Zaterdag 28 mei: De moordenaar van Margo Rademakers spreekt

28 May

Margo-rademakers-bp

"Gistermiddag kwam ik in Schinveld langs de plek waar de met afstand meest bizarre moord uit de Nederlandse geschiedenis is gepleegd. Alle elementen die we kennen van de meest extreme seriemoordenaars zitten hier in. Huiveringwekkend. Satanisch, voor wie daarin gelooft. Die moordenaar is ook al minstens tien jaar vrij. Genezen?"

Dat was in februari 2009. In mijn boek 'Moord in Nederland' heb ik er heel uitvoerig aandacht aan besteed. Ik heb me – zoals bij vele andere zaken- vaak afgevraagd: hoe zou 't met de dader zijn? Is hij nog gevaarlijk?  

"Wat mij van die moord vooral is bijgebleven is het verhaal van de psychiater. Terwijl de jongen met het meisje (Margo Rademakers) bezig was, in alle ontluisterende seksuele en gewelddadige gruwelijkheden, zag hij niet het meisje, maar zijn moeder voor zich. Een klassieke Freudiaanse moedermoordenaar."

 
Toen vond ik het indrukwekkend, aangrijpend en overtuigend. Nu denk ik: ik sluit het niet uit, maar misschien had die jongen wat te veel boekjes gelezen en heeft hij die deskundigen gewoon voor het lapje gehouden.

Wat mij toen verbaasde was dat de psychiater blindvoer op het relaas van de verdachte. De jongen koesterde vanaf zijn prille jeugd een diepgewortelde haat tegen zijn moeder. Gek genoeg had de moeder daar nooit iets van gemerkt en er had ook niemand – van de deskundigen – ooit contact met haar opgenomen."

Aldus dat berichtje van twee jaar geleden. Vandaag in het Algemeen Dagblad een reportage van Laura Schalkwijk, die de dader heeft opgezocht.

"Zonder tbs was ik nu een seriemoordenaar," zegt hij. Hij heeft spijt, elk jaar brandt hij een kaars en dan denkt aan haar, aan zijn vader en aan alle andere familieleden die zijn overleden. Hij woont niet meer in de buurt, maar elk jaar gaat hij – in de avond – een keer naar Schinveld om het graf van zijn moeder te bezoeken.

In het artikel wordt hij Leon genoemd. Hij is veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf plus tbs met dwangverpleging. Na vier jaar gevangenisstraf en zeven jaar tbs komt hij vrij. Hij is blij met de tweede kans die hij heeft gekregen, beseft dat dat in veel andere landen niet zo zou zijn gegaan.

Bang voor herhaling is hij niet, de vriendinnen die hij had weten van zijn verleden. "Het gekke is dat ze zonder problemen naast me lagen te snurken. Zelfs ik dacht dan: ik weet niet of ik in jouw situatie ook zo rustig in slaap zou kunnen vallen…"

Over de relatie met zijn ouders zegt hij: "Mijn vader stierf toen ik vijf was. Mijn moeder nam het nooit voor me op, koos voor mijn stiefvader. Althans, zo heb ik het destijds ervaren."

De ouders van Margo hebben het er nog elke dag moeilijk mee en "vinden het onvoorstelbaar dat Leon een nieuw leven heeft kunnen opbouwen."

 

 

7 Responses to “Zaterdag 28 mei: De moordenaar van Margo Rademakers spreekt”

 1. harrie jansen May 28, 2011 at 4:08 pm #

  Vanmorgen het verhaal gelezen in het het AD,
  en ik had er een rot gevoel over,
  denk er zelf over me abonnement op te zeggen, ben niet zo voor positieve stukjes over moordenaars.

  Zo man is er makkelijk af gekomen veroordeeld tot 12 jaar en TBS en na 11 jaar staat die al weer buiten.

  vreselijk voor de ouders van Margo, om zo weer geconfronteerd te worden met de moord en de dader.

  ik snap zo journalist niet, pure sensatie.

  maar dat is mijn mening.

  gr harrie

 2. support May 29, 2011 at 7:47 am #

  kijk eens naar de website van hells angels nederland

 3. Linda May 29, 2011 at 9:32 am #

  Het lijkt wel alsof rechtspraak steeds verder wegdrijft van wat gewone mensen rechtvaardig noemen.
  Enerzijds is dit allemaal logisch. Volgens de rechter was hij ‘gek’, dan is het logisch dat je al tijdens de straf begint met de behandeling. En dat je hem vrij laat zodra de ‘deskundigen’ zeggen dat hij niet meer ‘gek’ is.
  Anderzijds mis ik twee dingen:
  1) de straf, noem het wraak. 11 jaar opgesloten (waarvan ongetwijfeld de laatste jaren met veel verlof) staat in geen verhouding tot de misdaad en het ongelooflijke verdriet dat ‘leon’ anderen heeft aangedaan.
  2) de toetsing: hij is als ‘gek’ beoordeeld op basis van freudiaanse theorie die in wetenschappelijke kringen al vijftig jaar geleden is afgeschaft. Eerder op basis van een ‘geloof’ van psychiaters dan op basis van feiten dus. Als je in freudiaanse lijn doorredeneert, bestaat de behandeling uit klassieke psychoanalyse. Die BEGINNEN op vijf jaar en duren makkelijk het driedubbele ( voordat je je onbewuste hebt omgewoeld en de verhouding tot je Ik en Superego helder hebt, bovendien moet een moordenaar dat hele Superego nog van de grond af opbouwen en dan heb ik het nog niet over de verstorende invloed van Overdracht en Tegenoverdracht waardoor dat hele proces met regelmaat op een zijspoor belandt). Daarna kun je pas aan resocialisatie gaan denken, met verlof en zo, dat duurt ook een paar jaar.
  Dus er is maar een conclusie mogelijk: hij heeft een “behandeling” gehad die NIET aansloot op het rapport dat de rechtbank van de psych-jes heeft gehad. Leon heeft dus zeker een keer de psych-jes om de tuin kunnen leiden. En waarschijnlijk meer keren, want als we ervan uitgaan dat resocialisatie twee duurt, en een fatsoenlijk behandelplan in de kliniek doorgaans meer dan een jaar op zich laat wachten, dan heeft deze kliniek dus binnen vier jaar van een moordenaar een oppassend burger kunnen maken?
  Met al mijn kennis van de psychologie kan ik dit niet geloven.

  Mijn eindconclusie: Leon moordt als hij daarvoor kiest, hij is niet impulsief. Hij kan in zo’n korte tijd nooit genoeg geweten hebben gevormd om daar tegenwicht aan te bieden. Hij is dus vreselijk gevaarlijk. Ook omdat sadistische zedendelicten een bijna 100% risico op herhaling hebben. Daarnaast werken bij tbs klinieken tenminste een paar psych-en die niet bekwaam genoeg zijn voor hun vak; blijkbaar hebben klinieken geen goed beoordelingssysteem en houden ze rotte appels aan het werk. Altijd link. En tot slot hebben zowel de rechters als de psych-jes een dikke middelvinger opgestoken naar de naasten van Margo. Ik heb vreselijk met die mensen te doen.

  Beste Linda,

  Naar aanleiding van beide reacties van jou vandaag moet ik zeggen dat ik ernstig teleurgesteld ben in je beoordelingsvermogen.

  Hendrik Jan

 4. B.A. May 31, 2011 at 12:57 pm #

  Dankzij dat boek, en misschien ook dankzij de updates hier op de site vroeg ik me ook wel eens hetzelfde af over die dader.
  Een zwaar gestoorde man die een gruweldaad pleegt waarvan JH de (necrofiele?) details niet wil onthullen in dat boek wegens niet kies of te schokkend (ik weet het niet meer uit mijn hoofd).
  Ik heb het AD niet gelezen maar vraag me werkelijk af of zulke mensen kunnen genezen. ZIjnj daar veel voorbeelden van?

 5. Ada May 31, 2011 at 8:16 pm #

  Exc3xa9n schrale troost; Als ‘Leon’ een soortgelijk vergrijp nog een keer pleegt mag je ervan uitgaan dat het LongStay wordt.

 6. B.A. June 2, 2011 at 1:34 am #

  Ik het het stuk nu gelezen en ik kan me denk ik wel aansluiten bij punt 1 van Linda hierboven.
  Inmiddels wordt er veel zwaarder gestraft heb ik begrepen, en daar ben ik het niet altijd mee eens, maar in dit geval? Ben in ieder geval blij dat ik zulke beslissingen niet hoef te nemen.
  En het is een vreselijke moord, maar ‘met afstand de meest bizarre ooit in Nederland gepleegd’? Ik heb waarschijnlijk teveel nare boeken over serie-moordenaars gelezen, of er is lang niet alle informatie vrijgegeven, want hoe gruwelijk ook, ik heb ze wel eens bizarder gezien. Of misschien is het gewoon mijn beperkte inzicht in de moordzaken in Nederland.

 7. Linda June 5, 2011 at 8:10 pm #

  @HJ: meer tekst? waarom ben je zo teleurgesteld?
  en “ernstig teleurgesteld”??? Had je hele hoge verwachtingen van me of zitik om onbekende redenen zwaar in je allergie? Geen idee waar ik zo’n heftige reactie aan te “danken” heb….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: