Spendlove: zeer overtuigende deskundige

9 Jun

Update 14.00 uur:

De Telegraaf meldt dat getuige-deskundige Danny Spendlove onder vuur zou liggen met betrekking tot zijn deskundigheid. Welnu, Spendlove werd vanmorgen gehoord in de zaak van het grenslijk, bij de rechtbank in Breda.

 Het enige punt is dat Spendlove in verschillende landen heeft gewerkt waar de diploma's niet altijd even goed op elkaar afgestemd zijn, maar hij kon heel goed uitleggen wat voor opleidingen en werkzaamheden hij heeft gedaan en hij maakte een zeer deskundige indruk. Zulks tot ongenoegen van Jan-Hein Kuijpers, de advocaat van verdachte Robert-Jan B., die niet helemaal blij lijkt te zijn met de resultaten van het onderzoek.

Volgens Spendlove is er geen twijfel over mogelijk dat slachtoffer Katharina is overleden door een wond met een scherp voorwerp, die is ontstaan toen ze nog leefde. Het NFI blijkt broddelwerk te hebben geleverd, Spendlove keek er voor het forensisch instituut van Eikelenboom naar en kwam tot heel andere conclusies.

Wat dat te betekenen heeft voor de strafbaarheid van Robert-Jan B. is mij op dit moment overigens nog volstrekt onduidelijk.

4 Responses to “Spendlove: zeer overtuigende deskundige”

 1. Mia June 9, 2011 at 6:48 pm #

  Niet alleen Spendlove maar ook de Engelse patholoog Sporrock is van mening dat de diepe wond in het bovenbeen is toegebracht toen de vrouw nog leefde.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/9992830/___Wond_doods-oorzaak_grenslijk___.html?sn=binnenland

 2. eric June 11, 2011 at 2:02 pm #

  In Zwitserland schermde Danny Spendlove met een academische Dr. titel op zijn CV. Die heeft hij nooit gehaald. Ten onrechte een Dr titel voeren is in Nederland strafbaar. Van hoeveel geclaimde diploma’s heeft bovenstaande schrijver een afschrift gezien ? Wij hebben Spendlove op een project met levende mensen er snel uitgegooid wegens ondeskundigheid. Deze man heeft een heel mooi verhaal, maar daar houdt het helaas ook helemaal mee op.

  Beste Eric,

  Ik kom er morgen op terug op de site, ik heb begrepen dat het in Zwitserland gebruikelijk is dat iemand met zijn opleiding de titel dr. voert. Maar als je meer informatie over hem hebt, hoor ik het graag.

  Hendrik Jan

 3. Mia June 11, 2011 at 8:36 pm #

  Hieronder Dr. Spendlove in 2007 zelf aan het woord in een tweetal reactie’s.

  Zo te lezen is het in Nederland alleen mogelijk om via het NFI aan bepaalde kwalificatie’s te komen en dat zal wel eens de wringende schoen kunnen zijn.
  ——————————————–

  1-Heb vol bewondering jullie reacties gelezen en heb de indruk dat er nog enkele onduidelijkheden bestaan over het vakgebied van de forensische pathologie. Zelf ben ik op dit moment in Bern, Zwitserland aan het werk als forensisch patholoog.
  De forensische pathologie, zoals die in medical detective, CSI, Autopsie, Dr. Bones en ander filmmateriaal te zien is, mag men niet vergelijken met het werk van de forensisch patholoog ofwel gerechtelijk geneesheer (zoals het in Belgie wordt genoemd) of de rechtsmediziner / gerichtsmediziner, zoals deze in het duitstalige gebied genoemd wordt.
  Het werk van de gerechtelijk patholoog is ook niet vergelijkbaar met het werk van een klinisch patholoog (die in een ziekenhuis werkt). De forensisch patholoog zoekt naar de aard van het overlijden (dat wil zeggen natuurlijke dood (dood t.g.v. ziekte of ouderdom) of niet-natuurlijke dood (dood t.g.v. geweldsmisdrijven of onverwachte overlijdens)) en naar de doodsoorzaak (schotverwonding, verdrinking, elektriciteitsongeval e.d.). De klinisch patholoog heeft over het algemeen te doen met de doodsoorzaak van mensen die in het ziekenhuis gestorven zijn of onderzoek van weefsels die door de snijdende specialisten uit het lichaam genomen zijn (tumoren, borstweefsel e.d.) en kijkt dan vooral naar kwaadaardige cellen.
  Daarnaast onderzoekt de gerechtelijk geneeskundige ook nog mensen die het slachtoffer geworden zijn van geweldsmisdrijven (mishandeling, verkrachting e.d.(Klinische Gerechtelijke Geneeskunde), onderzoek bij botvindingen (schedels e.d.(Forensische Osteologie)), geeft justitie uitleg over drugs en medicijnen in het straf- en verkeersrecht (alkohol / drugs achter het stuur, bodypackers e.d.(Verkeersgeneeskunde / Toxikologie) en zo nog een heel arsenaal, welk niet door de klinisch patholoog wordt gedaan.
  Het werkgebied is zeer breed en zeer interessant, maar hou er ook rekening mee, dat je met onaangename zaken te doen krijgt zoals plotselinge wiegedood (SIDS), dood en moordzaken waar kinderen betroffen zijn en vooral ook overledenen die sinds meerdere weken in de woning bij zo’n 30 graden Celcius hebben gelegen (en dus ver ontbonden zijn (denk aan vliegen, maden en andere kevers (Forensische entomologie)).

  Om gerechtelijk geneeskundige / patholoog te worden moet je eerst de opleiding VWO gedaan hebben, daarna de opleiding geneeskunde aan een universiteit en vervolgens kies je je verdere specialisatie, voor de klinische pathologie zijn dit 6 jaar, in Nederland moet je dan een opleidingsplek / Werkplek in het Nederlands Forensisch Insituut krijgen en kun je dan verder specialiseren in de forensische pathologie (dus zonder de kunde levenden te onderzoeken, zoals hierboven reeds genoemd). Om Gerechtelijk geneesheer / rechtsmediziner te worden, moet je al uitwijken naar het buitenland, daar waar de vakopleidingen ook erkend worden, zoals bijvoorbeeld Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk of Belgie. Deze opleiding duurt gemiddeld 6 jaar en je doet dan ervaringen op op het gebied van de (forensische) pathologie (en de bovenvermelde vakgebieden), maar ook op bijvoorbeeld de (forensische) psychiatrie en toxikologie / DNA. Aan het einde van de rit moet je een stageboekje, waar al je verrichtingen in staan, voorleggen en doe je een zwaar examen dat een dag of twee dagen duurt (afh. van het land waar je het examen doet).
  Een andere mogelijkheid in Nederland is de opleiding forensische geneeskunde, waar je vooral leert de levenden te onderzoeken, maar ook hoe je de overledenen onderzoekt en hoe je je moet gedragen op een plaats delict (daar waar het misdrijf heeft plaatsgevonden) en overlegt met de recherche en de Officier van Justitie, die bepaalt of er nog verder onderzoek in het Nederlands Forensisch Instituut middels sektie of autopsie noodzakelijk is. Daarnaast is een van de taken van de forensisch geneeskundige het onderzoeken en behandelen van arrestanten in de politiecellen en evt. de Huizen van Bewaring.

  Al met al erg interessant werk, maar wel een lange weg te gaan als je hiervoor kiest. Mijn advies is om eerst te beginnen met je geneeskunde-opleiding en dan nog eens te kijken of je dit echt wil.

  Heel veel succes met jullie beroepskeuzes.

  Groetjes,

  Dr. D. Spendlove,
  Gerechtelijk & Forensisch Geneeskundige
  ——————————————–

  2- De echte forensische pathologie (dus de moordzaken, geweldsdelicten e.d.) is in Nederland geen specialisatie, maar een interne vervolgopleiding in het Nederlands Forensisch Instituut. Deze opleiding is niet erkend in het buitenland, waar ze de specialisatie “Gerechtelijke Geneeskunde”, zoals in Belgie of “Rechtsmedizin / Gerichtsmedizin” in de duitstalige gebieden.

  Ik wil niemand de moed nemen, ik heb het zelf ook allemaal weten te halen, maar het is een lange en moeizame weg, die zich achteraf wel degelijk geloond heeft. Ik ben daarvoor ook naar het buitenland moeten uitwijken en heb een deel van mijn opleiding in Duitsland gedaan en afgestudeerd ben ik in Zwitserland.

  Dus, waar hoop en een wil is, is meestal ook wel een weg te vinden.

  Ik wens iedereen heel veel succes met het nagaan van zijn / haar beroepskeuzes en hoop dat het doel bereikt wordt.

  Succes en groetjes,
  Dr. Danny Spendlove
  Gerechtelijk Geneeskundige / Patholoog

 4. ed June 12, 2011 at 6:47 pm #

  Het blijft spijkers op laag water zoeken. Als je buiten de EU een artsentitel haal, dan mag je binnen de EU niet als arts (klinisch) werken zonder aanvullende accreditaties. Er is echter niemand die a priori stelt dat je onkundig zou zijn.

  Als je dan ook in Nederland een wetenschappelijk stuk zou schrijven end at zou ondertekenen met Dr. huppeldepup, arts, dan zal en kan daar niemand over vallen omdat je arts bent, ook al ben je niet in Nederland bevoegd.

  Bij Spendlove gaat het niet om zijn arts zijn, dat zal duidelijk zijn want hij heeft die titel in Nederland gehaald. Het bovenstaande verhaal gaat echter net zo goed op voor andere in het buitenland gehaalde academische titels.

  Nog een voorbeeld: als ik toevallig koning van Samoa ben, dan hoor ik niet tot de europese adel, ik ben ook niet erkend of ingelijfd in de europese adel. Als ik dan naar Nederland kom en ik zeg dat ik koning ben, dan ben ik toch echt niet strafbaar!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: