Woensdag 13 april: Wat is erger: executie, liquidatie, ongeluk of Alphen?; slachtoffers Tristan: opvallend oud

13 Apr

Onderduiker-gj-2.jpg 

In Staphorst is deze week een gedenkkruis onthuld voor de onderduiker Pieter Hoppen die in juli 1943 onterecht werd geliquideerd door het verzet in Meppel. Verzetsman Gerrit Gunnink, die betrokken was bij de executie, was erbij, samen met nabestaanden van de familie Hoppen. Geertjan Lassche maakte er een documentaire over ('Nooit meer laf'). Zie verder hier

Onderduiker-gj-3

Dat is xc3xa9xc3xa9n oude dode. Niks meer aan te doen.

In de Bunker loopt het proces tegen een aantal figuren die worden verdacht van betrokkenheid bij liquidaties. Afrekeningen in het criminele milieu. De slachtoffers zijn zelden onschuldige bloedjes, soms hebben ze zelf bloed aan hun handen, in bijna alle gevallen hebben ze de 'straf' aan zichzelf te danken. Actueel verslag: zie hier

Dat zijn er aardig wat en dat gaat maar door. Daar is wel iets aan te doen: de daders proberen op te sluiten, maar echt veel zal het niet helpen.

Koos Spee ligt onder vuur omdat hij van de week een twitterding de wereld in stuurde over de 700 verkeersdoden, elk jaar, in Nederland. Dat zijn bijna allemaal onschuldige slachtoffers, in de meeste gevallen kunnen ze er zelf niks aan doen.

Dat zijn er heel veel en dat gaat maar door. Daar is wel iets aan te doen, met allerlei maatregelen, maar helemaal veilig zal het nooit worden.

Tristan-2-web

En dan heb je Alphen. Voor het eerst in honderd jaar iemand die lid is van een schietvereniging die een bloedbad aanricht.

Dat is xc3xa9xc3xa9n keer en de kans dat het weer gebeurt is erg klein. Toch gaan er stemmen op dat er maatregelen genomen moeten worden bij de schietverenigingen. Waarbij wordt verwezen naar andere landen waar na vergelijkbare incidenten wel maatregelen zijn genomen.

Daar gaat het dus om. Vergelijken. Welke dode is erger? Welk verdriet is groter?  Als je de situatie in Nederland – op wapengebied – vergelijkt met die in in andere landen ben je misschien niet zo heel goed wijs. Dat is geen appels met peren vergelijken, maar een sinaasappelpitje met een pompoen.

Nu de kruitdampen van Alphen zijn opgetrokken kun je een paar dingen constateren.

Ten eerste dat we nog niks weten over de psyche van dader Tristan: hoe is hij zo geworden, waar is het mis gegaan?

Ten tweede dat we niks weten over de moeder en alles over de vader en dat de slachtoffers opmerkelijk weerloos waren: bijna allemaal bejaard of weerloos, in een scootmobiel.

Of het is toeval, of de gemiddelde leeftijd in dat winkelcentrum is erg hoog, of Tristan maakte en bewuste keus. Dat kan niet uit lafheid zijn geweest: met zijn wapens kun je iedereen uitschakelen, jong of oud.

Een andere vraag is: wat zou je zelf doen, in zo'n situatie, als je aanwezig bent op de plaats delict en je bent een potentieel doelwit?

Er was een jonge vrouw die achter de dader aanrende, om te proberen of ze hem kon stoppen. Anderen brengen alleen zichzelf in veiligheid, weer anderen zetten hun eigen leven op het spel om anderen te redden. Er was een winkelier die van dichtbij zag dat de dader rustig aan het herladen was. Een moment om in te grijpen, zou je kunnen denken. Maar dat is niet iedereen gegeven.

 

11 Responses to “Woensdag 13 april: Wat is erger: executie, liquidatie, ongeluk of Alphen?; slachtoffers Tristan: opvallend oud”

 1. Joop April 13, 2011 at 10:23 am #

  off topic:

  Tijdens het inleidend verhoor door de oudste rechter van arabist Hans Jansen in de zaak Wilders kwam een opmerkelijk feit aangaande de kwaliteit/ kennis niveau van de rijks recherche aan de orde. Kort gezegd kwam het er op neer dat de Rijksrecherche niet bekend was met Ockhams scheermes (Ockham’s Razor).

 2. Maurits de Vries April 13, 2011 at 11:20 am #

  Het is echt niet de eerste keer (in honderd jaar) dat een sportschutter aan het moorden slaat. Er zijn zeker meer gevallen bekend. Ik denk bijvoorbeeld aan Paul Spiekerman van Weezelenburg uit Kerkrade die in 2003 zo’n beetje zijn halve schoonfamilie uitmoordde…

  Beste Maurits,

  Niet op willekeurige slachtoffers.

  Hendrik Jan

 3. Maurits de Vries April 13, 2011 at 1:59 pm #

  @ H.J. Korterink

  Zo lust ik er nog wel 1tje. Zijn de slachtoffers van zaterdag willekeurig gekozen dan? Volgens mij wordt daar groot onderzoek naar gedaan en staat dit vooralsnog geenszins vast. Zullen we waarschijnlijk nooit weten ook…

  Beste Maurits,

  Is inderdaad heel interessant, hoe willekeurig de slachtoffers van zaterdag waren. Maar het was in elk geval geen familie, dat is wel een groot verschil. Bij veel vergelijkbare massamoorden is er vaak een combinatie van familie (moeder) en ‘willekeurige buitenstaanders’. In Kerkrade was het alleen maar de directe schoonfamilie.

  Hendrik Jan

 4. robbie April 13, 2011 at 3:10 pm #

  “Of het is toeval, of de gemiddelde leeftijd in dat winkelcentrum is erg hoog, of Tristan maakte en bewuste keus.”

  Of de minder goed ter bene slachtoffers konden minder snel wegkomen dan hun meer fitte lotgenoten en werden daarom slachtoffer. Soms zijn de dingen simpeler dan ze lijken.

 5. Yoursly April 13, 2011 at 3:26 pm #

  wat is erger??
  Het gene waar jezelf bij betrokken bent, lijkt me.

 6. Annet April 13, 2011 at 9:05 pm #

  @ Robbie,

  Dat denk ik ook. Bovendien, het zoeken naar verklaringen en verbanden lijkt geen grenzen te kennen. De slachtoffers van afgelopen zaterdag lijken vooralsnog willekeurig gekozen en ik zie geen enkele aanleiding om anders te vermoeden. Toch, als we nu eens heel diep gaan graven, dan zit er tussen de slachtoffers vast nog wel ergens een ver familielid van Tristan, dan kunnen we alle scenarioxe2x80x99s weer opnieuw de revue laten passeren.
  Hoe wrang ook, er lijkt hier maar xc3xa9xc3xa9n ding aan de hand: verkeerde tijd, verkeerde plaats met een volslagen idioot. Dat kxc3xban je niet allemaal verklaren.

  Hoewel, niets menselijks is ons vreemd, en het is waarschijnlijk gezond om te zoeken naar antwoorden. Is ook niet zo erg, maar af toe draven mensen door in al hun (complot) theoriexc3xabn.

  Wanneer je de fotoxe2x80x99s van Tristan bekijkt, dan zie je daar een hele normale doorsnee jongen, die zomaar je buurman had kunnen zijn. Daardoor vraag ik mij af: wat heeft een jongen als Tristan in het diepste van zijn ziel geraakt, waardoor hij zo ver van de wereld en realiteit is weggezakt. Waardoor werden dergelijke duistere gedachten geboren en vervolgens ten uitvoer gebracht?

 7. Ron April 13, 2011 at 9:44 pm #

  Dit vond ik op internet. Een verborgen naams betekenis. Tristan van der Vlis scheen ook met zijn eigen god te spreken. Iemand schreef hierover; De Germaanse betekenis van Tristan is de hamer van Thor.
  Ook staat deze naam voor wapengekletter en herriemaker. De Ridderhof was een logische keus aangezien Tristan ook xc3xa9xc3xa9n van de ridders van de ronde tafel was.

  Het gerucht gaat ook dat de oma van Tristan een boek heeft geschreven over een schietpartij in een winkelcentrum.

 8. Danielle April 14, 2011 at 7:43 pm #

  Als ik over Tristan lees kan ik alleen maar aan dat liedje van Jurk denken…’Niemand’.
  Op You Tube te vinden!!

 9. Ada April 14, 2011 at 10:00 pm #

  @ Ron…

  Waus geleuter, i.m.o. Zo kan ik ook alles verklaren. En de oma van Tristan schreef detectives a la de Cock. Niet onverdienstelijk maar het thema waar jij over spreekt ging over een dader die vanuit een trein schoot.

 10. Ada April 14, 2011 at 10:02 pm #

  @ hajee…

  Je kunt het ook anders stellen: de slachtoffers die nog leven hebben dat puur te danken aan hun beweeglijkheid.

 11. Richard April 15, 2011 at 12:57 pm #

  De schietpartij in een winkelcentrum in Tiel in 2004 kende ook een dader die lid was van een schietvereniging.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: