Dinsdag 14 juni: Pinkstermoord in seksclub; Katrina's hart; Loverboys & Leugens

14 Jun

Escape-doetinchem

Hoerenlopers die op Tweede Pinksterdag hun heil zochten in de Doetinchemse seksclub Escape kregen het lid op de neus: ze moesten als getuige mee naar het politiebureau, nadat een van de aldaar werkzame dames was vermoord.

Het motief is nog niet bekend, maar het lijkt geen actie van een ontevreden klant. Een man en een vrouw zijn aangehouden, dat ziet er meer uit als een vorm van samenspanning. De identiteit van het slachtoffer zal boekdelen spreken, maar ook die is nog niet bekend. Wellicht later vandaag?

*

Grenslijk-foto

Bij de rechtbank in Breda gaat het vandaag verder met de behandeling van 'het grenslijk', de Wit-Russische Katrina. Onze correspondente is erbij.

Er was afgelopen week veel over te doen. Getuige-deskundige Danny Spendlove is verzeild geraakt in een smerig gevecht tussen de concurrerende forensische instituten NFI en FSI (zie hier). Spendlove zei bij de rechtbank dat hij het hart van Katrina niet had kunnen onderzoeken, dat was er niet.

Bij het NFI hebben ze een reputatie op te houden over 'verdwijnende harten', althans: xc3xa9xc3xa9n. Dat van Denise Schouten. Maar hoe zit het met Katrina's hart? Volgens Jan-Hein Kuijpers, advocaat van verdachte Robbert-Jan B., was het hart gewoon aanwezig, maar had Spendlove het domweg niet kunnen vinden, zulks in tegenstelling tot de onderzoekers van het NFI.

Vandaag gaat het verder met het horen van Belgische getuigen die menen dingen te hebben gehoord die van belang kunnen zijn voor het onderzoek. Zal voornamelijk gaan over een negatieve rol van de verdachte.

*

Loverboys-revu

Een jaar geleden verscheen mijn 'Echte mannen eten wxc3xa9l kaas'. Over de affaire van de Zwolse Maria Mosterd, die beweerde dat ze slachtoffer was van loverboys. Haar drie boeken daarover werden bestsellers.

Dat ik overtuigend heb aangetoond dat er van het verhaal van Maria niet veel klopt, wordt door weinigen betwist. De laatste tijd hoor ik nogal eens dat mensen verbaasd zijn dat er van de boeken van Maria veel meer zijn verkocht dan van mij. Al heeft die van mij het ook goed gedaan.

Je zou denken: als je weet dat het verhaal van Maria niet klopt, dan wil je daar toch meer over lezen? Maar zo werkt het niet. Mensen die ergens van overtuigd zijn, vinden het helemaal niet prettig als er iemand zegt: hxc3xa9, dat klopt niet. Het is prettiger in je eigen vertrouwde waarheidje te blijven geloven. Komt vaker voor.

Afgelopen weken was er wat te doen over 'loverboys in Veenendaal'; er waren berichten dat er veel meer loverboys actief zijn dan wordt aangenomen. Nieuwe Revu besteedt er aandacht aan, in een gesprek met criminoloog Frank Bovenkerk. In de kern van zijn betoog kan ik mij wel vinden, maar er staat wel een heel slordige fout in het stuk. Bovenkerk zegt over Maria: "Het heeft mij verbaasd dat ze zoveel fatsoenlijke en kritische joumalisten en media heeft misleid, van Pauw & Witteman tot Vrij Nederland. En hoewel nu bewezen is dat er van alles feitelijk niet klopt en dat het verhaal is opgeblazen, is het boek nog steeds een bestseller. Ik heb na het rumoer met de uitgever gebeld en gevraagd hoe het ging met de verkoop. 'Beter dan ooit,' zei de mevrouw aan de telefoon.'"

Pauw & Witteman hebben helemaal geen aandacht aan Maria Mosterd besteed, ze is nooit bij hen in de uitzending geweest. Integendeel, op de dag dat mijn boek uitkwam zou de vermeende loverboy, Manou,  bij hen te gast zijn. Dat ging alleen niet door omdat 's morgens een vliegtuig neerstortte in Tripoli en het programma helemaal werd omgegooid. De Wereld Draait Door liet zich wel twee keer in de maling nemen, evenals Andries Knevel. Van positieve aandacht voor Maria in Vrij Nederland is mij niets bekend, het waren vooral Trouw, NRC en de Volkskrant.

7 Responses to “Dinsdag 14 juni: Pinkstermoord in seksclub; Katrina's hart; Loverboys & Leugens”

 1. ed June 14, 2011 at 8:48 am #

  Ik kan nooit zo goed tegen die lijnrecht tegenover elkaar beweringen die in feite goed controleerbaar zouden zijn: Of dat hart zit nog in het lijk, of niet. Dat Spendlove het hart niet zou kunnen vinden, kan alleen maar betekenen dat het er niet in zit, tenzij je wilt volhouden dat een afgestudeerd arts en patholoog anatoom niet in staat zou zijn een hart te vinden in een lichaam. Dat lijkt me toch wel heel vreemd. Als dat is wat JH Kuiper wil beweren dan kan ik alleen maar zeggen ‘hij was er niet bij’ (en dan ben ik gewoonlijk nog op de hand van de verdediging).

  De reputatie van het NFI kennende, zoek ik eerder de fout bij het NFI. Wellicht zat het hart van Katrina in de ‘organensoep’ die aan de ouders van Denise is teruggegeven, of misschien ligt het bij het verloren gegane Srebrenica filmrolletje.

  Eigenlijk ben ik wel benieuwd welke verklaring Robert Jan B. heeft gegeven voor het feit dat het lijk met PUR bedekt in een kist op de kamer van zijn dochtertje terecht kwam.

  Als je als man thuiskomt en je vindt je vrouw dood, hoef je dat natuurlijk niet zelf gedaan te hebben, al zal er wel verdenking zijn.
  Als je als man zegt dat je vrouw naar Wit Rusland is vertrokken en ze wordt later in een kist in je huis gevonden, ook dan hoef je haar nog niet vermoord te hebben, al is de verdenking natuurlijk wel erg sterk dan, maar je zult dan toch op zijn minst een verklaring moeten hebben over hoe ze dan in die kist is terechtgekomen.

  Me dunkt dat Robert Jan toch minstens schuldig is aan het verbergen van een lijk, hoewel… misschien zijn het inbrekers geweest die Katrina alleen aantroffen, ombrachten en haar in de kliko/kist hebben gestopt en heeft Robbert Jan nooit de moeite genomen om in die kliko te kijken. Het kxc3¡n. Ze kan ook omgebracht zijn door marsmannetjes. Het kxc3¡n, maar is het waarschijnlijk? Nee!

 2. Annet June 14, 2011 at 9:32 am #

  @Ed,

  xe2x80x9cDe reputatie van het NFI kennende, zoek ik eerder de fout bij het NFI.xe2x80x9d

  Is dat niet wat al te eenvoudig?

 3. upinsmoke June 14, 2011 at 12:11 pm #

  loverboys

  ben benieuwd of dit begrip in zuid-amerika en usa ook op de agenda staat

  loverboys zijn slimme jongens die de zwakheden van meiden “goed” aanvoelen en naar hun hand zetten,

  kan je moeilijk verbieden en krijg je ook geen grip op.

  dus voor de meiden in nl voortaan beter een hoofdoekje ipv britney spears ???

 4. Jason June 14, 2011 at 12:52 pm #

  @ Annet

  Ik kan me je vraag/reactie aan Ed wel voorstellen maar het NFI heeft naast een goede naam ook wel het e.e.a. aan misstappen op hun naam staan. Of ze nou bewust of onbewust gemaakt zijn laat ik nog maar even in het midden.

 5. Siem June 14, 2011 at 3:05 pm #

  @Ed 8.48

  Quote: Dat Spendlove het hart niet zou kunnen vinden, kan alleen maar betekenen dat het er niet in zit, tenzij je wilt volhouden dat een afgestudeerd arts en patholoog anatoom niet in staat zou zijn een hart te vinden in een lichaam. Dat lijkt me toch wel heel vreemd.

  – Bij een autopsie worden organen zoals het hart uit het lichaam gehaald … Je denkt toch niet dat Spendlove voor zijn second opinion een compleet lichaam met inhoud voorgeschoteld kreeg?

 6. Linda June 14, 2011 at 4:39 pm #

  Ed heeft een punt dat de bewering van het NFI zich goed laat controleren. Men neme een hart waarvan het DNA overeenkomt met dat van Katrina en voila: het NFI scoort. Ik deel zijn verbazing waarom het hart van Katrina een meningenstrijd moet worden tussen NFI en haar boze buitenwereld. Het idee achter een deskundig instituut is toch dat je meningen achter je laat en vervangt door feiten?

 7. Annet July 19, 2011 at 1:27 pm #

  http://www.destentor.nl/regio/zwolle/9132629/OM-vervolgt-Maria-Mosterd-niet.ece

  Dat je hier vandaag niet over hebt geschreven Hendrik Jan.Het wordt behoorlijk breed uitgemeten in de Stentor van vandaag…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: