Vrijdag 27 mei: Bruinsma en 'de nacht van Juliana'

27 May

Koud-bloed-13

"Samen met circusman Willem Smitt sprong Martens in dat gat en begon in 1991 het Staatscircus van Moskou met Oleg Popov, dat daarmee een Nederlands circus werd. Met Popov bouwt hij een vriendschap op. In dat jaar wordt in Amsterdam een grote premixc3xa8reshow van het Staatscircus van Moskou gehouden, prinses Juliana was eregast."

Aldus Wikipedia.

De nieuwe Koud Bloed, uitvoerige reconstructie door Simon Vuyk van de nacht waarin Klaas Bruinsma werd doodgeschoten, bij Juliana's Bar:

De parkeerwachter: 'Er kwam een grote Amerikaanse slee het parkeerterrein op rijden. Uit die auto stapten een ouder echtpaar en twee mensen die jonger waren dan dat echtpaar. Zij liepen naar Club Juliana's.'

De chauffeur is een bekende Amsterdamse horecaman. Het gezelschap is eerst naar de premixc3xa8re van het Russische Staatscircus geweest.

De horecaman: 'Ik heb die avond mijn verjaardag gevierd. Ik ben in verband daarmee samen met mijn vrouw, dochter en kleindochter naar bar Juliana's in Amsterdam gegaan.'

Ze zijn niet de enige Juliana's-bezoekers die eerst naar het Staatscircus zijn geweest. Astrid is normaal gesproken barkeepster in de discotheek, maar ze heeft een avondje vrij. Ze is met haar vriendin Karin naar de premixc3xa8re geweest. Hetzelfde geldt voor een klant genaamd Ton, die met een bevriend echtpaar op pad is.

Ton: 'Ik had al wat borrels op toen ik Juliana's betrad. Het was op het moment dat wij de club binnen kwamen rustig aan de bar. Er waren nog ongeveer vier personen aan de bar.'
Later zullen er meer klanten komen, maar echt druk zal het die nacht niet worden."

Fascinerende reconstructie, aan de hand van het proces-verbaal. 

Ik ga nooit naar premixc3xa8res, circussen kunnen mij gestolen worden en voor prinses Juliana kwam ik mijn stoel niet uit. Maar uitgerekend woensdag 26 juni 1991 was ik, samen met wat andere genodigden, zowaar in smoking, bij de galapremixc3xa8re in Amsterdam, van dat circus.

'Waar was jij toen Klaas Bruinsma werd vermoord?'

Net thuis.

Toch bizar, achteraf. 

Waren we ook maar wat gaan drinken in Juliana's.

Overigens: het interview met Jan van Looijen, in Koud Bloed, was niet van Bart Middelburg, maar van Siem Eikelenboom.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: