Vrijdag 15 april: Wat slikte Tristan & Freud=out?; Dader Baflo in beeld

15 Apr

Tristan-Parool

Volgens Het Parool is 'het duiden van het drama in Alphen' voor de weekbladen 'te veel gevraagd'. Men gaat onder meer in op mijn verhaal in Nieuwe Revu, over het aspect 'moedermoord' en constateert dat het ons kennelijk is ontgaan dat Freud al een tijdje uit de mode is.

Dat heet dan 'selectief citeren': in het artikel komt 'Freud-haatster' Corine de Ruiter ook aan het woord. Zij moet ook niks van die 'moedermoord-theoriexc3xabn' hebben.

Ik heb niet meer verstand van psychologie dan de gemiddelde burger, ik heb daar niet voor gestudeerd. Maar je kunt wel constateren dat de psychologie nogal trendgevoelig is. De laatste jaren is alles vooral genetisch verklaarbaar, in de jaren zeventig was dat precies omgekeerd.

Iedereen zal wel wat gelijk hebben, vanaf het moment dat ik mij in dit soort zaken verdiepte heb ik gedacht dat het altijd een combinatie van factoren was en dat je achteraf van alles kunt verklaren, maar dat je bijna niks kunt voorspellen. De stelligheid waarmee deskundigen van alles beweren heeft mij altijd verbaasd.

Dat wil niet zeggen dat je niet bepaalde feiten kunt constateren. Een van die feiten is dat in bijna alle vergelijkbare gevallen van massamoord de dader een op z'n minst afwijkende band had met zijn moeder. 

Tristan – bijvoorbeeld – had een meer dan gebruikelijk sterke band met zijn vader. Dat kan ook iets zeggen over de band met zijn moeder. Je kunt ook feitelijk vaststellen dat in de meeste gevallen van massamoord de moeder een van de eerste slachtoffers is. Dat was bij Tristan niet zo, al was daar in de eerste berichten wel sprake van. Dat ze een winkel in het winkelcentrum had klopt trouwens ook niet, dat werd eerst gedacht, vermoedelijk verwisselde iemand haar met een ander slachtoffer.

Tristan-tel-2

Ik kreeg nog een ander bericht. Op het lichaam Tristan wordt onderzoek gedaan om erachter te komen of hij onder invloed was van drugs of alcohol. Maar: 

"Hij was ook psychiatrisch patixc3xabnt. De kans is groot dat hij anti-depressiva slikte. Deze middelen kennen als bijwerking:  agressie, onrust en ook moordneiging. In de VS lopen al jaren rechtszaken over deze zaken. Er zit hier iets paradoxaals in: als je zelf te veel drinkt of drugs neemt ben je een crimineel. Maar krijg je op voorschrift van een psychiater medicatie (en dit zijn heel vaak amfetamineachtige stoffen), dan is er niemand verantwoordelijk."

Er zal vast ook worden onderzocht of hij medicijnen gebruikte, maar dat zal toch allang bekend zijn? Er is huiszoeking gedaan. Dat mensen onder invloed van medicijnen extreem afwijkend gedrag kunnen vertonen bleek wel heel duidelijk bij de zogenaamde bijlmoord in Badhoevedorp (zie: 'Pillen excuus voor bijlmoord'

Nog een overeenkomst: bijna al die 'moedermoordenaars' hadden last van 'stemmen in hun hoofd'. Volgens De Telegraaf had Tristan dat ook. Hoort bij die psychose, dat was op zich vanaf het begin al bekend, maar dat hij ook deze specifieke waan had heb ik nog niet eerder gelezen. En volgens Geen Stijl was zijn opa een NSB'er, maar wat Freud daarvan vond staat mij zo niet voor de geest.

*

Baflo-dader

Update 21.45 uur:

Het rastahaar zie ik er niet aan af, het meisje van 15 blijkt de 29-jarige Renske Hekman, die volgens de berichten al langere tijd een relatie had met de illegale Alasam Samarie, voor de rest klopt het wel zo'n beetje met de berichten van vanmorgen.

Dat 'meisje van vijftien' leek sowieso al erg onwaarschijnlijk. Hoe Renske uit Baflo en Alasam – wiens nationaliteit nog altijd onduidelijk is – elkaar hebben leren kennen is een nog openstaande vraag. De verdachte is inmiddels opgespoord door camilleri

77 Responses to “Vrijdag 15 april: Wat slikte Tristan & Freud=out?; Dader Baflo in beeld”

 1. Siem April 17, 2011 at 10:25 pm #

  @Annet 7.01

  Quote: ouders hebben toegegeven signalen te hebben genegeerd. Kun je daarover tot slot nog even je licht laten schijnen?

  – Jij durft! Te stellen dat ‘ouders hebben toegegeven dat’, graag een linkje voordat je duim nog dikker wordt.

  Quote: Jij vindt ouders niet verantwoordelijk voor hetgeen gebeurd is, ik wel.

  – Wie die ouders verantwoordelijk vindt voor het ernstige misbruik of de verkrachting van hun kind, die heeft een grote steek loszitten. En dat heeft het over een misselijk makende opmerking wanneer het over het voorkomen van Rutte gaat…

  Quote: Precies hetzelfde heb ik ook gezegd, helemaal mee eens. Wat is nou eigenlijk je punt?

  – Ja hoor, pedante tante. Helemaal niet dus, draaikont.

 2. Maurits de Vries April 17, 2011 at 11:29 pm #

  @Siem

  Ik zeg niet dat alle mannen in de zorg kinderverkrachters zijn. Ik zeg niet dat mensen met een buitenlandse achtergrond een gevaar zijn. Ik zeg wel dat ik het heel vreemd (lees: verdacht) vind, dat een man met kinderen van 0 tot 4 jaar wil werken (lees: spelen). En dat ik een 25-jarige Let die in Nederland met kinderen wil spelen, verdacht vind. En dat ik kinderloze, mannelijke onderwijzers zonder relatie (lees: die bij hun moeder wonen) ook verdacht vind. En als ik iets verdacht vind, doe ik nader onderzoek. En dan was in dit geval mijn kind nooit op het Hofnarretje terecht gekomen.
  Kan je me uitleggen wat dat met ouderwets en seksistisch te maken heeft?

 3. Linda April 18, 2011 at 9:01 am #

  @Eddy, ik denk idd dat mensen “vroegah” minder snel mauwden, maar dat is niet de enige verklaring waarom tegenwoordig zoveel mensen een diagnose hebben. Zoals gezegd, het maakt veel uit dat je tegenwoordig met een diagnose voor allerlei vergoedingen in aanmerking komt. Verder is het leven nu voor velen te ingewikkeld. Autisme is niet zo erg als je leven zich op een boerenerf afspeelt met duidelijk ritme (elke zondag naar de kerk). En een verstandelijke beperking betekende vroeger dat je met je handen ging werken.

  Maar goed, tegenwoordig verwachten we overal een oplossing voor, een pilletje van de farma, en veel (duurbetaalde) zorg door de overheid. Daar heb je wel een punt te pakken.

 4. Marina April 18, 2011 at 9:15 am #

  “Het zou me niets verbazen als Tristan door zijn opnieuw oplaaiende schizofrenie ontoerekeningsvatbaar was (en dan krijgt iedereen twijfels bij zijn wapenvergunning”

  – Ja, wellicht was hij ontoerekeningsvatbaar, handelsonbekwaam en levensgevaarlijk; een “wandelende tijdbom” en een schuur vol wapens en munitie binnen handbereik.

  Het is algemeen bekend dat je bij schizofrenie niet mag stoppen met medicatie.
  Het is noodzakelijk dat je levenslang pillen slikt. Tristan was gestopt met medicatie.

  – Linda, als jij antidepressivia slikt dan heb jij hopelijk als psychologe geen eigen pratijk of vervul jij deze functie in zijn geheel niet.

 5. Eddy April 18, 2011 at 1:34 pm #

  @ Linda

  Linda kijk je wel eens op de site http://www.faqt.nl daar nu een verslag waar ze depressies kunnen genezen door magnetische velden op je hersenpan los te laten.Wetenschappelijk bewezen!!Dus geen medicijnen meer straks.Gaat misschien zo ver straks dat je niet meer een taal hoeft te leer.Bij een bepaalde frequentie kun je een andere taal praten of met links schrijven en ga zo maar door.Trouwens dat andere taal praten dat is een door denkertje van mij.

 6. Linda April 18, 2011 at 1:47 pm #

  @Marina: die knal je er ff goed in, wat voor beeld heb jij van mensen die antidepressiva slikken? En waar baseer jij dat beeld op?
  Een stevige discussie vind ik prima, maar met deze opmerking word je knap persoonlijk. Je speelt niet meer op de bal, maar op de man (vrouw). Hopelijk heb je daar een verdomd goede reden voor.

 7. Marina April 18, 2011 at 3:59 pm #

  Linda, jawel.

  Dat is geen antwoord op mijn vraag.
  Geen positief beeld natuurlijk, maar dat is niet erg. Wat ik wel storend vind is dat jij continu aangeeft dat je psychologe bent of er in ieder geval voor heb gestudeerd en vervolgens vertel je dat je antidepessivia slikt.
  Ik denk niet dat iemand het op deze site interessant vindt om te lezen wat jouw functie is en welke pillen jij slikt.
  Ik weet niet waarom jij het interessant vindt om jou persoonlijke toestanden hier te verkondigen.

  In ieder geval zit niemand te wachten op een psychologe die antidepressiva slikt. Ik vind dat eng. Volgens mij ben je dan niet in staat om objectief en professioneel hulp te verlenen. Een bezoekje aan een helderziende of een paragnost die niet lekker in zijn vel zit, kan ook vreselijk nadelig uitpakken. Dat is alles. Zoek er verder maar niets achter.

 8. C April 18, 2011 at 7:17 pm #

  @Marina

  Quote:
  In ieder geval zit niemand te wachten op een psychologe die antidepressiva slikt.

  Zou je misschien even voor jezelf willen spreken en niet voor de hele goegemeente! Jij weet helemaal niet of niemand daarop zit te wachten! Hou het lekker bij jezelf zou ik zo zeggen. Als je niet geinteresseerd bent in Linda haar postings, is de oplossing erg simpel: Niet lezen!!

 9. Linda April 20, 2011 at 11:52 pm #

  @Marina, misschien handig om je eens te verdiepen in een onderwerp voor je er een mening over geeft. Kan helpen om serieus genomen te worden. Als je weet hoeveel mensen antidepressiva slikken, dan besef je ook dat er vele, vele mensen in jouw directe omgeving bij zitten.

  Ik post hier al langer en heb pas na een tijd aangegeven dat ik afgestudeerd ben in psychologie, dat kwam toen in een discussie zo naar voren. En nu voelt Jason zich – door een misverstand denk ik – aangesproken door mijn suggestie om mensen die hun medicatie nog stabiliseren tijdelijk geen wapenvergunning te geven; hij vertelt dat hij zulke medicatie slikt. Lijkt me in die context gepast dat ik dan ook eerlijk ben.

  Nogmaals, het helpt als je alleen een mening geeft over zaken waar je verstand van hebt en posts waar je de hele thread van leest. En je bent wat mij betreft met deze reactie echt over de grens van goed fatsoen gegaan. En welke beroepen mogen Jason en ik nog meer niet uitoefenen van jou?

 10. Eddy April 21, 2011 at 8:46 am #

  Een psychologe die precies weet wat haar client meemaakt omdat ze het zelf ook heeft meegemaakt lijkt me beter haar beroep kunnen beoefenen.Iemand die nooit kinderen heeft gehad kan ook geen tips geven hoe je kinderen kunt opvoeden.

  @ C
  Ben het daar helemaal met je eens!!

 11. Linda April 21, 2011 at 10:21 pm #

  @Eddy, interessant dat van die magneetvelden. Maar ik denk dat ik eerst wat anderen proefkonijn laat zijn, het zijn toch m’n hersens, da’s best wel persoonlijk… Maar als het werkt, dat zou fantastisch zijn. Al vermoed ik dat je dan eerst nog een hele grote lobby van de farma te verwerken krijgt. Er gaat zo gruwelijk veel geld om in psychofarmaca, die belangen zin zo groot, dat laten ze zich echt niet zomaar afpakken.

  Overigens schijnt het (heel zelden) voor te komen dat mensen door een hersenbeschadiging ineens een andere taal spreken. Pasgeleden nog een meisje uit Slowakije. Doet bijna denken aan The Matrix…

  Maar goed, dit raakt allemaal wat off topic.

 12. Marina April 22, 2011 at 9:49 am #

  Linda,

  “Marina, misschien handig om je eens te verdiepen in een onderwerp voor je er een mening over geeft. Kan helpen om serieus genomen te worden. Als je weet hoeveel mensen antidepressiva slikken, dan besef je ook dat er vele, vele mensen in jouw directe omgeving bij zitten”

  – In mijn omgeving toevallig niet, in de jouwe wel, nou dat kan. Ik zeg ook niet dat het een schande is, dat vul jij zelf in.
  Uit jouw bovenstaande reactie blijkt dat jij niet op een “academisch denk nivo” zit.
  Of jij voelt je zo persoonlijk aangevallen dat je niet op een volwassen manier met kritiek kan omgaan.

  Ik zal het nog duidelijker formuleren:
  Een psycholge zal in zijn of haar uitoefening beter kunnen functioneren al hij of zij goed in zijn vel zit. Overigens
  geldt dat voor alles. Maar ik ben van MENING dat het voor een psychologe juist van cruciaal belang is dat hij of zij niet te veel problemen heeft. Dit is bepalend voor de hulpverlening.
  Het is niet aan de orde dat ik me in elk onderwerp zou moeten verdiepen.
  Bij anti-depressivia is algemeen bekend dat dat het medicijn zinvol is bij een zware depressie waarbij je zonder pillen niet zou kunnen functioren. Bij een lichte depressie geeft het geen effect. Overigens zijn er helaas veel bijwerkingen, maar daar hoor ik je niet over. Het is net zo gewoon voor je als eten en drinken, vermoed ik.
  Linda, ik zeg niet dat het een schande is dat jij en vele anderen anti-depressivia slikken. Dat suggereer jij en dat is storend aan jou.

  “En welke beroepen mogen Jason en ik nog meer niet uitoefenen van jou?”

  – Waar heb ik dat gezegd? Ook weer iets wat je hinderlijk zelf zit in te vullen.
  En dat jij Jason erbij haalt is verre van fatsoenlijk.

  Linda een tip : neem jezelf niet zo serieus.

  En Eddy vergelijkt appels met peren.

 13. Eddy April 22, 2011 at 1:28 pm #

  @ Marina

  Je zegt het precies goed…..ik maak een vergelijking.Maar blijkbaar……Je ziet trouwens de splinter in Linda’s oog maar de balk in je eigen oog die zie je niet.

 14. Marina April 22, 2011 at 3:42 pm #

  Eddy, klets jij maar verder uit je nek..

 15. v.d. Ende, Naaldwijk April 22, 2011 at 6:25 pm #

  Nou Marina, dat je mijn ongezouten mening over jou persoon en denkwijze niet serieus neemt kan ik misschien nog inkomen…
  Maar de reacties van zowel Linda als Eddy geven toch te denken.
  Zij vertellen precies hetzelfde als wat ik eerder al deed: je kakelt als een kip zonder kop !!!

 16. Linda April 23, 2011 at 12:12 am #

  Misschien helpt die magneettherapie ook tegen domme praat?
  Het is overigens volstrekte onzin dat antidepressiva alleen worden voorgeschreven bij zware depressies. Ik heb – godzijdank – vrij lichte, evenals een kennis van me die succesvol psychiater is.
  En juist door die medicatie zitten we goed in ons vel en kunnen we ons nuttig maken in de wereld. We hebben op kosten van de samenleving kunnen studeren, logisch om dat toe te willen passen.
  Het zou wat zijn als mensen op antidepressiva niet meer hun vak mogen uitoefenen… Tel daar degenen op ritalin en zo bij en je krijgt een heeeele drukke sociale werkplaats 🙂

  Ervan uitgaand dat marina familie, vrienden en kennissen heeft, is het bijna zeker dat zij mensen kent die antidepressiva slikt, alleen ze weet het niet. En door die rare vooroordelen zullen mensen zich wel tien keer bedenken voor ze het haar vertellen. Zo houd je je eigen wereldbeeld in stand.

 17. Marina April 23, 2011 at 9:40 am #

  “Misschien helpt die magneettherapie ook tegen domme praat”

  – beslist geen academisch deknknivo;

  “Het is overigens volstrekte onzin dat antidepressiva alleen worden voorgeschreven bij zware depressies””

  – antidepressiva heeft geen effect bij lichte mate van neerslachtigheid en somberheid, die vanzelf wel weer overgaat;

  “Het zou wat zijn als mensen op antidepressiva niet meer hun vak mogen uitoefenen”

  – dat beweert niemand, ik ook niet;

  “Ervan uitgaand dat marina familie, vrienden en kennissen heeft, is het bijna zeker dat zij mensen kent die antidepressiva slikt, alleen ze weet het niet”

  – linda, jij spoort niet..en bent een warhoofd.. jij gaat ervan dat eidereen net als jij bij een lichte neerslachtigheid, iedereen direct naar ant-depressivia grijpt.
  deze “discussie” gaat nergens meer over, dankzij jouw laag denk-nivo. Volgens mij weet jij niet eens dat je licht zwak begaafd bent. EQ wel eens laten testen?
  Ik geloof ook dat jij verslaafd
  bent aan allerlei pillen om normaal te kunnen functioneren. En nog intereassant vinden ook nog.
  Blaas jij maar hoog van de toren, voortaan laat ik jouw posting links liggen.

 18. Marina April 23, 2011 at 1:50 pm #

  Linda,

  “En door die rare vooroordelen zullen mensen zich wel tien keer bedenken voor ze het haar vertellen. Zo houd je je eigen wereldbeeld in stand”

  – Linda, jij hebt helemaal niet gestudeeerd voor psychologe, droom maar lekker verder.
  Zij denkt hier iedereen voor de gek te houden. Het is bedrog van haar en daar hou ik niet zo van.

  Vooroordelen naar anti-depressiva is totaal niet aan de orde geweest. Dat zit in jouw warhoofd.

  “Het zou wat zijn als mensen op antidepressiva niet meer hun vak mogen uitoefenen… Tel daar degenen op ritalin en zo bij en je krijgt een heeeele drukke sociale werkplaats”

  – Door deze opmerking blijkt alweer dat jij geen kaas hebt gegeten van psychologie.
  Degene die op een sociale werkplaats werkzaam is heeft een aangeboren bepreking, o.a. traag van begrip of een extreem laag werktempo.
  Maar typisch dat jij er een sociale werkplaats erbij haalt en de kreet: op kosten van de maatschappij….

  Conclusie: Linda is zelf werkzaam op een sociale werkplaats en heeft hier praatjes als een nep-psychologe.

 19. Siem April 23, 2011 at 2:25 pm #

  @Linda diversen

  Oefen je momenteel je vak uit? Dat is mij in je vele reacties niet duidelijk geworden. Mocht dat zo zijn, dan deel ik het standpunt van Marina.

  @Marina diversen

  Ik deel zelf soms een ‘tikje’ uit als een poster blijft zwammen, maar jouw grove manier van doen t.a.v bijvoorbeeld ook Linda overtreft alles.

  Quote: Blaas jij maar hoog van de toren, voortaan laat ik jouw posting links liggen.

  – Je hebt Jason ook al in ‘de ban’ gedaan om ongefundeerde redenen. Langzaam en zeker doe je op deze manier jezelf in de ban.

 20. Ada April 23, 2011 at 9:35 pm #

  Pffff, wat een dramatisch sneue discussie.

  Marina is niet aantoonbaar niet vrij van vooroordelen en blijft maar inhakken op Linda die zich heel dapper maar kwetsbaar heeft opgesteld door prijs te geven dat ze bepaalde medicijnen gebruikt. Respect Linda! Mensen die depressies hebben overwonnen zijn daarna halve psychologen vanwege de pijnlijke emotionele groei die ze hebben doorgemaakt. Mensen die dat niet hebben doorleeft zullen je nooit begrijpen en altijd proberen kleiner te maken. Geeft ze op de xc3xa9xc3xa9n of andere manier een goed gevoel. Terwijl zij dus gewoonlijk de werkelijke kneuzen zijn.

 21. Linda April 24, 2011 at 3:00 am #

  @Siem, ik werk in deeltijd als psychologe maar niet als therapeute. Ik schrijf beleid en geef trainingen. Volgens klanten en deelnemers doe ik dat goed (anders was ik iets anders gaan doen).
  Marina sla ik voortaan over, die heeft volgens mij de pilletjes harder nodig dan ik 🙂 Zo villein zijn tegen iemand die je nooit iets misdaan heeft, dat noem ik geen normale omgang met je medemens.
  Naar het waarom van jouw mening ben ik wel nieuwsgierig, zoals gezegd slikken heel veel mensen psychofarmaca en daar zitten therapeuten tussen, psychiaters, maar ook artsen, brandweermannen, beroepschauffeurs, enzovoorts. Ik ben er nog nooit iets over tegen gekomen dat mensen op antidepressiva enige beperking krijgen opgelegd anders dan voorzichtig met alcohol (en daar ben ik zelf het meest
  verbaasd over), maar een “beroepsverbod” vind ik echt ver gaan. Dus vanwaar je uitspraak? En ken je mensen op antidepressiva?

 22. Eddy April 24, 2011 at 6:56 am #

  @ Siem/HJizzle

  Misschien zou het eens goed zijn om een meeting te houden van Misdaadjournalistblog.Dan kan iedereen elkaar in de ogen kijken.Achter de computer stoer doen is lekker makkelijk.Natuurlijk met als hoofdthema de misdaad.

 23. Marina April 24, 2011 at 10:23 am #

  “Linda, als jij antidepressivia slikt dan heb jij hopelijk als psychologe geen eigen pratijk of vervul jij deze functie in zijn geheel niet”;

  – dit was mijn vraag /stelling, waarmee de moeizame discussie begon, waar ik tot heden geen normaal antwoord op heb mogen krijgen.
  Enkel maar gekat, gedraai, en verwijten van Linda.
  Ik denk dat ik een gevoelige snaar heb geraakt bij Linda, niets meer of minder en zij legt nu haar probleem bij mij neer.

  En inderdaad ik sta kritisch en sceptisch tegenover het gebruik van verdovende middelen of anti-depressivia tijdens het vervullen van een functie als psycholoog. Mag ik ? Hulpzoekende zijn kwetsbaar en stellen zich als leek afhankelijk op, niet wetende wie er eigenlijk tegenover hen zit. Anti-depressivia heeft bijwerkingen (versuft, slaapstoornissen etc), maar daar hoor ik nogmaals niets over. Een “beroepsverbod” is onmogelijk, tenzij je aantoonbaar keer op keer “”fouten” maakt. Maar dat is bij een psycholoog erg lastig of onmogelijk om dat vast te stellen.

  Linda heeft mij niet kunnen overtuigen van het tegendeel. Nou dat zou van een psychologe toch mogen verwachten. Linda heeft gekozen voor de aanval en het voeren van een “oorlogje”.

  Ada,

  “Marina is niet aantoonbaar niet vrij van vooroordelen en blijft maar inhakken op Linda die zich heel dapper maar kwetsbaar heeft opgesteld door prijs te geven dat ze bepaalde medicijnen gebruikt”

  – ik had van jou meer verwacht…wetende dat jij van de gelegenheid maar al te graag gebruik maakt om mij neer te knallen.
  Je zit maar wat te verzinnen, jij bent niet objectief en zodoende ongeloofwaardig..

  Siem,

  Okee, godzijdank heb jij een fatsoenlijk antwoord op mijn vraag gekregen.
  Ik kan jouw kritische noot en eerlijkheid goed waarderen.
  Gelet op het bovenstaande haak ik toch liever definitief af.

 24. Maurits de Vries April 24, 2011 at 10:56 am #

  @eddy

  Goed idee. Misschien iets voor in december. Wellicht kunnen we er dan een verkiezing aan verbinden; wie is de grootste Don Quichot van 2011. Kandidaten genoeg…

 25. Siem April 24, 2011 at 7:48 pm #

  @Linda 3.00 de voorbije nacht.

  Quote: Siem, ik werk in deeltijd als psychologe maar niet als therapeute.

  – Dan is dat ook weer opgehelderd. Dank voor je antwoord op mijn vraag.

  Quote: Naar het waarom van jouw mening ben ik wel nieuwsgierig, zoals gezegd slikken heel veel mensen psychofarmaca en daar zitten therapeuten tussen, psychiaters, maar ook artsen, brandweermannen, beroepschauffeurs, enzovoorts.

  – Een therapeut die (nog) psychofarmaca als hulpmiddel nodig heeft om redelijk goed te kunnen functioneren belazerd niet alleen zichzelf maar ook zijn/haar client. Als therapeut kun je onmogelijk een client voorhouden dat het nodig is om te werken aan onderliggende problemen terwijl de eigen problemen zonder hulpmiddelen (nog) niet hanteerbaar zijn. Eerst de eigen problemen oplossen en dan pas weer als therapeut aan de slag. Ik denk dat een therapeut die zich uiteindelijk uit een depressie heeft weten te knokken daarna een verrijking kan zijn op dat gebied voor de clienten.

  Eerder las ik dat je schreef dat je een lichte depressie had/hebt waardoor je bent gaan ‘slikken’. Dat begrijp ik niet, zeker niet van een eerder nog praktiserend psychologe? Het geeft in ieder geval aan dat het traject dat er aan vooraf is gegaan, ondanks de lichte gradatie, niet zonder chemisch hulpmiddel hanteerbaar voor je was. Gesprekstherapie is in een dergelijk ‘licht’ geval toch het eerste. Er zou toch echt meer aan de hand moeten zijn dan een lichte vorm van depressie voor er naar pillen gegrepen wordt. Mijn mening is dan ook dat er helaas veel te makkelijk wordt voorgeschreven, ook door huisartsen.

  De Jellinek-kliniek heeft sinds enkele jaren zelfs een ontwenningsafdelingafdeling voor mensen die niet meer zonder psychofarmaca kunnen functioneren. Pilletjes om in te slapen, pilletjes om door te slapen, pilletjes om de scherpe emotionele randjes te dimmen bij levensproblemen, pilletjes om het lichaam rustig te houden vanwege bijverschijnselen enzovoort. Ik stel niet dat het in sommige situaties geen tijdelijk geschikt hulpmiddel kan zijn, maar wel dat e.e.a. compleet is doorgeslagen. Waar de ene therapeut of een simpele huisarts voor heeft geschreven, daar zijn andere therapeuten weer bezig om het gif uit het hersensysteem en lichaam te krijgen. En zo houdt die industrie zichzelf in stand. Dat gegeven is werkelijk te gek om los te lopen.

  Met je opmerking over ‘gebruik’ door andere beroepsgroepen en/of een (tijdelijk) beroepsverbod sla je de plank volkomen mis. Die beroepsgroepen houden zich, al dan niet diepgravend, niet vakmatig bezig met het zieleleven en welzijn van medemensen.

  In antwoord op je laatste vraag: Ja, een aantal mensen. Helaas vaak juist de mooiste en meest gevoelige mensen, die eerder last hebben van omgevingsfactoren dan van zichzelf. Tevens reageer ik vanuit mijn persoonlijke (en gelukkig zeer kortstondige ervaring met de pillenindustrie) zo ‘n 12 jaar geleden. Dat niet mee te nemen zou nogal hypocriet zijn na de openheid over jezelf en je ‘gebruik’. Verder laat ik het hierbij, persoonlijke zaken hebben weinig tot niets met met het topic en de website van HaJee te maken.

  In ieder geval, succes met je herstel en een pillenvrij bestaan toegewenst.

  @Marina 10.23

  Je stelde geen vraag aan Linda, je poneerde en vulde in op een manier waar ik ook niet verder op in zou zijn gegaan.

  Sportief van je dat je mijn eerdere kritische noot desondanks waardeerde. En ik begrijp uit je slotzin dat het je laatste reactie was. Mocht je dit toch nog lezen
  – ik denk van wel 😉 – dan wens ik jou een leuk leven zonder frustraties of boosheid toe. Pluk de dag!

 26. Linda April 24, 2011 at 11:08 pm #

  “Anti-depressivia heeft bijwerkingen (versuft, slaapstoornissen etc)”
  Ik ben het eens op gaan zoeken. Inderdaad staan “vermoeidheid” en “slapeloosheid” als mogelijke bijwerkingen op mijn bijsluiter (ik heb echter juist meer energie nu ik geen last meer heb van mijn lichte depressie).
  Echter: deze twee bijwerkingen zijn zeer algemeen. Ze komen bijvoorbeeld ook voor bij medicatie tegen hoge bloeddruk, epilepsie, reuma, ziekte van crohn, artrose, enzovoorts.
  Dus iedere psycholoog die medicatie krijgt waar vermoeidheid en/of slaapstoornissen op de lijst van bijwerkingen staat, die mag geen therapie geven?

  Natuurlijk zijn mensen die hulp zoeken kwetsbaar. Niet alleen bij een psycholoog, maar ook bij een arts, een maatschappelijk werker, een pastor, een fysiotherapeut. Gelukkig zijn de meeste hulpverleners vol warmte en empathie. Helaas – ik spreek hier uit ervaring – zitten er ook een paar ontzettend zelfgenoegzame kwallen tussen. Net zoals je op dit forum veel mensen tegenikomt met respect voor andermans mening maar ook een enkeling die wild om zich heen slaat en toch ervaart dat ze zelf wordt aangevallen.

  Marina: zoals de waard is, vertrouwt ze haar gasten.

 27. Siem April 25, 2011 at 12:10 pm #

  @Linda 11.08

  Quote van Marina: “Anti-depressivia heeft bijwerkingen (versuft, slaapstoornissen etc)”

  Jij: Ik ben het eens op gaan zoeken. Inderdaad staan “vermoeidheid” en “slapeloosheid” als mogelijke bijwerkingen op mijn bijsluiter (ik heb echter juist meer energie nu ik geen last meer heb van mijn lichte depressie).

  – Ik vind het bevreemdend dat een psychologe een bijsluiter erbij moet halen om ‘inderdaad’ te constateren dat er sprake is van genoemde bijwerkingen. Die zou daar geen bijsluiter voor nodig hebben.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: