De Hillis-liquidatie & het Lek

28 May

Hillis-lek-2 

Kort na de opzienbarende liquidatie van Stanley Hillis op 21 februari 2011 komt naar buiten dat er een vertrouwelijke notitie met geheime informatie in het criminele milieu is terechtgekomen. Het gaat om een A4xe2x80x99tje met notities over vijf lopende onderzoeken, waaronder dat tegen de Amsterdamse Hells Angels, de zaak waarvoor Stanley Hillis vermoedelijk als informant was ingezet.

Een lek bij de politie, een corrupte agent die vertrouwelijke informatie doorspeelt aan criminelen, zo lijkt het, en het voorval is voer voor allerlei complottheoriexc3xabn: degene die dit heeft gelekt speelde misschien onder xc3xa9xc3xa9n hoedje met de criminelen die Hillis hebben geliquideerd, hoe wist men anders van die afspraak met Donald G.?

De werkelijkheid is minder ingewikkeld. Begin februari wordt in een groot lopend onderzoek, Vista, van de politie Kennemerland, een vele duizenden paginaxe2x80x99s tellend aanvullend dossier rondgestuurd naar de 22 advocaten van de verdachten.

Het Vista-onderzoek gaat over vissers uit IJmuiden die verdacht worden van betrokkenheid bij de smokkel van een partij van 1000 kilo cocaxc3xafne. Er is veel te doen over deze zaak omdat achteraf blijkt dat een agent van de Amerikaanse narcoticabrigade DEA als infiltrant heeft gewerkt. Bij het sturen van het dossier gaat er iets fout, al of niet opzettelijk, daar zijn de meningen over verdeeld.

Tussen pagina 3578 en 3579 zit xc3xa9xc3xa9n ongenummerde pagina, met het betreffende A4xe2x80x99tje. Het zijn notities van teamleiders, op hoog niveau, waarin wat verdenkingen en resultaten in een aantal lopende onderzoeken staan. Zeer vertrouwelijk. De meeste advocaten sturen een kopie van dit dossier door naar hun clixc3xabnten, zonder zelf te hebben gezien dat dit hete velletje er tussen zit. Een gedetineerden die het wxc3xa9l leest, ziet onmiddellijk de waarde ervan in en maakt er kopiexc3xabn van die hij doorgeeft aan anderen.

Op deze manier krijgt Stanley Hillis op 16 februari, vijf dagen voor zijn dood, zoxe2x80x99n kopietje in handen, als hij op bezoek is bij een kennis in het huis van bewaring in Zwaag. Thuis maakt Hillis er acht kopietjes van. Die worden na zijn dood bij de huiszoeking aangetroffen.

Stommiteit, slordigheid of opzet? Sommige advocaten zien hier een heel complot achter. Er is nog altijd veel onderlinge haat en nijd tussen de korpsen van Kennemerland, Amsterdam en de Nationale Recherche.

De fout is gemaakt bij Kennemerland, wil men op deze manier de collegaxe2x80x99s een hak zetten? De logica ontbreekt, het lijkt toch meer op vergaande slordigheid. In de vertrouwelijke notitie komt de naam Hillis xc3xa9xc3xa9n keer voor, zij het in iets afgeleide vorm: het gaat over xe2x80x98de stiefzoon van Stanley Hillisxe2x80x99. Dat kan ver verklaring zijn dat dit vertrouwelijke papier in de buurt van het grote dossier was en per ongeluk is meegekopieerd.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: