Massamoord Alphen a/d Rijn: een 'klassieke moedermoord'

9 Apr

Tristan-1 

Update 20.25 uur:

'Private demons, public act': zo noemen de Amerikanen het bloedbad dat Tristan van der Vlis aanrichtte in het winkelcentrum in Alphen aan den Rijn.

Er zijn tientallen van dit soort bloedbaden aangericht door massamoordenaars, vooral in landen met een soepele wapenwet. De 'Rambo van Hungerford', het zijn er te veel om op te noemen. En altijd is er maar xc3xa9xc3xa9n conclusie: het is niet te voorkomen. 

Bijna altijd richt de haat en frustratie van de dader zich op de moeder, vervolgens op 'de maatschappij': onschuldige burgers. Op de moeder omdat ze hem te weinig of juist te veel liefde heeft gegeven. 'De beschermende moederkloek', noemde een psychiater dat laatste. Het is net anders dan je zou denken: er zijn meer van dit soort daders waarbij de moeder zich te veel dan te weinig met hun zoon bemoeide.

In Nederland is de bekendste massamoord die in 't Koetsiertje in Delft, waarbij ook zes doden vielen. Het verschil met de meeste andere: hier pleegde de dader (Cevdet Y.) gxc3xa9xc3xa9n zelfmoord. Duidelijk was wel dat hij in een toestand van ernstige bewustzijnsvernauwing verkeerde: pas later op de dag realiseerde hij zich wat hij had gedaan. ooggetuigen hebben het in dit soort zaken altijd over 'de lege blik' in de ogen van de schutter.

 

Een fragment uit een van mijn boeken, over massamoord:

Texas, oktober 1991:
Op woensdagmiddag 16 oktober, om tien over half xc3xa9xc3xa9n, rijdt George Jo Hennard(35) uit Belton zijn blauwe Ford pickup dwars door het raam van Luby's Cafetaria in Killeen, Texas. Vanuit de auto opent hij het vuur op de ruim honderd lunchende bezoekers. Dan stapt hij uit en begint hij gericht te schieten. Niet willekeurig, maar met dodelijke precisie, alsof het een executie is. Hij veroorzaakt de grootste massamoord uit de geschiedenis, met 23 doden. George had een conflict met een paar buurvrouwen in zijn woonplaats Belton, dicht bij Killeen. Maar volgens psychologen schoot hij 23 keer zijn moeder dood.

Zie verder een eerder bericht over 'bloedbaden door moedermoordenaars'

Het is overigens wel opmerkelijk hoe weinig foto's er van deze Tristan op internet te vinden zijn. Ik heb er zelf een paar veilig kunnen stellen, als het 'm is, maar het lijkt erop dat hij zelf vooraf maatregelen had genomen, zijn daad zeer bewust heeft gepleegd en ook zelf al zijn sporen op internet zoveel mogelijk had gewist. Ook een bekend verschijnsel, dit is niet in een opwelling gebeurd. 

  

8 Responses to “Massamoord Alphen a/d Rijn: een 'klassieke moedermoord'”

 1. Ada April 9, 2011 at 9:49 pm #

  http://criminalmindforever.web-log.nl/blog/

  Hajee, inmiddels is bekend dat zowel de moeder als de vader van de dader nog leven…

  Beste Ada,

  Ik denk dat dat voor het motief niet veel uitmaakt.

  Hendrik Jan

 2. jan.p. April 9, 2011 at 9:56 pm #

  Allereerst medeleven met dierbaren van de slachtoffers’; zou in dit verband niet een link kunnen worden gelegd met het koninginnedag drama? drugs,mooi weer ,veel mensen op de been en vrije dag ?de radio wist te melden dat ie iets met drugs had..

 3. Ada April 10, 2011 at 12:08 am #

  @ Hajee…

  Geen klassieke moedermoord iig. Meer een kneus op zoek naar a few minutes of fame.

  Beste Ada,

  Weet ik nog niet, het is ook in die andere zaken lang niet altijd zo dat de moeder het doelwit is (vaak wel), maar de frustratie schuilt daar meestal wel.

  Hendrik Jan

 4. Tineke van der Haar April 10, 2011 at 12:25 pm #

  Het zou niet onverstandig zijn als we ons minder in klassieke verklaringen zouden verdiepen en voor de verandering meer en verder naar het diepere wezen van oorlogzucht, criminaliteit en geweld zouden kijken, dan een verstoorde ouder/kindrelatie doet vermoeden.

 5. Harry Bartelds April 10, 2011 at 3:00 pm #

  Ik kan mij wel vinden in de opmerking van Tineke van der Haar.

  HJK, in dit verband wil ik je attenderen op de blog van Paul de Blot naar aanleiding van het drama in Apeldoorn.

  http://pauldeblot.nl/2009/05/18/een-drama-op-koninginnedag-wat-leert-het-ons/

  Harry

 6. Heinzelmann April 11, 2011 at 1:35 am #

  In het Maleis betaat er al heel lang een woord voor: ‘Mataglap’ xe2x80″donker oogxe2x80″: “door moordzuchige woede verblind”.

  Dit gebeurt al zo lang, al is het iedere keer ‘nieuw’.

 7. Linda April 11, 2011 at 1:48 pm #

  Helemaal eens met Tineke vd haar. Het wordt tijd om agressie te begrijpen als combinatie van factoren, in plaats van of-of denken. Agressie loont ook dikwijls. Kijk maar naar het onverdiende loon van de ss-er die Anne frank heeft opgepakt. Na iedere oorlog zie je grote schurken floreren, in iedere maatschappij. Of gelooft iemand dat khadaffi’s huurlingen, die zich verkleedden als ambulancebroeders om zo beter te kunnen doden, eerlijk berecht gaan worden?

 8. Ada April 15, 2011 at 2:24 am #

  “Volgens Nooy liep Van der Vlis (24) op een rustige manier door het winkelcentrum, terwijl hij meer dan honderd kogels afvuurde. Hij was niet in paniek en leek te weten wat hij deed…”

  Few minutes of fame…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: