Zondag 1 mei: Ferrari's van stal met Klaas Bruinsma; Politie geeft Peter R. primeur moordzaak Vollenhove

1 May

Bruinsma-ferrari 

"Klaas Bruinsma (1931), die onder meer Shakespeare, Euripides en Neruda in het Fries had vertaald, bleek nog een paar klassieken op stapel te hebben staan."

Is toch even schrikken, Klaas Bruinsma zomaar in de krant, de Volkskrant, in dit geval, over zijn "Feroarings fan stal". Je zou denken: de Ferrari's die van stal worden gehaald, maar het is veel dieper. Het gaat om klassiek werk, Metamorfosen, van Ovidius, vertaald in het Fries. Zou best kunnen dat het nog familie is van die andere Klaas: als ik me goed herinner kwamen zijn voorouders uit Friesland.

*

 Vollenhove-overzicht

"Het Openbaar Ministerie brengt geheime informatie over de dubbele moord op het echtpaar Jurrie en Marrie Vis uit Vollenhoxc2xadve via Peter R. de Vries naar buixc2xadten. De redactie van de misdaadjournalxc2xadist kreeg inzage in onderzoeksmatxc2xaderiaal, dat tot nu toe geheim is gexc2xadbleven en kon beschikken over verxc2xadhoren, ballastische informatie en fotoxe2x80x99s van de technische recherche. Daarom kan De Vries morgen ontxc2xadhullen dat de kogels in de lichaxc2xadmen van Marrie en Jurrie waarxc2xadschijnlijk uit hetzelfde wapen koxc2xadmen dat eerder bij een ripdeal in Nieuw-Amsterdam (in Drenthe) is gebruikt. Het openbaar ministerie maakte dat zelf nog niet bekend."

Aldus De Stentor, gisteren. Een week eerder kondigde de krant het voornemen van De Vries ook al aan, maar toen leek het er nog op dat zoon Pieter Vis behoorlijk buiten schot zou blijven. Dat blijkt niet meer het geval, "De Vries kondigde al aan dat hij Pieter xe2x80x98niet met fluwexc2xadlen handschoentjes aanpaktxe2x80x99."

"De toestemming van het OM aan Peter R. de Vries is opmerkelijk en het kijkje in de dossiers al evenxc2xadzeer, omdat andere media – waarxc2xadonder de Stentor – de laatste maanxc2xadden te horen kregen dat het opspoxc2xadringsteam geen behoefte had om nog informatie over de zaak te verxc2xadstrekken. De keuze voor De Vries is volgens OM-woordvoerder Tinexc2xadke Zwart gedaan vanwege xe2x80x98het enorme bereik van het programxc2xadma en voor de impact die het mexc2xaddium televisie heeftxe2x80x99.

Doorgaans ligt het kijkcijfer rond een miljoen. xe2x80x9eWe hopen zo een zaak op te losxc2xadsen die voor ons erg belangrijk is.xe2x80x9d Onderdeel van de afspraken is dat het OM zelf kon bepalen wat De Vries wel en niet mocht zien. En dat was volgens Zwart niet alles. Bovendien kon het OM de uitzenxc2xadding vooraf bekijken met het recht te bepalen wat wel en niet uitgexc2xadzonden kan worden."

Zie verder de website van Peter de Vries

6 Responses to “Zondag 1 mei: Ferrari's van stal met Klaas Bruinsma; Politie geeft Peter R. primeur moordzaak Vollenhove”

 1. K.Hakvoort May 1, 2011 at 2:46 pm #

  En Peter R. de Vries kon bepalen dat andere media pas na de uitzending toegang tot deze informatie krijgen.
  Deze onfrisse deal is een aankondiging van de monopoliserende macht die mediapotentaat de Mol op het medialandschap en overheid gaat uitoefenen.

  Informatie die tipgevers kan triggeren komt ook zonder dergelijke programma’s wel bij hun terecht. Door commercixc3xable shit te voeden met vertrouwelijke opsporingsinformatie dragen politie en justitie bij aan de mythe van de onmisbaarheid van het betreffende programma wat zelfs zo ver kan gaan dat het een self fullfilling prophecy wordt.
  De enigen die er wijzer van worden zijn de Vries c.s. Eigenlijk is het zogenaamde speuren in dat programma nooit veel meer geweest dan het vermarkten van andermans kennis, hoofdzakelijk legaal of illegaal gelekte politie-informatie.

 2. Elisa May 1, 2011 at 4:38 pm #

  @hakvoort: ik vind dat het programma een hoop heeft opgelost en heeft aangekaart, daar kunnen andere instanties nog wat van leren, vaak is het medium televisie erg machtig is gebleken in de praktijk. Graag zou ik graag willen dat PrdV meer gebruik gaat maken van social media, zoals Hyves en Facebook, ik ben lid van een van deze twee, op die manier kun je ook een groot publiek trekken.

 3. Nieuwsjunkie May 1, 2011 at 5:32 pm #

  “OM mocht de uitzenxc2xadding vooraf bekijken met het recht te bepalen wat wel en niet uitgexc2xadzonden kan worden”

  Een journalistieke doodzonde om de final-cut van een uitzending bij het OM te leggen. Maar ja, eerder lag al eens de eindredactie bij Cor van Hout, dus het verbaast me eigenlijk ook niet van De Vries.

  Beste Nieuwsjunkie,

  Het is volkomen normaal zulke afspraken te maken, als je dat niet doet ben je geen journalist maar een junk. Maar ik denk dat de formulering ook een beetje gekleurd is door de zure druiven van De Stentor die zelf in Vollenhove alles heeft laten liggen en in het begin ook nog eens zwaar miskleunde.

  Hendrik Jan

 4. Bert H. May 2, 2011 at 2:24 am #

  Walgelijk dat de politie op deze manier meewerkt. Logisch dat er om de hulp van het grote publiek gevraagd wordt, maar dit is bespottelijk.

  Ik dacht dat we in Nederland eerst door een rechter schuldig verklaard moesten worden. Maar in dit geval is die Pieter al publiekelijk veroordeeld. Mede door de zeer suggestieve berichtgeving door Peter R de Vries.

 5. zandhapper May 12, 2011 at 1:13 pm #

  Regenwoordig is de smaak van De Vries iets wat smerig geworden.De uitzendingen staan bol van de veronderstellingen maar ondertussen wel alvast iedereen en zijn omgeving in beeld brengen.Hier woont die en die daar werkt hij of zij maar echt bewijs is er niet.Alles wat in de uitzendingen wordt besproken spreekt elkaar ook gelijk weer tegen.De Vries lijkt een wapen van Justitie te zijn geworden om de publieke opinie mee te besturen.Nieuwe spelers op Justitie vlak die met het in diskrediet brengen van de oude garde zichzelf een hogere rang willen toebedelen.En uiteindelijk zal de vries dan steeds meer deel uit gaan maken van het justitie apparaat.Zwijgen wanneer men er om vraagt en alvast publiekelijk veroordelen als justitie dat beveelt.

 6. upinsmoke May 13, 2011 at 10:36 am #

  prdevries

  slechte kijkcijfers betekent geen programma.

  politie/justitie proberen steeds meer de media te “bespelen/manupuleren” en het “volk/kiezers” voor zich te winnen,

  waarom??? meer macht/controle minder tegenwerking/inmenging van politiek

  kijk maar naar teven en anderen die de overstap naar politiek (gaan) maken

  erg zorgelijk vooral omdat we hier inmiddels weten hoe “lek” en onbetrouwbaar deze club is.

  bovendien werken ze samen met de onderwereld (informanten/kroongetuigen)

  eigenlijk zouden ze dus niet in de politiek mogen(gewoon om risico,s te vermijden)

  zou het niet goed zijn bibob daaris oplos laten???

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: