23, 2011 at 6:13 pm #

  Een eerlijke boef, is dat een boef die bij de belastingaangifte zijn boeven inkomen eerlijk opgeeft?

 23. upinsmoke June 24, 2011 at 11:47 am #

  aad jansen

  “de slang die mij niet bijt mag duizend jaar worden”

  zouden ze hier is goed in de oren moeten knopen

 24. Gert June 30, 2011 at 2:57 pm #

  De rechter heeft vandaag een boete van 500 euro gekregen, de OvJ is vrijgesproken. Zie:

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/10119122/__Boete_Zwolse_rechter__.html?p=8,1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: