Acht jaar voor ski-moord ("Mijn Valentijnscadeautje, in een lijkzak")

27 Apr

Mike-oostinjen-tel

Update 13.52 uur:

Ricardo van V. en Ricardo A. uit Soesterberg zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar voor de moord op  Mike Oostinjen (29) uit Amersfoort. 

Op de eerste dag van hun skivakantie in Tsjechixc3xab brachten ze Mike om met een mes, na een ruzie om Mischa, de dochter van de kroegbaas. Er was veertien jaar gexc3xabist. De rechter vond dat er sprake is geweest van doodslag en niet van moord. Het beroep op noodweer werd verworpen.

Een verslag van het proces ("Mijn Valentijnscadeautje, in een lijkzak") staat hier

6 Responses to “Acht jaar voor ski-moord ("Mijn Valentijnscadeautje, in een lijkzak")”

 1. Ada April 28, 2011 at 12:38 am #

  Ik weet niet goed wat ik hierbij moet denken of voelen, kom niet verder dan waarschijnlijk een handvol oud zeer, teveel drank en de daarbij horende ontremming. Zelfverdediging? Deels. Amnesie? Vermoedelijk ingegeven door de advocaat. Valentijnscadeautje in een lijkzak?? Nog dommer, gezien het feit dat haar mooiboy volgens de verhalen boos was dat xc3xa9xc3xa9n van de twee Ricardo’s praatte met een meisje dat hij hoopte te scoren… Heeft de politie al onderzocht wat de emo link is tussen deze tante en de Ricardo die hem doodsloeg?

 2. Annemarie April 28, 2011 at 9:00 am #

  Hoezo dommer, een valentijnskado in een lijkzak!Je zult je vriend maar terug krijgen onder de steekwonden!en in de rechtzaak hebben beide Ricardo’s verklaard dat die mooiboy niet zelfs iets wilde van het meisje maar dat het om 1 van hun ging!staat helaas niet in dit bericht gemeld.

 3. Annet April 28, 2011 at 11:25 am #

  Het is op zxe2x80x99n minst opmerkelijk dat beide jongens alleen xe2x80x9chet tussenstukxe2x80x9d in hun geheugen kwijt zijn. Jammer dat er niets wordt gemeld over het tijdsbestek waarin dit alles heeft plaatsgevonden, want dat lijkt me van groot belang voor de geloofwaardigheid van o.a. de xe2x80x9camnesie.xe2x80x9d Hoe lang heeft xe2x80x9chet tussenstukxe2x80x9d in totaal geduurd? Is xe2x80x9ckort daarnaxe2x80x9d een uur later, twee uur, of misschien wel meer?

  De meerwaarde van de slachtofferverklaringen ontgaat me (altijd) een beetje, maar mijn belangstelling zou eigenlijk nog meer uitgaan naar wat de familie van Mike daarin had bij te dragen.

  Hoe dan ook, een amnesie of niet: deze kater zal de rest van hun leven duren!

  @ Annemarie,

  xe2x80x9cen in de rechtszaak hebben beide Ricardo’s verklaard dat die mooiboy niet zelfs iets wilde van het meisje maar dat het om 1 van hun ging!staat helaas niet in dit bericht gemeld.xe2x80x9d

  Het staat wel degelijk in het rechtbankverslag gemeld:
  xe2x80x9cDaar slaat de sfeer om. Als Ricardo A. en Mike even gaan roken wordt Mike ineens erg boos op Ricardo van V. Volgens hem is Van V. bezig om Mischa, de dochter van een Tsjechische kroegbaas, af te pakken van A.xe2x80x9d

  Hieruit maak ik op dat het Mike niet om hemzelf te doen was, maar juist om xe2x80x9czijn vriendxe2x80x9d Ricardo A.
  Het lijkt er allerminst op dat Mike xe2x80x9czelf wilde scorenxe2x80x9d maar dat hij het juist opnam voor xc3xa9xc3xa9n van hen.

 4. mike April 28, 2011 at 12:45 pm #

  opzicht kun je zeggen dat ze een vrij hoge straf hebben gehad voor doodslag waar het in dit hele verhaal toch op lijkt

  dit is zo’n verhaal dat alleen verliezers kent
  2 jongens 8 jaar weg ,vriend c.q beste vriend kwijt beide families eeuwig trauma

  het gedeelte van het tijdelijke geheugenverlies vind ik overigens erg ongeloofwaardig maar goed dat is verder niet aan mij om daar over te oordelen

 5. Ada April 29, 2011 at 11:00 pm #

  xe2x80x9cDaar slaat de sfeer om. Als Ricardo A. en Mike even gaan roken wordt Mike ineens erg boos op Ricardo van V. Volgens hem is Van V. bezig om Mischa, de dochter van een Tsjechische kroegbaas, af te pakken van A.xe2x80x9d

  @ Annet/ Annemarie…

  Jullie hebben helemaal gelijk, ik ben w.s. in de war geraakt door de 2 Ricardo’s. Doet niet af aan het feit dat degene voor wie Mike zich volgens de verklaringen zo druk maakte, het kennelijk niet eens zo boeiend vond, xc3xa9xc3xa9n van de Ricardo’s.
  Tsja, dan is mijn eerste gedachte toch: OUD ZEER. Want er is wel iets meer voor nodig om iemand compleet over de zeik te krijgen. Vooral de verklaringen van niet betrokkenen zijn hierin interessant, zij hebben niets gemerkt van agressie of smeulende ruzies.

  Ik heb het idee/ gevoel dat de echte aanleiding nog steeds onduidelijk is. En please, zeik niet over de anti-depressiva die Mike misschien slikte. Te makkelijk.

 6. Annet April 30, 2011 at 3:00 pm #

  @Ada,

  xe2x80x9cEn please, zeik niet over de anti-depressiva die Mike misschien slikte. Te makkelijk.xe2x80x9d

  Van een causaal verband lijkt me niet echt sprake, maar het valt wel te betwijfelen of het xe2x80x9cte makkelijkxe2x80x9d is om het slikken van anti-depressiva als xc3xa9xc3xa9n van de (mede) oorzaken aan te wijzen voor de agressiviteit die Mike, getuige de beide Ricardoxe2x80x99s, heeft laten zien, en in hoeverre hierbij sprake kxc3¡n zijn geweest van zelfverdediging.

  Anti-depressiva is een medicijn dat van invloed is op je gemoedstoestand, want daar wordt het immers in de meeste gevallen voor voorgeschreven en de praktijk leert dat veel mensen hierdoor toch veranderingen ondervinden. Wanneer er geen invloed zou uitgaan van het gebruik van (dit) medicijn(en), zou het in eerste instantie ook niet hoeven worden voorgeschreven. Dat neemt niet weg dat het wel xe2x80x9cte makkelijkxe2x80x9d zou zijn om dit als enige oorzaak aan te wijzen.

  Het lijkt een combinatie van factoren te zijn die ertoe hebben geleid dat het zo dramatisch uit de hand is gelopen en daar maakt xc3xb3xc3xb3k het medicijngebruik, juist in combinatie met alcohol, deel van uit.
  Echter, beide Ricardoxe2x80x99s waren, evenals Mike, xc3xb3xc3xb3k in beschonken toestand en dat is evenzogoed van invloed geweest op hun gemoedstoestand en daarmee dus hun handelen die avond. De combinatie van anti-depressiva met alcohol werkt versterkend en dat zou wat mij betreft kunnen verklaren waarom Ricardo van V. zegt: xe2x80x9cIk werd erg bang door de reactie van Mike, ik had nog nooit iemand zo agressief gezien.xe2x80x9d

  Daarentegen zou je ook kunnen stellen dat beide Ricardoxe2x80x99s, wanneer zij geen druppel alcohol hadden genuttigd, xe2x80x9chun vriendxe2x80x9d vast niet met een mes te lijf zouden zijn gegaan. Zelfverdediging of niet, ook zxc3xadj waren xe2x80x9conder invloed van..xe2x80x9d wat voor een ander effect op hun handelen heeft gezorgd.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: