Maandag 30 mei: Thea Moear in 'Moordvrouwen'; Tinka: een lugubere Van God Los

30 May

Moordvrouwen-thea

Vanavond (Net 5, 22.25 uur) de vierde aflevering van 'Moordvrouwen'. Dit keer met 'Godmother' Thea Moear, de gewezen rechterhand van Klaas Bruinsma.

Actueel, door de aandacht voor 'twintig jaar later'. De geest van de maffiabaas steekt telkens weer de kop op. Soms door toeval. Zoals bij de recente schilderijenroof in het Hofje van Aerden in Leerdam, waarbij 'Bosgezicht met bloeiende vlier' van Jacob van Ruysdael en het schilderij van Frans Hals 'Lachende jongen met bierkruik' werden buitgemaakt.

In 1988 waren dezelfde oude-meesterwerken ook al eens gestolen, bij een gewelddadige overval waarbij de beheerder werd vastgebonden.

De schilderijen kwamen in 1991 terug na betaling van 500.000 gulden losgeld. Ten tijde van de affaire over Mabel Wisse Smit en Klaas Bruinsma kwam de zaak uitgebreid in het nieuws. De Chileense lijfwacht Charlie da Silva ('Zij was die wijf van die Lange') vertelde bij Peter R. de Vries hoe hij de schilderijen – uit de erfenis van de geliquideerde Bruinsma) had terugbezorgd.

Frans-hals-schilderij-web

In 'Moordvrouwen' gaat het niet om lachende jongens, al dan niet met bierkruik, daar is het meer huilen. De nabestaanden van Andrxc3xa9 Brilleman zullen het met zoals dat heet 'meer dan gemengde gevoelens' bekijken.

Andrxc3xa9 zou van Klaas Bruinsma opdracht hebben gekregen een liquidatie uit te voeren op de ex-man van Thea (Hugo Ferrol). Voelde hij niet veel voor, zette samen met een kompaan een nep-liquidatie in scxc3xa8ne. Daar kwam Bruinsma achter en toen werd het doodvonnis van Andrxc3xa9 getekend. Al duurde het nog een paar jaar voor het werd uitgevoerd. Jessica Villerius voelt Thea hierover nogal aan de tand.

Voor deze aflevering is er gefilmd op 'de boot van Bruinsma', de Neeltje Jacoba. Was altijd onmogelijk, wegens het ontbreken van toestemming van de eigenaar, maar de voormalige reddingsboot van de Koninklijke Noord- en Zuid-Hollandse Reddings Maatschappij (KNZHRM, Kan Niet Zwemmen, Help, Red Mij!) is sinds enige tijd in Groningse handen.

De Neeltje Jacoba is tegenwoordig te huur als 'love boat'. Ongetwijfeld gebaseerd op de gedachte dat in deze hut Klaas en Mabel elkander liefdevol betastten. Dat laatste is overigens zeer de vraag, in dit geval is de fantasie mooier dan de werkelijkheid. Men leze hiertoe 'De BV Bruinsma' (is ook om allerlei andere redenen een heel goed idee)

Thea zelf vindt de aflevering van 'Moordvrouwen' overigens heel wat beter dan zoals ze in de film 'De Dominee' is geportretteerd.

*

Over 'gemengde gevoelens' gesproken: de ouders van Tinka van Rooij uit Breda moeten gisteren een zware avond hebben gehad, als ze al hebben durven kijken naar 'Van God Los'. De moord op hun dochter werd minutieus nagespeeld, in alle lugubere heftigheid.

En – je kunt niet anders concluderen: erg waarheidsgetrouw. Zo is het inderdaad gegaan. Maar ook in het begin was het al even slikken voor met name vader Cees van Rooij, die daar werd neergezet als betrokkene bij het knippen van wietplanten. Het zal je zomaar even in de schoenen worden gewreven, op basis van vuige roddels. 

Tinka5-225

Datzelfde geldt voor de hoofdlijn: dader Arno N. zou hebben gehandeld in opdracht van iemand anders, een leider van de wietpraktijken waarbij Tinka was betrokken. Het zou mij niet verbazen als dit nogal gexc3xafnspireerd is op conclusies die Hans Mauritz trekt in zijn ooit nog te verschijnen boek over de 'oordopjesmoord', waarin de moord op Tinka ook uitvoerig ter sprake komt. Er is in elk geval contact geweest tussen Mauritz en de makers van Van God Los.

Er is in elk geval, na twee afleveringen, xc3xa9xc3xa9n duidelijke rode lijn te ontwaren in 'Van God Los'. Heel veel feitelijke details kloppen, zodra het om het motief gaat wordt het fictie. Niet verwarrend voor de meeste kijkers, die toch niet weten hoe het echt zit. Wel voor degenen die de zaak wat beter hebben gevolgd.

Was het beide afgelopen keren op basis van de vooraankondigingen glashelder welke zaak er behandeld zou worden, uit het voorstukje voor volgende week kon ik nog niet direct een conclusie trekken. Er komen wel verschillende zaken naar boven, maar ik ben er nog niet uit. Wie wel?

Inmiddels heeft het collectieve geheugen van de bezoekers hieromtrent het volgende opgeleverd:

"Het blijkt al wat langer geleden gebeurd te zijn maar ik denk dat het om deze zaak gaat: december 1999. Een zeventienjarige jongen schiet op school De Leijgraaff in het Nederlandse Veghel vijf mensen neer wegens eerwraak. De vader, die hem tot de schietpartij aanzette, krijgt later negen jaar cel. De schutter wordt tot vijf jaar veroordeeld. Een van de slachtoffers was met het zusje van de dader op vakantie naar Turkije geweest, zonder toestemming van de ouders."

 Zie verder hier

 

 

 

15 Responses to “Maandag 30 mei: Thea Moear in 'Moordvrouwen'; Tinka: een lugubere Van God Los”

 1. Ada May 30, 2011 at 9:05 am #

  Een jaar of 3 a 4 geleden heeft een jonge knul op een school een andere dood geschoten, had met eerwraak of bescherming familie van doen. Ik dacht ergens in Brabant. Ik ga even zoeken maar ik denk dat het daarover gaat.

  En als Arno bekend heeft, zoals de dader in de aflevering van gisteravond, waarom zegt Mauritz dan iets anders???

 2. Ada May 30, 2011 at 9:10 am #

  Het blijkt al wat langer geleden gebeurd te zijn maar ik denk dat het om deze zaak gaat:

  december 1999
  Een zeventienjarige jongen schiet op school De Leijgraaff in het Nederlandse Veghel vijf mensen neer wegens eerwraak. De vader, die hem tot de schietpartij aanzette, krijgt later negen jaar cel. De schutter wordt tot vijf jaar veroordeeld. Een van de slachtoffers was met het zusje van de dader op vakantie naar Turkije geweest, zonder toestemming van de ouders.

 3. Marielle May 30, 2011 at 4:02 pm #

  OOOH ging dat over mijn zus?? Nou niks van gemerkt!! Klopt niks van als je ons boek leest weet je wel beter!!!!!!

  Hou op met t beledigen van nabestaanden en laat ons met rust!

  Marielle

 4. Marielle May 30, 2011 at 4:06 pm #

  Oja en dat boek van Mauritz komt er nooit joh!!

  Zou 2 jaar geleden al uitkomen…duh!!

  Onzinverhalen worden niet geloofd anno 2011, wij weten wel beter!

 5. Highschool May 30, 2011 at 7:09 pm #

  Hendrik-Jan,ken je nog die advertentie uit de Aktueel,over de twee van Leerdam. Dat was ongeveer 2 weken na de moord bij het Hilton.De advertentie sloot af met de bekende spreuk als hij afscheid nam van kennissen.Het is volgens mij Japans voor dank je wel.

 6. Rui May 30, 2011 at 11:25 pm #

  Wat een bespottelijke aflevering was dit zeg. Als je de Neeltje Jacoba als zeilboot aankondigt en hierna ook het schip varend laat zien zegt zeer veel over de journalistieke waarde van het programma.

  Beste Rui,

  Om nou op xc3xa9xc3xa9n foutje een hele aflevering af te serveren…

  Hendrik Jan

 7. J. May 31, 2011 at 11:28 am #

  Ehm…niet om vervelend te doen, maar er ging wel iets meer fout in de reconstructies bij Moordvrouwen. Zo was ‘De Lange’ vaak niet de langste van de acteurs, en werd Brilleman direct na de fake liquidatie van Ferrol gedood. Dat duurde echter nog enkele jaren…Tevens wordt Bruinsma met drie schoten omgebracht waarvan twee direct achter elkaar (in de borst ?). Mierengeneuk wellicht, maar het had gewoon een slag nauwkeuriger gekund.

 8. Maurits de Vries May 31, 2011 at 12:12 pm #

  Geweldige vrouw, die Thea. Een puur product van de oude penose. Tragiek aan het einde van de reportage; die wandeling over de wallen. Wat een deceptie voor die twee…

  Beste Maurits,

  Wat bedoel je met deceptie? Beiden hebben het prima naar hun zin. Ik zou het eerder nostalgie noemen.

  Hendrik Jan

 9. Maurits de Vries May 31, 2011 at 12:42 pm #

  Geloof ik zo, dat ze het prima naar hun zin hebben. Maar ik kan me ook heel goed voorstellen dat Amsterdam niet meer hun Amsterdam is…

 10. Ada May 31, 2011 at 9:43 pm #

  De benen van kickboxer Andre Brilleman werden afgezaagd terwijl hij nog in leven was. Door wat ze daarover zegt mag men dus aannemen dat Klaas Bruinsma inderdaad ‘minimaal’ de opdrachtgever was en mevr. Moear echt wel heeft vernomen wat er precies met hem is gebeurd. Vervolgens zegt ze dat ze er niet mee zat??? Deze dame is in mijn ogen een keiharde en berekenende tante die haar rol gedurende de hele aflevering probeert te romantiseren en minimaliseren. De doden kunnen helaas niet spreken, maar staat het voor 100% vast of Martin Hoogland niet in opdracht handelde?

 11. Ada June 1, 2011 at 12:53 am #

  Nou heb ik niet altijd even veel op met de Wikipedia, maar het volgende vind ik toch wel vreemd:

  — Dat Hoogland werd veroordeeld voor de moord op Bruinsma kwam in grote mate door de verklaring van kroongetuige Steve Brown; een verklaring die door misdaadjournalist Bas van Hout in twijfel werd getrokken.

  Kroongetuige Steve Brown???? Moest die voor betrouwbaar doorgaan? OMG

 12. Tommie June 3, 2011 at 3:27 pm #

  Wie is de actrice die Thea speelt in “Moordvrouwen”?

 13. Jessica Villerius June 3, 2011 at 5:27 pm #

  @ Tommie: Sara Nix

 14. Jessica Villerius June 3, 2011 at 5:27 pm #

  @ Tommie: Sara Nix

 15. Priscilla June 30, 2011 at 4:14 pm #

  Wie is de acteur die Klaas Bruinsma speelde ? In die aflevering

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: