Dinsdag 26 april: Wat mankeert de moordenaar van Suzanne Monsma?; De gemeentemaffia van Amsterdam

26 Apr

Suzanne-monsma

"Wie zegt dat de moordenaar van Suzanne niet weer toeslaat?" vraagt de moeder van Suzanne Monsma zich af (zaterdag, Algemeen Dagblad). Het is een van de meest gruwelijke moorden van de afgelopen jaren, maar pas nadat de zaak bij de rechtbank was behandeld kwam er wat meer publiciteit. Door de bizarre details.

Jan van der Z.(25) uit Dokkum had  Suzanne Monsma (24) in juni 2010 niet alleen met een ijzeren moker doodgeslagen, hij heeft daarna seks met haar gehad.

Van der Z. wilde met Suzanne in een park praten over de problemen die hij had met zijn vader. Zij zei dat hij geen vader voor hem was en hem niet als zoon zag en behandelde. Hij werd zo boos dat hij haar met xc3xa9xc3xa9n mokerslag doodsloeg.

Hij fietste naar huis, douchte zich, praatte met verschillende mensen en keerde enige uren later terug naar het park, waar hij de tussen het groen liggende en overleden Suzanne deels ontkleedde en haar verkrachtte. Hij werd veroordeeld tot 20 jaar. Geen tbs. Omdat hij niet wilde meewerken aan psychisch onderzoek.

Er zijn moorden – en daders – die je nooit vergeet en waarbij je je altijd afvraagt: wat doet zo'n jongens als hij weer vrij is?

De moord op Suzanne doet mij denken aan een andere moord, uit 1990. Ook daar keerde de dader terug naar het lijk. Volgens de psychiater was het een 'klassieke Freudiaanse moedermoord': tijdens de gruwelijkheden zag de jongen steeds zijn moeder voor zich.

Een van de ziekste zaken in Nederland die ik ken. Hij kreeg vijftien jaar plus tbs. Ik heb me vaak afgevraagd hoe het met hem zou zijn: kan zo iemand 'veilig' terug in de maatschappij? Daar lijkt het wel op. Hij is een kleine tien jaar geleden al weer vrijgekomen en heeft een keurige baan in de zorg.

*

Kaatee-parool

Over 'gelijkzoekers' als de familie Poot, Hxc3xbcseyin Baybasin en Willem Oltmans moeten we het ook zeker nog een keer hebben, de gemeente Amsterdam kan er ook wat van. Met dit verschil dat de gemeente in elk geval gxc3xa9xc3xa9n gelijk heeft.

Omdat Marcel Kaatee ooit zaken heeft gedaan met Willem Endstra - ook al viel hem daar niks bij te verwijten – blijft de gemeente moeilijk doen over zijn vergunning. Met de smerigste 'wet' die Nederland kent: bibob. Waarmee je alleen op basis van een vermoeden ondernemers kapot kunt maken. Want ze mogen wel procederen, maar dat moeten ze zelf betalen. Kleine ondernemers kunnen dat niet opbrengen. Alleen de hele grote ontspringen de dans. Maffiapraktijken, maar dan van de kant van de overheid. Zie ook deze ingezonden brief in Het Parool.

11 Responses to “Dinsdag 26 april: Wat mankeert de moordenaar van Suzanne Monsma?; De gemeentemaffia van Amsterdam”

 1. Patrick April 26, 2011 at 9:49 am #

  De verklaring voor de moord/doodslag was de kwam van de dader zelf, dus het is de vraag of dat de werkelijke reden (motief) was. Hij heeft trouwens erg weinig (niets) verklaard over de omstandigheden over het waarom evenals zijn gedrag. De man zou zelf seksueel misbruikt zijn door zijn stiefvader. Dit zou mogelijk de daad kunnen verklaren. In ieder geval getuigt het van een weinig gezonde seksuele ontwikkeling om nog seks te hebben met iemand die je zo juist hebt omgebracht.

 2. Jason April 26, 2011 at 10:37 am #

  In Amsterdam zijn ze sowieso goed de weg kwijt momenteel. Enerzijds wordt de macht die men heeft met o.a. bibob gigantisch misbruikt en anderzijds laat men het tuig wat het Vondelpark ook dit weekend weer ontsierde alweer na xc3xa9xc3xa9n nachtje cel lopen ‘omdat we niet hebben kunnen zien wxc3xade wxc3¡t gedaan heeft’! Dan vraag ik je toch…

 3. Maurits de Vries April 26, 2011 at 12:00 pm #

  “Hij is een kleine tien jaar geleden al weer vrijgekomen en heeft een keurige baan in de zorg”.

  Is zeker een grapje. Zo niet, dan hoop ik vurig dat hij in ieder geval niet met kinderen werkt…

 4. G. Augustin April 26, 2011 at 12:29 pm #

  Om het over de gemeente maffis te hebben is wel erg overtrokken, misdaad mag niet lonen.
  Anderzijds is het wel mogelijk om ooit wel salonfahig te worden, vorige week een foto van de burgemeester samen met Lesley Bamberger van de Kroonenberggroep in de Telegraaf bij de opening van the Bank aan het rembrandtsplein.

 5. Annet April 26, 2011 at 1:32 pm #

  @ Patrick,

  xe2x80x9cIn ieder geval getuigt het van een weinig gezonde seksuele ontwikkeling om nog seks te hebben met iemand die je zo juist hebt omgebracht.xe2x80x9d

  Wellicht niet alleen een xe2x80x9cweinig gezonde sxc3xa9ksuele ontwikkeling.xe2x80x9d

  @ Maurits de Vries,

  xe2x80x9cIs zeker een grapje. Zo niet, dan hoop ik vurig dat hij in ieder geval niet met kinderen werkt…xe2x80x9d

  De hoop xe2x80x9cdat hij in ieder geval niet met kinderen werktxe2x80x9d vind ik nogal opmerkelijk, temeer zijn delict, voor zover als hier geschreven wordt, niet (in) direct aan kinderen is gerelateerd en er zodoende geen (extra) gevaar in die zin op de loer lijkt te liggen.
  Wanneer je ooit, door welke omstandigheden dan ook, slechte dingen hebt gedaan, kun je je afvragen of je voor altijd xe2x80x98slechtxe2x80x99 bent en blijft, immers: ons TBS systeem is gericht op een tweede kans in de samenleving.
  Als je na zoxe2x80x99n (ziekelijke) daad vijftien jaar xc3xa9n TBS hebt opgelegd gekregen en je daarna xe2x80x9ceen keurige baan in de zorgxe2x80x9d hebt weten te verkrijgen en onderhouden, dan kun je ook veronderstellen dat de straf en therapie, in tegenstelling tot de gevallen die anders zijn en veelal zeer breed worden uitgemeten, deze keer wxc3xa9l effectief zijn geweest.

 6. upinsmoke April 27, 2011 at 10:16 am #

  bibob/ascher e.a./gemeente maffia amsterdam

  tuurlijk maffia; kan iemand uitleggen waarom deze goktenten toch dicht moeten???

  zeker als je weet dat de gemeente a’dam bezig is(plannen) met uitbreiding holland casino, zit daar geen belangen verstrengeling??? de ene goktent dicht en de ander uitbreiden(bevooroordelen)???

  dit soort signalen betekent eigenlijk dat; de bezem erdoor moet, en dan bedoel ik de bezem door bibob/ascher e.a./gemeente mafia a’dam!!!

  stinkt naar vriendjespolitiek!!!

 7. Peter Liefhebber April 27, 2011 at 1:22 pm #

  Als je wat miljoenen aftroggelt, bijvoorbeeld van een vliegtuigbouwer, en je wast dat geld weer wit via een idexc3xable organisatie waar je voorzitter van bent, bijvoorbeeld een natuurbeschermingsorganisatie. En het komt uit, maar je wordt gematst en niet voor de rechter gesleept, is dat geld dan ook te bestempelen als zijnde crimineel verworven? Zodat Bibop van toepassing is.

  Beste Peter,

  Niet als je dood bent.

  Hendrik Jan

 8. Mia April 27, 2011 at 5:27 pm #

  @ Peter Liefhebber 1:22

  Op zich is er niets mis met de wet Bibob, maar dan moet je wel weten wat deze zoal inhoud. Het waarom zal je wel duidelijk worden na het lezen van deze link.
  http://www.hetccv.nl/binaries/content/assets/ccv/webwinkel/handboek_bestuurlijke_aanpak.pdf

  ps:Vergeet de wet MOT en de Plukze-wetgeving ook niet.

  Misschien denk je nu minimaal 2x na of je wel gelukkiger wordt van crimineel verworven geld of goederen;-)

 9. Dave April 29, 2011 at 5:18 pm #

  Ehhh, snap ik het nu niet of kunnen ze bij Justitie niet rekenen?? 1990 + 15 jaar = 2005 xc3xa8n dan nog TBS maar hij is al 10 jaar vrij….. Dus 2011 – 10 jaar is 2001??!!!
  Ehhh, nee ik snap het blijkbaar niet!!

 10. f May 3, 2011 at 11:36 am #

  Wat heeft dit met Suzanne Monsma te maken?
  Laten we het tot die zaak houden hier, want dat is tenslotte het kopstuk: Wat mankeert de moordenaar van Suzanne Monsma?

 11. f May 3, 2011 at 11:38 am #

  15 jaar + tbs wil zeggen:

  15 jaar – 1/3de = 10 jaar
  en tbs kun je al na 6 uitgezeten jaren mee beginnen (mits je je gedraagt)
  Dus 1990 + 10 = 2000 , maar kon met tbs al beginnen in 1996

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: