Remond P. 'ne pas poort'

7 Jun

'Nooit meer laf', heette de documentaire die Geertjan Lassche maakte over verzetsman Gunnink die een paar jaar geleden opbiechtte dat zijn groep in de oorlog een onschuldige jongen had doodgeschoten. Omdat ze dachten dat hij 'fout' was. Nu komt de Rotterdamse verzetsheldin Ati met net zo'n verhaal: zij schoot een onschuldige ingenieur dood. Ze wist niet dat hij stiekem ook in het verzet zat.

Mijn pet van die verzetshelden is niet al te hoog. Na het zien van 'Nooit meer laf' kreeg je sterk de indruk dat het voor sommigen cowboytje spelen was ten koste van onschuldige mensen. Gunnink en zijn groep schoten uit pure stoerigheid een landwachter dood, de wraak van de Duitsers was dat een onschuldige schoolmeester in de deur van zijn woning voor de ogen van vrouw en kinderen werd afgemaakt.

Ik heb begrepen dat Ati zich niet erg heeft verdiept in wat ze heeft aangericht. Nu ze toch bijna dood gaat wil ze nog wel een bekentenisje afleggen. Het komt laf en lichtelijk onnozel over. Opsluiten, als het even kan. Laat anders de familie van het slachtoffer maar een schadeclaim indienen zodat ze haar laatste levensdagen moet slijten op water en brood. Dat ze toch nog even voelt dat je zoiets niet ongestraft kunt doen.

*

In Breda begint vandaag het proces tegen Robert-Jan B., die wordt verdacht van de moord op Katarina. Beter bekend als 'het grenslijk'. De Wit-Russische echtgenote van Robert-Jan werd dood aangetroffen in een slaapkamer van het roemruchte pand waar ooit de Femisbank zat: half in Baarle-Nassau, half in Baarle-Hertog. Half Nederland, half Belgixc3xab.

Ik heb Robert-Jan destijds een keer gesproken, maar hij had toen weinig interesse om mee te werken aan een reportage: hij was vrijgesproken en had er niks bij te winnen. En voor mij was het niet interessant zonder zijn informatie, dus dat hebben we maar even laten zitten. Op basis van nieuw dna-onderzoek probeert justitie alsnog zijn schuld aan te tonen.

Het proces gaat een aantal dagen duren, vandaag zijn onze correspondente en ik erbij aanwezig. Vorig bericht staat hier

*

'Ne me schiete pas:' Eerder hadden we 't hier over de aanhouding van Remond P., spectaculair opgepakt bij Nootdorp, tijdens zijn voortvluchtigheid in het kader van de moord op Victor 't Hooft. Hij zou zo lang in de buurt van Den Haag zijn blijven hangen omdat het te lang duurde voor hij een vals paspoort had.

Vanuit ondernemerskringen wordt mij toegefluisterd dat het Haags ambacht de kunst niet is verleerd, maar dat het een kwestie van geld was. Remond zat op zwart zaad en dan komen de specialisten van de Hofstad toch echt niet in beweging.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: