Woensdag 4 mei: Raadselachtig filmpje over oude moord Emmer-Compascuum; Wagenaar & Epe

4 May

Emmer-kompas-balk

Iemand stuurt mij een filmpje, waarschijnlijk in een kroeg in Drenthe opgenomen met een mobieltje, waarop een man zegt: "Ik ben de dader van Emmer Kompas, ik heb in 1972 drie mensen omgebracht, zonder spijt. Ik heb er tweexc3xabnhalf jaar voor gezeten. Met dank."

Op de achtergrond is een vrouwenstem te horen: "Tweexc3xabnhalf maar?"

En een mannenstem: "Ga weg" of "Ik ga weg."

En een mannenstem: ""En dan wo'j ook nog jointjes van mie rook'n miejonge?"

Het ziet er nogal authentiek uit, het lijkt geen grap. Maar ik kan geen moord uit 1972 vinden, in Emmer-Compascuum. De man in het filmpje zal een jaar of zestig zijn, hij moet erg jong zijn geweest toen het gebeurde. Waarschijnlijk minderjarig, dat verklaart de tweexc3xabnhalf jaar. Ik ben benieuwd of iemand hier meer van weet.

 *

Wagenaar-broddelwerk

Professor Willem Wagenaar is overleden. 'Wij van de misdaad' hebben natuurlijk heel veel met hem te maken gehad. Voor mij is de cirkel met hem op een bijzondere manier rond (als iemand anders zegt dat de cirkel rond is, zeg ik meestal: hoezo, zijn er ook cirkels die niet rond zijn? Vierkante?).

Hoe dan ook, voor mij kwam hij vooral in het vizier door 'Epe', het Jolanda-proces, met de rituele babymoorden, de verdrongen herinneringen. Hij was de eerste deskundige die stelling nam, die de bizarre verhalen van Jolanda afdeed als erbarmelijke flauwekul.

Daar wilden toen – behalve Wagenaar en ik - nog maar weinig mensen aan. De laatste keer dat ik contact met hem had ging het ook over Epe. Bijna. Dat was vorig jaar, voor mijn boek over de zaak met Maria Mosterd ('Echte mannen eten wxc3xa9l kaas'). Zoals men wellicht weet stamt de familie Mosterd ook vanonder de rook van Epe.

In de media wordt Wagenaar herdacht als 'niet onomstreden'. Hij joeg vaak mensen tegen zich in het harnas, door zijn twijfel aan verklaringen van getuigen. En ik moet zeggen dat ik de laatste jaren vond dat hij er ook wel eens wat naast zat, dat hij verkeerde inschattingen maakte doordat hij alleen de dossiers bestudeerde en verder niks aan andere informatie gebruikte. Maar dat neemt niet weg dat een groot waarheidszoeker is heengegaan.

 

8 Responses to “Woensdag 4 mei: Raadselachtig filmpje over oude moord Emmer-Compascuum; Wagenaar & Epe”

 1. C May 4, 2011 at 11:04 am #

  Als de man zestig is, was hij in 1972 niet minderjarig.

 2. Bert May 4, 2011 at 2:24 pm #

  Ik ben geboren in Emmer-Compascuum (zoals het dorp officieel heet) en een groot deel van mijn wederzijdse familie woonde daar in 1972. Hoewel ik daar toen zelf niet meer woonde, waren de contacten met de familie, in die tijd van dusdanige aard, dat indien dit gebeurd zou zijn, ik het zeker had geweten, maar er is mij niets van bekend.

 3. G. Augustin May 4, 2011 at 3:37 pm #

  In die tijd woonde ik wel in die buurt, in Emmen had je Tin Pan Alley, leuke tijd, wat volgens mij het ook kan wezen dat die man dronken in een auto 3 mensen heeft doodgereden want dat gebeurde in die tijd vaker dan nu.

 4. Bert H. May 4, 2011 at 9:41 pm #

  Ach het zal niet de eerste keer zijn dat er iemand onzin verkondigd in een kroeg hoor..

 5. sttnsb May 7, 2011 at 3:29 pm #

  Ter info – er zijn talloze cirkels die niet per se rond zijn. Een cirkel is een verzameling punten die allen dezelfde afstand hebben tot het centrum. Slechts in de Euclidische ruimte (=daar waar de stelling van Phytagoras geldt) levert dit een ronde vorm. In alle andere (theoretische) ruimten is dit niet het geval.
  Tamelijk wiskundig verhaal maar kijk voor de gein maar eens rond op internet…..

 6. Linda May 9, 2011 at 11:05 am #

  Het belangrijkste wapenfeit van Prof. Wagenaar blijft natuurlijk zijn rol als getuige-deskundige in het proces tegen Demjanjuk.

 7. kees June 30, 2011 at 11:56 am #

  whahahahahhaha …
  so grappig , hij kan dat niet eens doeen hij is zelf te zielig om geslaan te worde,.

 8. Wouter June 30, 2011 at 7:38 pm #

  Prof Wagenaar was ook in de zaak F. te Zetten een van de weinigen die F. vrijpleitte van de beschuldigingen aan zijn adres. Naast het feit dat er nooit enig concreet bewijs was, kon Wagenaar precies verklaren waarom er verklaringen door vermeende slachtoffers tegen F waren gedaan. Dat kwam vooral voort uit de zeer getraumatiseerde verledens van de klagers. Volgens prof. Wagenaar in ieder geval, en dat had veel redelijkheid in zijn betoog.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: