Maandag 25 april: Zingstraf voor Willie Nelson, 'Dichter achter tralies' & Moord op z'n Frans

25 Apr

Het hoeft niet 'groot' te zijn om te boeien. Verkeersofficier Koos Spee zou zeggen: 'Waar hebben we 't over? Een oude moord op een oude vrouw, waar maken we ons druk over, met 700 verkeersdoden?'

En dat op een dag dat er in Staphorst een jongetje van vijf dodelijk verongelukt, als hij met zijn vader en zijn tweelingbroertje over een rotonde fietst. En toch: ik kijk het liefst naar Peter R. de Vries als hij zoals gisteravond een 'kleine zaak' helemaal uitlicht. Interessanter dan de meeste 'bedachte' politieseries.

Willie-nelson 

De bijdragen van vandaag komen via 'correspondenten'. De Amsterdamse die behalve in misdaad ook (eigenlijk: veel meer) gexc3xafnteresseerd is in kunst, boeken en muziek (de volgorde is willekeurig) wijst ons op een bijzondere straf voor zanger Willie Nelson en op een stuk over J.W. Roy, 'Dichter achter tralies'. Het eerst komt uit Het Parool, het tweede uit de VPRO-gids.

Dichter-achter-tralies 

*

Onze Zuid-Franse correspondent verdiepte zich in de bizarre familiemoord-plus, rond de familie Dupont de Ligonnxc3xa8s. Ik had het even laten lopen, wegens hevige binnenlandse drukte (deadline Bruinsma-boek).

Zelfs het NOS Journaal besteedde aandacht aan de xe2x80″vermoedelijk- vijfvoudige moord in de Franse stad Nantes. De lijken van moeder Agnxc3xa8s Dupont de Ligonnxc3xa8s en haar vier kinderen werden onder het terras van hun huis gevonden, in de tuin ook nog hun twee doodgeschoten Labradors.Van vader Xavier Dupont de Ligonnxc3xa8s (50) geen spoor.

Het gezin gold als xe2x80x98vermistxe2x80x99, ofschoon Xavier zijn kinderen van school had gehaald met de mededeling dat hij plotseling naar Australixc3xab was overgeplaatst. Raar verhaal, want hij was xe2x80x98eigen baasxe2x80x99. Dat wil zeggen: hij leidde twee communicatiebedrijfjes, die feitelijk op sterven na dood waren. De eerste deurwaarder had zijn komst al aangekondigd. En aan kennissen schreef hij dat naar de VS vertrok, want hij werkte voor de geheime dienst van de land en moest getuigen in een drugsproces.

Xavier-dupont

Hoe dan ook: de zxc3xa9xc3xa9r katholieke familie was zoek. Tot de politie onder dat terras keek. Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat de slachtoffers in hun slaap moeten zijn doodgeschoten en dat papa Xavier niet lang geleden lid werd van een schietvereniging.

Ligt de conclusie voor de hand?.

Inmiddels staat vast dat Xavier een nacht in het zuidelijk departement Vaucluse in een hotel heeft doorbebracht, dat hij 30 euro heeft getapt in Frxc3xa9jus (aan de Middellandse Zee) en dat het zijn Citroxc3xabn C5  is die op de parkeerplaats van zoxe2x80x99n budgethotel Formule I in Roquebrune-sur-Argens (departement Le Var) is aangetroffen.

Nu wordt het interessant. Want bij ons in Le Var hielden we ons veel meer bezig met de raadselachtige verdwijning van de 50-jarige Colette Deromme, gescheiden moeder van drie kinderen uit Lorgues, cassixc3xa8re in een supermarkt. Ze is sinds 15 april zoek, ondanks intensieve speuracties, met name in de bossen rond Lorgues. .

En nu wil het toeval(?) dat  de familie Dupont de Ligonnes van 1992 tot 1994 in het gehuchtje Chxc3xa2teau-Renard heeft gewoond, gemeente Lorgues.

De gendarmerie sluit geenszins uit dat het gezin Dupont de Ligonnes de nog spoorloze Madame Deromme destijds in Lorgues heeft ontmoet. Men woonde niet ver bij elkaar vandaan.

In dit deel van de wereld zijn we gauw klaar met xe2x80x98toevallighedenxe2x80x99. In de dorpskroegen weet iedereen dus heel zeker dat Xavier Dupont de Ligonnes er met zijn geheime minnares Colette Deromme vandoor is om een nieuw leven te beginnen. Nadat hij op gewelddadige wijze aan zijn vorig bestaan een eind had gemaakt.

De gendarmerie laat weten dat ze vooralsnog niets onmogelijk acht. Het zoeken naar Xavier richt zich nu vooral op het nabijgelegen Italixc3xab.   

 

3 Responses to “Maandag 25 april: Zingstraf voor Willie Nelson, 'Dichter achter tralies' & Moord op z'n Frans”

 1. RB April 25, 2011 at 10:23 am #

  Hallo HJ, wanneer kunnen we een iPhone/iPad app (net als Crimesite) verwachten van je site, zou nog handiger zijn. Gewoon een tip van een lezer. Keep up the good work.
  Groeten van een lezer.

 2. Annet April 25, 2011 at 6:02 pm #

  xe2x80x9cxe2x80xa6.Peter R. de Vries als hij zoals gisteravond een xe2x80x98kleine zaakxe2x80x99 helemaal uitlichtxe2x80x9d

  Bij het NFI worden de xe2x80x98missersxe2x80x99 nog wel eens onder een vergrootglas gelegd, maar dat ze daar niet stilzitten en bovendien beschikken over een grote mate van deskundigheid heeft de uitzending van Peter R. de Vries wat mij betreft wel aangetoond. Met (grond) sporenmateriaal uit 2001 nu nog in staat zijn om vast te stellen in welk gebied een rolstoel zich heeft bevonden, vind ik meer dan vakmanschap! Jammer dat het, ondanks deze vakkundigheid (vooralsnog) niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd en dat xe2x80x9chet kleine beetje gelukxe2x80x9d waar hoofd opsporingsleider Blaauw op hoopte, de zaak nog (net) niet heeft kunnen oplossen.

 3. Ada April 26, 2011 at 9:29 pm #

  @ Annet…

  Wat mij het meest triggerde aan de uitzending was dat de man ruim 2 uur in de auto zat om in het Lage Bergse Bos te gaan joggen. Hetzelfde aangelegde park (Iepblad?!) waar hij jarenlang zijn honden uitliet (en dus hoogstwaarschijnlijk de uitgestippelde paden en routes links liet liggen) en waar hij de ochtend na de verdwijning met zijn vader bij een boer eieren ging kopen. Ook de banden van de rolstoel had bosaarde in de groeven. (Een rolstoel die naar ik aanneem, in huis en voor een boodschapje of bezoekje werd gebruikt; naast paden in het bos of op het strand zijn die dingen een drama)
  Los hiervan zijn dode mensen in een rolstoel nauwelijks te vervoeren dus ik denk dat ze vrijwillig is meegegaan. Misschien heeft hij haar voorgehouden haar zelf naar de familie te brengen, zoals de bedoeling was, gezien het feit dat haar schoonzoon haar op kwam halen de bewuste ochtend. Het is inderdaad allemaal niet zo moeilijk, en het beetje geluk komt hopelijk nog.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: