Maandag 23 mei: Troeta in Van God Los; Zwijndrecht: Azerbeidzjaans onderons;

22 May

Fascinerende uitzending van BNN, 'Van God Los'. Bizar toeval: vanavond komen de hoofdpersonen aan het woord in 'Moordvrouwen' van Jessica Villerius (Net 5, 22.20 uur).

Ik had verwacht dat 'Van God Los' vooral 'gexc3xafnspireerd' zou zijn op een waargebeurd verhaal, maar het was net Peter R.: bijna reconstructies. De tekst op het 'zelfmoordbriefje' klopte letterlijk, de makers moeten het dossier in handen hebben gehad.

Wat niet klopte is dat het slachtoffer (in werkelijkheid: Joyce Feenstra uit Ridderkerk) zwanger was van 'de man in het spel': dat is niet zo, dat is inmiddels uit DNA-onderzoek gebleken. Die zwangerschap speelt in het gedramatiseerde verhaal een belangrijke rol, in werkelijkheid wist bijna niemand dat Joyce zwanger was, ook Troeta niet.  

Troeta (Georgina Verbaan) en haar zus Amalia waren verbazingwekkend goed 'gecast'. Joyce wat minder: die zag er veel ouder uit en minder aantrekkelijk dan ze in werkelijkheid was. Ben benieuwd wat de respectievelijke families ervan vinden.

In de documentaire van vanavond doen Troeta en Amalia voor het eerst zelf hun verhaal.  Troeta vanuit de gevangenis, Amalia heeft een dag voordat ze zich ging melden in de gevangenis een interview gegeven.  (Troeta kreeg 15 jaar voor moord – voorbedachte rade - en Amalia 5 wegens medeplichtigheid). 

Troeta bekent dat ze Joyce heeft vermoord, maar ontkent met klem dat het met voorbedachte rade was. Volgens haar is het in blinde woede gebeurd (nadat ze besefte dat Joyce had gelogen over 'de spookies').

Troeta heeft tijdens de rechtszaak nooit over haar jeugd willen praten, ze zei daar zelf over: "Ik wilde niets vertellen omdat ik vind dat mijn jeugd los moet staan van wat ik heb gedaan. Mijn jeugd mag datgene wat ik heb gedaan, nooit kleiner of minder erg maken."

De reden dat ze het nu wel vertelt, is omdat ze duidelijk wil maken dat ze Joyce niet met voorbedachte rade heeft omgebracht. Ook vertelt ze voor het eerst wat ze voor Joyce voelde en hoe ze terugkijkt op het gebeuren. Voor de critici: ze heeft niks te winnen, ze is al afgestraft en moet nog vele jaren zitten. Dat de familie van Joyce ontdaan is, is te begrijpen: Troeta heeft nooit eerder iets willen vertellen over die fatale avond.

Jessica heeft afgelopen vrijdag Troeta in de gevangenis de DVD laten zien met de documentaire. Daar reageerde ze heel emotioneel op. Ze heeft – na drie jaar – besloten de ouders van Joyce een brief te schrijven.

 *

Azerbeidzjan

 

De reden dat ze het nu wel vertelt, is omdat ze duidelijk wil maken dat ze Joyce niet met voorbedachte rade heeft omgebracht. Ook vertelt ze voor het eerst wat ze voor Joyce voelde en hoe ze terugkijkt op het gebeuren. Voor de critici: ze heeft niks te winnen, ze is al afgestraft en moet nog vele jaren zitten. De familie van Joyce is begrijpelijkerwijs ontdaan over de aflevering van vanavond, juist omdat de dader in kwestie nooit eerder iets heeft willen vertellen over die fatale avond.

Jessica heeft afgelopen vrijdag Troeta in de gevangenis de DVD laten zien met de documentaire. Daar reageerde ze heel emotioneel op. Ze heeft besloten de ouders van Joyce na drie jaar een brief te schrijven.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: