Juwelier laat zich niet kisten

17 Jun

Juwelier-at5

Update 21.00 uur:

Heftig filmpje op AT5, van een juwelier in de Beethovenstraat in Amsterdam die wordt overvallen door drie gewapende land- of rijksgenoten. En zich niet laat kisten. Al had dat laatste maar een haartje gescheeld. Zie hier

4 Responses to “Juwelier laat zich niet kisten”

 1. Di Mistro 4 June 17, 2011 at 11:18 pm #

  Niet echt handig.

  Je eigen leven is meer waard dan geld.

  Blijft natuurlijk lastig.

  Ik weet niet hoe ik zou reageren in een dergelijke situatie.

  Als ik nu in zijn schoenen zou staan zou ik mij voorlopig even niet in de winkel laten zien en een korte vakantie nemen.

  Di Mistro

 2. Elisa June 18, 2011 at 9:41 am #

  Wat een heftige situatie en wat een respect voor deze juwelier!

 3. Maurits de Vries June 19, 2011 at 1:19 am #

  @Di Mistro

  “Als ik nu in zijn schoenen zou staan zou ik mij voorlopig even niet in de winkel laten zien en een korte vakantie nemen”.

  Lijkt mij echt niet nodig. Deze idioten braken hun benen om de winkel te verlaten en gaan ook zeker niet meer terugkomen…

 4. Maurits June 20, 2011 at 8:45 am #

  Misschien wat een vertraagde reactie, maar toch. Ik reageer even op de overval op juwelier. Niet vanwege dit specifieke geval, maar meer in algemene zin. Overvallen wil natuurlijk niemand. Logisch is dat je daarom maatregelen neemt ter bescherming…zou je denken.

  Praktijk is vaak anders. Maatregelen worden door het meerendeel van de winkeliers genomen OMDAT HET MOET (lees: als ververzekering dit eist). Niet omdat ze het graag zelf willen.

  DNA Spray: een bewezen preventief middel tegen overvallen welke spectaculaire resultaten behaald als het gaat om daling van het aantal overvallen in winkelgebieden. Overvallers mijden consequent winkels waar de spray is geinstalleerd en verschuiven hun werkveld naar winkels waar dit systeem niet aanwezig is.

  Waarom? De pakkans wordt vergroot: de overvaller krijgt bij verlaten pand een flinke douche over zich heen (met DNA Code) welke 4 dagen lang niet van huid en kleding te verwijderen is. De unieke DNA code is gekoppeld aan een specifieke locatie (winkel). De politie heeft een database met deze codes, een verdachte wordt onder een UV lamp gezet (standaard uitrusting van politie). Heeft deze dit DNA spoor op kleding of huid dan gloeit dit op en is het een kwestie van het invoeren van een sample in Database voor een match. Zo zijn er al de eerste (domme)overvallers gepakt die het toch probeerden (destijds niet bekend met de DNA Spray), en veroordeeld.

  Resultaat (google het maar): het aantal overvallen daalt enorm in gebieden waar DNA spray is geinstalleerd. Winkelend publiek ervaart deze winkelgebieden als veilger wanneer men op straat waarschuwingsborden ziet dat het gebied beveiligt is met DNA Spray.

  Die spray wordt in sommige steden middels landelijke en lokale overheidsubsiedie praktisch gratis aangeboden.Van de 1800 euro welke aanschaf en installatie kost, wordt 1600 direct vergoed.Als winkelier betaal je dus 200 euro zelf.

  Dat weet ik uit eigen hand. Als beveiligingsadviseur (Multicom) bezoek ik per dag zo’n 8 winkeliers om ze voor te lichten over de subsidies en de spray.

  Amsterdam, Almere..steden met pieken in overvallen en in de top 5 als het gaat om aantallen overvallen. Beide steden bieden de spray gratis aan. In Almere is er in 1 jaar welgeteld 1 DNA Spray verkocht. In Amsterdam gaat het mondjesmaat. De harde conclusie is: winkeliers zijn in het algemeen te gierig om hun zaak te beveiligen, zowel voor zichzelf, voor eigen personeel als ook voor de consumenten. 200 Euro voor een dergelijk preventiemiddel vinden ze te duur, niet nodig en ga zo maar door. Nogmaals: ik put uit eigen ervaring.

  Ik begrijp werkelijk niet dat de verzekering, of van mijn part de overheid het niet verplicht om een winkel (optimaal) te beveiligen. Zoals je ook verplicht bent tot een nooduitgang, brandalarm, ziektekostenverzekering, of je auto bij verlaten op slot moet doen zou iets basic als beveiligen van een winkel ook moeten.

  Je kunt wel heel stoer je eigen winkel met fsyiek geweld verdedigen (meneer ik ram ze wel mijn zaak uit) en meer van dat soort praat (van mij mogen ze komen hoor, ik heb toch niks hier). Maar de realiteit is toch gewoon heel simpel: een overvaller checkt van te voren de winkel op beveiliging (en niet op inhoud kassa).Die loopt echt niet zomaar voor de eerste keer naar binnen.
  Overvallen zijn niet alleen voorbehouden aan juweliers, maar alle type winkels hebben ermee te maken, zelfs kapperzaken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: