Woensdag 25 mei: Drugsmiljoenen: contant (Venlo), op de bank (Bruinsma); de loodsmoord

25 May

Koud-bloed-13

Voor 4,3 miljoen euro aan contant geld gevonden in Venlo. Van een Belgische drugshandelaar. Het geeft aan hoe verschrikkelijk veel er soms nog wordt verdiend in die business. In de tijd van Klaas Bruinsma was dat niet anders.

In Panorama staat deze week (als voorpublicatie) het verhaal van Ed S., de boekhouder van Bruinsma. Hij vertelt dat er gemiddeld op een partij van vijftig kilo zoxe2x80x99n anderhalve ton (toen nog in guldens) werd verdiend. Dus 3000 gulden per kilo. Ed: "We werkten volgens een strak schema. Er was een maximum per dag van 1000 kilo. Op was op, al stond je met tassen vol geld voor de deur."

In de verkoop kostte 1 kilo 3500 gulden, grotere afnemers kregen korting. 10 kilo kostte 3400, 25 kilo 3300, 50 tot 100 kilo 3200 en voor 500 kilo of meer gold een bodemprijs van 3000, dat was voldoende om op de lokale markt te kunnen concurreren.

Ed: "De omzet was hoog, maar het was niet allemaal winst, er werd ook veel gexc3xafnvesteerd in infrastructuur, preventie en veiligheid." De enorme bedragen aan contant geld werden op verschillende plekken opgeborgen.

Volgens Ed was Bruinsma aan het eind van zijn leven zakelijk failliet, als er nog geld was, kon dat hooguit iets zijn dat hij privxc3xa9, als pensioen, had gereserveerd. Gisteren kwam het nieuws dat er nog 7 miljoen euro op een Zwitserse bank staat.  

Het is een verhaal van Bart Middelburg, dat gisteren in Het Parool stond. Ook in de nieuwe Koud Bloed gaat het over Bruinsma. Helaas heb ik 'm nog niet, zal vandaag wel lukken, ik ben erg benieuwd naar de verschillende verhalen. In mijn boek staat een uitvoerig hoofdstuk over 'supercop' Jan van Looijen, maar daar vertellen anderen over hun ervaringen met hem. In Koud Bloed schijnt hij zelf aan het woord te komen.

Cover-bruinsma-2-web

Die 7 miljoen betekent overigens niet dat Bruinsma niet 'zakelijk failliet' was: het gaat om geld waar hij niet aan kon komen. Ik denk dat niet alle betrokkenen die worden genoemd het helemaal eens zijn met het verhaal van Bart Middelburg. Het gaat over de zogenaamde Hong-Kongconstructie, waarbij de Chinese zakenman Wong als stroman betrokken zou zijn geweest. Als stroman voor Bruinsma, John Engelsma en Gerard Cok. 

Het is een tamelijk omstreden verhaal, Bas van Hout heeft daar veel onderzoek naar gedaan en kwam tot geheel andere conclusies dan Middelburg. Nu was dat niet zo vreemd: Van Hout en Middelburg zijn geen vrienden. Maar ook tegenover mij deed Engelsma het af als onzin. Wat ook niet alles zegt. Hier moet nog het een en ander worden uitgezocht.

Volgens Bart Middelburg zou Etienne Urka mogelijk aanspraak maken op het geld. Als Urka het inderdaad in handen krijgt, heeft Middelburg in elk geval volkomen gelijk, dat staat wel vast.

*

In de Bunker schoof deze week een bijzondere getuige aan in het grote liquidatieproces: Peer S., 'de man van Eersel'. Over de moord op Gerrie Bethlehem.

S. is nogal in het nieuws doordat zijn huis in Eindhoven werd beschoten en de burgemeester niet wil dat hij daar terugkeert. We hebben het er hier eerder over gehad. Ik was er niet bij, Eric de Bondt wel. Zijn verslag staat hier

*

En dan nog even – nu we 't toch over geldzaken hebben:  'hele kleine criminaliteit'. Wie geen 1200 euro per maand verdient, mag geen creditcard meer hebben. Van de Rabobank.

Ook al gebruik je dat ding al jaren, zonder ooit rood te staan, zonder problemen. Blijkbaar verdienen ze dan niet genoeg aan je, maar het is wel lastig: in het buitenland, voor vliegreizen, boeken van hotels, dingen bestellen op internet.

Is dit alleen bij de Rabobank zo of zijn dit nieuwe regels die bij alle banken gelden? Ik ben geneigd meteen mijn rekening bij de Rabobank op te zeggen. Maar die had ik al niet meer, ze hebben daar meer vreemde streken.

Advertisement

15 Responses to “Woensdag 25 mei: Drugsmiljoenen: contant (Venlo), op de bank (Bruinsma); de loodsmoord”

 1. upinsmoke May 25, 2011 at 12:09 pm #

  HJ

  niet naar de sns-bank, waardeloze aso bank.

  als je daar niet genoeg binnenbrengt weigeren ze zelfs afspraken en verder helpen

  ze maken bewust een afweging; als er aan iemand niet of te weinig verdient wordt gaan ze geen tijd meer in je steken,

  stiekem natuurlijk,

  weinig pin mogelijkheden, weinig/geen balie-hulp overal op “bezuinigen” maar in de pauze aan de champagne,

  wat een hbo-kut volk

 2. Louis May 25, 2011 at 12:43 pm #

  Hendrik Jan,
  Kloppen die berekeningen wel? 3000 winst per kilo maal 1000 kilo per dag(!) is volgens mij 3 miljoen winst per dag. Per jaar een bedrag van om en nabij 1 miljard en dan zou die lange nog “zakelijk” failliet zijn gegaan? Ik kan het bijna niet geloven.

  Beste Louis,

  Nee, daar zal een komma verkeerd hebben gestaan.

  Hendrik Jan

 3. kobus May 25, 2011 at 2:29 pm #

  ach wat maakt het ook uit. X laat weer zien dat al heb je miljoenen dan kun je er nog niks mee en voor je het weet is het weg. ‘t beste kun je maar onder uitkeringsnorm zitten dan hoef je nergens voor te betalen, komt niemand bij je zeuren of inbreken en word je van de bak alleen maar beter

 4. Annet May 25, 2011 at 4:49 pm #

  @ upinsmoke,

  Wordt het langzamerhand niet eens tijd voor een HBO opleiding? Jouw wereldproblemen zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen.
  Je wordt niet alleen vlotjes geholpen bij de SNS-bank, maar verdient daarnaast ook nog wel genoeg om een creditcard bij de Rabobank te mogen hebben. Het is alleen maar kassa en voor je het weet zit je elke dag zxc3xa9lf aan de champagne. Gewoon doen!!

 5. piet pietersen May 25, 2011 at 5:39 pm #

  Volgens mij kletst die Ed maar wat,1000 kilo per dag is 365.000 kilo per jaar,heel aannemelijk.Ook snap ik niet dat je toentertijd op een kilootje “libanon of afghaan”in de koffieshop/theehuis respectievelijk 2.50 tot 5 gulden betaalde zulke exorbitante winsten kan maken 500 tot 1000 gulden op een kilo is wat aannemelijker,of je moet alles gratis krijgen.

  Even wat anders die xe2x82xac1200 limiet is zo’n xe2x82xac200 boven het netto minimumloon,kom je nog net in aanmerking voor huursubsidies en kortingen op de gemeentebelasting e.d. dan heb jij echt zo snel je creditcard niet nodig in het buitenland.

  Beste Piet,

  Gaat om een jeugdig iemand die veel reist.

  Hendrik Jan

 6. Mook May 25, 2011 at 5:54 pm #

  Ik heb een credit card van moneybookers.com, ideaal! Het werkt als een prepaid credit card, nooit verrassingen achteraf en geen bank die veel aan je verdient…..! Aanrader!

 7. Tommie May 25, 2011 at 10:09 pm #

  Is het ook mogelijk een gesigneerd exemplaar van De BV Bruinsma te bestellen??

  Beste Tommie,

  Ja hoor, maar ik zou niet weten hoe. Als er meer interesse voor is wil ik wel ergens een signeersessie houden (alleen voor de websiters).

  Hendrik Jan

 8. J. May 25, 2011 at 10:23 pm #

  Als je de verhalen mag geloven kan dat eventuele geld linea recta naar Thea Moear; die schoot er nogal bij in na de dood van Bruinsma.

 9. Maurits de Vries May 26, 2011 at 12:34 am #

  Als je minder dan 1200 euro per maand verdient, kun je je geen enkele luxe veroorloven; dus ook geen creditcard. Da’s logisch…

 10. Mook May 26, 2011 at 6:12 am #

  @ Maurits de Vries,

  Tjee , lekker kort door de bocht zeg! Ik heb 3 jaar lang gespaard, terwijl ik van een studiefinanciering moet rond komen (is toevallig 1200 euro pm)om naar een seminar in de USA te gaan, om mij te verdiepen in mijn professie. Hier in de USA heb je een credit card nodig, anders kan je niets doen. Ben erg blij dat ik er 1 had, want ik moest vandaag naar het ziekenhuis en zonder credit vard, hadden ze me mooi buiten laten staan…

 11. koos koets May 26, 2011 at 8:19 am #

  Bij de primera kan je ook prepaid creditcards kopen van 3V CASH, betaal je kleine fee van 4 procent, op hun site activeer je hem net als met beltegoed, en dan krijg je je cardnummer. Al vaak gebruikt, werkt erg goed.

 12. Annet May 26, 2011 at 8:59 am #

  xe2x80x9cAls er meer interesse voor is wil ik wel ergens een signeersessie houden (alleen voor de websiters).xe2x80x9d

  Ja, dat is nou nog eens een waanzinnig idee. En dan mxc3xadjn boek signeren met zoiets als:

  xe2x80x9cBeste Annet,

  Je weet niks, je leest niks, je denkt maar wat. En dan schrijf je maar wat!

  Hendrik Janxe2x80x9d

  Is in ieder geval zeer persoonlijk en het lijkt me heel gezellig allemaal.
  Ik ben in ieder geval wel gexc3xafnteresseerd!

 13. Maurits de Vries May 26, 2011 at 10:46 am #

  @Annet

  Eerlijk is eerlijk; leuke posting. Ik moest echt lachen. Zelfspot is nog altijd de beste humor…

 14. Joris May 27, 2011 at 10:25 pm #

  Hendrik Jan, ook al is dit niet jouw eigen verhaal, je zet ‘t hier wel als vulling op jouw site. Dit lijkt net zo ongeloofwaardig of eventueel ‘slordig’ als verhalen van slachtoffers van loverboys die pochen over hun inkomsten.
  Want 3000 winst per kilo, maximaal 1000 kilo per dag, als je groot inkocht betaalde je 3000 per kilo… Groeide ‘het’ (want waar gaat het eigenlijk over, coke, heroxc3xafne, hasj weet ik veel) op hun rug of was er ook nog een inkoopprijs!? Dan maak je je er wel makkelijk af met ‘er zal een kommaatje (?, ik zie geen komma’s?) verkeerd hebben gestaan.’

 15. Wippoldenaar May 28, 2011 at 12:27 am #

  Ook ik heb een vervelende ervaring met de SNS bank, arrogante hufters daar, ik raad iedereen af klant van de SNS bank te worden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: