Kleinzoon Hag

28 May

 

Kleinkind

Het zal je kleinzoon maar wezenxe2x80xa6.

Opschudding in Zuid-Frankrijk: een kleinzoon die ervoor gezorgd heeft dat zijn opa voor negen jaar achter de tralies verdween, vertelt nu dat zijn grootvader onschuldig is.
Het gaat om wat hier aan de Cxc3xb4te dxc2xb4Azur de xe2x80x98Affaire Iaconoxe2x80x99 heet. De kwestie begon in 2000 te spelen toen de burgemeester van het super-toeristische Vence  (vlakbij Nice, 20.000 inwoners) van zijn bed werd gelicht. De beschuldiging luidde dat hij zijn kleinzoon Gabriel tussen 1996 en 1999 regelmatig zou hebben verkracht. Burgemeester Christian Iacono  ontkende, maar werd later door de rechtbank in Nice tot 9 jaar veroordeeld. Op grond van de verklaringen van zijn toen 9-jarige kleinzoon. Vanuit zijn cel bleef de burgemeester ontkennen. En met instemming van de gemeenteraad zijn stad besturen. Tot hij door de prefect (soort Commissaris van de Koningin) van het departement Alpes-Maritimes tot aftreden werd gedwongen. Een paar weken nadien werd Ianoco voorlopig op vrije voeten gesteld. Hij mocht zijn proces in hoger beroep thuis afwachten.
Ook het gerechtshof in Aix-en-Provence veroordeelde in februari van dit jaar de 76-jarige grootvader -tegen ieders verwachting in- tot 9 jaar, opnieuw op grond van de verklaringen van zijn inmiddels 20-jarige kleinzoon.  Opa werd meteen naar de gevangenis overgebracht, oma huilde. Zijn advocaten tekenden cassatie aan, maar een datum voor dat hoogste beroep in het verre Parijs is nog steeds niet vastgesteld.
Of het er ooit van komt, is nu echter de vraag. Want kleinzoon Gabriel heeft dezer dagen in een brief aan het OM in Grasse laten weten dat zijn opa onschuldig is. Hij is ondertussen urenlang verhoord en blijft bij zijn herziene verklaring.
Ex-burgemeester Iacono is opgelucht. Hij was niet opgewassen tegen het leven in de cel en overwoog volgens zijn advocaten zelfmoord dan wel een hongerstaking. Hij schijnt zijn kleinzoon niet zoveel te verwijten. Vrijspraak vindt hij nu het allerbelangrijkste.
Is de vraag wanneer hij uit de gevangenis ontslagen wordt. Zijn advocaten hebben onmiddellijke vrijlating gexc3xabist, maar zo werkt dat niet in dit land. Justitie overweegt de mogelijkheid van een nieuw proces en dan zijn we minstens een halfjaar verder.
En hoe is het mogelijk dat die kleinzoon elf jaar lang zijn grootvader van ontucht beticht en dan ineens roept dat opa onschuldig is?
In het dagblad de Nice Matin vertelt hij dat er destijds wel degelijk van alles is voorgevallen en dat hij erin is gaan geloven dat het opa was. Maar misschien is het iemand anders geweest. Bij het gerechtshof in Aix-en-Provence heeft hij over een tweede xc2xb4aanwezigexc2xb4 wel iets gezegd, maar hij bleef toen opa als de schuldige aanwijzen.
En nee, hij heeft nooit onder druk gestaan om grootvader te (blijven) beschuldigen. Al jaren doet het gerucht de ronde dat hij door zijn vader is opgestookt, die ruzie heeft met zijn vader, de grootvader dus.
Overigens is Gabriel Iacono, die in Reims studeert waar zijn ouders wonen, van plan om advocaat te worden. Hij weet alvast iets van de praktijk.   
   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: