Woensdag 6 april: 'De waarheid' over de moord op Gerrie Bethlehem

6 Apr

Bethlehem-panorama

Er was gister nogal wat te doen in de Bunker over de moord op Gerrie Bethlehem, een in Spanje wonende drugshandelaar die in april 2002 in Nederland werd vermoord. Ik heb daar een reportage over gemaakt voor Panorama, die was gisteren onderwerp van gesprek. Advocaat Nico Meijering heeft nu verzocht mij (en parketwachter Bram van de Bunker) op te roepen als getuige.

De rechtbank gaat er nog over beslissen, maar ik kan nu al zeggen dat het weinig nut heeft: het betreft hier een gemakkelijk te verklaren misverstand (zie hier).

Ik was er zelf niet bij. Op crimesite staat een kort verslag (zie hier), het wachten is nog even op Eric de Bondt(ehond), die zijn aantekeningen aan het uitwerken is. In de loop van de dag zal dat online komen, zodra dat het geval is kom ik er op terug.

Er zouden nogal wat afwijkingen zijn tussen het verhaal dat Rob de W. als getuige vertelde bij de rechtbank en mijn reportage. Op dit moment is mij niet duidelijk wat er zo afwijkt, het is geen geheim dat De W. een van mijn bronnen was voor dit verhaal.

Eigenlijk hebben we 't helemaal niet zo uitvoerig gehad over wat er nou precies gebeurd is in de loods waar Gerrie zou zijn vermoord. De W. is er niet bij geweest, ook hij heeft het 'van horen zeggen'. Ik heb ook andere verhalen gehoord, over andere mensen die erbij aanwezig geweest zouden zijn, maar wat moet je ermee?

Er is een gezelsschapsspel waarbij je met een aantal mensen naast elkaar gaat zitten. De xc3xa9xc3xa9n fluistert een zinnetje in het oor van de persoon naast hem, die fluistert dat door aan de tweede, uiteindelijk moet de laatste in de rij zeggen wat-ie heeft gehoord. Het komt zelden voor dat de zin ongeschonden de eindstreep haalt, ook de betekenis kan radicaal veranderd zijn.

Dat krijg je met dit soort doorvertelde verhalen: iemand heeft iets gehoord, de meeste getuigen hebben het uit de derde of vierde hand. Iemand als Rob de W. zal nooit beweren dat hij weet wie 'het' heeft gedaan als hij er niet zelf bij was (en als hij er wel bij was geweest zou hij het zxc3xa9ker niet vertellen).

Het enige dat je als journalist kunt doen is een aantal feiten achterhalen over wat achtergronden en wat mogelijke motieven zoeken. Denken dat 'de waarheid' over de moord op Gerrie Bethlehem nog zal worden achterhaald lijkt mij een illusie.

Op basis van alles wat ik erover heb gehoord van verschillende personen neig ik ertoe te denken dat kroongetuige Peter La Serpe niet bij de moord aanwezig is geweest, maar het heeft gehoord van iemand die er wxc3xa9l bij was of er in elk geval meer van wist.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: