Maandag: grenslijk-La Serpe-Scherff

5 Jun

La-serpe-1-portret-web

Vanmiddag om 12 uur dient er in Den Haag een kort geding. De advocaat van kroongetuige Peter La Serpe klaagt website www.camilleri.nl aan voor het plaatsen van een ongebalkte foto. 

Het gaat om een screenshot van een uitzending van Pauw & Witteman, waarbij La Serpe op de achtergrond te zien is. Die uitzending schijnt nog steeds online te staan, dat is toch wel wat merkwaardig. Bovendien: La Serpe krijgt een ander uiterlijk, hij zou al behoorlijk vertimmerd zijn. Je zou zeggen: dan heeft hij er alle belang bij dat zijn 'oude gezicht' bekend wordt, zodat zijn vijanden op het verkeerde been worden gezet. Maar zo werkt dat blijkbaar niet.

*

Dutchbat-derk-zwaan

De Telegraaf had zaterdag een reportage over Dutchbatter Derk Zwaan, die terugkeerde naar 'de killing fields van Srebrenica'. Ik haalde daarop een stukje aan van Arnon Grunberg: "In Nederland vindt men vooral zichzelf zielig. De Dutchbatters die in Srebrenica hebben gediend zijn getraumatiseerd en zielig. De vermoorde moslims, die zijn niet zielig. Die zijn gewoon dood."

Daar kwam een reactie op van Derk, het leidde tot enige discussie. Vandaag nog een reactie van Derk:

"Aan de bezoekers,

Bedankt voor jullie reacties. De oorlog in en rondom Srebrenica staat bol van afspraken, geheime overleggen en dubbele agenda!'s. De echte waarheid zal, ben ik bang,  nooit naar boven komen maar dichtbij komen we wel denk ik. Inderdaad: radicale moslims kregen/krijgen training in Bosnixc3xab en huurlingen liepen daar ook rond. Nederlandse huurlingen wel te verstaan. Nederlandse mannen die daar ook voor dood en verderf hebben gezorgd en met het geld weer in Nederland wonen en nu de ideale vader uithangen.

Ik wil mijn verhaal vertellen aan iedereen die het wil horen en die daar vragen over heeft. Bosnixc3xab is namelijk een enorm mooi land met hele aardige mensen en die verdienen ook beter. Srebrenica en Dutchbat 3: kan ik veel over vertellen met feiten omkleed. Ik hoop zo dat mensen meer inzicht krijgen in wat daar is gebeurd.

O ja, xc3xa9xc3xa9n punt wat ik was vergeten, het bierfeest na de val! Hossende Dutchbatters terwijl de moslims maar net waren begraven. Ten eerste wisten wij op dat moment nog niet dat daar 9000 mannen waren vermoord. De minister van defensie Voorhoeve wilde daar geen bier en hamburgers hebben omdat het Dutchbat personeel tijden niet goed had gegeten. Dit zou totaal verkeerd uitpakken. Generaal Couzy heeft er PERSOONLIJK voor gezorgd dat er een CONTAINER met Heineken bier stond en dat men kon drinken wat men wilde. Dit moest uitlopen op een fiasco.

Militairen die net uit een hel kwamen konden aan het bier en die waren natuurlijk meteen zat. Die hadden zeven maanden geen alcohol gehad en dat sloeg in als een bom. Couzy vond dat dit wel moest en dat neem ik hem nog steeds kwalijk. Couzy had gewoon moeten weten dat dit fout ging lopen."

Aldus Derk. Vooral dat van die Nederlandse huurlingen intrigeert mij erg. Wie waren dat? 

*

Er zijn verhalen die pas generaties later verteld kunnen worden. Dat geldt voor bovenstaande, maar ook in heel andere zaken steekt het verleden ineens verrassend de kop op. In 1900 vermoordde boerenknecht Tinus Scherff in een vlaag van aan verstandsverbijstering grenzende godsdienstwaanzin de knecht Jan Brenkman (in Blauwe Sluis, bij Appeltern). Voor mijn boek 'Moordenaars op zwarte kousen' (slechts verkrijgbaar in de betere antiekzaak en soms derdehands bij bolcom) heb ik die zaak helemaal uitgeplozen. Intrigerend – maar wel begrijpelijk – was de zwijgzaamheid van de familie, bijna geen Scherff was te lijmen voor een gesprekje. Nu kwam er een reactie binnen, van een nazate, de 55-jarige Riena.

"Mijn vader zijn opa heeft dit veroorzaakt. Ik heb er dagelijks last van. Je zou je naam laten veranderen in die van je moeder. Ik schaam me om Scherff te heten en te weten dat allen met de naam Scherff familie van elkaar zijn.  Ik hoop dit ooit nog eens te kunnen vergeten. Mijn vader,  Johan Scherff, heeft altijd ontkend dat het is gebeurd. Dat is nog het ergste. En kwxc3¡xc3¡d dat hij werd als je er over begon! Mijn moeder plaagde hem wel eens, als ze woorden hadden: 'Zeg jij maar niks, bij jou in de familie hebben ze er xc3xa9xc3xa9n vermoord.' Woest was hij dan."

Gistermiddag is Riena met haar man bij de boerderij wezen kijken waar het gebeurd is. "Toch doet het je wel wat, dat jouw familie daar een man vermoordde. De familie van de knecht, hoe zou die tegenover een contact staan van onze jongere generatie, dat heb ik me wel eens af gevraagd. En of ze het ook willen."
 
Riena zou het wel mooi vinden te weten hoe de achterblijvers van de families er nu over denken. "Er leven er best nog wel wat, maar er zijn er ook naar Canada vertrokken, na de watersnood van 1953."

Dat laatste verbaast me niks: de angst voor het water, daar in het voortdurend overstromende Land van Maas en Waal, was een van de belangrijkste oorzaken van het uitbreken van de godsdienstwaanzin. De hele biblebelt ligt in gebieden die met watersnood te maken hebben gehad.
Riena: "De oudere generatie is helemaal weg. Mijn vader was de laatste, hij is 95 jaar geworden." Volgens Riena was het "een harde familie, die geen tegenspraak duldde."

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: