Vrijdag 22 april: Liquidatie Hillis helemaal niet zo professioneel; Amsterdam, die 'klotestad'

22 Apr

Fizeaustraat-1 

De opzienbarende liquidatie van Stanley Hillis, op maandagmorgen 14 februari van dit jaar, blijkt veel minder professioneel te zijn uitgevoerd dan gedacht. John van den Heuvel meldt in De Telegraaf dat het hele gebeuren vanuit de helikopter is gefilmd, dat er verschillende recherchewagens in de buurt waren en dat het Volkswagenbusje met de moordenaars vooraf de route kennelijk helemaal niet had verkend.

Het verbaasde mij dat het busje weg kon komen. De Fizeaustraat loopt dood, de auto van Hillis stond aan het eind geparkeerd, het kan niet anders of op z'n minst xc3xa9xc3xa9n van de observatiewagens moet vooraan hebben gestaan. Met een bliksemsnelle reactie had men het busje kunnen blokkeren. Misschien durfden ze dat niet, misschien mochten ze het niet ('protocol'), maar als ze alleen maar de auto dwars op de weg (bijvoorbeeld bij dat bruggetje) hadden geparkeerd was het al genoeg geweest, hadden ze zich zelf nog wel uit de voeten kunnen maken. Maar voor zover ik begrijp zijn ze er niet eens achteraan gereden.

Eerst kon ik me dat nog wel voorstellen. Iedereen is overdonderd, de schietpartij zal minder dan een minuut hebben geduurd. Maar nu blijkt, uit het filmpje, dat het VW-busje eerst ook nog de verkeerde kant op reed: naar het doodlopende stuk, de parkeerplaats achter het sportcomplex. Ze moesten terug. Over dat smalle bruggetje. Langs de plaats delict, langs het aanhangwagentje met de verstopte agenten, langs al die auto's met observanten.

En toch wegkomen.

'Libixc3xab' is geen uitzondering. Duur materieel genoeg, maar bekwame mensen zijn schaars. Misschien was het met een JSF (hoeveel miljard per kilometer?) wel gelukt.

Foto: De auto van Hillis en het aanhangwagentje met de rechercheurs stonden aan het eind van de parkeerplaats, waar nu rechts een zwarte auto staat. Het VW-busje kwam aanrijden, stopte, er werd geschoten, reed toen door over het bruggetje op de voorgrond. Daar loopt het dood, er is waarschijnlijk een rondje gereden over de parkeerplaats, toen moest men terug over het bruggetje, langs die hele rij auto's. Waar op z'n minst twee observatiewagens tussen hebben gestaan. Niemand deed iets, de helikopter raakte het busje ook kwijt.  

*

Parkeren-arena 

Een gezelschap dames uit de provincie, redelijk thuis in Amsterdam, wil een dagje hoofdstadje laten zien aan Canadese toeriste.

Amsterdam heeft liever geen auto's in de binnenstad, daarom zijn de parkeertarieven wat aan de hoge kant, dus besluit men de auto te parkeren bij de Arena. Krijg je kaartjes voor de metro, misschien voordeliger, maar ook milieuvriendelijk. De Arena, daar rijd je zo naar toe, heb je geen TomTom voor nodig.

Normaal gesproken.

Beetje pech. De weg is opgebroken, er is een omleiding, wordt hxc3xa9xc3xa9l slecht aangegeven. Lukt uiteindelijk wel, maar: een tikje slordig.

Verder gaat alles goed, het is mooi weer, dan kan zelfs Amsterdam niks fout doen. Nou ja, bijna niks. De Canadese wilde in elk geval graag xc3xa9xc3xa9n oude kerk zien. Als je daar toch in de buurt bent komt de Westerkerk in aanmerking. Gaat om drie uur 's middags al dicht. Net te laat.

Om zes uur terug met de metro. Da's pech: de metro heeft oponthoud. Pech. Whatever.  Er moet met een gewone trein worden gereisd, via het Amstelstation. Lange rijen, volle trein. Anderhalf uur later wordt de Arena bereikt. 

Nu kan het snel gaan, zou je denken, ik had zelf toevallig deze week nog beweerd dat je bij de Arena altijd zo snel weg bent met de auto, heel anders dan in Eindhoven, bij PSV. Maar: de parkeerautomaat was stuk, iedereen moest bij hetzelfde hokje, bij xc3xa9xc3xa9n persoon, handmatig afrekenen. Wel zo persoonlijk, maar je bent wel drie kwartier verder.

Het zal toeval zijn, zulke dingen hoor ik anders nooit. Nou ja, in Zwolle kunnen ze er ook wat van. Op zondag is het daar gratis parkeren. Behalve op plekken voor vergunninghouders. Ook in straten waar volop ruimte is, buiten het centrum. Als Canadees moet je ook maar net weten dat gratis parkeren niet geldt op plekken voor vergunninghouders. Staat er niet in het Engels bij. Ook niet het in het Nederlands, trouwens, als Nederlander weet je dit soort dingen. 

Binnen een kwartier is de parkeerpolitie ter plekke. Dus ook op parkeervrije dagen zijn ze in touw. Zeventig euro plus zes euro administratiekosten. Nice country, zeggen ze dan.

  

 

Advertisement

8 Responses to “Vrijdag 22 april: Liquidatie Hillis helemaal niet zo professioneel; Amsterdam, die 'klotestad'”

 1. Curious April 22, 2011 at 8:49 am #

  Je zou jezelf als als agent toch kapot schamen! Hoe hebben ze weg kunnen komen? Als de weg inderdaad geblokkeerd (voorbeeld van HJK) was geweest dan hadden de moordenaars te voet verder gemoeten en misschien de vluchtauto achter moeten laten, dan was er misschien ook wel meer bewijsmateriaal geweest. De moordenaars zullen wel een goed feestje na afloop gebouwd hebben en flink hebben moeten lachen om de politie, wellicht hebben ze niet eens meegekregen dat er zoveel politie om hun heen was.
  Amateurs die recherche van Nederland!

 2. JP April 22, 2011 at 11:01 am #

  Echt onvoorstelbaar dit. Had die witte VW-busje toevallig blauwe met oranje strepen?

 3. Alex Scheijbeler April 22, 2011 at 12:54 pm #

  Nu wij het toch over verkeersborden hebben, een bordje doodlopende weg kon er blijkbaar ook al niet vanaf. ” T’ lijkt wel ” fokke en sukke “.

 4. BV April 22, 2011 at 5:26 pm #

  Come on, het vermoeden was er al maar iedere keer dat er meer bekend wordt gemaakt wordt het langzamerhand gewoon bevestigd. Dit was/is een een-tweetje tussen recherche en criminelen. Waarom horen/lezen we in de pers niets over een dergelijk scenario, het zou op z’n minst geopperd mogen worden. Waarschijnlijk in het kader van het succesvol slagen van een ander onderzoek(en) blijven de daders voorlopig nog buitenschot.

 5. Linda April 23, 2011 at 12:22 am #

  Die agenten die toekeken bij de moord op hillis, dat was toch de landelijke recherche?
  Ik ben het trouwens met bv eens, het wil er bij mij niet in dat je als agent zo dom kunt zijn om dit te laten lopen. Opzet is veel logischer. Waarschijnlijk om een onderzoek naar de daders niet te blokkeren. Liever een crimineel die je kent (kan je tappen en volgen) dan een onbekende. Wie weet wist de politie wel degelijk van de plannen voor de aanslag en was het hele verhaal over agenten in de aanhangwagen die moesten wegduiken voor de kogels, verzonnen. Het blijft gissen, hopelijk komt de waarheid nog eens aan het licht.

 6. MD April 23, 2011 at 10:44 am #

  Ook in Canada kunnen ze er wat van, ondanks dat er zoveel ruimte is wordt ook in en rondom de grote steden alles volgebouwd en is er niet genoeg parkeergelegenheid. Tussen de Fraser Valley en Greater Vancouver wordt een toll brug gebouwd, om zo het verkeer te ‘remmen’. Het alternatief is de sky-train alhoewel je geen fatsoenlijke parkeerplaats in de buurt van het station kunt vinden. Het kaartje is ook geldig voor het openbaar vervoer in Vancouver zelf, dat dan weer wel.

 7. Gert April 23, 2011 at 1:00 pm #

  @Alex Scheijbeler

  Het bord “doodlopende weg” staat er wel degelijk, maar natuurlijk aan het begin van de straat. Dat is op de foto van Hendrik Jan aan de linkerkant van de weg, zo’n 100 meter verderop.

 8. upinsmoke April 25, 2011 at 11:29 am #

  alex scheijbeler/fokke n sukke

  “normaal” komen de blunders soms pas na jaren boven tafel, hier valt de 1 na de ander op ons bord.

  natrappen?dikke vinger???

  hoop voor hem dat j.v.d.h. weet waar die mee bezig is.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: