Dinsdag 24 mei: Klaas Bruinsma had nog 7 miljoen; 'De man van Eersel' getuigt in de Bunker; Zwijndrecht: Wie is 'De Vierde Vrouw'?

24 May

Bruinsma-selexyz

Deze week verschijnt mijn boek 'De BV Bruinsma'. Ligt hier en daar al in de winkel, zoals onze Amsterdamse correspondent gisteren reeds constateerde (bij Selexyz Scheltema).

Nu is het met boeken zo: de actualiteit kan je zomaar achterhalen. Ik heb begin mei nog de laatste ontwikkelingen door kunnen geven, vandaag meldt Het Parool, op de website, dat er ongeveer zeven miljoen euro van de in 1991 geliquideerde topcrimineel Klaas Bruinsma in Zwitserland is vrijgegeven. Het geld kwam vrij door juridische fouten.

Nieuwsuur meldde gisteravond  in samenwerking met Het Parool dat het geld op een Zwitserse privxc3xa9bank stond. Het werd eerder tijdens een rechtszaak verbeurd verklaard, maar kwam door vormfouten vrij. De Zwitserse justitie wist overigens van het geld.

Nadat er vijftien jaar lang beslag heeft gelegen op het geld, kunnen de erfgenamen van Bruinsma het geld nu opnemen. Tot dusver werd altijd aangenomen van de Amsterdamse crimineel platzak was toen hij werd doodgeschoten.

Aldus het bericht.

Zeven miljoen euro, dat is meer dan menigeen had verwacht. Voor het boek heb ik heel uitvoerig gesproken met 'de boekhouder van Bruinsma', Ed S., die na Thea Moear de financixc3xable zaken deed. Van dit geld wist hij niks: volgens hem was Bruinsma zakelijk gezien failliet. Als er ergens geld stond, moet het om zijn 'persoonlijk pensioen' zijn gegaan.

Er zijn wel aanwijzingen dat Bruinsma wat voor zichzelf – of zijn erfgenamen – had geregeld. In het boek komt een vrouw voor, Liesbeth, die jarenlang in een club werkte waar Bruinsma en zijn gevolg vaak vertoefden. Zij is samen met hem, Martin Hoogland en Geurt Roos en twee andere dames uit een club, nog een weekend naar Luxemburg geweest, om geld op te halen. En de bloemetjes en de bijtjes buiten te zetten.

Interessant dus, dit nieuws. De vraag is: wie zijn de erven? Kinderen had hij niet, degene die het meest in aanmerking komt lijkt mij Lan Ching (ik noem haar maar zo, dat doen de meeste journalisten, in werkelijkheid heeft ze iets anders). Zij is de vrouw met wie hij de meest stabiele en langdurige relatie had. En wat wij 'de erven Bruinsma' noemen, die zijn bijna allemaal dood. En de overlevenden zijn zeker niet degenen die aanspraak maken op dit geld.

Als gezegd: de actualiteit haalt je soms in. Ed S. vertelde bijvoorbeeld dat Bruinsma op de dag na zijn dood een afspraak had met iemand in cafxc3xa9 Wildschut. Ed wilde toen niet vertellen met wie. Sprak ik van de week iemand, bleek hij degene te zijn met wie de afspraak was (werd ook bevestigd door Ed). Tja, volgende druk dan maar.

Zo staat er nog een 'fout' in, alleen zijn er maar twee mensen die dat weten. Ik en degene over wie het gaat. 'Rooie Ron' de J. uit Vinkeveen is een tijdje geleden opgepakt, zijn zaak komt binnenkort voor. Hij hoorde bij de coterie rond Mink Kok. In het boek 'De jacht op de Erven Bruinsma' van Bas van Hout wordt beschreven hoe deze Ron een vooraanstaand zakenman, een bekende uit de Amsterdamse onroerend-goedwereld, vreselijk aftuigt.

De man zou geld witwassen voor Ron de J. maar had het grootste deel in zijn eigen zak gestoken. Bas heeft dat voorval nogal geanonimiseerd: pseudoniemen, andere plaatsnaam. Ik meende te weten om welke zakenman dit ging. Ik noem zijn naam niet, maar schrijf wel dat ik de man ook wel eens heb gesproken, maar het toen niet met hem over dit voorval had gehad.

Dat klopt niet: het gaat om een (achternaam)genoot, die ik niet heb gesproken. Maar ja, wie weten dat, behalve hij en ik?

*

Gisteren de hele dag onderweg, dus maar af en toe de actualiteit bijgehouden. De Bunker stond een beetje op het programma, daar zou iets bijzonders gebeuren. Maar het kwam er niet van. Een van onze gezanten was in de buurt, maar ja, buiten was niet veel te zien, het speelde zich af in het binnenste.

En het wxc3¡s bijzonder. Peer S., 'de man van Eersel', had zich via via laten overhalen om te getuigen tegen kroongetuige Peter La Serpe en consorten. Hij had het clubje ontmoet nadat ze Gerrie Bethlehem hadden vermoord en in het water gegooid.

Ik hoorde toevallig gisteren – heel ergens anders – nog een anekdotetje over Gerrie. Dat hij zijn Porsche op straat, in hartje Amsterdam, voor de kroeg parkeerde en op z'n dooie akkertje wat biertjes achteroversloeg. Tot de politie hem beleefd kwam vragen of meneer zijn auto even wilde wegzetten. Dat waren andere tijden…

Meer op crimesite

*

Opmerkelijk: de identiteit van De Vierde Vrouw (drama Zwijndrecht) is nog steeds niet bekend. Het ligt nogal voor de hand dat het dan ook om een Azerbeidzjaanse gaat, anders was het waarschijnlijk eerder bekend geworden.

Vorig bericht staat hier

 

6 Responses to “Dinsdag 24 mei: Klaas Bruinsma had nog 7 miljoen; 'De man van Eersel' getuigt in de Bunker; Zwijndrecht: Wie is 'De Vierde Vrouw'?”

 1. Ruud May 24, 2011 at 12:13 pm #

  Zal Mabel Wisse Smit ook niets van de miljoenen in Zwitserland afgeweten hebben?

 2. Ron May 24, 2011 at 8:53 pm #

  Hendrik Jan, hoe gaat het eigenlijk met het boek van Nico van Empel over ‘Haagse Koos’ Hertogs? Enig idee wanneer dat verschijnt?

  Beste Ron,

  Mee bezig, maar ik kan niet alles tegelijk.

  Hendrik Jan

 3. Maurits de Vries May 24, 2011 at 10:59 pm #

  “Mee bezig, maar ik kan niet alles tegelijk”.
  Nee, dat kunnen alleen vrouwen…

 4. Thomas May 24, 2011 at 11:33 pm #

  Ik ben benieuwd waarom Gerrie B. nu eigenlijk “vieze Gerrie” werd genoemd. Ik hoop dat nog eens op deze website te lezen.

  Beste Thomas,

  Ik heb het wel eens ergens geschreven, maar ik weet niet zeker of het online staat. Hij hield nogal van porno.

  Hendrik Jan

 5. Linda May 25, 2011 at 1:31 am #

  De Vierde Vrouw kan ook een soort repetitie zijn geweest. Een hele familie uitmoorden, dat doe je niet zomaar. Als je zeg maar wilt oefenen ligt een zwerfstertje het meest voor de hand.
  Waarmee ik maar wil zeggen dat er vele vele scenario ‘s mogelijk zijn. Als iemand zo doorgedraaid knetter is dat hij een compleet gezin afslacht, dan moet je met alles rekening houden. Zo n zieke geest begrijpen lukt (gelukkig) in ieder geval niet.

 6. Sousie June 9, 2011 at 3:16 pm #

  Vieze Gerrie werd zo genoemd omdat hij altijd de vieze klusjes moest oplossen als je een boek heb gelezen van holleeder weet je dat wel
  Bij ons in Amsterdam heten Vespa scooters ook wel Holleeder scooters (-:

  Beste Sousie,

  Ik ben benieuwd welk boek van Holleeder jij dan gelezen hebt, in elk geval klopt het niet.

  Hendrik Jan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: