De BV Bruinsma: Het Boek

22 Apr

Cover-bruinsma-1-webOp dinsdag 24 mei 2011 is mijn nieuwe boek 'De BV Bruinsma' verschenen.

Dit is het persbericht dat is rondgestuurd:

Klaas Bruinsma: groot na zijn dood

Op 27 juni is het twintig jaar geleden dat de Amsterdamse maffiabaas Klaas Bruinsma werd doodgeschoten. Nog steeds komen er nieuwe feiten, anekdotes en theoriexc3xabn aan het licht.

In De BV Bruinsma beschrijft onderzoeksjournalist Hendrik Jan Korterink hoe het de hoofdrolspelers en xe2x80x98de erfgenamenxe2x80x99 is vergaan.

Er zijn er veel dood. De laatste en meest geruchtmakende: Stanley Hillis. Net als Bruinsma stond hij onder observatie toen hij werd neergeknald, net als bij Bruinsma zullen er vragen blijven. Over het motief, over de rol van de politie.

Voor veel lezers zullen de meeste namen bekend voorkomen. Thea Moear, Sam Klepper, John Mieremet, Etienne Urka, Mink Kok, Geurt Roos. Hun wel en wee in en na het tijdperk Bruinsma wordt uitvoerig belicht.

Minder bekend, zeker zo interessant: Ed S., alias de Secretaris. Rechterhand van Klaas Bruinsma, tot aan diens dood. Voor het eerst vertelt hij uitvoerig over zijn leven met de man die hij nog steeds mist, over de tragische laatste maanden van de ooit zo flamboyante maffiabaas.

xe2x80x98Supercopxe2x80x99 Jan van Looijen stond aan de wieg van het Bruinsma-imperium, hij stond ook bij de graven van de nazaten. Wie is deze geheimzinnige man op de achtergrond, die dodelijke spelletjes lijkt te spelen met de Amsterdamse onderwereld? Had hij de dood van Bruinsma kunnen voorkomen of was hij juist de veroorzaker?

Cover-bruinsma-2-web Klaas Bruinsma en de vrouwen: een verhaal apart. Zijn vriendinnen, zijn vaste vrouwen en: de meisjes van de clubs. Ze komen allemaal langs.

De Colombiaanse Yenis vertelt over haar leven met Bruinsma, Liesbeth uit club Chatterley haalt herinneringen op aan xe2x80x98Bruinsma in het bordeelxe2x80x99. Waar hij vaak samen was met Martin Hoogland, de oud-politieman die ook in een fatale spiraal van drank, drugs en seks was beland.

Hoogland schoot Bruinsma dood, daar is haast iedereen van overtuigd. Of is er toch nog een ander scenario denkbaar?"

Tot zover het persbericht.

Op de dag dat het boek uitkwam, was er toevallig 'groot nieuws' over Bruinsma: hij bleek nog zeven miljoen euro te hebben op een bank in Zwitserland.

Dat bericht staat hier

Meer gegevens ook op de website van de uitgeverij, www.justpublishers.nl

 

7 Responses to “De BV Bruinsma: Het Boek”

 1. Wetten das May 26, 2011 at 11:22 am #

  Zojuist het intervieuw met Hendrik -Jan gehoord op BNR Nieuwsradio.ik heb het boek nog niet gelezen maar volgens mij staat er niet veel nieuws in.Veel geblaat weinig wol laten we maar zeggen.Who cares met welke lichtekooi Bruinsma het deed .Lekker plat stukje voorgelezen Hendrik jaja sex sells zullen we maar zeggen.Nee ik leen het wel bij de bibliotheek.

  Beste Wetten das,

  Dat stukje was op verzoek van de interviewer.

  Hendrik Jan

 2. Geert May 26, 2011 at 10:16 pm #

  Kan je het niet kopen? Moet je het met je 65+ kaart lenen bij de bibliotheek? Is je echte naam niet Bertje S. uit L. ???

  Beste Geert,

  Het grappige is natuurlijk dat hij het niet interessant vindt, niet wil kopen, maar blijkbaar wel de moeite wil nemen het over een half jaar in de bibliotheek te lezen. Sommigen zouden dat masochisme noemen.

  Hendrik Jan

 3. Geert May 26, 2011 at 10:17 pm #

  Of Jan L. te Hoogkerk…???

  Beste Geert,

  Nee, die niet.

  Hendrik Jan

 4. Annet May 31, 2011 at 10:25 pm #

  Zonder dat ik mezelf ooit eerder heb verdiept in de persoon Klaas Bruinsma heb ik het boek de ‘BV Bruinsma’ gelezen. Meer dan dat hij een groot/grote Nederlands crimineel was, heb ik voor wat betreft Bruinsma eigenlijk nooit geweten.
  Reden dat ik het boek ben gaan lezen, komt voort uit mijn vraag of er nog andere dingen duidelijk zijn geworden over Mabel Wisse Smit. De commotie rondom Wisse Smit, n.a.v. de uitzending van Peter R. de Vries destijds, heb ik nooit zo begrepen.

  Er zijn me, na het lezen van dit boek, in ieder geval een paar dingen duidelijk geworden, en het beeld, ook rondom xe2x80x98Mabelgatexe2x80x99, voor zover ik dat had, is daarmee in een ander perspectief komen te staan.

  Haar betrokkenheid bij Klaas Bruinsma lijkt veel kleiner te zijn dan ik altijd heb gedacht. Niet alleen door de verwarring met Ottelien, een andere blonde dame waarover ik al gelezen had, maar vooral door het relaas van Jochem Visser. Hij verklaart aannemelijk waarom en in welke hoedanigheid er contact is geweest tussen Klaas Bruinsma en Mabel Wisse Smit. Als dxc3xadt de waarheid is, is dat contact veel onschuldiger geweest, dan zoals het ons via de media is voorgespiegeld. Bovendien vind ik de reactie van Charlie Da Silva nogal opmerkelijk: xe2x80x9cxe2x80xa6ik wil er niet op ingaan, het is een beetje spelen met het Koninklijk huis, dat is niet leuk.xe2x80x9d
  Dit roept bij mij de vraag op waarom, toen Peter R. de Vries hem benaderde, hij er rustig op los xe2x80x98speeldexe2x80x99 en er nu ineens de lol niet meer van inziet.

  Zoals gezegd, heb ik me in de persoon Klaas Bruinsma eigenlijk nooit eerder verdiept. Wat mij uit dit boek duidelijk is geworden, is dat, en zo staat het er ook letterlijk in, Klaas Bruinsma een man was met twee gezichten: enerzijds een zachtaardige en sociale man die een schoolvriend helpt en moeite doet voor gehandicapte mensen, maar anderzijds iemand die met hetzelfde gemak vrouwen afranselt en een volledig interieur vernielt doordat hij onder invloed van drank en drugs verkeert.

  Al met al vond ik het een leuk en interessant boek om te lezen, mede omdat je niet heel veel voorkennis hoeft te hebben over Klaas Bruinsma, om toch een duidelijk beeld te krijgen van wie hij was, hoe hij zich in de misdaadwereld heeft opgewerkt, maar zich uiteindelijk ook door zijn eigen grootheid(swaanzin) zelf de vernieling in

 5. ed June 1, 2011 at 7:49 am #

  @Annet
  Met je eens dat de rel om Mabel nogal opgeblazen is. Hoewel er nooit iets bewezen is, kan ik me nog een uitzending later dat jaar herinneren waarbij Peter en een Interviewer in de kajuit van het schip van Bruinsma op bed zaten, zeggende ‘dus hier heeft het allemaal gebeurd’ Er is helemaal niks gebeurd.

  In de uitzending met Charlie kwam nog iets anders naar voren. Charlie gaf toe dat hij bij Liquidaties was geweest. Ik had eigenlijk verwacht dat Peter zou vragen: “O ja Charlie? Wie werd daar geliquideerd en wie waren daar nog meer bij”. Niets van dat alles. Klaarblijkelijk was Mabel’s ‘misdaad’ belangrijker.

  Ik heb jaren geleden ‘de erven Bruinsma’ gelezen. Interessant boek. Mabel was toen nog niet in de picture dus daarvan niets in het boek. Het gaat tevens goed in op de achtergrond van Klaas.
  Of alles in dat boek (of welk boek dan ook) waar is weet ik niet, maar het schetst een goed beeld van opgang en ondergang van een drugsbaas.

 6. zandhapper June 1, 2011 at 8:23 pm #

  Na aanleiding van dit artikel komt bij mij de vraag naar boven of Bruinsma ook in zijn laatsre dagen was volbehangen met microfoons etc.Hij zat prive en zakelijk officielee aan de grond,was zeer achterdochtig en wist dat zijn positie aan het afbrokkelen was.Met andere woorden de meest ideale kandidaat om als informant in te lijven.En als bruinsma informant was dan wordt de dood van hem ook een verhaal van oog en oor in gesloten toestand.IRT nageboorte is nog steeds in bedrijf gezien de opzettelijke fouten in de zaak HILLIS.

 7. daltons June 16, 2011 at 7:51 pm #

  charley ik weet hoe t zit gef me je nr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: