Zondag 5 juni: Van God Los over Turkse 'Romeo en Julia'; Remond P.: gepruts met paspoort

5 Jun

Van-God-Los-Leijgraaf 

Zou BNN de familie nu wel hebben gewaarschuwd, of is het toch maar 'fictie' en dondert het niet of iemand zich erin herkent? Hoe dan ook, 'Van God Los' (vanavond 20.25 Nederland 3) gaat dit keer over een zaak die speelde in december 1999.

De 15-jarige Yeliz uit Veghel had verkering met de 19-jarige Hasan Keskin, een jongen uit een arme familie. Kerim D., de vader van Yeliz, een rijke Koerdische zakenman, zag dat niet zitten en zette zijn 17-jarige zoon Ali ertoe aan Hasan te vermoorden. Omdat hij minderjarig was en dus minder straf zou krijgen dan wanneer hij het zelf zou doen. En daarom schoot Ali  om twee uur 's middags tijdens een wilde achtervolging in de hal en het computerlokaal van de school zijn pistool leeg op Hasan. Er vielen vijf gewonden: Hasan, drie medeleerlingen en een docente. Buiten wachtte Kerim D., de vader van Ali, zijn zoon in op een donkerblauwe Mercedes, ze reden samen naar het politiebureau.

Hoe zou 't met de liefde tussen Yeliz en Hasan zijn? Als je het verslag van de zitting in hoger beroep leest (in de Volkskrant, uit februari 2001) lijken er alleen maar verliezers. Ali trad op als getuige in het hoger beroep van zijn vader Kerim. Onder ede verklaart hij zelf verantwoordelijk te zijn. Ook moeder Fatma heeft dit onder ede verklaard: vader Kerim is onschuldig. Meineed?

Vader Kerim wordt beschreven als "een jonge vader nog (36), tien jaar geleden ontsnapt uit Turkije waar hij als Koerd gemarteld werd, terechtgekomen in Schijndel, waar hij een vrijwel failliete groothandel nieuw leven inblies. Nu ziet hij alles ineenstorten – het bedrijf is al verkocht. Zijn ingehouden woede, zijn vastklampen aan de eigen waarheid, tergt het hof."

Vader Kerim is veroordeeld tot negen jaar cel, zoon Ali tot vijf jaar.

Het verslag staat hier

*

Als voortvluchtige crimineel heb je 't heden ten dage niet te makkelijk. Op 15 april werd Remond P. in hoger beroep alsnog veroordeeld voor de moord op Victor 't Hooft.

Dat hing al in de lucht, hij was dus ook maar niet naar de uitspraak gekomen. Er waren allerlei signalen dat Remond – te boek als voortvluchtig – nog in de omgeving van Den Haag zou vertoeven. Op 20 mei werd hij daar inderdaad aangehouden, met een wild-west-actie op de snelweg bij Nootdorp. Vriend en vijand braken zich het hoofd over de vraag waarom hij niet verder weg was gegaan. Ik hoor nu dat het maken van een vals paspoort wat langer duurde. Voorheen had men in het Haagse een naam op te houden op dit gebied, binnen twee dagen was zo'n documentje geregeld. Tegenwoordig gaat het allemaal een stuk moeilijker.

 

One Response to “Zondag 5 juni: Van God Los over Turkse 'Romeo en Julia'; Remond P.: gepruts met paspoort”

  1. Annet June 5, 2011 at 5:37 pm #

    xe2x80x9cZou BNN de familie nu wel hebben gewaarschuwd, of is het toch maar ‘fictie’ en dondert het niet of iemand zich erin herkent?xe2x80x9d

    Ach en zo kan het gebeuren dat ouders wel worden gewaarschuwd omdat het nou eenmaal wel zo correct is, maar het totaal niet xe2x80x98dondertxe2x80x99 welke gevoelens dat oproept, omdat het xe2x80″ koste wat kost xe2x80″ toch moet worden uitgezonden. Wat is het verschil: waarschuwen en daar vervolgens niets mee doen, of gewoon niet waarschuwen?

    Daarbij maakt het gevoelsmatig nogal wat uit of je werkt met acteurs die een (xe2x80x98fictiexe2x80x99)verhaal spelen, of een echte dader alle ruimte en gelegenheid geven een verhaal naar buiten te brengen en daarin de slachtoffers niet de mogelijk bieden om hetzelfde te doen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: